גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

בנק ישראל: הסיכון מס' 1 ליציבות הבנקים הוא הנדל"ן

"המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים"

בנק ישראל מזהיר היום (ד') באופן הנהיר ביותר שהסיכון המרכזי ליציבות הבנקים בישראל מגיע משוק הנדל"ן. זאת, לאחר כמעט 8 שנים של עליות מחירים בלתי פוסקות בשיעור ממוצע מצטבר של כ-100%, תוך התנפחות שוק המשכנתאות.

"הסיכון המרכזי הנשקף ליציבותה של המערכת הפיננסית המקומית טמון בחשיפתם הגבוהה של המערכת הבנקאית ושל משקי הבית לשוק הדיור", נכתב בדוח היציבות הפיננסית החצי-שנתי של בנק ישראל.

בדוח מזהיר בנק ישראל מהחשיפה הכפולה של הבנקים לשוק הנדל"ן - כמלווים לרוכשי הדירות (משכנתאות) ולקבלנים והיזמים (אשראי נדל"ן). בדוח נכתב כי "המערכת הבנקאית חשיפה גבוהה למשכנתאות ולענף הבינוי והנדל"ן, והדירות מהוות חלק מרכזי בתיק הנכסים של משקי הבית".

בהמשך ישיר לכך נכתב כי "המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מזעזוע (מקומי או חיצוני) שיוביל לעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים. כל אחד מתרחישים אלו, או שילוב של שניהם, עלול להקשות על משקי הבית והקבלנים לעמוד בהתחייבויותיהם וכך לפגוע ביחסי ההון של הבנקים".

בנק ישראל לא מנתח לעומק את התרחישים לירידת מחירי הדירות, שיעורי הירידה האפשריים וההשלכות על מספר משקי הבית והקבלנים שיגיעו לחדלות פירעון. במקום זאת, הוא מציין כי "כאשר בוחנים את התמונה הצופה פני עתיד מוצאים כי המחסור בדירות מוסיף להצטמצם משום שהיקף התחלות הבנייה נותר גבוה, אך מנגד גם הביקוש נותר גבוה על רקע הירידה הנוספת שחלה בחודשים האחרונים בריבית הריאלית הקצרה והארוכה. גם צעדי המדיניות שהממשלה נוקטת בשוק הדיור משפיעים על הביקוש".

יציבות פיננסית

הזינוק במשכנתאות

לפי הדוח, המשכנתאות והאשראי ליזמי הנדל"ן מהווים יחדיו 44% מסך האשראי הבנקאי, ובבנק ישראל מכנים היקף זה "משמעותי". היקף האשראי לדיור של 5 הבנקים הגדולים זינק מרמה של 19.6% מסך האשראי בבנקים בשנת 2007 לרמה של 30.5% בספטמבר 2014.

ריבית הבסיס של בנק ישראל נמצאת בחודשים האחרונים בשפל של 0.25%, מה שגרר גם את ריביות המשכנתאות לשפל. ההערכות בשוק הן כי הריבית תחל לעלות רק לקראת סוף השנה, בדומה להערכות להעלאת הריבית בארה"ב. בדוח שפורסם היום מודה בנק ישראל כי שתי הפחתות הריבית תרמו להגדלת המשכנתאות, אם כי בעיכוב בשל הקיפאון בשוק הנדל"ן בהמתנה לתוכנית מע"מ 0% שלא יצאה לפועל.

"שתי הפחתות הריבית האחרונות שערך בנק ישראל אמנם הובילו לעוד ירידה מתונה בריבית הריאלית המשוקללת על המשכנתאות, אך הן לא השפיעו במידה ניכרת על הביקוש בשוק הדיור עקב ההמתנה לצעדי חקיקה חדשים. ואולם לאחר שחלק מצעדי החקיקה החדשים עוכבו, נרשמה בספטמבר עלייה במחירי הדירות, ובהמשך נצפתה גם עלייה מסוימת בהיקף העסקאות בדירות ובנטילתן של משכנתאות חדשות; נטילת המשכנתאות התאפיינה עוד קודם לכן בקצב גבוה - הממוצע בחודשים האחרונים עמד על כ-4.4 מיליארד שקל לחודש", נכתב בדוח. נזכיר כי בחודש דצמבר עמד היקף המשכנתאות על 5.5 מיליארד שקל לאחר קבורת תוכנית מע"מ 0%, ובמערכת הבנקאית מעריכים כי גם חודשים ינואר-פברואר יהיו חזקים.

סכנה גם באג"ח הקונצרניות

סיכון נוסף לבנקים ממנו מתריע בנק ישראל הוא שוק האג"ח הקונצרניות. בהודעות הריבית החודשיות של בנק ישראל הוא הזהיר בחודשים האחרונים מהתשואות הנמוכות באג"ח הקונצרניות, וכעת בדוח היציבות הפיננסית הוא כותב כי "המערכת הפיננסית חשופה גם לתמחור חסר של הסיכונים בשוק אג"ח החברות, על רקע סביבת הריביות הנמוכה בישראל ובעולם - גורם שמשפיע על התמחור בשוק זה ובשוקי הנכסים בכלל.

"אמנם לאחר פרסום הדוח הקודם נבלמה מגמת הירידה במרווחים בשוק אג"ח החברות - ובדצמבר הם אף עלו, לצד עלייה מתונה בפער התשואות לעומת חו"ל - אולם רמת המרווחים עדיין נמוכה. במקביל חלה עלייה בגיוס החוב נטו של חברות ישראליות וכן גדל היקף הנפקות האג"ח של חברות זרות בבורסה בתל-אביב".

הבנק מזהיר מההסתערות של קרנות הנאמנות על השוק הקונצרני וכותב כי "תמהיל ההחזקות בשוק אג"ח החברות השתנה בשנים האחרונות: קרנות הנאמנות מחזיקות כיום חלק גדול יותר מיתרת האג"ח, על חשבון חלקם של גופי החיסכון לטווח ארוך. תופעה זו מגדילה את הסיכון לכך שבעת משבר עתידי בשוק זה יתרחש בו מימוש נכסים מהיר, וזה מצדו יחריף את המשבר. סיכון זה מתחדד נוכח מרווחי התשואות הנמוכים בשוק אג"ח החברות".

כמו כן צוינה בדוח הירידה במספר הסדרי החוב בשוק, אך ישנה גם ביקורת על החברות שערכו הסדרי חוב ולאחר מכן נזקקו להסדר נוסף, מה שמעיד על דחיית הבעיה: "חלק גדול מהחברות שהשלימו הסדר חוב זקוקות כעבור זמן קצר יחסית להסדר נוסף כדי להמשיך להתקיים. מכאן ניתן להסיק כי בחלק מהמקרים הסדרי החוב אינם מבריאים את החברה ומשפרים את מצבה הפיננסי אלא רק דוחים את ההתמודדות עם הבעיה למועד מאוחר יותר. במהלך 2014 נכנסו 8 חברות לתהליך הסדר נוסף משום שלא הצליחו לעמוד בתנאי ההסדר הקודם. מאז 2008 נקלעו להסדר חוזר כ-33% מהחברות שהשלימו הסדר חוב עם בעלי האג"ח. בין אישורו של ההסדר הראשון לבין תחילתו של התהליך הנוסף חלפו בממוצע כ-19 חודשים".

יציבות פיננסית

יציבות פיננסית

בנק ישראל: היזהרו מחברות הנדל"ן האמריקאיות שמציפות את הבורסה

באשר להנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בבורסה בת"א, בהיקף של 4 מיליארד שקל משנת 2013, בבנק מזהירים מפגיעה בשיעור ההחזר של אותן חברות במצב של חדלות פירעון: "אף על פי שהחברות המנפיקות מאוגדות בחו"ל וגיוסיהן נועדו לממן פעילות בחו"ל, כל ההנפקות נקובות בשקלים (48% מהן צמודות למדד ו-52% אינן צמודות). מרבית החברות לא ביצעו מיידית עסקאות הגנה לגידור החשיפה המטבעית, אלא התחייבו בתשקיפיהן לבחון את אפשרויות הגידור במידה שיעלה הסיכון הנשקף משינוי בשער החליפין.

"לאג"ח שהנפיקו החברות הזרות איכות דירוג נמוכה מזו של האג"ח שהנפיקו חברות הנדל"ן המקומיות מאז 2012 האג"ח המדורגות נהנות אמנם מדירוג השקעה אך הוא אינו גבוה, וההנפקות ללא דירוג בולטות במשקלן הגבוה. יחד עם זאת, שיעור ההנפקות הכוללות אג"ח בעלות ביטחונות ברמת קדימות גבוהה גדול בהרבה בהנפקות של החברות הזרות מאשר בהנפקות של חברות מקומיות".

בבנק מסבירים כי המניעים של אותן חברות זרות להנפיק בישראל נובעים מכך שכאן הן נחשבות חברות גדולות בסטנדרטים הישראלים בעוד שבארה"ב הן נחשבות לחברות קטנות; עלויות הגיוס שלהן כאן נמוכות יותר; וכמו כן סולם הדירוג שלהן בישראל גבוה יותר מאשר בארה"ב.

עם זאת, בבנק ישראל מתייחסים לעובדה שחלק מאותן חברות רשומות במקלטי מס ומציינים כי "חוסר הבהירות עדיין גדול יותר במקרה של פשיטת רגל או הסדר חוב בחברות זרות, והוא אף מתגבר בשל מקום הרישום של החברות - מקלטי מס. חוסר בהירות זה עלול לפגוע בשיעור ההחזר של החברות. יתר על כן, שיעור ההחזר עלול להיפגע גם מכך שהנושים הישראלים רחוקים ממוקד פעילותן של החברות ומהנכסים ששועבדו להבטחת החוב, משום שהדבר עלול ליצור קושי מיוחד להשתלט על נכסים במקרה שהחברות לא יעמדו בהתחייבויותיהן".

המשקיעים הזרים כבר לא נבהלים ממלחמות ישראל

התייחסות מעניינת נוספת בדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל הוקדשה למבצע "צוק איתן". המסקנה בשורה התחתונה היא שהמשקיעים הזרים כבר לא מגיבים בפאניקה למלחמות ישראל, והדבר בא לידי ביטוי באיתנות יחסית של השקל, בפרמיית הסיכון של ישראל (CDS) ובתנועות ההון.

"השווקים הגיבו ל'צוק איתן' במתינות רבה", נכתב בדוח. "בחינה של התנהגות המשקיעים הזרים מעלה כי גם הם לא הגיבו להתפתחויות הגיאו-פוליטיות ביציאה משוק ההון הישראלי, ולמעשה אף הגדילו במהלך המבצע את השקעותיהם בניירות ערך ישראליים בבורסה בתל אביב".

למרות האופוריה, שנובעת מההתאוששות המרשימה שהפגינה כלכלת ישראל בעשור האחרון ממבצעים צבאיים, בבנק ישראל מזהירים כי הסיכונים הגיאו-פוליטיים כבר משפיעים היום על דירוג האשראי של ישראל ועלולים להחריף: "אם סיכון גיאו-פוליטי מהותי יתממש ויפגע בכלכלה במידה רבה מזו שנצפתה ב'צוק איתן', סביר לצפות כי הוא ישפיע באופן משמעותי יותר גם על השווקים ועל המערכת הפיננסית".

עוד כתבות

קמפיין ישראכרט / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תקציב הפרסום של ישראכרט עובר לקבוצת אדלר חומסקי

תקציב הפרסום של חברת כרטיסי האשראי נאמד בכ–25 מיליון שקל, והחלפת המשרד נעשית כחלק מהרצון לרכז את פעילות הפרסום והדיגיטל תחת קורת גג אחת ● דוד פתאל השיק את מלון היוקרה The Yacht באירוע רב משתתפים, ובית האופנה משכית קיים את תצוגת הסתיו-חורף בגשר יהודית מעל נתיבי איילון ● אירועים ומינויים

משכנתא / איור: Shutterstock

אחרי שלושה חודשי ירידה, הפיגורים במשכנתאות שוב מטפסים

הפיגורים בתשלומי המשכנתאות עלו ל-4.23 מיליארד שקל בספטמבר ● היקף המשכנתאות החדשות היה נמוך יחסית לחודשים הקודמים והסתכם ב-8.66 מיליארד שקל עקב חגי תשרי ומיעוט ימי העבודה ● המשקיעים נטלו את המשכנתאות הגבוהות ביותר, בממוצע של 1.26 מיליון שקל

טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock

בגלל הבחירות: הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תוארך במספר חודשים מעבר לינואר 2027

העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף בינואר ולהקפיץ את המס ל־83%, תידחה בכמה חודשים ● במקביל, יבואני הרכב נערכים להשקת דגמים חדשים מסין ברבעון הראשון של 2027, וג'נרל מוטורס חושפת טכנולוגיות חדשות, בהן כאלה שפותחו במרכז הפיתוח שלה בהרצליה ● השבוע בענף הרכב

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

דיווח: ויזה במגעים לרכישת פיירבלוקס הישראלית ב-2.5 מיליארד דולר

ענקית התשלומים ויזה בוחנת רכישת ענק נוספת בישראל, חודשים לאחר שהודיעה על רכישת חברת הפינטק ביוקאץ' ב־2.4 מיליארד דולר ● כעת מדובר במגעים לרכישת פיירבלוקס, המפתחת תשתיות לניהול נכסים דיגיטליים ● החברה מכחישה את הדיווחים

נשק של IWI / צילום: IWI

לקוחה ראשונה במזרח הרחוק למערכת יירוט הרחפנים הישראלית

לגלובס נודע כי תאילנד רכשה את מערכת ארבל נגד רחפנים של ‎IWI‎ (מפעלי נשק לישראל) ● במקביל, החברה הישראלית מקיימת מגעים עם גורמים צבאיים נוספים בתאילנד בנוגע להזמנה נוספת של מערכות ארבל נגד רחפנים, וכן בכמה מדינות נוספות במרחב

מפעל זוגלובק בשלומי / צילום: Studio T

למרות המלחמה: זוגלובק הקימה מפעל בשלומי ב-120 מיליון שקל

הקמת המפעל מאות מטרים בלבד מגבול לבנון התעכבה בכשנה וחצי בשל המלחמה, וכעת הוא צפוי להגדיל את כושר הייצור של זוגלובק ● החברה מחזיקה בנתח של 42% משוק הנקניקיות המצוננות ברשתות השיווק, כשברקע התעניינות מחודשת של הצרכנים ומעבר למוצרים יקרים יותר

תא''ל במיל' אבי בניהו / צילום: תמר מצפי

פעיל ימין ישלם 103 אלף שקל לאבי בניהו בשל פרסום לשון הרע

פעיל הימין רן כרמי בוזגלו פרסם בינואר 2025 שלושה פרסומים נגד דובר צה"ל לשעבר אבי בניהו, כינה אותו "טינופת" ותהה האם הוא "הלשין גם על הלוחם שנעצר בברזיל" ● הפרסומים היו בתגובה לפרסום של בניהו בו התלונן על התרופפות המשמעות בצה"ל ● בוזגלו טען כי מדובר בתביעת השתקה, אך ביהמ"ש דחתה את טענתו

המשקיע ביל אקמן בשיחה עם מנכ''ל בית החולים שיבא פרופ' יצחק קרייס / צילום: דוברות שיבא

המיליארדר ביל אקמן: "ישראל תהיה אחת הכלכלות הטובות בעולם"

המשקיע המיליארדר התארח בכנס Summit ARC בבית החולים שיבא, שם אמר כי היתרון של ישראל הוא שיש לה "הכי הרבה IQ ו-IP לנפש, וזה מה שחשוב לכלכלה" ● אקמן, שהגיע לארץ גם כדי להצביע עם אשתו הישראלית נרי אוקסמן בבחירות, שיתף כיצד האירוע הרפואי שעברה בתו הוביל אותו להקים מכון לבריאות המוח וסיפר מה מדאיג אותו בפוליטיקה האמריקאית

ליעד אגמון בקמפיין הפניקס / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מה עושה ליעד אגמון בקמפיין של הפניקס אינווסט?

ליעד אגמון, שמכר את הסטארט-אפ שלו למקדונלד'ס בכ-300 מיליון דולר, מככב בפרסומת של הפניקס ● האוניברסיטה הפתוחה העניקה תואר דוקטור לשם כבוד לאיליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI, שהחל ללמוד בה בגיל 13 ● וגם: הקמפיין החדש של עידן אלתרמן וההתרחבות של רשת בייגל קפה ● אירועים ומינויים

עמירם שחר, מייסד Upwind / צילום: Upwind

דיווח: אפווינד הישראלית סירבה להצעת רכישה ב-4 מיליארד דולר מדאטה דוג

זו הפעם השנייה שהמגעים לא מבשילים לעסקה, לאחר שבשנה שעברה נדונה רכישה בכמיליארד דולר ● אפווינד של עמירם שחר משלימה בימים אלה סיבוב גיוס של 300 מיליון דולר לפי שווי של כ-3.8 מיליארד דולר, והיא נחשבת לאחת מחברות הסייבר הישראליות הצומחות בעידן שאחרי מכירת וויז

כלי רכב שרופים ברחובות פריז / צילום: ap, Emma Da Silva

צרפת וגרמניה לא ראו נתון כזה כבר 15 שנה

תשואה על האג"ח הצרפתיות ל־10 שנים זינקה היום לרמתה הגבוהה מאז 2002, על רקע החששות מהגירעון ומהמשבר הפוליטי במדינה ● במקביל, המשקיעים נוהרים לאג"ח גרמניה וארה"ב, ותשואותיהן יורדות על רקע הירידות במניות והחשש מהיקף ההשקעות ב־AI הממומנות בחוב

צילום: Shutterstock

אני ישיר, משמע אכפת לי: אמפתיה נוסח ישראל

ד"ר תמר קנה־שליט, אנתרופולוגית שחוקרת את השיח הפסיכולוגי בחברה, הצטרפה כתלמידה לשלושה בתי ספר למאמנים וגילתה שהתחום שעלה לישראל מארה"ב קיבל טוויסט מקומי ● המילה "דוגרי" אולי יצאה מהאופנה, אבל תרבות הישירות חזקה מתמיד, היא אומרת לגלובס ● למה ישראלים תופסים אמת בפרצוף כגילוי אמפתיה?

אייל רוזן / צילום: אתר החברה

הוסגר מפורטוגל לישראל: אייל רוזן, החשוד בגניבת מיליונים

עפ"י החשד, רוזן שלח את ידו בכספי חברת גיבוי אחזקות אותה ניהל, תוך שימוש במעשי מרמה מתוחכמים, ובהמשך פעל להלבנת הכספים שמקורם בגניבה ● עוד נטען כי רוזן הסתיר את מעשיו וגרם להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של החברה הציבורית למשקיעים ● בשנת 2022 עזב רוזן את ישראל, והמחלקה הבינ"ל בפרקליטות פעלה לאתרו

בנייה חדשה במודיעין / צילום: Shutterstock

למרות ההתנגדות: אושרה שכונה חדשה עם 3,575 דירות במודיעין

הוועדה המקומית בתל אביב אישרה את תוכנית העיצוב לפרויקט של שיכון ובינוי בשדה דב, שיכלול גם שטחי מסחר ותעסוקה ● במודיעין אושרה הקמת שכונה חדשה עם 3,575 דירות, למרות התנגדות רשות הטבע והגנים ● רמ"י אישרה לקדם את הסדרת היישוב עזוז הסמוך לגבול מצרים, שבו מתגוררות כיום 18 משפחות ● חדשות השבוע בנדל"ן 

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

שלוש סיבות לירידות החדות בשווקים. לאן עוברים המשקיעים?

חששות סביב הוצאות ההון העצומות של ענקיות הטכנולוגיה, מחירי הנפט המטפסים והלחץ בשוק החוב מהנעשה בצרפת מכבידים על הבורסות ברחבי העולם ● במקביל, המשקיעים חוזרים לחוף המבטחים המסורתי: אג"ח ממשלת ארה"ב

המיליארד ביל אקמן / צילום: Reuters, Kris Tripplaar

ביל אקמן השקיע בחברת AI ישראלית שמבטיחה להאיץ מודלים

2Delta הוקמה על ידי בכיר לשעבר בגוגל, דביר זלצר, וגורו ה-AI ד"ר אלי דוד, מייסד חברת DeepCube שנמכרה לננודיימנשן ● החברה, שמעסיקה פחות מעשרה עובדים, הציגה במחקר משותף עם אנבידיה האצה של פי 3.5 בביצועי אחד המודלים שלה

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB/Ole Berg-Rusten

רבעון שחור לקרן העושר הנורבגית: הפסד של 30 מיליארד דולר בשל הטלטלה בשוק האג"ח

קרן העושר הריבונית הגדולה בעולם, שבשנים האחרונות הסיטה השקעות מחברות ישראליות, ייחסה את ההפסד העצום לביצועים הגרועים של שוק האג"ח ברבעון ● הקרן הודיעה בחודשים האחרונים כי תפנה יותר משאבים לתחום המניות ואף תסיט השקעות מאג"ח ממשלתי אמריקאי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות, על רקע הסערה בשווקים ברחבי העולם

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1% ● מדד ת"א־נפט וגז טיפס על רקע העלייה במחירי הנפט בעולם, מניות הביטוח איבדו גובה ● כל השווקים המרכזיים בעולם נסחרו באדום, בשל המתיחות הגאופוליטית הגוברת והחששות מפני חידוש המלחמה נגד איראן ● לאלו הצטרפו גם החששות מפני הוצאות העתק של ענקיות הטכנולוגיה על AI והמשבר בצרפת

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

שרת התחבורה מתנגדת לעסקת צים: המתווה לא מגן על האינטרס הלאומי

שרת התחבורה הצטרפה לשר האוצר בהתנגדות למתווה הפיצול של צים והפג-לויד, בטענה כי הוא אינו מבטיח שמירה על יכולות ספנות לאומיות עצמאיות ● המהלך צפוי לחייב הגשת בקשה חדשה ולעכב מחדש את קידום העסקה

וורן באפט / צילום: ap

"שיעור הבועה" של וורן באפט חוזר לרדוף את וול סטריט

התנודתיות סביב מניות הבינה המלאכותית מחזירה את וול סטריט לאזהרה המפורסמת של וורן באפט משיא בועת הדוט-קום: הסכנה שבהשקעה עיוורת בתעשיות מהפכניות ● ב-HSBC משגרים אזהרה חריגה למשקיעים הפרטיים: תשכחו מ"קנה והחזק" - במניות ה-AI חובה לנהל סיכונים בטווח הקצר עם פקודות עצירת הפסד הדוקות