גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

בנק ישראל: הסיכון מס' 1 ליציבות הבנקים הוא הנדל"ן

"המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים"

בנק ישראל מזהיר היום (ד') באופן הנהיר ביותר שהסיכון המרכזי ליציבות הבנקים בישראל מגיע משוק הנדל"ן. זאת, לאחר כמעט 8 שנים של עליות מחירים בלתי פוסקות בשיעור ממוצע מצטבר של כ-100%, תוך התנפחות שוק המשכנתאות.

"הסיכון המרכזי הנשקף ליציבותה של המערכת הפיננסית המקומית טמון בחשיפתם הגבוהה של המערכת הבנקאית ושל משקי הבית לשוק הדיור", נכתב בדוח היציבות הפיננסית החצי-שנתי של בנק ישראל.

בדוח מזהיר בנק ישראל מהחשיפה הכפולה של הבנקים לשוק הנדל"ן - כמלווים לרוכשי הדירות (משכנתאות) ולקבלנים והיזמים (אשראי נדל"ן). בדוח נכתב כי "המערכת הבנקאית חשיפה גבוהה למשכנתאות ולענף הבינוי והנדל"ן, והדירות מהוות חלק מרכזי בתיק הנכסים של משקי הבית".

בהמשך ישיר לכך נכתב כי "המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מזעזוע (מקומי או חיצוני) שיוביל לעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים. כל אחד מתרחישים אלו, או שילוב של שניהם, עלול להקשות על משקי הבית והקבלנים לעמוד בהתחייבויותיהם וכך לפגוע ביחסי ההון של הבנקים".

בנק ישראל לא מנתח לעומק את התרחישים לירידת מחירי הדירות, שיעורי הירידה האפשריים וההשלכות על מספר משקי הבית והקבלנים שיגיעו לחדלות פירעון. במקום זאת, הוא מציין כי "כאשר בוחנים את התמונה הצופה פני עתיד מוצאים כי המחסור בדירות מוסיף להצטמצם משום שהיקף התחלות הבנייה נותר גבוה, אך מנגד גם הביקוש נותר גבוה על רקע הירידה הנוספת שחלה בחודשים האחרונים בריבית הריאלית הקצרה והארוכה. גם צעדי המדיניות שהממשלה נוקטת בשוק הדיור משפיעים על הביקוש".

יציבות פיננסית

הזינוק במשכנתאות

לפי הדוח, המשכנתאות והאשראי ליזמי הנדל"ן מהווים יחדיו 44% מסך האשראי הבנקאי, ובבנק ישראל מכנים היקף זה "משמעותי". היקף האשראי לדיור של 5 הבנקים הגדולים זינק מרמה של 19.6% מסך האשראי בבנקים בשנת 2007 לרמה של 30.5% בספטמבר 2014.

ריבית הבסיס של בנק ישראל נמצאת בחודשים האחרונים בשפל של 0.25%, מה שגרר גם את ריביות המשכנתאות לשפל. ההערכות בשוק הן כי הריבית תחל לעלות רק לקראת סוף השנה, בדומה להערכות להעלאת הריבית בארה"ב. בדוח שפורסם היום מודה בנק ישראל כי שתי הפחתות הריבית תרמו להגדלת המשכנתאות, אם כי בעיכוב בשל הקיפאון בשוק הנדל"ן בהמתנה לתוכנית מע"מ 0% שלא יצאה לפועל.

"שתי הפחתות הריבית האחרונות שערך בנק ישראל אמנם הובילו לעוד ירידה מתונה בריבית הריאלית המשוקללת על המשכנתאות, אך הן לא השפיעו במידה ניכרת על הביקוש בשוק הדיור עקב ההמתנה לצעדי חקיקה חדשים. ואולם לאחר שחלק מצעדי החקיקה החדשים עוכבו, נרשמה בספטמבר עלייה במחירי הדירות, ובהמשך נצפתה גם עלייה מסוימת בהיקף העסקאות בדירות ובנטילתן של משכנתאות חדשות; נטילת המשכנתאות התאפיינה עוד קודם לכן בקצב גבוה - הממוצע בחודשים האחרונים עמד על כ-4.4 מיליארד שקל לחודש", נכתב בדוח. נזכיר כי בחודש דצמבר עמד היקף המשכנתאות על 5.5 מיליארד שקל לאחר קבורת תוכנית מע"מ 0%, ובמערכת הבנקאית מעריכים כי גם חודשים ינואר-פברואר יהיו חזקים.

סכנה גם באג"ח הקונצרניות

סיכון נוסף לבנקים ממנו מתריע בנק ישראל הוא שוק האג"ח הקונצרניות. בהודעות הריבית החודשיות של בנק ישראל הוא הזהיר בחודשים האחרונים מהתשואות הנמוכות באג"ח הקונצרניות, וכעת בדוח היציבות הפיננסית הוא כותב כי "המערכת הפיננסית חשופה גם לתמחור חסר של הסיכונים בשוק אג"ח החברות, על רקע סביבת הריביות הנמוכה בישראל ובעולם - גורם שמשפיע על התמחור בשוק זה ובשוקי הנכסים בכלל.

"אמנם לאחר פרסום הדוח הקודם נבלמה מגמת הירידה במרווחים בשוק אג"ח החברות - ובדצמבר הם אף עלו, לצד עלייה מתונה בפער התשואות לעומת חו"ל - אולם רמת המרווחים עדיין נמוכה. במקביל חלה עלייה בגיוס החוב נטו של חברות ישראליות וכן גדל היקף הנפקות האג"ח של חברות זרות בבורסה בתל-אביב".

הבנק מזהיר מההסתערות של קרנות הנאמנות על השוק הקונצרני וכותב כי "תמהיל ההחזקות בשוק אג"ח החברות השתנה בשנים האחרונות: קרנות הנאמנות מחזיקות כיום חלק גדול יותר מיתרת האג"ח, על חשבון חלקם של גופי החיסכון לטווח ארוך. תופעה זו מגדילה את הסיכון לכך שבעת משבר עתידי בשוק זה יתרחש בו מימוש נכסים מהיר, וזה מצדו יחריף את המשבר. סיכון זה מתחדד נוכח מרווחי התשואות הנמוכים בשוק אג"ח החברות".

כמו כן צוינה בדוח הירידה במספר הסדרי החוב בשוק, אך ישנה גם ביקורת על החברות שערכו הסדרי חוב ולאחר מכן נזקקו להסדר נוסף, מה שמעיד על דחיית הבעיה: "חלק גדול מהחברות שהשלימו הסדר חוב זקוקות כעבור זמן קצר יחסית להסדר נוסף כדי להמשיך להתקיים. מכאן ניתן להסיק כי בחלק מהמקרים הסדרי החוב אינם מבריאים את החברה ומשפרים את מצבה הפיננסי אלא רק דוחים את ההתמודדות עם הבעיה למועד מאוחר יותר. במהלך 2014 נכנסו 8 חברות לתהליך הסדר נוסף משום שלא הצליחו לעמוד בתנאי ההסדר הקודם. מאז 2008 נקלעו להסדר חוזר כ-33% מהחברות שהשלימו הסדר חוב עם בעלי האג"ח. בין אישורו של ההסדר הראשון לבין תחילתו של התהליך הנוסף חלפו בממוצע כ-19 חודשים".

יציבות פיננסית

יציבות פיננסית

בנק ישראל: היזהרו מחברות הנדל"ן האמריקאיות שמציפות את הבורסה

באשר להנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בבורסה בת"א, בהיקף של 4 מיליארד שקל משנת 2013, בבנק מזהירים מפגיעה בשיעור ההחזר של אותן חברות במצב של חדלות פירעון: "אף על פי שהחברות המנפיקות מאוגדות בחו"ל וגיוסיהן נועדו לממן פעילות בחו"ל, כל ההנפקות נקובות בשקלים (48% מהן צמודות למדד ו-52% אינן צמודות). מרבית החברות לא ביצעו מיידית עסקאות הגנה לגידור החשיפה המטבעית, אלא התחייבו בתשקיפיהן לבחון את אפשרויות הגידור במידה שיעלה הסיכון הנשקף משינוי בשער החליפין.

"לאג"ח שהנפיקו החברות הזרות איכות דירוג נמוכה מזו של האג"ח שהנפיקו חברות הנדל"ן המקומיות מאז 2012 האג"ח המדורגות נהנות אמנם מדירוג השקעה אך הוא אינו גבוה, וההנפקות ללא דירוג בולטות במשקלן הגבוה. יחד עם זאת, שיעור ההנפקות הכוללות אג"ח בעלות ביטחונות ברמת קדימות גבוהה גדול בהרבה בהנפקות של החברות הזרות מאשר בהנפקות של חברות מקומיות".

בבנק מסבירים כי המניעים של אותן חברות זרות להנפיק בישראל נובעים מכך שכאן הן נחשבות חברות גדולות בסטנדרטים הישראלים בעוד שבארה"ב הן נחשבות לחברות קטנות; עלויות הגיוס שלהן כאן נמוכות יותר; וכמו כן סולם הדירוג שלהן בישראל גבוה יותר מאשר בארה"ב.

עם זאת, בבנק ישראל מתייחסים לעובדה שחלק מאותן חברות רשומות במקלטי מס ומציינים כי "חוסר הבהירות עדיין גדול יותר במקרה של פשיטת רגל או הסדר חוב בחברות זרות, והוא אף מתגבר בשל מקום הרישום של החברות - מקלטי מס. חוסר בהירות זה עלול לפגוע בשיעור ההחזר של החברות. יתר על כן, שיעור ההחזר עלול להיפגע גם מכך שהנושים הישראלים רחוקים ממוקד פעילותן של החברות ומהנכסים ששועבדו להבטחת החוב, משום שהדבר עלול ליצור קושי מיוחד להשתלט על נכסים במקרה שהחברות לא יעמדו בהתחייבויותיהן".

המשקיעים הזרים כבר לא נבהלים ממלחמות ישראל

התייחסות מעניינת נוספת בדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל הוקדשה למבצע "צוק איתן". המסקנה בשורה התחתונה היא שהמשקיעים הזרים כבר לא מגיבים בפאניקה למלחמות ישראל, והדבר בא לידי ביטוי באיתנות יחסית של השקל, בפרמיית הסיכון של ישראל (CDS) ובתנועות ההון.

"השווקים הגיבו ל'צוק איתן' במתינות רבה", נכתב בדוח. "בחינה של התנהגות המשקיעים הזרים מעלה כי גם הם לא הגיבו להתפתחויות הגיאו-פוליטיות ביציאה משוק ההון הישראלי, ולמעשה אף הגדילו במהלך המבצע את השקעותיהם בניירות ערך ישראליים בבורסה בתל אביב".

למרות האופוריה, שנובעת מההתאוששות המרשימה שהפגינה כלכלת ישראל בעשור האחרון ממבצעים צבאיים, בבנק ישראל מזהירים כי הסיכונים הגיאו-פוליטיים כבר משפיעים היום על דירוג האשראי של ישראל ועלולים להחריף: "אם סיכון גיאו-פוליטי מהותי יתממש ויפגע בכלכלה במידה רבה מזו שנצפתה ב'צוק איתן', סביר לצפות כי הוא ישפיע באופן משמעותי יותר גם על השווקים ועל המערכת הפיננסית".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה, אך סיימה שבוע שלילי; הביטקוין זינק ב־23% השבוע

נאסד"ק ו-S&P 500 עלו היום ב-0.5% אך קטעו שלושה שבועות של עליות ● דליו: 15% מהתיק בזהב - כך תתגוננו ממשבר החוב האמריקאי ● סיטאדל צמצמה ביותר מ־80% את הסיכון בתיק שרכשה מהקרן של אשנברנר ● הביטקוין רשם את העלייה השבועית החדה ביותר שלו מאז מרץ 2023 ● שוק המטבע: הדולר ירד לשפל של כ-3 חודשים והזניק את מחירי המתכות היקרות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בבניין עם אופק לפינוי־בינוי: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בנהריה?

הדירה מתפרשת על פני שטח של 68 מ"ר ונמצאת בקומה הראשונה מתוך שבע ● המתווכת שייצגה את הרוכשים בעסקה: "בנהריה יש כרגע פעילות ונסגרות לא מעט עסקאות. אנשים התרגלו למצב הביטחוני וחזרו לשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 20% בתוך 48 שעות: מה הקפיץ בחדות את הביטקוין

בזמן שוול סטריט סגרה שבוע של ירידות, שוק הקריפטו קפץ בחדות בתוך יומיים ● זאת, בזכות שילוב בין חיבוק ממשלתי להרחבה פיסקאלית בארה"ב ● האם מדובר בסיומו של "חורף הקריפטו"?

פסל של תומאס ג'פרסון. צמצום החוב כיעד מרכזי / צילום: Shutterstock

מה הבין תומאס ג'פרסון ב-1801 ששינה את מאזן הכוחות עבור טראמפ ב–2026

בשיא כוחן מדינות החוף הברברי של צפון אפריקה הטילו אימה על חלקים נרחבים מהים התיכון, והרבה מעבר לו ● בעוד קודמו העדיף לשלם להן פרוטקשן, הנשיא ג'פרסון החליט לשלוח אוניות מלחמה לים התיכון, יצא למלחמה - וניצח ● השאלה הגדולה שעומדת בפני ארה"ב היום היא האם המלחמה שפתחה באיראן דומה למלחמה ההיא בכך שגם אותה אמריקה לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד

פיאט גרנדה פנדה 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-119 אלף שקל: מאחורי הגימיק מסתתרת מכונית חסכונית ונעימה

העיצוב הנוסטלגי ושובר השגרה של פיאט גרנדה פנדה הקומפקטית הוא הגימיק העיקרי שלה, אבל מאחוריו מסתתרת מכונית סופר־מיני אירופית מהונדסת היטב, חסכונית ונעימה במחיר נגיש

רותי שוורץ, אסף גסטפרוינד / צילום: שלומי יוסף, סטודיו גביש

המהפך שעובר אזור חיפה והזדמנויות ההשקעה

פרויקטי ענק שמתוכננים במטרופולין חיפה בשנים הקרובות צפויים לשנות בצורה משמעותית את האזור ● מתי הם צפויים לצאת לדרך ומה תהיה ההשפעה שלהם על העיר ועל המשקיעים

קונור סטון, מוכר מבריטניה. Whatnot מחזיקה בכ–60% משוק המסחר בשידור חי בצפון אמריקה ובאירופה / צילום: Reuters, Tom Maddick / SWNS

אפליקציית הקניות בלייב שאנשים מתרוששים בה

המכירות הפומביות המהירות של Whatnot סוחפות משתמשים שמקווים לשים יד על קלפי ספורט נחשקים - וגם על אופנה, כלי עבודה, מזון וכמעט כל דבר אחר

113 דקות עיכוב בממוצע. מטוס בלו בירד ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

כך גורם הפקק היווני עיכובים של שעות בנתב"ג עוד לפני השביתה

גל תיירות חסר תקדים, מחסור קשה בבקרי טיסה ותקלות במערכות המכ"ם הופכים את יוון לצוואר הבקבוק של התעופה באזור ● העומס הכבד במרחב האווירי היווני מייצר אפקט דומינו של עיכובים, שמשפיע ישירות גם על לוח הטיסות והנוסעים בנתב"ג בשיא עונת הקיץ

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

הדילמה של 300 חברי קיבוץ יזרעאל והדיבור בחדר האוכל על נפילת מיטרוניקס

החברה בבעלות קיבוץ יזרעאל, שעלתה לתודעה בישראל ובעולם בזכות רובוטים לניקוי בריכות שחייה, נמצאת במשבר הגדול בתולדותיה ● אחרי שהגיעה לשווי שיא של כ־9 מיליארד שקל, כיום מוערך השווי שלה בפחות מ־300 מיליון שקל ● קרן פימי מנהלת מגעים על השקעה בחברה ● חברת קיבוץ לגלובס: "זה פוגע בגאוות היחידה, ידענו להיחלץ ממשברים לא פשוטים"

עומס בנתב''ג, השבוע / צילום: פולי טובמן

הכאוס בנתב"ג נמשך: עיכובים של שעות וביטולי טיסות לפני כניסת שבת

הפער שנוצר בעקבות שביתת עובדי נתב"ג אתמול ממשיך לשבש את לוח הטיסות, עם עיכובים של שעות בהמראות ובפריקת מזוודות ● ארקיע ואל על הודיעו כי יאפשרו לנוסעים שיבחרו שלא לטוס היום לקבל שובר לטיסה עתידית ● רשות שדות התעופה הודיעה כעת שנתב"ג חוזר לשגרה מלאה

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

עובדי הנהלה יצטרפו למשמרות בשטח: הצעד החריג של רשות שדות התעופה בעקבות העומסים

רשות שדות התעופה החליטה להחזיר את נתב"ג לשגרה באמצעות תגבור זמני של עובדי מטה והנהלה בשטח ● הרשות ממשיכה לגייס עובדים לקראת חגי תשרי

מחלף השלום / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסעים: בלילות הקרובים יחולו שינויים בצומת הגדול המדינה

הירידה לאיילון צפון מכיוון מערב בצומת השלום תיסגר בלילות הקרובים ובמהלך סוף השבוע בשל עבודות שדרוג ● עם זאת, נתיבי איילון יישארו פתוחים לתנועה כסדרם והנסיעה על גשר השלום תתאפשר כרגיל בשני כיווני הנסיעה

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

ההסלמה הצבאית של ישראל עם ארדואן עשויה להגיע בגלל המתרחש בטורקיה

המתיחות בין טורקיה וישראל גוברת על רקע התבססות אנקרה בסוריה והאינטרסים שלה באזור  ● לקראת הבחירות בטורקיה, ארדואן עשוי להחריף את הקו האנטי־ישראלי  כדי להסיט תשומת לב מהמשבר הכלכלי ולחזק את מעמדו הפוליטי

צילום מסך

כך תגלו מה הצ'אטבוט יודע עליכם

התפוצצות פרשת מלי וליאל יהלומי, שבה ההתכתבויות עם ג'מיני סייעו לגלות את מקום הימצאן - המחישה שוב כמה מידע נצבר עלינו בכלי בינה מלאכותית ● הנה כמה שיטות להחזרת השליטה לידיים

שקיות של אמזון prime now מחכות למשלוח / צילום: ap, John Minchillo

המכונה של אמזון לא עוצרת בדרך להכנסות של טריליון דולר (חוץ מאשר בישראל)

על פי דוחות ענקית האינטרנט ב־2028 היא תעקוף את רף ההכנסות של טריליון דולר ● המודל העסקי שלה, שבו מנועי ההכנסות מזינים זה את זה, הפך לסטנדרט בתעשייה לחברות כמו וולמארט ופלטפורמות כמו טיקטוק שופ, שמנסות לנגוס בה ● וגם: למה בישראל הנוכחות שלה מינורית לעומת ענקיות הקמעונאות מסין

הנסיך הארי והזמר ג'ון בון ג'ובי משחזרים את התמונה של הביטלס באבי רואד. להיכנס לסיפור / צילום: Reuters, נילס יורגנסן / Cover Images

חוזרים לאבי רואד: איך הופכת חתיכת אספלט למקום עלייה לרגל?

השבוע חזרו הבמאי סם מנדס וארבעת השחקנים שיגלמו את הביטלס בסרטיו החדשים אל מעבר החציה המפורסם באבי רואד, 57 שנה אחרי שצולמה שם התמונה שהפכה אותו לאייקון תרבותי וליעד שמושך מעריצים מכל העולם ● מה גורם לנו לנסוע אלפי קילומטרים בעקבות רגע, אדם או אפילו דמות בדיונית, ואיך תעשיית התרבות למדה להפוך את הגעגוע הזה לעסק

נושאת המטוסים אברהם לינקולן / צילום: ap, Mass Communication Spc. 1st Class Robert S. Price

המלחמה באיראן חשפה את המשבר העמוק בצי האמריקאי

כותרות העיתונים בעולם: המדינות המתווכות ברצועת עזה פנו לממשל טראמפ, בבקשה כי ילחץ על ישראל להתקדם עם מתווה הפסקת האש המתוכנן; 250 ימים בים: כך המלחמה באיראן חשפה את משבר הכשירות של הצי האמריקאי;בצל התחזקות האסלאמיסטים, בירדן משנים את כללי המשחק בשלטון המקומי • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

פרויקט הסוללים / צילום: קבוצת מבנה

מגדל עם 109 דירות ריקות מסביר למה מחירי הדירות לא יורדים

כמעט חצי שנה מאז אישור האכלוס ל"מגדלי הסוללים" בתל אביב, והיזמיות מבנה ותדהר לא ממצמצות - ולא מורידות מחירים ● עם די מזומנים בקופה ויחס חוב של פחות מ–50% מהמאזן, החברות האלה יודעות שהבנקים לא ימהרו להתקשר, ואולי בינתיים השוק ישנה כיוון

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

פנחס עידן מפתיע: לא יערער על הדחתו מהליכוד אחרי השבתת נתב"ג

יו"ר ועד עובדי נתב"ג הודיע כי לא יערער על הניסיון של רה"מ להדיח אותו מחברותו בליכוד ● נתניהו הודיע ביום חמישי כי יבקש את הדחתו בעקבות השביתה בנתב"ג, אותה כינה "פרועה"

אילו מדינות הן השיאניות בזמן הגלישה הממוצע באינטרנט?

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית לבָּאז, מה הקשר בין הסרט "בוב ספוג" (משנת 2004) ל"אודיסיאה" של הומרוס ומי צייר את הציור הנודע "סעודת השייטים"? ● הטריוויה השבועית