גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל: הסיכון מס' 1 ליציבות הבנקים הוא הנדל"ן

"המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים"

בנק ישראל מזהיר היום (ד') באופן הנהיר ביותר שהסיכון המרכזי ליציבות הבנקים בישראל מגיע משוק הנדל"ן. זאת, לאחר כמעט 8 שנים של עליות מחירים בלתי פוסקות בשיעור ממוצע מצטבר של כ-100%, תוך התנפחות שוק המשכנתאות.

"הסיכון המרכזי הנשקף ליציבותה של המערכת הפיננסית המקומית טמון בחשיפתם הגבוהה של המערכת הבנקאית ושל משקי הבית לשוק הדיור", נכתב בדוח היציבות הפיננסית החצי-שנתי של בנק ישראל.

בדוח מזהיר בנק ישראל מהחשיפה הכפולה של הבנקים לשוק הנדל"ן - כמלווים לרוכשי הדירות (משכנתאות) ולקבלנים והיזמים (אשראי נדל"ן). בדוח נכתב כי "המערכת הבנקאית חשיפה גבוהה למשכנתאות ולענף הבינוי והנדל"ן, והדירות מהוות חלק מרכזי בתיק הנכסים של משקי הבית".

בהמשך ישיר לכך נכתב כי "המערכת הפיננסית חשופה לסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות, אם כתוצאה מזעזוע (מקומי או חיצוני) שיוביל לעליית ריביות חדה ומהירה, ואם כתוצאה ממיתון שיפגע בהכנסות הלוֹוים. כל אחד מתרחישים אלו, או שילוב של שניהם, עלול להקשות על משקי הבית והקבלנים לעמוד בהתחייבויותיהם וכך לפגוע ביחסי ההון של הבנקים".

בנק ישראל לא מנתח לעומק את התרחישים לירידת מחירי הדירות, שיעורי הירידה האפשריים וההשלכות על מספר משקי הבית והקבלנים שיגיעו לחדלות פירעון. במקום זאת, הוא מציין כי "כאשר בוחנים את התמונה הצופה פני עתיד מוצאים כי המחסור בדירות מוסיף להצטמצם משום שהיקף התחלות הבנייה נותר גבוה, אך מנגד גם הביקוש נותר גבוה על רקע הירידה הנוספת שחלה בחודשים האחרונים בריבית הריאלית הקצרה והארוכה. גם צעדי המדיניות שהממשלה נוקטת בשוק הדיור משפיעים על הביקוש".

יציבות פיננסית

הזינוק במשכנתאות

לפי הדוח, המשכנתאות והאשראי ליזמי הנדל"ן מהווים יחדיו 44% מסך האשראי הבנקאי, ובבנק ישראל מכנים היקף זה "משמעותי". היקף האשראי לדיור של 5 הבנקים הגדולים זינק מרמה של 19.6% מסך האשראי בבנקים בשנת 2007 לרמה של 30.5% בספטמבר 2014.

ריבית הבסיס של בנק ישראל נמצאת בחודשים האחרונים בשפל של 0.25%, מה שגרר גם את ריביות המשכנתאות לשפל. ההערכות בשוק הן כי הריבית תחל לעלות רק לקראת סוף השנה, בדומה להערכות להעלאת הריבית בארה"ב. בדוח שפורסם היום מודה בנק ישראל כי שתי הפחתות הריבית תרמו להגדלת המשכנתאות, אם כי בעיכוב בשל הקיפאון בשוק הנדל"ן בהמתנה לתוכנית מע"מ 0% שלא יצאה לפועל.

"שתי הפחתות הריבית האחרונות שערך בנק ישראל אמנם הובילו לעוד ירידה מתונה בריבית הריאלית המשוקללת על המשכנתאות, אך הן לא השפיעו במידה ניכרת על הביקוש בשוק הדיור עקב ההמתנה לצעדי חקיקה חדשים. ואולם לאחר שחלק מצעדי החקיקה החדשים עוכבו, נרשמה בספטמבר עלייה במחירי הדירות, ובהמשך נצפתה גם עלייה מסוימת בהיקף העסקאות בדירות ובנטילתן של משכנתאות חדשות; נטילת המשכנתאות התאפיינה עוד קודם לכן בקצב גבוה - הממוצע בחודשים האחרונים עמד על כ-4.4 מיליארד שקל לחודש", נכתב בדוח. נזכיר כי בחודש דצמבר עמד היקף המשכנתאות על 5.5 מיליארד שקל לאחר קבורת תוכנית מע"מ 0%, ובמערכת הבנקאית מעריכים כי גם חודשים ינואר-פברואר יהיו חזקים.

סכנה גם באג"ח הקונצרניות

סיכון נוסף לבנקים ממנו מתריע בנק ישראל הוא שוק האג"ח הקונצרניות. בהודעות הריבית החודשיות של בנק ישראל הוא הזהיר בחודשים האחרונים מהתשואות הנמוכות באג"ח הקונצרניות, וכעת בדוח היציבות הפיננסית הוא כותב כי "המערכת הפיננסית חשופה גם לתמחור חסר של הסיכונים בשוק אג"ח החברות, על רקע סביבת הריביות הנמוכה בישראל ובעולם - גורם שמשפיע על התמחור בשוק זה ובשוקי הנכסים בכלל.

"אמנם לאחר פרסום הדוח הקודם נבלמה מגמת הירידה במרווחים בשוק אג"ח החברות - ובדצמבר הם אף עלו, לצד עלייה מתונה בפער התשואות לעומת חו"ל - אולם רמת המרווחים עדיין נמוכה. במקביל חלה עלייה בגיוס החוב נטו של חברות ישראליות וכן גדל היקף הנפקות האג"ח של חברות זרות בבורסה בתל-אביב".

הבנק מזהיר מההסתערות של קרנות הנאמנות על השוק הקונצרני וכותב כי "תמהיל ההחזקות בשוק אג"ח החברות השתנה בשנים האחרונות: קרנות הנאמנות מחזיקות כיום חלק גדול יותר מיתרת האג"ח, על חשבון חלקם של גופי החיסכון לטווח ארוך. תופעה זו מגדילה את הסיכון לכך שבעת משבר עתידי בשוק זה יתרחש בו מימוש נכסים מהיר, וזה מצדו יחריף את המשבר. סיכון זה מתחדד נוכח מרווחי התשואות הנמוכים בשוק אג"ח החברות".

כמו כן צוינה בדוח הירידה במספר הסדרי החוב בשוק, אך ישנה גם ביקורת על החברות שערכו הסדרי חוב ולאחר מכן נזקקו להסדר נוסף, מה שמעיד על דחיית הבעיה: "חלק גדול מהחברות שהשלימו הסדר חוב זקוקות כעבור זמן קצר יחסית להסדר נוסף כדי להמשיך להתקיים. מכאן ניתן להסיק כי בחלק מהמקרים הסדרי החוב אינם מבריאים את החברה ומשפרים את מצבה הפיננסי אלא רק דוחים את ההתמודדות עם הבעיה למועד מאוחר יותר. במהלך 2014 נכנסו 8 חברות לתהליך הסדר נוסף משום שלא הצליחו לעמוד בתנאי ההסדר הקודם. מאז 2008 נקלעו להסדר חוזר כ-33% מהחברות שהשלימו הסדר חוב עם בעלי האג"ח. בין אישורו של ההסדר הראשון לבין תחילתו של התהליך הנוסף חלפו בממוצע כ-19 חודשים".

יציבות פיננסית

יציבות פיננסית

בנק ישראל: היזהרו מחברות הנדל"ן האמריקאיות שמציפות את הבורסה

באשר להנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בבורסה בת"א, בהיקף של 4 מיליארד שקל משנת 2013, בבנק מזהירים מפגיעה בשיעור ההחזר של אותן חברות במצב של חדלות פירעון: "אף על פי שהחברות המנפיקות מאוגדות בחו"ל וגיוסיהן נועדו לממן פעילות בחו"ל, כל ההנפקות נקובות בשקלים (48% מהן צמודות למדד ו-52% אינן צמודות). מרבית החברות לא ביצעו מיידית עסקאות הגנה לגידור החשיפה המטבעית, אלא התחייבו בתשקיפיהן לבחון את אפשרויות הגידור במידה שיעלה הסיכון הנשקף משינוי בשער החליפין.

"לאג"ח שהנפיקו החברות הזרות איכות דירוג נמוכה מזו של האג"ח שהנפיקו חברות הנדל"ן המקומיות מאז 2012 האג"ח המדורגות נהנות אמנם מדירוג השקעה אך הוא אינו גבוה, וההנפקות ללא דירוג בולטות במשקלן הגבוה. יחד עם זאת, שיעור ההנפקות הכוללות אג"ח בעלות ביטחונות ברמת קדימות גבוהה גדול בהרבה בהנפקות של החברות הזרות מאשר בהנפקות של חברות מקומיות".

בבנק מסבירים כי המניעים של אותן חברות זרות להנפיק בישראל נובעים מכך שכאן הן נחשבות חברות גדולות בסטנדרטים הישראלים בעוד שבארה"ב הן נחשבות לחברות קטנות; עלויות הגיוס שלהן כאן נמוכות יותר; וכמו כן סולם הדירוג שלהן בישראל גבוה יותר מאשר בארה"ב.

עם זאת, בבנק ישראל מתייחסים לעובדה שחלק מאותן חברות רשומות במקלטי מס ומציינים כי "חוסר הבהירות עדיין גדול יותר במקרה של פשיטת רגל או הסדר חוב בחברות זרות, והוא אף מתגבר בשל מקום הרישום של החברות - מקלטי מס. חוסר בהירות זה עלול לפגוע בשיעור ההחזר של החברות. יתר על כן, שיעור ההחזר עלול להיפגע גם מכך שהנושים הישראלים רחוקים ממוקד פעילותן של החברות ומהנכסים ששועבדו להבטחת החוב, משום שהדבר עלול ליצור קושי מיוחד להשתלט על נכסים במקרה שהחברות לא יעמדו בהתחייבויותיהן".

המשקיעים הזרים כבר לא נבהלים ממלחמות ישראל

התייחסות מעניינת נוספת בדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל הוקדשה למבצע "צוק איתן". המסקנה בשורה התחתונה היא שהמשקיעים הזרים כבר לא מגיבים בפאניקה למלחמות ישראל, והדבר בא לידי ביטוי באיתנות יחסית של השקל, בפרמיית הסיכון של ישראל (CDS) ובתנועות ההון.

"השווקים הגיבו ל'צוק איתן' במתינות רבה", נכתב בדוח. "בחינה של התנהגות המשקיעים הזרים מעלה כי גם הם לא הגיבו להתפתחויות הגיאו-פוליטיות ביציאה משוק ההון הישראלי, ולמעשה אף הגדילו במהלך המבצע את השקעותיהם בניירות ערך ישראליים בבורסה בתל אביב".

למרות האופוריה, שנובעת מההתאוששות המרשימה שהפגינה כלכלת ישראל בעשור האחרון ממבצעים צבאיים, בבנק ישראל מזהירים כי הסיכונים הגיאו-פוליטיים כבר משפיעים היום על דירוג האשראי של ישראל ועלולים להחריף: "אם סיכון גיאו-פוליטי מהותי יתממש ויפגע בכלכלה במידה רבה מזו שנצפתה ב'צוק איתן', סביר לצפות כי הוא ישפיע באופן משמעותי יותר גם על השווקים ועל המערכת הפיננסית".

עוד כתבות

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

מהשפעות המלחמה המסתמנות: התייקרות של אלפי שקלים בכלי רכב חדשים

חברות ספנות מתחילות להקפיץ את מחירי התובלה הימית במכולות מהמזרח בשל המלחמה ● כך, לגלובס נודע כי MSC העלתה את תעריפי הובלת המכולות מהמזרח לישראל ב-1200 דולר ● יבואנים בענף הרכב: ההתייקרות של אלפי שקלים עשויה לחול גם על כלי רכב שכבר בדרכם לישראל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שתי טיסות ראשונות נחתו בנתב"ג. מסתמן: הטיסות היוצאות יחזרו מיום ראשון

טיסת אל על מאתונה וטיסת ישראייר מרומא נחתו הבוקר בנתב"ג; בהמשך היום צפויות להצטרף גם ארקיע ואייר חיפה ● בתוך כך, משרד התחבורה הודיע כי החל מיום ראשון ובכפוף להתפתחויות הביטחוניות יחזרו גם הטיסות היוצאות - זה המתווה המתגבש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

משמרות המהפכה באיראן טענו: תקפנו את נתב"ג עם טיל ח'רמשהר 4

לאחר לילה מרובה אזעקות, התחדש הירי מלבנון ומאיראן • צה"ל בגל תקיפות בדרום לבנון ● השמיים נפתחים: שתי טיסות ראשונות במבצע החילוץ נחתו בישראל, הטיסות היוצאות יתחדשו ביום ראשון ● איראן תקפה גם את אזרבייג'ן: שניים נפגעו • ההקלות בהנחיות פיקוד העורף נכנסו לתוקף ● דיווח: מפציצים איראניים היו קרובים לפגוע בחיילים אמריקאים בבסיס הענק בקטאר ● עדכונים שוטפים 

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

משרד האוצר דורש לפתוח את המשק ממחר. ומה עם מסגרות החינוך?

לפי מנכ"ל האוצר אילן רום, העלות של השבתת המשק במסגרת ההגבלות הנוכחיות עומדת על כ-9.5 מיליארד שקל לשבוע, ואילו במעבר מפעילות הכרחית לפעילות מצומצמת ההפסד נחתך בחצי ● עם זאת, ההקלה בהגבלות לא כוללת את פתיחת מוסדות החינוך ● שר האוצר קרא גם הוא לפתוח את המשק מחר: "ניהול סיכונים אחראי מאפשר זאת"

בניין בבת ים שנפגע מטיל איראני. ההתחדשות והשיקום בשטח עוד נראים רחוקים מאוד / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"פתרונות מיידיים"? החוק שאמור להבטיח שיקום מהיר של אתרי הרס עדיין מתעכב

כבר באוגוסט הושגו הסכמות על נוסח החוק שאמור לסייע לשיקום מהיר של מבנים שנפגעו מטילים או ברעידת אדמה, כלקחי מבצע "עם כלביא" - אך גם חודשים אחרי, וכשאנחנו כבר בהתנגשות חזיתית חדשה מול איראן, החוק טרם אושר ● גלובס בודק היכן הדברים עומדים נכון להיום

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

החנויות אומנם נפתחו, אך מתווה פיצויים לעסקים עדיין לא קיים

מאחורי הודעת פיקוד העורף, והרצון של הממשלה להחזיר את השגרה לצד ירי הטילים מאיראן ולבנון, העובדים עדיין מתקשים לחזור למקומות העבודה ● באיגוד לשכות המסחר דורשים מהממשלה לפרסם במהירות מתווה פיצויים לעסקים לצד מנגנון חל"ת גמיש

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל יפתח בקרוב, אך חברות תעופה זרות ממשיכות להאריך את ביטולי הטיסות לישראל ● מתי כל חברה צפויה לשוב?

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

שיא חדש לבנק הפועלים: הרווח ב-2025 זינק ל-9.8 מיליארד שקל

בנק הפועלים דיווח על רווחי שיא של 9.8 מיליארד שקל ב-2025 - זינוק של 28% לעומת השנה שקדמה לה ● שיעור התשואה על ההון ב-2025 עומדת על 15.3% ● הדירקטוריון הודיע על חלוקת דיבידנד בסכום של 1.24 מיליארד שקל ● ועד עובדי הבנק: "בלתי נתפס שהנהלת הבנק מפרסמת רווחי עתק, ובאותה נשימה בוחרת לפגוע ישירות בכיס של העובדים"

מטוסי F-35 / צילום: Shutterstock, Andreas Zeitler

הישג היסטורי: מטוס F-35 של חיל האוויר הפיל מטוס קרב איראני מעל שמי טהרן

הישג עולמי: מטוס אדיר של חיל האוויר הישראלי הפיל מטוס קרב איראני מסוג YAK-130 מעל בירת איראן ● בפעם האחרונה שבה חיל האוויר הישראלי הפיל מטוס הייתה ב־24 בנובמבר 1985, במהלך קרב אוויר מעל לבנון

החלק המרכזי של חלבון מדכא הגידולים p53 כשהוא נקשר לסליל כפול של DNA. / צילום: Shutterstock, Bacsica

חוקרי סרטן משוכנעים: התרופה הזאת היא מהפכה אמיתית

ניסוי ראשוני בתרופה שמתקנת את אחת המוטציות הנפוצות האחראיות להתפתחות סרטן השיג תוצאות שמלהיבות את חוקרי התחום ● התרופה מציעה דרך יצירתית לנצל את אחד ממאפייני המוטציה ולהפוך אותו ליתרון

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי תוצאות השיא של הפועלים: למה מניות הבנקים יורדות?

מדד הבנקים נסחר בירידות של מעל 1%, בניגוד למגמה הכוללת בבורסה בתל אביב ● את הירידות מובילה מניית בנק הפועלים, שדיווח מוקדם יותר על עלייה חדה של 28% ברווח הנקי ב-2025 ● מנהל מחלקת המחקר של IBI, לירן לובלין, ציין כי הדוחות כוללים הרבה הכנסות חד־פעמיות, וכי הם "מעט מאכזבים ביחס לציפיות ברבעון"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הנאסד"ק קפץ בכ-1.3% ● העליות בוול סטריט מגיעות בעקבות הפוגה בעליות החדות במחירי הנפט, לצד נתוני מאקרו חיוביים שפורסמו בארה"ב ● שר האוצר האמריקאי: המכסים הגלובליים בגובה 15% ייכנסו לתוקף השבוע ● בורסות אירופה סיימו את היום בעליות ● הביטקוין נסחר סביב 73 אלף דולר ונמצא ברמתו הגבוהה מזה כחודש ● סיאול צנחה ביותר מ-10% הבוקר והשלימה נפילה של 17% ביומיים

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

מחיר התחלתי של 600 דולר: המקבוק המוזל החדש של אפל

אפל משיקה את ה-MacBook Neo, מחשב מקבוק חדש בעל מעבד A18 Pro המוטמע לרוב באייפונים החדשים של החברה ולא במחשבים, וכך גם אפשר להסביר גם את מחירו המוזל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בתל אביב; ג'י סיטי זינקה בכ-9%, נקסט ויז'ן נפלה בכ-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד הביטוח הוביל את העליות וקפץ בכ-3.8% ● מניות השבבים המקומיות ירדו בעקבות המגמה השלילית בוול סטריט אתמול ● מנגד, מניות התוכנה התאוששו ● אלביט הפכה למניה הגדולה ביותר במדד ת"א 35

בניית ממ''ד / צילום: תמר מצפי

איך תשפיע המלחמה עם איראן על מחירי הדירות?

האירועים בשוק בשנתיים וחצי האחרונות מלמדים כי צפויות עליות מחירים בשוק, הן ברכישה הן בשכירות ● מי שידחוף את המחירים למעלה תהיינה דירות עם ממ"ד, שבערים רבות יש עדיין מעט מדי מהן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock, AP

שיפור תחזית הדירוג לישראל צפוי להידחות בגלל המערכה באיראן

לפי הערכות, סוכנויות הדירוג לא ינקטו פעולת דירוג בעקבות המערכה הנוכחית, ויסתפקו בפרסום עדכון למשקיעים - צעד מוכר מסבבי לחימה קודמים ● עדכון למשקיעים הוא צעד מקובל כשמדובר באירוע ברמה עולמית

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Hadi Mizban

כשהוא מנצל את הגנת האיחוד: ר"מ ספרד מסלים את העימות עם טראמפ

ראש ממשלת ספרד ביקר בחריפות את המלחמה נגד איראן: "אנחנו אומרים לא לדריסת החוק הבינלאומי" ● למרות שדונלד טראמפ איים על ניתוק הקשרים המסחריים עם המדינה האירופית, נראה שעבור המנהיג הספרדי מדובר בהזדמנות לחיזוק מעמדו בציבור המקומי

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מה עושה מייקל אייזנברג בדיון ביטחוני בקבינט

משקיע ההון סיכון נראה לצידם של שרי הממשלה ובכירי מערכת הביטחון, מה הוא עשה שם? ● הסוכנות היהודית משיקה את "קרן שאגת הארי" לסיוע לנפגעי ירי הטילים מאיראן ● ורשת המזון טיב טעם פונה לאזרחי איראן ● אירועים ומינויים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

נדחה וקוצר: לוין אישר את דחיית ראיונות ההתמחות במשפטים

שר המשפטים יריב לוין חתם על הצו לדחיית הראיונות למתמחים ל-4 במאי, וזאת בשל המלחמה עם איראן ● בנוסף , מועד סיום הראיונות יסתיים ב-11 במאי - כלומר יתקצר בשלושה ימים

תקיפות באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: מיליציות כורדיות-איראניות החלו במתקפה קרקעית מצפון עיראק לאיראן

פיקוד העורף מקל את ההנחיות החל ממחר ב-12:00; מערכת החינוך לא תיפתח ● צה"ל תקף את "הקריה של טהרן" - עם חיילים רבים בתוכה ● לראשונה במלחמה: חיזבאללה שיגר רקטות מצרר ● חיל האוויר השלים תקיפה נרחבת לעבר מתחם צבאי רחב-היקף של איראן במזרח טהרן ● שני לוחמי צה"ל נפצעו בינוני בדרום לבנון ● צוללת אמריקאית תקפה ספינת מלחמה של איראן ליד סרי לנקה; עשרות הרוגים ונעדרים ● עדכונים שוטפים