גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצ'יזבטים על אליפות אוסטרליה

הרבה מיתוסים יש על אליפות אוסטרליה, בגלל ההיסטוריה הקצרה יחסית שלה, בגלל המיקום שלה על לוח השנה, בגלל הריחוק הגיאוגרפי. האם הם נכונים?

רפאל נדאל, אליפות אוסטרליה, טניס / צלם: רויטרס
רפאל נדאל, אליפות אוסטרליה, טניס / צלם: רויטרס

כמו כל אירוע גדול, גם אליפות אוסטרליה שנפתחה היום (ב') מקודדת בזיכרון הקולקטיבי באמצעות מיתוסים, אמרות, וקלישאות שמעצבים את התפיסה שלנו לגביה. התפיסה הזאת השתנתה לאורך השנים, אבל חלק מהמיתוסים הישנים עדיין משפיעים עליה. הנה שלושה שכדאי לבחון מחדש בטורניר הנוכחי:

1. אליפות אוסטרליה היא עדיין הגראנד סלאם הכי פחות יוקרתי.

דירוג היוקרה מתחיל כמובן בווימבלדון: הסלאם הראשון (נוסד ב-1877, ארבע שנים לפני היו.אס אופן ו-14 שנים לפני אליפות צרפת), היחיד שעדיין נערך באותו מקום (The All-England Club) שבו הוא התחיל ועדיין משוחק על דשא, המשטח המקורי בטניס, בבגדים לבנים בלבד, זכר לאריסטוקרטיות של המשחק. אליפות אוסטרליה, שנוסדה ב-1905, סבלה מנחיתות לעומת הסלאמים האחרים לאורך המאה ה-20, בעיקר כי היא התקשתה למשוך את השחקנים הכי טובים בעולם.

עד 1946, בגלל המרחק הגיאוגרפי מאירופה ומאמריקה, מעט מאוד שחקנים זרים השתתפו באליפות אוסטרליה. גם אחרי שכוכבים כמו קן רוזוול, רוד לייבר, רוי אמרסון ומרגרט קורט עשו לטניס האוסטרלי שם בשנות ה-50 וה-60, הטורניר לא התרומם, בין היתר מפני שהמועד שלו השתנה כמה פעמים (מאז 1987 הוא נערך בקביעות באמצע ינואר) וסכומי הפרסים היו נמוכים. ביורן בורג, למשל, שיחק באוסטרליה רק פעם אחת. ג'ימי קונורס פעמיים. הנסיעה הראשונה של ג'ון מקנרו לאוסטרליה הייתה ב-1983, שש שנים לתוך הקריירה שלו. אנדרה אגאסי הגיע לשם לראשונה רק ב-1995, תשע שנים אחרי שהוא הצטרף לסבב.

ההיעדרויות של הכוכבים פגעו במעמד של הטורניר גם בעיני שאר השחקנים. בסוף שנות ה-90 המגזין הצרפתי "טניס" ביקש מ-108 שחקנים לדרג את ארבעת הסלאמים מבחינת יוקרה; אליפות אוסטרליה דורגה אחרונה. אלא שמאז דברים השתנו. בשנות ה-2000 אליפות אוסטרליה מזוהה עם השקעה עצומה בתשתיות (השנה חנכו במלבורן פארק, הקומפלקס שבו נערכת האליפות, גג נסגר שלישי - לעומת אחד בווימבלדון ואפס ברולאן גארוס וביו.אס אופן), אווירת קרנבל ביציעים (רוג'ר פדרר מכנה אותה "הסלאם השמח"), ומדיניות כמה שיותר ידידותית כלפי השחקנים, בראש ובראשונה מבחינה כלכלית.

בשנת 2007 סכומי הפרסים באליפות אוסטרליה עמדו על 20 מיליון דולר אוסטרלי; השנה יחלקו במלבורן 40 מיליון דולר אוסטרלי (32.5 מיליון דולר אמריקאי). במחירי הכרטיסים ובכמות הצופים אליפות אוסטרליה מדורגת שנייה (אחרי היו.אס אופן) בין הסלאמים. אפילו ברמת הידוענים לאוסטרליה אין במה להתבייש: ב-2014 נראו ביציעים ליאם גלאגר, שלושה חברי להקת פרל ג'אם, והשחקן זוכה האוסקר ג'פרי ראש.

המהפך שעבר הטורניר די הדהים את כריס אוורט האגדית, שזכתה בו פעמיים בתחילת שנות ה-80 וחזרה למלבורן כפרשנית ב-2013. "כל מה שאתה שומע מהשחקנים זה 'אנחנו אוהבים לשחק שם ואוהבים את האוהדים'", היא אמרה. "אני חושבת שזה הסלאם הכי ידידותי וההתרגשות של השחקנים לקראתו כפולה כי הוא הראשון בשנה. עד שמגיעים לרולאן גארוס ולווימבלדון וליו.אס אופן, אני חושבת שיש קצת יותר שחיקה, קצת יותר לחץ. רוב השחקנים אומרים שאליפות אוסטרליה היא הטורניר האהוב עליהם".

2. הסיכוי להפתעות באוסטרליה יותר גדול מאשר בסלאמים האחרים.

הלוגיקה מאחורי האמירה הזאת היא שבתחילת העונה, אחרי פגרה של חודש וחצי, הכוכבים עדיין לא בשיא בכושר ולכן ניתן להפתיע אותם. ואכן, לאורך השנים היו במלבורן לא מעט קמפיינים לא צפויים. ב-1997 קרלוס מויה הספרדי, אז 25 בעולם, הגיע לגמר. שנה אחר כך פטר קורדה הצ'כי, שישי בעולם, זכה בטורניר. ארנו קלמנט מצרפת הגיע לגמר 2001 מהמקום ה-18 בעולם. ב-2002 תומאס יוהנסון השבדי, 18 בעולם, זכה בתואר. בין 2003-2008 שלוש הפתעות נוספות (ריינר שוטלר הגרמני, פרננדו גונזאלס מצ'ילה וג'ו-וילפריד צונגה מצרפת) הופיעו בגמר, ובשנה שעברה סטן ואוורינקה משוויץ, אז שמיני בעולם, זכה בטורניר.

אבל אפשר, כמובן, גם להסתכל קצת אחרת על הנתונים. הזכייה של ואוורינקה, למשל, הגיעה אחרי שמונה שנים רצופות שבהן אחד מהשלישייה הגדולה (פדרר, נדאל, דג'וקוביץ') לקח את התואר באוסטרליה - דומיננטיות דומה לזו שהם הפגינו בכל הסלאמים האחרים. ובאופן כללי, אם מסתכלים על השורה התחתונה, כלומר על השמות שחרוטים על הגביע, רק שלושה שחקנים שלא מוגדרים/הוגדרו ככוכבים - קורדה, יוהנסון וואוורינקה - זכו באליפות אוסטרליה בעשרים השנים האחרונות.

הסטטיסטיקה הזאת לא צפויה להשתנות משמעותית בעתיד, גם מכיוון שהפגרה של הכוכבים בטניס הולכת ומתקצרת, כך שהסיכוי לתפוס אותם "קרים" רק יורד. בסוף העונה הקודמת, לדוגמה, פדרר, דג'וקוביץ' ואנדי מארי שיחקו בליגת הטניס העולמית באסיה (ITPL), מפעל חדש שמציע מיליוני דולרים בדמי השתתפות, וגם כמות משחקי הראווה הבודדים בפגרה גדלה כל שנה. "היו לי רק שמונה ימי מנוחה", אמר פדרר, שמתכנן לצאת לחופשה קצרה אחרי אליפות אוסטרליה, "כשהרמתי שוב את המחבט מיד הרגשתי שאני בכושר טוב".

3. רפא נדאל תמיד פורח מחדש אחרי פציעות.

המיתוס הזה, שלא קשור רק לאליפות אוסטרליה, מבוסס על שני הקאמבקים הקודמים של נדאל: ב-2010, אחרי עונה שבה הוא החמיץ ארבעה חודשים בגלל דלקות בברכיים, הוא זכה בשבעה תארים, כולל שלושה גראנד סלאמים (רולאן גארוס, ווימבלדון, יו.אס אופן); וב-2013, אחרי שבעה חודשים מחוץ לסבב (שוב בגלל הברכיים), הוא זכה בעשרה תארים, ביניהם שני סלאמים (רולאן גארוס, יו.אס אופן). הפעם נדאל חוזר מפציעות בפרק כף היד ובגב, שהשביתו אותו לאורך רוב החצי השני של 2014 (שיחק בשלושה טורנירים באוקטובר, לפני שדלקת בתוספתן גמרה לו את העונה).

הקאמבק הנוכחי של נדאל התחיל לא טוב. במשחק הראשון שלו השנה, בטורניר ראווה באבו-דאבי, הוא הפסיד 2-6, 0-6 למארי. שלושה ימים אחר כך הוא הודח בסיבוב הראשון של טורניר דוחא, אחרי הפסד בשלוש מערכות למיכאל ברר הגרמני, המדורג 127 בעולם. בעקבות התוצאות האלה נדאל אמר שהוא לא מחשיב את עצמו כאחד הפייבוריטים באוסטרליה, "אבל אחרי הרבה זמן בחוץ הראייה שלי יותר גלובלית. העונה שלי לא נגמרת שם. המוטיבציה והרעב שלי לא השתנו, כך שאני בטוח שאחזור לכושר הכי טוב שלי". הבוקר הוא מחק בסיבוב הראשון את מיכאיל יוז'ני 3-6, 2-6, 2-6.

הניסיון אמנם מלמד שלא מומלץ לפקפק בביטחון של נדאל, אבל קשה להתעלם מהתחושה שבגיל 28 הקריירה שלו עברה לצד השני של הגבעה. ב-2014, עוד לפני הפציעות, נדאל הפסיד בשלושה משחקים על חימר - לעומת תשעה הפסדים בסך הכל בתשע השנים הקודמות. הוא הפסיד לארבעה שחקנים שמדורגים מחוץ לחמישים הראשונים בעולם, כולל שניים מחוץ למאייה הראשונה. "אף פעם לא ראיתי אותו כל כך חלש", אמר פדרר, אחרי שנדאל הפסיד לאחד מהם, בורנה קוריץ', ילד בן 17 מקרואטיה, ברבע הגמר של טורניר באזל. "זה לא היה רפא שאנחנו מכירים".

בניגוד לפדרר, שעד עכשיו מצליח להישאר בשפיץ של המשחק גם בעשור הרביעי לחייו, נדאל נראה פגיע לקראת הפרק האחרון בקריירה שלו. "כמות האנרגיה שפדרר מוציא פר חבטה, אם אתה משווה בינו לבין רפא, פחותה משמעותית", אמר ג'ים קורייר האמריקאי, שדורג ראשון בעולם בתחילת שנות ה-90. "כולנו יכולים לראות ולשמוע את זה. מכיוון שהוא לא מתאמץ כמו רפא, מכיוון שזה נראה כאילו שהוא בהופעת בלט במקום באיזשהו סוג של קרב כמו שרפא נראה, אני חושב שקל לנחש שרפא לא יהנה מקריירה ארוכה כמו זו שרוג'ר נהנה ממנה כרגע".

בדבר אחד קורייר טועה: הרבה יותר קל להאמין במיתוס.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"