גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: מאיזה גיל הילדים בישראל מחזיקים סמארטפון?

רבע מהילדים משתמשים בסמארטפון 5 שעות ביום, כשהשימושים העיקריים הם וואטסאפ ומשחקים - כך לפי סקר מכון שריד עבור "גלובס" ■ בגיל 8 כבר לכ-75% מהילדים יש סמארטפון, כשסמסונג הוא המותג השולט

ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock
ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock

השתלטותו של מסך הסמארטפון על חיינו, זה שכמעט אינו מש מכף-ידנו, היא כבר מזמן עובדה מוגמרת. מאיזה גיל נשאבים גם ילדינו לעולם הטלפונים הניידים - והסמארטפונים בפרט? מהם השימושים העיקריים במכשיר ובאיזו תדירות הוא משודרג?

מחקר מיוחד שערך מכון שריד עבור "גלובס" מגלה את המספרים שמאחורי התופעה: הגיל הצעיר (6!) שבו מקבלים ילדים את הסמארטפון הראשון ליד, שיעור מחזיקי הסמארטפונים בקרב הילדים (83%) ושעות השימוש הארוכות בהם (מעל 5 שעות ביום בקרב רבע מהמשיבים) - ואף מגלה מה באמת הם עושים במכשיר בעיקר.

מיעוט מובהק של בני 8-15 אינו מחזיק היום במכשיר טלפון חכם: ל-83% מהילדים, עולה מממצאי הסקר, יש טלפון חכם, ובגיל 8 מעידים 72% מהילדים כי ברשותם סמארטפון. בקרב בני 15 נוסקים המספרים ל-97%. גיל 13 בולט במיוחד, סביר להניח שעל רקע המעבר מבית-הספר היסודי לחטיבת-הביניים. 9% מהנשאלים ציינו כי קיבלו סמארטפון לידיהם כבר בגיל 6.

סמסונג ואייפון

כמו אצל הוריהם, גם בקרב צרכני הסלולר הצעירים שולטים שני המותגים המובילים, אייפון וסמסונג, כשסמסונג מוביל באופן מובהק, לאור מגוון המכשירים והגדלים שמציע המותג.

מכשיר הטלפון הרווח בקרב ילדים הוא סמסונג מיני (31%), ולאחר מכן סמסונג בגודל "רגיל" (23%). 26% מחזיקים במכשיר אייפון - מחציתם מהדגמים החדשים (5 או יותר) ומחצית בדגם ישן יחסית.

42% ציינו כי הטלפון שלהם חדיש יותר מאשר הטלפון של חבריהם, ו-32% סבורים כי הדגם שלהם ישן יותר. 26% סיפרו כי מצבם, מהבחינה הזו, דומה למצב חבריהם.

לשליש מהילדים לא החליפו את מכשיר הטלפון בשנתיים האחרונות, ולשליש נוסף החליפו את הטלפון פעם אחת בשנתיים האחרונות. החלפת מכשיר טלפון רווחת יותר אצל ילדים גדולים, כנראה בגלל שיש להם "ותק" רב יותר עם מכשיר טלפון ואולי בגלל המעברים לחטיבת-ביניים ולחטיבה עליונה.

מעניין לציין את ההבדל המובהק בין בנים ובנות בתדירות החלפת מכשיר הטלפון: ניתן לראות כי לבנות מחליפים את מכשיר הטלפון בתדירות גבוהה מאשר לבנים.

"לא הייתי שוללת מיד בקשה של ילד לשדרג את המכשיר, אומרת רווית גוטמן, מנחה בכירה במכון אדלר. "צריך לבדוק ולהבין למה - האם המכשיר הנוכחי מגביל את היכולת שלו, או שמדובר סתם בפינוק. הטיעון של 'לכולם יש' לא תמיד לגיטימי, אבל צריך להיזהר לא לבודד את הילד מהסביבה. אם ילד לא חלק מהמעגל החברתי, זה רק משאיר אותו יותר בחוץ".

המעגל החברתי שעליו מדברת גוטמן הוא בעיקר תקשורת קבוצתית באמצעות הוואטסאפ - אחת משתי האפליקציות הרווחות בקרב משתתפי המחקר (63%) לצד משחקים שונים. לאחר מכן מותקנות אפליקציות כמו מוזיקה, צילום וסרטונים ופייסבוק (41% לכל קטגוריה), אינסטגרם (39%), מראה או פנס (36%), ערוצי טלוויזיה (28%) ויישומי ספורט (15%).

בני 12-13 מדווחים על יותר אפליקציות משתי קבוצות הגיל האחרות, צעירים ובוגרים יותר. אצל בנות מותקנות יותר אפליקציות של מוזיקה, צילום וסרטונים, וואטסאפ ומראה או פנס מאשר בטלפונים של בנים.

בפועל, הנשאלים מדווחים על השימוש בוואטסאפ כפעילות העיקרית במכשיר - כשלאחריה משחקים. מקומם של האינסטגרם, הפייסבוק והגלישה באינטרנט לא נפקד מהמשך הרשימה.

בני 14-15 משתמשים באפליקציות של משחק, שליחת הודעות טקסט וצפייה בסדרות וסרטים יותר מילדים בגילאים צעירים יותר. דיבור בטלפון מדורג על-ידי הנשאלים רק במקום השלישי בתדירותו - מי בכלל זוכר שלזה שימש הטלפון במקור.

4-5 שעות ביום

כרבע מהילדים משתמשים בטלפון סלולרי למעלה מ-5 שעות ביום. ניתן לראות כי בנות משתמשות בטלפון יותר מאשר בנים: 35% מהבנות משתמשות בטלפון 4 שעות ומעלה, ואילו בקרב הבנים 29% משתמשים בטלפון 4 שעות ומעלה.

בנות הן משתמשות "כבדות" יותר לעומת הבנים, 30% מהן משתמשות בטלפון למעלה מ-5 שעות ביום, לעומת 17% מתוך הבנים. ככל שעולה גיל הנשאלים - עולה משך השימוש שלהם בטלפון עליו.

"ההורים מקטרים שהילדים מכורים למסך, אבל עליהם לתת דוגמה אישית"

האם היקף השימוש בסמארטפון כבר בגילאים הצעירים צריך להדאיג אותנו? השאלה הזו מורכבת מהיבטים רבים.

ראשית, לא ניתן להתעלם מהפן הבריאותי השנוי במחלוקת: לשאלת רגישות היתר של ילדים לקרינה סלולרית אין עדיין תשובה מחקרית-מדעית מוחלטת, אולם ארגון הבריאות העולמי, ובעקבותיו משרד הבריאות בישראל, ממליצים "להגביל את השימוש של ילדים במכשיר טלפון נייד ולהימנע להימנע מהצמדת המכשיר לאוזן, להגביל את גיל תחילת השימוש ואת מידת האינטנסיביות בשימוש ילדים במכשירי טלפון ניידים, ולהשתמש במכשיר באופן מבוקר ומושכל".

לזאת נוספות סוגיות חשובות לא פחות, סביב הרגלי תקשורת בין-אישית, גלישה בטוחה וסכנות התמכרות - ועד להשלכות הכלכליות: גם אם הוצאות השימוש בקו התייצבו בעקבות השינויים בענף הסלולר, וכעת נמצאות לרוב בשליטה, הרי שעצם הרכישה של מכשירים יקרים לילדים אינה בהכרח מחויבת המציאות.

"הכול מתחיל בחינוך בבית, ועל ההורים מוטלת האחריות ללמד את הילד לצרוך בתבונה: ברמת התוכן - מה מותר ולמה לא, מתי להגיב ומתי לא, להבין שדברים שנכתבים נשמעים או נקראים אחרת - ושהמילה הכתובה נשארת", מנסה רווית גוטמן, מנחה בכירה במכון אדלר, לסייע להורים המוטרדים מהחיבור האינסופי למכשיר בכלל ולוואטס אפ בפרט.

לדבריה, "ילדים לא ילמדו מה שההורים לא ילמדו אותם: צריך להדריך את הילדים, ללוות אותם בתחילת השימוש, להרגיל לעבור ל'השתק' בזמן שיעורי-הבית או בארוחת הערב ולהגביל - מתי מדליקים ומתי מכבים את המכשיר, כמו בארוחות משותפות או בילוי משפחתי.

"צריך לתת לילד הסבר רציונלי, למשל, שהמטרה היא לא להעלים את הקשר המשפחתי, אבל בשביל זה צריך לתת דוגמה אישית: לא להגיד 'אני ההורה, ואצלי זה באמת דחוף'. ההורים מקטרים שהילדים מכורים למסך - אבל הילדים רגילים לראות גם אותם עם העיניים למטה".

עם זאת, גוטמן מציגה גם את הצדדים החיוביים: "הסמארטפונים מאפשרים לנו לתת לילדים יותר עצמאות, ללוות את הילד מרחוק, לעזור בהתארגנות לכל מיני משימות בקבוצות וואטסאפ. בעידן של הורות מרחוק, כשההורים עסוקים בלי סוף, לפעמים זה גם סוג של נוכחות. הילדים יכולים לשתף את ההורים במה שעובר עליהם ולא להישאר עם עצמם, כך שהתמונה לא רק שלילית".

גוטמן מציינת לטובה היבט נוסף: "הסמארטפון מעורר אחריות ברמות שונות, מהשמירה על המכשיר עצמו - את הקפוצ'ון הם ישכחו בכל מקום, אבל לא את הטלפון - ועד לדאגה להטעין בכל פעם את המכשיר".

מתודולגיה

סדרת הכתבות שפתח בה "גלובס" בשיתוף מכון שריד מלווה פעילות מחקרית ייחודית למדי בנוף הסקרים המקומי. במרכזה גיבושו הלא פשוט של פאנל "סמול טוק", פאנל אינטרנטי המרכז מאגר בלתי שגרתי בהיקפו של כ-15 אלף ילדים בני 7-14, המאפשר להתחקות אחר עמדותיהם והתנהגותם באמצעות שאלונים מותאמי גיל.

סדרת המחקרים עוסקת בנושאים שיווקיים וצרכניים שונים. היא מתנהלת בניהול ובפיקוח מכון שריד, ולא פחות חשוב - תוך שיתוף-פעולה מלא עם ההורים המלווים את ילדיהם.

הדוח הנוכחי מציג הרגלי שימוש של ילדים בגילאי 8 עד 15 בטלפון חכם. בסקר השתתפו 481 ילדים אשר יש להם טלפון חכם. טעות הדגימה 4.5%.

סמארטפון

איזה סוג של טלפון חכם יש לך

סמארט

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות