גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בצה"ל: "ב'צוק איתן' היו ניסיונות לפגוע במתקני הגז"

ראש מספן ים בחיל הים, תא"ל דרור פרידמן, מספר בראיון ל"גלובס" על תהליך ההתעצמות שעובר החיל על רכישת צי הצוללות החדש: "אם לא היה בצוללות האלה צורך מבצעי, לא היו קונים אותן"

תא"ל דרור פרידמן / צילום: דובר צה"ל
תא"ל דרור פרידמן / צילום: דובר צה"ל

"הכל פה תוסס ולא רגוע", אומר תת-אלוף דרור פרידמן, ראש מספן ים של חיל הים, כשהוא מספק סקירה עדכנית על המצב בגבולות. "גזרת עזה תמיד דינמית ואחרי מערכה ארוכה בקיץ האחרון, כבר נשמעים קולות מסביב למה שמכונה 'טפטופים' על המערכה הבאה ועל אופן התגובה. מהגזרה הצפונית נשקף איום גדול יותר: אנחנו נמצאים כבר הרבה זמן במצב של סטטוס-קוו בצפון, למעשה מאז סוף מלחמת לבנון השנייה ב-2006. בניין הכוח של חיזבאללה בהחלט יותר מאיים מבחינת ההיקפים והטווחים. אם יהיה שם משהו, זה יהיה משמעותי יותר מגזרת עזה".

זה ראיון ראשון של תא"ל פרידמן מאז שנכנס לתפקיד ראש מספן ים בעיצומו של מבצע "צוק איתן". אתמול, שעות בודדות לפני התקיפה האווירית המיוחסת לישראל בסוריה שבה חוסלו אנשי חיזבאללה ובהם ג'יהאד מורנייה, פרידמן עדיין דיבר על האיומים מכיוון לבנון ממקום נוח יחסית, של שגרה. אלא שבינתיים, הכוננות והדריכות בישראל הועלו: החשש הוא שחיזבאללה יתאושש מהמכה שספג אתמול ברמת הגולן ויבקש לנקום בישראל.

זאת, ימים אחדים לאחר שמנהיג הארגון השיעי, חסן נסראללה, כבר התרברב ואיים שבעימות הבא עם ישראל יפעיל נשק "שובר שוויון" חדש שברשות ארגונו ויכבוש חלקים מהגליל. באיומים קודמים שלו, שעלו ממעמקי הבונקר שבו הוא מסתתר מאז מלחמת לבנון השנייה, סימן נסראללה את אסדות הגז הטבעי שבים התיכון כמטרה לגיטימית מצד ארגונו. הנחת העבודה של צה"ל היא שאת האמצעים, כמו טילי חוף-ים מסוג יאחונט שבכוחם להסב פגיעה הרסנית באסדות ובכלי שיט ישראליים, כמו גם בנמלי ים ובתשתיות חיוניות אחרות - הוא קיבל כבר לפני שנים מסוריה.

"יש לנו תשובה טובה וסבירה לכלל האיומים בזירות הלחימה", אומר תא"ל פרידמן ביחס לאיום טילי היאחונט.

ניסיונות לפגוע במתקני הגז בים התיכון מוכרים לצה"ל גם מ-50 ימי מבצע צוק איתן. חמאס התרברב בירי של רקטה לעבר האסדות - סימן ברור לאן ארגון הטרור מעזה חותר ושואף. "כפי שהיו ניסיונות לשגר רקטות לעבר ישראל, היו גם ניסיונות לירות לים וגם לעבר כלי השיט שלנו", מספר תא"ל פרידמן.

- באופן שהעמיד את כלי השיט הישראליים או את מתקני הגז בפני סכנה ממשית?

"לא באופן שהיווה איום משמעותי שלא ידענו להתמודד איתו. אבל כפי שאנו עושים כל הזמן מאמץ לשפר יכולות לחימה, גם האויב ינסה להיות בעתיד יותר מדויק בהקשר הזה. ואם יהפוך לכזה, גם אז יש לנו מענה הולם למצב כזה".

כשפרידמן מדבר על "מענה הולם" ועל יכולות, הוא מבטא בעיקר את אחד מתהליכי ההתעצמות המשמעותיים בתולדות חיל הים, שעדיין נמצא בעיצומו: הצטיידות בצוללות דולפין מתקדמות שמרחיבות משמעותית את כושר הפעולה של החיל מול כל זירה שישראל מתעניינת בה; הצטיידות בספינות סיור מהירות וחזקות יותר למשימות של ביטחון שוטף (בט"ש); קליטת מערכות מכ"ם חדישות, שמרחיבות את יכולות השליטה של החיל על המתרחש במרחב הימי; קליטת מערכות הגנה חדישות, שאמורות לעשות לטילים מאיימים כמו יאחונט, את מה שעושה כיפת ברזל לגראד.

מדובר בתהליך שנמצא בהתהוות, ויושלם כנראה רק סביב שנת 2020, אז יקלוט חיל הים את 4 ספינות המגן שהוא מבקש כבר שנים ארוכות למען העמדת מערך הולם ורלוונטי להגנה וסיור בתחום המים הכלכליים ועל אסדות הגז הטבעי. הספינות האלה יישאו על סיפונן את מערכת הטילים המתקדמת של התעשייה האווירית, "ברק 8", המחוברת למכ"ם המכונה "אדיר". ברק 8 היא מערכת טילים ורסטילית שבכוחה להגן על כלי שיט ועל תשתיות חיוניות כמו אסדות הגז מפני מגוון של איומים: ממטוסי קרב המאיימים לתקוף אותם ועד למגוון רחב של טילים מהאוויר, מהים ומהיבשה.

מלחמת צוללות

עד לפני כמה חודשים קיים משרד הביטחון תהליך של מכרז בינלאומי במספנות ברחבי העולם בניסיון לקבל הצעות אטרקטיביות להספקת ספינות המגן שכל כך נחוצות לפעילות השוטפת של חיל הים במים הכלכליים. מנכ"ל המשרד, האלוף (במיל') דן הראל, עצר את המכרז על רקע פתיחת מו"מ עם גרמניה לגבי הספקת כלי השיט הנחוצים. החלטה תתקבל רק בסוף השנה. מרגע קבלת ההחלטה, יעברו 4 שנים להספקתן ולהתאמתן לצרכים הביטחוניים של ישראל.

"הספינות האלה יהוו מרכיב מרכזי בהגנה על המים הכלכליים, גם מבחינת היכולת שלהן לשאת אמצעים מתאימים שיעשו אינטגרציה של כלל היכולות המבצעיות של חיל הים, תוך הפעלת אש בשיתוף פעולה עם זרועות האוויר והיבשה. כשמדברים כאן על 'מים כלכליים', צריך להבין שבבת אחת חיל הים קיבל מתחת לאחריותו שטח גדול לפעילות, שהוא כמעט פי שניים משטחה של מדינת ישראל. בתוך המרחב הזה, עלינו לקיים פעולות ניטור והגנה בכל עת. המצב הזה מצריך הפעלת סט שלם של אמצעים, ולא רק ספינות מגן. אנחנו לא שואפים לספק הגנה נקודתית למתקן בודד: אנחנו רואים בשנים הקרובות כמות שהולכת וגדלה של מתקנים שיחייבו הגנה בים, כך שאנחנו מדברים על תפיסת הגנה כוללת באותו מרחב", אומר.

בתפקידו הקודם תא"ל פרידמן היה מפקד בסיס אשדוד של חיל הים ולפני כן מפקד שייטת 13. בתפקידו הנוכחי הוא אמון, בין השאר, על הפעלת הכוח של החיל הלבן והמשך ההעצמה שלו. הנוכחות שלו - או של קצינים בכירים אחרים מהחיל באחד הדיונים הביטחוניים השבועיים המסווגים ביותר שמקיימים ראש הממשלה ושר הביטחון - במו"גים (מבצעים וגיחות) מבטאת את הנפח האדיר שבפעילות כוחות הים. "50% מכלל הפעילות המבצעית של צה"ל נעשים בידי חיל הים, או שהחיל מעורב בה. לא כל מבצע שנעשה הוא מבצע אנטבה, אבל חיל הים נמצא כל הזמן בפעילות כזאת או אחרת", אומר פרידמן.

צי צוללות הדולפין, שחיל הים מרחיב בשנים האחרונות, מאפשר את המעורבות הזאת: ב-2014 נקלטה הצוללת הרביעית, אח"י תנין, החמישית תועמד לרשות חיל הים במהלך השנה ובשנת 2016 תגיע הצוללת השישית - כולן תוצרת מספנות קיל שבגרמניה. ממשלת גרמניה מממנת שליש מהעלות של כל צוללת, כשמחירה של צוללת אחת הוא כמיליארד שקל. זאת, על רקע טענות לגבי הצורך בצוללת השישית, שכביכול ההחלטה על רכישתה התקבלה בניגוד לעמדת הגורמים המקצועיים בצה"ל.

- האם חיל הים זקוק לצי כזה של צוללות?

"כן. חלק גדול מהדברים אינני יכול לפרט, אך הצורך בצוללות האלה נגזר מהביצועים שאנחנו נדרשים להם. החלטה על רכש של כלי כל כך יקר כמו צוללת לא מתקבלת בהינף יד ובלי חשיבה עמוקה. אם לא היה בצוללות האלה צורך מבצעי, לא היו קונים אותן. הרבה אנשים נוטים למקד את הדיון בכמות הפלטפורמות, אך הכמות הזאת מאפשרת לחיל הים לקיים את הפעילות המבצעית שנדרשת מהחיל והקיבולת גדלה בפי שניים. כך, ניתן לקיים בו זמנית כמה מבצעים ובשעת הצורך לעמוד מול מספר רב יותר של יעדים".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב