גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה במשפט דנקנר: איזו סיבה יש לסוחר להפסיד כסף?

ד"ר חיים קידר-לוי, המומחה הכלכלי מטעם התביעה: "אין היגיון בפעילות של עדי שלג. אם סוחר מפסיד וממשיך לפעול - הוא רוצה להשפיע על המניה"

נוחי דנקנר חיים קידר-לוי / צילום: תמר מצפי
נוחי דנקנר חיים קידר-לוי / צילום: תמר מצפי

בעת שהכין את חוות-דעתו המקצועית, לא ידע המומחה הכלכלי מטעם התביעה במשפטם של נוחי דנקנר ואיתי שטרום כי בתקופה הרלוונטית לאישום ביצע עד המדינה, עדי שלג, עסקאות מתואמות בין חברת אי.אס.פי שהייתה בבעלות שלג ושטרום לבין חברת "סיטי ברוקר" שבבעלות רעייתו של שלג - כך התברר היום (ג') במהלך עדותו של המומחה, ד"ר חיים קידר-לוי, בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

עם זאת, המומחה ציין בעדותו היום כי גם אם היה יודע ששלג פעל ללא ידיעתו של שטרום במהלך ימי המסחר, בעת שהכין את חוות-הדעת עבור התביעה - הדבר לא היה משנה את מסקנתו כי הנאשמים פעלו מתוך כוונה להשפיע על שער המניה.

"זה היה על הדרך", השתמש המומחה באותו ביטוי בו השתמש שלג בעדותו כדי להסביר את המסחר שביצע למען עצמו וללא ידיעת שטרום.

לדברי המומחה, "הנתונים שבחנתי הראו השפעה על שער וכן כוונה להשפיע על השער, ושני אלה נשארים תקפים - בין אם אנחנו משאירים את העסקאות שביצע שלג עם 'סיטי ברוקר', ובין אם אנחנו מנטרלים אותן".

יתרה מכך, לדבריו, "ההשפעה של אי.אס.פי על השער הייתה בלתי תלוי בפעילות של 'סיטי ברוקר'. אני יכול לומר בצורה ודאית שהייתה השפעה והייתה כוונה להשפיע על השער גם ללא המסחר עם סיטי ברוקר".

במסגרת המשפט דנקנר ושטרום עומדים לדין בגין הרצת מניות אי.די.בי אחזקות בפברואר 2012, במטרה לשפר את סיכויי הנפקת החברה. עדי שלג - שביצע את המסחר במניה לצורך הרצתה לכאורה, תוך קבלת הוראות לכאורה משטרום - חתם על הסכם עד מדינה בתיק.

חוות-דעתו של ד"ר קידר-לוי, שמשמש כמרצה באוניברסיטת בן-גוריון, תומכת, כאמור, בטענת הפרקליטות כי דנקנר ושטרום הריצו את מניות חברת אי.די.בי אחזקות בפברואר 2012, במטרה לשפר את סיכויי ההנפקה של החברה.

"מוכרת, נכנסת ושוב מוכרת"

על-פי חוות-הדעת של קידר-לוי, המסחר שביצע שלג בחשבון אי.אס.פי בין 21 ל-23 בפברואר 2012 מצביעה על כוונה להשפיע על מניית אי.די.בי אחזקות. לדבריו, היקף הרכישות שעלה על 42 מיליון שקל ודפוס הפעילות של רכישה ביוקר ומכירה בזול מצביעים על הכוונה לתרמית.

"אני לא רואה שום היגיון בפעילות של אי.אס.פי", אמר המומחה בעדותו היום. לדבריו, "ב-21 לפברואר החברה רוכשת מניות ב-15.9 מיליון שקל - חיובית על המניה. לאחר מכן היא מוכרת בסכום דומה, ואז שוב קונה ב11 מיליון. היא נכנסת לפוזיציה, מוכרת ושוב נכנסת, שוב מוכרת. זה לא הגיוני כלכלית", ציין.

בפתח עדותו הסביר המומחה כי "סוחר שפועל ממניעים כלכליים יפעל בשוק באמצעות קניות ומכירות בהתאם לפוזיציה, ואם יצדק, יפיק רווח. אם המידע בידיו שגוי או לא אמין, הוא לא ירוויח ואף יפסיד באופן עקבי אם יסחור על מידע שגוי. אבל סביר להניח שמתישהו הוא ייצא מהשוק וייתן את הכסף לבעל מקצוע שיודע לנהל כספים. אבל אם הסוחר מפסיד כסף וממשיך לפעול בשוק, אני לא רואה איזו סיבה כלכלית יש לו לעשות זאת", אמר.

סנגורו של דנקנר, עו"ד גיורא אדרת, שאל כאמור את המומחה האם ידע על העסקאות המתואמות שביצע עדי שלג. "ברגע שהעסקאות מתואמות, הנחתי שיש הסכמה בין אי.אס.פי ושטרום לבין חברת 'סיטי ברוקר' של שלג ורעייתו מאיה".

"מעולם לא נאמר לי ששלג פעל מאחורי גבו של שטרום בעסקאות המתואמות", הודה המומחה, ואזי התבקש לומר האם העובדה הזו, של פעילות בתוך הפעילות של שלג, עליה לא ידע בעת שהכין את חוות-הדעת, הייתה משנה את חוות-הדעת.

"בדקתי את העניין הזה", אמר קידר-לוי. "אני לא יודע מי לחץ על הכפתורים, אבל זה סייע לפעילות של החברה, ככל שהיא נועדה לשמר את מחיר המניה. ראיתי שהעסקאות בין אי.אס.פי ל'סיטי ברוקר' נעשו כחלק מתוך מגמה כוללת של אי אס.פי להעלות את השער".

בשלב זה הטיח עורך דינו של דנקנר בד"ר קידר-לוי: "אתה מומחה שיש לו יכולת להשפיע על גורלות של אנשים, ואתה מסיק מסקנה של פעילות לא סבירה שבה קונים ביוקר ומוכרים בזול. לא ברורה לך המטרה הכלכלית, לכן אתה מסיק שהמטרה היא השפעה על השער. זו חוות-דעתך?".

"כן", השיב המומחה. "אם זה היה מקרה חד-פעמי, לא הייתי מסיק את זה, אבל הפעילות הזו תקפה, והיא מופיעה חזק בנתונים. ראיתי שרק בנקודות זמן שבהן מחיר המניה היה גבוה ממחיר ההנפקה, פעלה אי.אס.פי באגרסיביות להעלות אותו, וכשנעלם הפער - אי.אס.פי חדלה מכך".

"האם יש סיפור בנתונים?"

בתחילת החקירה הנגדית של ד"ר קידר-לוי, שאל אותו עו"ד אדרת האם הוא עסק בעבר בהנפקות דומות לזו שבה עוסק המשפט. "מנהל התיקים שלי באישי הכניס אותי לכמה הנפקות כאלה אחרי שהתייעצנו, אבל לא נגעתי בנושא הזה במחקר שלי. אני תמיד יכול להכנס למחקרים אחרים ולראות מה נכתב. אני עצמי לא בידקתי מחקר אמפירי על הנפקות משניות".

המומחה ציין כי הפרקליטות פנתה אליו כדי שימסור חוות-דעת מומחה בתיק, וכי לקח לו כ-7-8 חודשים להכין אותה. "נפגשתי עם התובע, עו"ד עמית בכר, ששאל האם אני יכול לכתוב חוות-דעת בנושא ניתוח פעילות מסחר. נפגשתי עם עו"ד בכר ועם עו"ד חנה קורין במשרדי באוניברסיטת בן-גוריון. ניתנו לי 3 קבצי אקסל, והתבקשתי לבדוק האם אני רואה סיפור בנתונים.

"מה זה סיפור?", שאל סנגורו של דנקנר. "התביעה לא אמרה לך לאן היא חותרת?".

"התבקשתי לומר האם אני רואה פעילויות מסחר חריגות", אמר המומחה. "מה שתואר לי היה סיפור ההנפקה, ואמרו לי בעל-פה שהם חושבים שיש פעילות חשודה. היו ביני לבין הפרקליטות גם חילופי אי-מיילים, אבל אין לי מסמכים מעבר לכך".

קידר-לוי ציין כי במהלך הפגישה סיפרו לו הפרקליטים על כך שהחשד הוא בעניינם של דנקנר ושטרום. בהמשך, התברר כי קודם לנוסח הסופי של חוות-הדעת הכין המומחה טיוטה. ואולם, המומחה לא שמר את אותה טיוטה או מסמכים אחרים.

"האם התבקשת שלא לשמור מסמכים כדי לא להחקר עליהם בחקירה נגדית?", שאל אותו אדרת. "חס וחלילה", השיב המומחה.

"סיפקת את ראשו של דנקנר"

נזכיר כי בדיון הקודם במשפט הסתיימה חקירתו של עד המדינה, עדי שלג. במהלך חקירתו הנגדית עמד שלג על גרסתו כי שטרום ודנקנר רקמו תוכנית להרצת מניית אי.די.בי אחזקות שאותה הוא ביצע בפועל. עם זאת, שלג ציין כי הוא מעולם לא דיבר עם דנקנר, גם לא בימי הפעילות האסורה לכאורה. "כל מה שאמרתי בבית המשפט על דנקנר זה מדברים ששמעתי מאיתי שטרום", אמר שלג.

שלג אישר גם כי הוא לא היה עד לשיחות בין דנקנר לאיתי בנוגע למניות אי.די.בי. סנגורו של דנקנר, עו"ד אדרת, הטיח בשלג: "אתה החלטת לספק את ראשו של נוחי דנקנר בתמורה לכך שוויתרו לך ולרעייתך על ההאשמות נגדכם על פעילות לא חוקית של עסקאות מתואמות". שלג השיב: "מעולם לא אמרתי שאתן את ראשו של נוחי דנקנר. אמרתי מה שאני יודע".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר