גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוד הוא במגזר העסקי

זו השנה שבה נעבור משלטון הפקידים לשלטון נבחרי הציבור

שנת 2014 הייתה שנה מאתגרת בכלכלה הגלובלית בכלל, ובמשק הישראלי בפרט. מבצע "צוק איתן", ההאטה המתמשכת, הרגולציה החונקת, הירידה בביקושים ובצריכה, אלה ואחרים הם רק חלק משלל הגורמים שהובילו לכך שהצמיחה במשק ירדה אשתקד מ-3.2% ל-2.6%, שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2009.

המחאה החברתית ב-2011 העלתה על סדר-היום הציבורי והחברתי את שאלת יוקר המחיה בישראל, והיא ממשיכה להיות רלבנטית גם שלוש-ארבע שנים אחרי, בין אם היא מתבטאת ב"מחאת המילקי" ובין אם בוויכוח על חוק "מע"מ אפס" והשלכותיו. הרשתות החברתיות גרמו לשינוי תודעתי בתרבות השיח שלנו: מחברה שעיקר השיח בה נסב על ביטחון, וליתר דיוק, "קדושת" הביטחון, עברנו לדון בסדר-היום הכלכלי והחברתי, ומושגים כמו רגולציה, משילות, ריכוזיות וביורוקרטיה הפכו לדומיננטיים בשיח הציבורי.

גם בשנת 2014, נמשכה מגמת ההאטה במשק, והייתי אף מרחיק-לכת ואומר שהיא מסוכנת, שכן אם הירידה בצמיחה לא תיבלם ניקלע למדרון חלקלק מאוד שעלול להוביל למיתון. ואכן, האתגרים הכלכליים והמבניים של מדינת ישראל אינם שונים משל מדינות אחרות החברות ב-OECD.

ואם יהיו מי שיאמרו ש"מצבנו טוב משל כלכלות אחרות", היות שבתקופה שבה הכלכלה במדינות כמו רוסיה ויוון קורסת, שמירה על שיעורי צמיחה חיוביים נחשבת להצלחה, אומר כי מאמר זה לא בא לטפוח לעצמנו על השכם, אלא לדון בתובנות ובאתגרים הכלכליים והחברתיים שעומדים בפנינו בפתחה של שנת 2015.

"ארגז-חול קטן" במגרש המשחקים

שנת 2014 מסמלת יותר מכול בהיבטיה הכלכליים ובהיבטים אכיפים, "עליית מדרגה" במלחמתן של מדינות העולם בתופעת ההון השחור ובמאמציהן להגדלת החייבים בדיווח לרשויות המס. לא אחת עולה הטענה כי יש להגדיל את שיעורי המס כדי להגדיל את הכנסותיה של המדינה ממסים, ולצמצם את הגירעון בתקציב. בנוסף, נשמעת ביקורת על כך שחברות גלובליות כדוגמת גוגל, המפעילות כאן מרכזי-פיתוח, נוקטות מדיניות של תכנוני מס כדי להקטין את חבות המס שלהן.

אך העלאת שיעורי המס עלולה להיות חרב-פיפיות נגדנו, ואינה המזור לבעיית אי-השוויון ולתחלואי הגירעון בתקציב המדינה. אם נעלה את שיעורי המסים העקיפים, הנטל ייפול על שכבות הביניים; ואם נגדיל את שיעורי המסים הישירים, הנטל ייפול על העשירונים העליונים במדינה, וביניהם אלה הלוקחים סיכונים ומשקיעים במשק, יזמים המספקים מקומות תעסוקה ומסייעים להקטנת שיעורי האבטלה.

נזכיר, כי ישראל היא "ארגז-חול קטן" במגרש המשחקים הענק של החברות הגלובליות. בכך שהן מפעילות כאן מרכזי מו"פ, הן הופכות את הארץ לרלבנטית. למעניינת להשקעות. זהו אפוא מעגל-קסמים: העלאת מסים תגרום לכך שמעמד הביניים יכרע תחת נטל המס הנוסף, ואילו החברות הגלובליות מבינות כי הגלובליזציה מאפשרת להן להעתיק את מרכזי הפיתוח למשקים אחרים בעולם; וכך, עובדים רבים יישלחו הביתה, ומהם אין מסים, וחוזר חלילה. במקום להעלות את שיעורי המס יש להנהיג מדיניות המעודדת צמיחה והשקעות כאן, אצלנו בבית; ואת הנורמות והחוקים המקובלים בתכנוני-מס לחברות גלובליות, להשאיר ל-OECD.

"אומת הסטארט-אפ" שצמחה כאן מעוררת התפעלות רבה בעולם. יחד עם זאת, איננו יכולים להרשות לעצמנו שוק עבודה, שבו אם אתה לא מהנדס-תוכנה, אז אינך נמצא על "הגלגל". את החדשנות המאפיינת את שוק ההיי-טק יש להעתיק לענפים נוספים, וכך להשפיע על האצת הפריון והצמיחה גם במגזר הציבורי והפיננסי.

יש להמשיך במגמת שילובם של מגזרים נוספים בשוק העבודה, ובעיקר של גברים חרדים ונשים מבנות המיעוטים. השקעה ארוכת טווח במגזרים הללו תגדיל את התל"ג, ותייצר שיעורי צמיחה גבוהים.

הרבה מלל נשפך על מגזר העסקים הקטנים והבינוניים - שהוא מנוע הצמיחה של המשק, שהוא מייצר יותר ממחצית ממקומות התעסוקה בישראל, ועוד. בבחירות האחרונות (ינואר 2013), מפלגות הקדישו פרקים שלמים במצעים שלהן לטיפוחו של מגזר זה. מצד שני, מרבית העסקים הקטנים-בינוניים אינם שורדים, ולא השכלנו לטפח מגזר זה, כך שיהפוך מ-survivor ל-leader, כדוגמת הובלתו במדינות כמו פינלנד ודנמרק.

מאפייני המשק הישראלי מקשים על התנהלותו ועל יכולות ההישרדות של מגזר העסקים הקטנים. החסמים העיקריים העומדים בפניו הם היעדר נגישות מספקת למקורות מימון, ביורוקרטיה, חוסר ידע ניהולי ועסקי, מחסור בתשתיות פיזיות, ורגישות עסקית גבוהה יותר בתקופות האטה כלכלית, כגון זו שאנו חווים כעת.

צריך לזכור כי עסקים אלה מייצרים עשרות-אלפי מקומות עבודה, ולכן חובה עלינו להמשיך ולפעול השנה ליצירת סביבה עסקית בריאה וטובה עבורם, ולסייע להם להקטין את רמות הסיכון והאי-ודאות. כי ההצלחה שלהם היא הצלחתו של כלל המשק. את זאת אנו יכולים לעשות באמצעות שמירה על שיעורי מס וריבית סבירים, הקטנת נטל הביורוקרטיה, והגברת כושר התחרות באמצעות פתיחת ערוצי שיווק נוספים והפיכתם לגלובליים.

שנת 2015 עשויה להיות שנת השינוי, שבה נפסיק לעשות את השגיאות שעשינו בעבר, ונחתור ליצירת איזון בין מוסדות המדינה לאזרחיה. שנה שבה נעבור משלטון של פקידים לשלטון שבו גם לנבחרי-הציבור יש מה להגיד. גם ב-2015 ארגונים עסקיים יחויבו להמשיך ולהיות תחרותיים ורלבנטיים בשוק הגלובלי, הסוער, ובצד התחרות על המחיר הם יצטרכו לספק ערכים מוספים וחדשים.

חברות ידועות כדוגמת קודאק ונוקיה אשר כיכבו בעבר במלוא תפארתן ורשמו הצלחות גדולות, לא שרדו בסופו של יום, כי הן לא חזו בזמן אמת את השינויים הצפויים בתחום שלהן.

הסרת החסמים על יצוא נפט אמריקאי ושיווקו במדינות אחרות הם הזדמנות עבורנו. חשוב לזכור שיצוא הנפט האמריקאי לשוק החופשי אינו מתחיל ונגמר רק בהוזלת מוצרי הדלק, אלא פותח כר נרחב של אפשרויות ויכולת תחרות לחברות אנרגיה, תעופה, תיירות ועוד.

בצדו האחר של המתרס, עלינו לשמר את אזרחי המדינה התורמים לצמיחתה כדי שלא "יברחו" לארצות ניכר. כאזרחים, עלינו לנהל מחאות אמיתיות ולא פופוליסטיות, כאלה שיובילו לשינוי ולעלייה באיכות החיים של כולנו.

יותר מכול, עלינו לפעול באופן אינטנסיבי לחידושן של השקעות בישראל. המשק הישראלי נמצא בהאטה כמה שנים, ורמת ההשקעות בו נמוכה מדי. (על-פי נתוני הלמ"ס, ההשקעות בענפי המשק השונים ירדו ב-2014 ב-3.4%). ב-2015 עלינו להוביל שינויים שיגרמו להגברת יכולת התחרות, ולספק כלים יצירתיים ומעשיים למגזר העסקי, כדי שיוכל לשרוד את המצב הכלכלי בארץ ובעולם ולנווט בו בהצלחה.

הכותב, ממייסדי RSM שיף הזנפרץ, כיהן כנשיא לשכת רו"ח

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים