גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוטל הסדר הנושים עם מלך השוק האפור של שנות ה-80

הפיננסייר דוד בלס, שריצה שנתיים מאסר בגין מירמה בחשבונות התק"ם, התחייב לשלם כ-6.7 מיליון שקל במסגרת הסדר הנושים עמו ■ ביהמ"ש ביטל את ההסדר

יותר מ-3 עשורים לאחר הפרשה שהביאה להסתבכותו של דוד בלס בחובות של מאות מיליונים וכמעט שנה לאחר אישור הסדר הנושים בעניינו, ביטל אמש (א') השופט חגי ברנר מבית המשפט בתל-אביב המחוזי את הסדר הנושים עם איש העסקים, שנחשב למלך השוק האפור בשנות ה-80.

בלס לא עמד בהתחייבותו לשלם סכום של כ-5.7 מיליון שקל, אותו היה אמור לשלם לקופת פשיטת הרגל תוך 3 חודשים מיום אישור ההסדר בפברואר אשתקד. זאת, מתוך קרן חוב של 6.7 מיליון שקל.

ביוני האחרון פסקה שופטת המחוזי בתל-אביב, דניה קרת-מאיר, כי אם לא ישלם בלס את ריבית הפיגורים על קרן החוב בסך של כ-307 אלף שקל, ייכלא ל-30 יום, והסכום אכן שולם. בסוף דצמבר 2014 נקט שופט המחוזי בתל-אביב, חגי ברנר, באיום לסנקציה דומה אם לא תשולם ריבית הפיגורים העדכנית שנצברה עד ל-8 בינואר, בהיקף של לפחות עשרות אלפי שקלים. גם במקרה זה, בלס מצא את המקור לשלם את הסכום. את הקרן של הסדר הנושים, כאמור, טרם שילם בלס, ולכן בוטל הסדר הנושים עמו. בין לבין, בלס ממשיך להתגורר בדירת יוקרה בשדרות חן בתל אביב, ולטענת גורמים הנוגעים לדבר, גם ממשיך להחזיק הלכה למעשה בנכסים אחרים.

"החייבים (בני הזוג, דוד ואיזבלס בלס - ג'מ') לא קיימו את ההסדר בשום מובן שהוא. הם לא שילמו דבר לקופת פשיטת הרגל וגם לא הגישו דוחות תקופתיים", כך כתב השופט ברנר בהחלטה שנתן בדצמבר האחרון. קודם לכך, ציין ברנר, "בני הזוג בלס הגישו 'בקשה להחשת תשלומים ולהבהרת הסדר הנושים', במסגרתה ביקשו שיובהר כי בכפוף לביצוע התשלום, לפי ההסדר, יוסרו כל המגבלות הנוגעות להליכי רישום דירת גב' בלס על-שם אחותה, גב' ג'ניפר קופר, ויימשכו הליכי הרישום של הזכויות בדירה". הדירה שאליה מתייחס השופט בדבריו היא אותה דירה בשדרות חן, שבה מתגוררים בני -זוג. באותה החלטה קצב השופט ברנר לבלס לסלק את מלוא החוב בגין הסדר הנושים עד ה-8 בינואר, וקבע שאם לא יעמוד בתשלום - יבוטל ההסדר. משחלף המועד ולא בוצע התשלום, בוטל, כאמור, הסדר הנושים בהחלטה שניתנה אמש.

מירמה בחשבונות התק"ם

בלס (70) היה פיננסייר אגרסיבי במיוחד שנסק אל-על במהירות והתמוטט בקול גדול באמצע שנות ה-80. פרט לכך שהוא חתום על אירוע של התמוטטות הבורסה באותם שנים, בלס היה נחשב לאחד התורמים הבולטים של מפלגת העבודה (אז "המערך"). ב-1988 נעצר בלס ובהמשך הורשע בעבירות שונות, לרבות מירמה וזיוף מסמכים בקשר לחשבונות התנועה הקיבוצית (התק"ם), שאותם ניהל. בלס הורשע בכך שהשתמש בעשרות מליוני דולר מכספי התק"ם לשימושים שונים, לרבות לצורך הלוואות בשוק האפור, תוך שימוש בתעודות פיקדון מזויפות ותוך הטעיית ראשי התק"ם לגבי מהות השימוש בכספים. זאת, עד שבוקר אחד "התעוררו" בתק"ם וגילו כי הכספים שהופקדו בידי בלס אינם. בלס נידון לשנתיים וחצי מאסר בפרשה זו.

עוד הורשע בלס, בעניין אחר, ברכישת אמצעי שליטה בבנק הספנות מבלי לקבל היתר לכך. לפי ההרשעה, רכש בלס את השליטה בבנק באמצעות חשבונות שונים של מקורביו ואנשים הקשורים אליו, תוך הסתרת היותו הרוכש בפועל. "כל עוד לא הגיע הנאשם להחזקה במניות בנק הספנות לשיעור של 10% עשו הרכישות על שמו בלבד וקרוביו, ואילו כשהחלו הרכישות לעבור את הגבול האמור - נעשו הרכישות בחשבונות נאמנות על-ידי עורכי דין שלו ורואה החשבון שלו דאז, ועל-שם עובדיו, ידידותיו וחברה בשליטתו, שאף היא יוצגה באמצעות עורכי דינו דאז. כל הרכישות האמורות נעשו עבור בלס, בכספו, על-פי הוראותיו, כאשר השליטה בכל העניין נתונה בידו", נכתב בגזר הדין של בלס מ-1989.

דירת יוקרה ומתחם נדל"ן בת"א

ההליכים להשבת החובות העצומים שהותיר בלס עם התמוטטותו המפוארת, התמשכו על מי מנוחות יותר משלושה עשורים. רק ב-2002 הוכרזו בלס ורעייתו, איזבל, כפושטי הרגל ורק בפברואר אשתקד אושר הסדר הנושים עימם. במשך כל התקופה המשיכו בני-הזוג בלס, כאמור, להתגורר בדירת יוקרה בגודל של כ-200 מטרים בשדרות חן בתל אביב, ולטענת חלק מהמעורבים בבניין, המשיכו אף להחזיק בפועל בנכס נדל"ן משמעותי - מתחם ברחוב השוק בשכונת פלורנטין בתל אביב, הכולל מגרש חניה ועשרות דירות.

ממשרד של עו"ד יעקב בויאר, הנאמן בפשיטת הרגל, אישרו את קיומו של הנכס בדרום תל אביב, אך מסרו כי ההליך בקשר אליו מתנהלים בנפרד מהליך פשיטת הרגל; וזאת, על-ידי הבנקים שהחזיקו בשעתו בעיקול הזכויות על הנכסים ערובה לחובותיו של בלס. עם זאת, במשרד הנאמן לא שללו טענות מצד גורמים הנוגעים להסדר החוב של בלס, לפיהן ייתכן שבלס מנהל בפועל את הנכס ואף נהנה בפועל מדמי שכירות הנגבים בקשר אליו.

"הסדר שהוא הרע במיעוטו"

הסכום של כ-6.7 מיליון שקל שנדרש בלס לשלם במסגרת הסדר החוב, הוא רק חלק פעוט מתוך יתרת חוב של של בלס, בהיקף של יותר מ-160 מיליון שקל, זאת כולל חובותיה של רעייתו. עם אישור ההסדר אשתקד כינתה השופטת קרת-מאיר את ההסדר "הרע במיעוטו". לדבריה, "בהסדר שלפני מוצע דיבידנד של כ-5.8% מחובותיו של דוד בלס וכ-2.2% מחובות איזבל בלס - כפי שנאמר על-ידי הנאמן - ההסדר הוא בבחינת 'הרע במיעוטו'".

בהחלטתה כתבה השופטת עוד כי "אין ספק כי עובדתית ההסדר בכללותו איננו מיטיב עם הנושים. אולם, נראה כי האלטרנטיבה העומדת בפני הנושים היא אלטרנטיבה טובה אף פחות, וכי לאחר למעלה מ-10 שנים בהם מתנהלים ההליכים - קיים סיכוי קטן ביותר כי ניתן יהיה לאתר נכסים נוספים ולממש אותם כדי להגדיל את הכספים המחולקים לנושים... מדובר בברירת מחדל שנותרה בשלב זה, כאשר האפשרות האחרת היא המשך ההליכים בעלויות, שאף אחד לא יכול לשאת בהן ובתוצאות שאינן ברורות".

בלס סירב להגיב לדברים.

עוד כתבות

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות