גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת מופרכת

אישה שהיא קורבן עבירות מין עשויה לכבוש עדות-אמת מסיבות שונות

רון שפירא / צלם: יונתן בלום
רון שפירא / צלם: יונתן בלום

בשבוע שעבר הוסר צו איסור פרסום, שהיה בתוקפו במשך שנים אחדות, על הליכים משפטיים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בפרשה שהיא רחוקה אמנם מתשומת-הלב של העיתונות הכלכלית, אך היא מפנה את תשומת-הלב לקושי כללי בתפיסה הפופולרית של דיני הראיות.

תמצית העניין היא - בית המשפט דחה תביעה אזרחית שהגישו 4 נשים נגד עורך דין, בטענה כי הוא אנס אותן פעמים רבות. התביעה הוגשה לאחר שתלונות שהגישו נשים במשטרה נסגרו.

הפרשייה התרחשה בקרב קבוצת אנשים, שהוגדרה על-ידי חבריה כ"קבוצה ללימודי פילוסופיה מעשית". יצוין כי "המרכז לנפגעי כתות" טען כי זוהי כת מסוכנת.

תהיה הגדרת הקבוצה אשר תהיה, מקריאת פסק הדין ברור כי חבריה התנהלו מאז אמצע שנות ה-90 כמשפחה, וכי חלקם ראו בקבוצה תחליף למשפחותיהם הביולוגיות, ניתקו את הקשר עם משפחותיהם ואף ניצלו את משאביהם הכספיים של המשפחות לתועלת הקבוצה. חבריה ניהלו מערכות יחסים זוגיות ורומנטיות בינם לבין עצמם והחליפו תדיר בני זוג מקרב חברי הקבוצה. בראש הקבוצה עמדה אישה הנשואה לאחד מחבריה, ואשר שניים מגיסיה היו אף הם חברים בקבוצה.

עורך הדין הנתבע, חבר הקבוצה בעבר, הסתכסך עם מנהיגת הקבוצה, והסכסוך ביניהם הגיע לערכאות שיפוט אזרחיות.

על-פי פסק הדין, הקבוצה שכרה את שירותיו של יחצ"ן ושל עו"ד רוני אלוני-סדובניק, הן כדי להיאבק נגד תיאור הקבוצה כ"כת" על-ידי "המרכז לנפגעי כתות"; וכן למען אישומו הפלילי של הנתבע בעבירות אינוס. היחצ"ן ועורכת הדין נכחו יחד בישיבות משותפות בעניין זה.

במקביל, הגישו ארבע מנשות הקבוצה (לרבות גיסתה של המנהיגה) את התלונות נגד הנתבע, בטענה כי ביצע בהן מעשי אינוס כ-10 שנים קודם לכן.

המתלוננות אישרו בעדותן כי הן נותרו במערכת יחסים קרובה והדוקה עם הנתבע בשנים שלאחר המעשים הנטענים; וכי מערכת יחסים זאת כללה בין השאר "שיחות מיניות", יחסי מין מזדמנים עם מתלוננת אחת ויחסי זוגיות קבועים במשך שנים עם אחרת.

העדות נכבשה

שופטת בית המשפט המחוזי, דליה גנות, דחתה את התביעה, בהסתמכה, בין היתר, על כך שהתובעות מסרו גרסאות סותרות באשר לפרטים מרכזיים בהתרחשות הנטענת על-ידן, וכן על כך ש"עדותן נכבשה" במשך קרוב לעשור, והועלתה רק בסמוך לאחר תחילת הסכסוך בין מנהיגת הקבוצה לבין הנתבע.

לטעמי, פסק הדין מנומק, משכנע ומדייק מאוד ביישום הכללים המקובלים שבדיני הראיות. עם זאת, הוא זכה לביקורת קשה במספר כלי תקשורת, בנימוק ש"בית המשפט לא כיבד את הפסיקה", המאפשרת הסתמכות על "עדות כבושה" של קורבן עבירות מין, ואף מוחלת על אי-דיוקים בעדות כזאת.

לא הייתי מתעכב על דברי ביקורת מופרכים, בעיניי, אלמלא הייתי סבור שהם מבטאים הלך-רוח פופולרי, אשר עצם קיומו מטיל צל על היכולת של השיח הציבורי לאפשר שיפוט נטול פניות בנושאים טעונים מבחינה פוליטית ו/או ערכית.

לשם הדגמת עניין זה, יש לעמוד תחילה על המובן מאליו: דיני הראיות נועדו מעיקרם להבנות הליך של איתור ספקות והפרכת גרסאות. כאשר ניסיון החיים מלמד שיש להטיל ספק בעדות, כגון מחמת סתירות בדברי העד או משום שעדותו נכבשה בלא הסבר משכנע - דיני הראיות מעודדים את השופט לדחות את תוכן העדות, ולכן להסיק כי התביעה לא הוכחה על-ידי מי שנטל ההוכחה מוטל עליו.

כחריג לכך נמצא, בעשרות השנים האחרונות, כי במקרה של קורבן עבירות מין ישנן נסיבות, שבהן עדויות עשויות להתקבל כמהימנות, אף שבהקשרים אחרים ראוי היה לדחותן. אישה שהיא קורבן עבירות מין עשויה לעתים לכבוש עדות-אמת מסיבות פסיכולוגיות וחברתיות מורכבות, ולעתים היא אף עשויה למסור "גרסה מתפתחת", כאשר היא משתחררת בהדרגה מעכבות שמנעו ממנה מלדווח באופן מלא על חוויותיה הקשות.

לאור ממצאים אלה, נקבע כי בית המשפט יהיה חופשי לקבל עדות של קורבן עבירות מין גם בנסיבות שבהן היה דוחה עדות אחרת.

נטייה מסוכנת

הדבר העיקרי והמהותי בביקורת היה בקפיצה לוגית מן הקביעה כי "בית המשפט רשאי לקבל עדות כבושה ובלתי מדויקת של קורבן עבירות מין" - לטענה כי "יש לקבל עדות כבושה בלתי מדויקת, אם העדה טוענת שהיא קורבן עבירות מין".

הביקורת סברה כי עצם העובדה שבית משפט מרשה לעצמו לקבוע שמתלוננת אינה דוברת אמת, אפילו בנסיבות הקיצוניות המתוארות בפסק הדין (אינטרס ברור של הנתבעות לשקר, סתירות קשות בדבריהן וכו') - מראה כי הוא נכשל להתעדכן בדיני הראיות של עשרות השנים האחרונות, ואולי אף מחשידה אותו בשנאת נשים.

על אף שהכשל הלוגי שבדברים אלה ברור, וחרף הסכנה של עמדה כזאת ליכולתם של בתי משפט לברר את האמת, נדמה היה שיש מי שמאזינים לדברי הביקורת ברצינות.

אני מקווה שהתובעות יגישו ערעור על פסק הדין, כדי שיזדמן לבית המשפט העליון להעמיד הלכה על מכונה, להבהיר את היחס הראוי בין כללים שבדיני הראיות ובין החריגים לכללים, ולהציב גדר בפני הנטייה המסוכנת לבחון כל מקרה על סמך הכללות פוליטיות או קבוצתיות.

■ הכותב הוא נשיא המרכז האקדמי פרס.

עוד כתבות

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

לא ייאמן: חצי שנה אחרי ההנפקה, בעלי השליטה רוקנו את החברה

פחות מחצי שנה לאחר גיוס אג"ח ענק בת"א, התברר כי בעלי חברת מחנות הקיץ סימד, האחים שאבסלס, העבירו 100 מיליון שקל מקופתה לעסקיהם הפרטיים ● בנוסף נטלו האחים התחייבויות פיננסיות אישיות גדולות המובטחות בנכסי החברה ● סימד: "לא נעמוד בתשלום האג"ח" ● הבורסה הודיעה על השעיית המסחר באג"ח

ישראל אוזן, מנכ''ל משרד הפנים / צילום: יונתן בלום

משרד הפנים מתנגד לשלילת הנחות בארנונה למשתמטים מצה"ל

המשנה ליועמ"שית גיל לימון כתב למנכ"ל משרד הפנים ישראל אוזן כי בג"ץ הורה לבטל את ההנחות בארנונה למשתמטים מגיוס, וכי חלפו 35 הימים שבית המשפט הקציב כדי ליישם זאת ● מנגד, מנכ"ל משרד הפנים טוען כי "תיקון התקנות כפי שהוצע מהווה התערבות משמעותית ביחסי השלטון המרכזי-המקומי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

פרויקט ''קונספט'' של אורון נדל''ן באור יהודה. עיכוב של 6 עד 13 חודשים / הדמיה: אורון נדל''ן

שלוש תביעות הוגשו החודש נגד אורון נדל"ן בשל איחור במסירת דירות

רוכשי דירות בשלושה פרויקטים של החברה באור יהודה, בראשון לציון ובמבשרת ציון תובעים פיצויים על עיכובי מסירה של חודשים ארוכים ● החברה צפויה לטעון כי מלחמת "חרבות ברזל" מהווה כוח עליון, בעוד הרוכשים דוחים זאת ומייחסים את העיכובים לסיבות אחרות כמו צווי הפסקה מינהליים וסכסוכים עסקיים עם קבלנים

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

שלמה אליהו / צילום: נאו מדיה

מגדל תיקנס ב-6.5 מיליון שקל בעקבות כשלים בממשל התאגידי

רשות שוק ההון מתכוונת לקנוס את חברת הביטוח מגדל ב-6.5 מיליון שקל בשל ליקויי ממשל תאגידי חמורים בין השנים 2021 ל-2024 ● בדוח הביקורת עלו ממצאים קשים לגבי מעורבותו של בעל השליטה שלמה אליהו וחוסר היציבות הניהולית בחברה, שנותרה במשך כשנה ללא יו"ר קבוע ● מגדל: "מרבית האירועים טופלו"

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

הבינה המלאכותית וההשפעה על העובדים בחברות הייטק / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי של אפולו: "אפס ראיות לאובדן משרות בגלל בינה מלאכותית"

טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו, סבור כי לא רק ש-AI אינה הגורם לפיטורים, הבינה המלאכותית תגדיל את מספר המשרות ותעלה שכר ● ואיך הגיבו בתעשייה לדבריו?

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מתוך העמוד הרשמי של דוברות ראש הממשלה

הסוף לפטור ממע״מ עד 130 דולר: הכנסת ביטלה שוב את הצו שר האוצר סמוטריץ׳

חברי הכנסת הצביעו עם רוב של 59 אל מול 23 חברי כנסת נגד הצו של שר האוצר, שהעלה את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל מ־75 דולר ל־130 דולר ● כזכור, בפברואר דחתה המליאה את הצו הקודם של סמוטריץ', שביקש להעלות את הפטור ל־150 דולר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"שוק אמוציונלי מאוד”: בת"א נרשמה מפולת. מה המומחים ממליצים לעשות עכשיו?

יום המסחר בבורסה בת"א היה הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023 בגלל ההסלמה בלבנון וההודעה על הקפאת המו"מ בין איראן וארה"ב ● "הדבר הכי נכון לעשות בימים כאלה זה לא לעשות כלום", מציין ערן פסטרנק, מבית ההשקעות פסטרנק שהם ● ומה אפשר ללמוד מהתנהגות השקל-דולר?

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתצנח היום במעל 10%, והכלכלן שממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א

השווקים הגלובליים נכנסים לשבוע נוסף של אי־ודאות סביב המגעים בין ארה"ב ואיראן - אך מהמרים על עסקה קרובה ● מניית טאואר צפויה לצנוח היום בפתיחת המסחר בת"א, וגם מניות דואליות נוספות מגיעות עם פערים שליליים ● השקל לא עוצר, ויש מי שמהמר שגם ההחלטה ההבאה של בנק ישראל תהיה הורדת ריבית ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב ממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

"מקצועות מושלמים קיימים רק באגדות": עורכי הדין הבכירים מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

עם פתיחת כנס הטכנולוגיה בטייוואן השבוע, אמר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג שלטעון שמפטרים בגלל AI "זה שטויות" ​● האמירה עוררה סערה בקרב בכירי הטכנולוגיה, מאחר ובינה מלאכותית צוטטה כסיבה ליותר מ־54 אלף פיטורים, רק בשנת 2025

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל לייטריקס / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 75 עובדים ומתפצלת לשתי חברות נפרדות

כפי שנחשף בגלובס, חברת הטכנולוגיה הירושלמית הודיעה היום על פיטורי 75 עובדים, מתוכם 55 בישראל ו-15 בעולם ● בתוך כך, לייטריקס הודיעה גם על כוונתה להתפצל לשתי חברות נפרדות, כאשר פעילות הליבה של Facetune תופרד מפעילות הבינה המלאכותית LTX ● לכל אחת מהחברות תהיה הנהלה עצמאית ותוכנית גיוס משקיעים נפרדת