גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ערד מתוכננת למשפחות, בשונה למשל מהעיר מודיעין"

שיחה עם אילנה אלרוד, אדריכלית התוכנית הראשונה של ערד, המסבירה מדוע גטאות זה דבר שקורה באופן טבע וראיון עם ראשת העיר הנוכחית אשר מודה שבלי סובסידיות, זה לא ילך

אילנה אלרוד / צילום: מירב מורן
אילנה אלרוד / צילום: מירב מורן

יותר איכותי מירושלים

"לקחנו ג'יפ והסתובבנו באזור שהיה ריק וחשוף, בחיפוש מקום להקים בו עיר. השטח נבחר לבסוף בזכות שלושה יתרונות: הנוף המרהיב אל בקעת ים המלח; האקלים בגובה 600 מ"ר מעל פני הים שמבטיח אוויר טוב כל השנה - אפילו יותר מבירושלים; וקרקע מישורית, בהיקף שיוכל לאכלס 30 עד 40 אלף תושבים. האמנו שגם אם העיר תצמח ל-50 אלף תושבים זה יספיק. עברו 50 שנה, והעיר לא הגיעה אפילו למספר הזה".

ועדת קבלה עירונית

"כשערד הוקמה, לא התייחסו אליה כאל עיירת פיתוח והיתה אפילו ועדת קבלה. כך נוצרה קהילה הומוגונית של ילידי הארץ ועולים חדשים מארצות המערב, ברמה סוציואקונומית גבוהה. אנשים באו כי זה לא היה יקר, את הקרקע קיבלו בחינם והתנאים היו טובים. לובה אליאב (לימים חבר כנסת מטעם העבודה ומקים מפלגת של"י), שהיה ראש צוות ההקמה, אמר: 'לא נשב בתל אביב ונתכנן את ערד, נשב בערד ונתכנן אותה'. היינו 20 בצוות התכנון, התמקמנו במבנים טרומיים, ב'מחנה הקדמי'. אחרי התכנון עזבתי, אך המשכתי להיות קשורה לעיר, גם מקצועית. כל עוד בייגה שוחט היה, והעבודה היתה בשלטון, ערד פרחה. במשך 20 שנה היתה הצלחה. ב-77', אחרי המהפך, החלה השקיעה".

הצלחה ברזילאית

"את הסטאז' עשיתי אצל אוסקר נימאייר ולוסיה קוסטה, האדריכלים שתכננו את ברזיליה, הבירה המודרנית של ברזיל. מיד בתום הלימודים בטכניון נסעתי לברזיל, והצטרפתי לצוות המתכננים שנה אחרי שהחליטו על הקמתה. היתה לי הזדמנות מקצועית לעבוד עם אנשים מבריקים בעלי רעיונות חדשניים. ברזיליה היא הצלחה גדולה. תוכננה ל-600 אלף איש שיחיו בה בשנת 2000, ובאותה שנה כבר גרו בה 1.2 מיליון איש. היום העיר כבר מונה 2 מיליון".

לפזר, לפזר, לפזר

"גם ערד, כמו ברזיליה, תוכננה כדי ליישב שממה. מצאתי הרבה דמיון בינה לבין ערד. גם הרעיון להקמתה נולד מכך שיהודים לא התיישבו באזור הר הנגב הדרומי, ולכן צריך לפתח אותו מחשש שישתלטו עליו בדואים. הדבר לא נאמר בהצהרות הרשמיות, אבל היתה הבנה בין כולם שזה המניע. סללו את הכביש לים המלח, וערד היתה חלק מתוכנית פיזור האוכלוסייה בדרום הארץ".

עיר ליניארית

"בשנות ה-60, כשהתחילו התוכניות להקמת ערד, באר שבע היתה דוגמה רעה לתכנון. מרכז העיר היה גדול וריק, כי תוכנן לעיר גדולה. לא היו מספיק תושבים והוא עמד שומם, והשכונות שסביבו שבהן היו רק מגורים, התפתחו בלי עירוניות. למדתי את הלקח והצעתי להקים את ערד כעיר ליניארית, שמתפתחת שכונה אחרי שכונה. כל שכונה מתפקדת עצמאית, תוספת השכונות מגדילה את המרכז, וכך הוא הופך לפונקציה של מספר תושבי העיר, גדל איתה, וקיומו הפעיל מובטח".

צמודי חצר

"לא בנינו שכונות 'בנה ביתך', התעקשנו לכונן ישוב עירוני. תיכננו מרקם רחובות אורבני, עם בנייה רוויה בגובה שלוש עד ארבע קומות. לכל דירה, בכל קומה, צמוד שטח חיצוני פתוח כמו חצר או מרפסת גדולה שהיא גג הקומה שתחתיה, היוצרת לדיירים אזור פרטי לבילוי באוויר הפתוח והאיכותי האופייני לאזור (בשנות ה-60 איש לא דיבר על מזגנים). רצף הבניינים יצר רחובות מוצלים ומאווררים ברוח, צינון טבעי שנדרש באקלים מדברי, המיועדים להליכה בלבד. רחובות אלה מאפשרים להגיע, בטווח שאינו עולה על 500 מטר, לכל שירות יומיומי. עד היום אנשים מחמיאים ואומרים לי שערד מתוכננת למשפחות, בשונה למשל ממודיעין, כי הילדים יכולים לצעוד ברגל לבית הספר, בלי חשש מחציית כבישים והיתקלות במכוניות".

כביש לא עוקף

"הכביש בין באר שבע וים המלח, בכוונה לא תוכנן ככביש עוקף. רצינו שכל מי שנוסע בו יראה את העיר ואולי גם יעצור. מעבר לכביש נמצא אזור תעשייה ותעסוקה, שהתפתח בו באחרונה מרכז מסחרי (קניון פתוח סביב חניה בבעלות צים ובו סניפי 'ארומה', 'קסטרו' וכדומה - מ.מ), קיומו הוא עדות שהיישוב חי. אזורי תעשייה שנהפכו למרכזי קניות זה טרנד עולמי".

ההפרדה מבורכת

"איני רואה בהליכה ברגל למקום עבודה מטרה בפני עצמה. אפשר להגיע באוטובוסים ובהסעות. הפרדה בין אזורי תעשייה ותעסוקה למגורים נדרשת בגלל הרעש, הלכלוך והזיהום, ושילוב של מגורים עם מסחר הוא תמיד פתח לחיכוך. אפילו למכולת מגיעים ספקים שמפריעים כשהם מביאים סחורה, שלא לדבר על בתי קפה ודומיהם שמפיקים רעש. בשכונת מגורים צריך מספרה, מכולת, סניף בנק, מכבסה, במרחק עד 500 מטר, ואפשרות להגיע אליהם בהליכה בבטחה. חנויות אופנה למשל, לא צריכות להיות בשכונת מגורים, זה לא כלכלי. מקומן במרכז העיר בלבד".

המסחר המודרני

"הקניון בערד ממשיך את הרחוב, בנוי בין השכונות כהמשך המרכז הישן. אם היו בונים במקומו בנייני מגורים עם חנויות בקומת הקרקע, לא היה מתפתח מסחר מודרני נגיש. חנויות שמוכרות שעונים, למשל, היו חוששות מפריצה ולא נפתחות. ברוח זו תכננתי את התב"ע לאזור שבו ניצב הקניון החדש בנהריה".

לא להולכי רגל

"תכננו את ערד לקלוט עשרות אלפי אנשים, לכן הרחובות הם כבישים דו כיוונים עם שלושה נתיבים בכל כיוון. מעגלי תנועה מחברים כדי שהנהג לא יעמוד וכדי שתהיה לו תחושת זרימה. הרחובות לא תוכננו כדי שלהולכי רגל יהיה נוח, יש להם המעברים בתוך השכונות. הליכה זה בריא וממש לא צריך כל 100 מטרים מעבר חציה ברחוב, שיצעדו על יד הכביש עד מעבר החציה, ויעברו בצורה מסודרת".

גטו זה טבעי

"בארצות הברית אוכלוסיה לבנה יוצאת מאזורים שנכנסים אליהם שחורים. המקבילה בארץ הם חרדים ומהגרי העבודה. להבים ועומר היו עוד חוליה בשלשלת ההזנחה הלאומית של דרום הארץ, כי הם שלפו אוכלוסייה חזקה מערי הדרום, ותרמו למדיניות השגויה של חיזוק ישובים קטנים. אי אפשר להילחם בטבע האנושי שדוחף בני אדם לגור ליד מי שדומה להם, וגם תוכנית בניין עיר טובה לא תגרום לסגנונות שונים לגור יחד. אבל תכנון נכון יכול לאפשר לאנשים שונים לחלוק בשלום מרחב ציבורי: כיכרות, גנים, מסחר, תרבות וחינוך".

עד מלחמת העולם

"במלחמת העולם השנייה חרבו ערים שלמות והיתה הזדמנות לבנות מחדש את מרכז אירופה. למרות זאת הערים שוחזרו, ולא נבנתה תחתן עיר מודרנית. הסיבה היא שמבנה העיר טבוע עמוק בהווית התושבים, והם לא ימהרו להחליפו".

ראשת העיר: "עוד מענקים, עוד תמריצים וסובסדיות"

"פעם לא היה ונטולין ולא היה מיזוג אוויר וערד היתה המענה", אומרת בחיוך טלי פלוסקוב, ראשת העיר ערד שנבחרה באפריל 2014, ברשימת 'ישראל ביתנו'. "היום אנחנו סוף העולם. אין רכבת, אין כביש 6 והרבה עזבו בגלל תחושת הניתוק. עדיין יש אוויר טוב, שלווה ומרחבים, ובגלל שהמחירים נוחים, נכנסת אוכלוסייה חלשה, שחלקה לא עובדת, שלא תורמת לקרנה של העיר, וחדשים לא מגיעים".

ערד כבר חגגה יובל, שטח השיפוט שלה עצום והיא נמצאת על הדרך בין העיר הגדולה בדרום למשאב ייחודי - ים המלח, שבו מפעלי תעשייה עשירים ותיירות בינלאומית מצליחה. למרות זאת, בארבע השנים האחרונות נוספו לאוכלוסייתה 700 איש בלבד, ואזור התעשייה שלה שומם.

- אולי צריך להגיד "נכשלנו", ולסגור את העסק?

"אני לא תמימה, אני מכירה בבעיות. יש דברים שקרו לפני כניסתי לתפקיד, כמו המרכז המסחרי מעבר לכביש, שפגע בעסקים בתוך העיר, שהתקוממו עליו בצדק. מצד שני הוא מכניס ארנונה, וגם מהווה מקום בילוי לתושבים שיוצאים אליו, במקום לבאר שבע".

- ואולי אפשר לאחד כוחות עם העיר החזקה - באר שבע?

"עם מועצה אזורית תמר ועם נתיבות אני מוכנה להתאחד, עם באר שבע - לא. היא המטרופולין הגדולה והסואנת, שאין לה דבר עם הסגנון והייעוד של ערד. השנה נעשה צדק היסטורי כשהוחלט שחלק מהארנונה של תמר יעבור אלינו".

- הכסף הזה יעזור לעיר?

"כן, אבל הוא טיפה בים. כדי להרים את העיר צריך עוד מענקים, עוד תמריצים וסובסידיות".

ערד

■ שנת ייסוד: 1962

■ מספר תושבים: 24.2 אלף ב-2014, לעומת 23.4 ב-2008

■ שטח שיפוט: 105 אלף דונם, השלישית בגודלה בערי ישראל

■ מצב הנדל"ן: לפי נתוני רשות המסים, קרוב ל-60 יחידות מגורים נמכרו בערד ברבעון האחרון של 2014. היקרות בהן היו צמודי קרקע דו משפחתיים על מגרש 180 מ"ר, שנמסרו לקונים תמורת 950 אלף שקל בממוצע. העסקאות הזולות ביותר היו בדירות 3 חדרים בשטח 50 מ"ר, שנמכרו סביב 250 אלף שקל. דירות 4 חדרים בשטח 100 מ"ר, שנבנו לפני 20 שנה ואף פחות, נמכרו בתקופה זו בערד תמורת 750 אלף שקלים.

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בצה"ל מאשרים: חוסלו שני מחבלי חיזבאללה מרכזיים

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים