גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'רמי לוין: "בטבע ממשיכים את הכיוון שלי - מאחל הצלחה"

לוין, מנכ"ל טבע לשעבר שעזב בטונים צורמים: "טוב שטבע ממשיכים במיקוד הפעילות, היום חברות ממוקדות הן המצליחות" ■ מספר על החברה ההודית שאליה הצטרף ומציב לעצמו מטרה: להביא לישראל דירקטורים מארה"ב

ג'רמי לוין מנכ"ל טבע / צילום: סיון פרג'
ג'רמי לוין מנכ"ל טבע / צילום: סיון פרג'

ד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יוצא לדרך חדשה. מעט יותר משנה אחרי שסיים את תפקידו בענקית הגנריקה, וכמה חודשים אחרי שהסתיימה תקופת הצינון הרשמית שלו, מדבר לוין בראיון ל"גלובס" על תפקידיו החדשים. בסוף השבוע הצהיר לוין שהוא מצטרף לדירקטוריון של חברת ביוקון, חברת הביוטק הגדולה בהודו, אשר נסחרת לפי שווי של כ-80 מיליארד דולר.

"ביוקון היא חברה שנבנתה מאפס על ידי המנכ"לית המרשימה מאוד שלה, קירן מדזומר שואו", הוא מספר, "אביה הוא מבשל בירה, והיא הקימה את החברה תחילה על בסיס מניפולציה של שמרים כך שיפיקו בתוכם חלבונים בתהליך מאוד מוצלח ויחסית זול.

"החברה החלה מייצור של חומרים פעילים לתרופות קיימות בתחום הביוטק, והיום היא למשל אחת מיצרניות האינסולין הגדולות בעולם. לחברה יש פייפליין מאוד גדול של ביוסימילרז (ה"גנריקה" של תרופות ביולוגיות - ג.ו) ותרופות משופרות. כמו כן יש לה צנרת מאוד רחבה של מוצרים חדשים, כולל אינסולין בבליעה (תחום שבו היא מתחרה בחברת אורמד הישראלית) וכן תרופות חדשות לסרטן. יש להם שותפות עם חברות רבות כמו גילאד, BMS, נוברטיס ואפילו עם קווארק הישראלית-במקור.

"מעניין לראות כי שני מנכ"לי טבע בעבר, ישראל מקוב ואני, מעורבים היום מאוד בחברות הודיות - ישראל בחברת סאן ואני בביוקון. זה משעשע כי טבע היא הכלאה של יכולות גנריות ואינובטיביות - ישראל נבחר על ידי סאן בעיקר בשם יכולתו להוביל חברה גנרית גדולה, ואני דווקא בעבור הצד האינובטיבי".

לצד המינוי בביוקון, משקיע לוין רוב זמנו בתפקיד היו"ר של חברה פרטית מסתורית למדי ששמה Ovid. לוין לא מוכן לחשוף פרטים מלאים אך מספר כי "אוביד עוסקת בפיתוח תרופות למחלות יתום של המוח, ויש לה כבר ארבעה מוצרים מעבר לשלב II של הניסויים הקליניים, אם כי איננו חושפים לאילו מחלות. היא הוקמה על ידי ד"ר מת'יו דורינג, נוירולוג שהקים בעבר כמה חברות ביוטק, בעיקר בתחום של תרפיה גנטית למחלות הקשורות במערכת העצבים המרכזית. החברה ממומנת על ידי קרן פרייבט אקוויטי ופועלת מניו יורק".

- הצהרת בעבר שעלית לישראל, עד כמה אתה קשור היום למדינה?

"בגלל ההזדמנות הגדולה ב-Ovid, היום אני ממוקם בארה"ב בעיקר ומגיע לישראל לביקורים, אך היא עדיין יקרה לי מאוד ואני עדיין פעיל ומתכנן להמשיך להיות פעיל בתעשיית הביומד המקומית. החלטתי לעזור לחברות תרופות ישראליות צעירות על ידי הבאת מנהלים מובילים בתעשיית הפארמה הגלובלית לישראל, בתקווה שיתמנו לדירקטורים בחברות הישראליות, באופן שיעזור לקרב את התעשיה המקומית לחו"ל.

"בעבר נאמר כי מה שחסר לתעשיה בארץ הוא ניסיון ניהולי, ובשנים האחרונות הניסיון הזה נצבר ויש מנהלים טובים בתחום. עם זאת, דירקטור אמריקני יכול לסייע לחברה ישראלית להגיע לשוק. ישראלים עדיין לא כל כך מבינים את המסרים שהם מקבלים מהחברות האמריקניות איתן הם חותמים או רוצים לחתום על הסכמי שיתוף פעולה. הדירקטורים הללו גם מכירים היטב את תהליכי פיתוח התרופות ויכולים לעזור לחדשנות לשגשג.

"אגב, בישראל יש גם אנשי הון סיכון מעולים, שיש להם יכולות יוצאות דופן במימון, אך מה שחסר להם הוא באמת הפן של ההתנהלות בתוך ארה"ב, שהיא עדיין השוק העיקרי. יש פער בין תחום הביומד לבין תחום הטכנולוגיה, שם נראה שהחברות הישראליות בהחלט יודעות להגיע לאן שהן רוצות בתוך ארה"ב".

המורשת בטבע

- בתור מי שהצטרף לחברה הודית, איך אתה רואה את היחסים בין הודו וסין לבין ישראל בתחום ההיי-טק והביומד? הן שותפות? מתחרות, שווקים פוטנציאלים ואולי כל התשובות נכונות?

"ברמת הפיתוח, הם השותפים הטבעיים שלנו. ברמת הייצור, אין לנו טעם אפילו להתחרות ביכולות ובעלויות כוח האדם שלהם. ברמת השוק, הם עדיין לא שווקים מאוד משמעותיים שניתן לבנות חברת תרופות עליהם. השווקים הם עדיין ארה"ב ואירופה".

- גורמים בתעשיה סיפרו שבעבר הבעת עניין רב בתחום ניהול המידע הרפואי. זה משהו שאתה עשוי לעסוק בו בעתיד?

"הקדשתי כמה חודשים בשנה האחרונה כדי להבין איך אפשר להשתמש במידע דיגיטלי כדי לשפר את העבודה של חברות תרופות גדולות, משלב פיתוח התרופות דרך השיווק ועד התמיכה בעמידה של החולים במשטר התרופות. נפגשתי עם כל השחקנים הגדולים בתחום, גם חברות תרופות וגם חברות מידע כמו קוואלקום, מיקרוסופט וגוגל. מבין הקטנות שפגשתי אני יכול לציין חברה בשם zapprx, לה גם ייעצתי, שמשפרת מאוד את התהליך של רישום והפצה של תרופות ייחודיות".

לוין עזב את טבע בטונים צורמים לאחר שלא הסתדר עם היו"ר לשעבר ד"ר פיליפ פרוסט. לאחר עזיבתו, אותר כמנכ"ל ארז ויגודמן, אשר הציג באוקטובר האחרון תוכנית אסטרטגית למיקוד רב יותר של הפעילות האינובטיבית של החברה בתחום מחלות מערכת העצבים המרכזית.

- מה אתה חושב על התוכנית האסטרטגית החדשה?

"חשוב לי מאוד שטבע תמשיך להצליח, זה קריטי למדינת ישראל. אני חושב שהם צודקים בכך שהם ממשיכים את הכיוון שהתחלתי של מיקוד הפעילות, כי היום חברות ממוקדות הן המצליחות".

נציין כי מי שעומד בראש מערך המו"פ החדשני של טבע הוא פרופ' מייקל היידן, שלוין מינה. לוין מספר כי הוא מרוצה מכך שהחברה החליטה לשמר את פרוייקט ה-NTEs, תרופות שמבוססות על שילובים או שינויי מטרה של חומרים כימיים קיימים. לדבריו, זו המורשת שלו בטבע.

הדירקטור שבא עם לוין והשערורייה בפייסבוק

בין הדירקטורים שהביא לוין לישראל להציגם בפני חברות ישראליות, נמצא גם קנת' מוך, המנכ"ל לשעבר של חברת הביוטק כימריקס. מוך היה מנכ"ל מוערך ורב הישגים בתחום הביוטק, והוא סיים את תפקידו בכימריקס בעקבות פרשה אותה מגדיר לוין כ"סיפור שמגדיר מחדש את מערכת היחסים בין חברות התרופות לבין הציבור הרחב".

הסיפור החל כשמשפחתו של ילד בן 7, ג'וש הרדי, שהיה חולה בסרטן הכליות, העריכה כי מוצר ניסיוני של כימריקס יוכל להציל את חיי בנם. המשפחה פנתה לחברה וביקשה לקבל את התרופה במסגרת "טיפול חמלה", אף שהמוצר טרם עבר ניסויים קליניים ואף שהרדי לא התאים להשתתף בניסוי הקליני שערכה החברה. כשכימריקס סרבה, החלה המשפחה לנהל קמפיין נרחב נגד החברה ברשתות החברתיות. הקמפיין תפס תאוצה, וחלק מהטענות הופנו ישירות נגד מוך כאשר המגיבים הכתירו אותו כ"פחדן" וכתבו "איך אתה ישן בלילה" ו"הלוואי שזה יקרה לילד שלך". האיומים המחריפים הובילו את מוך לעבור דירה.

נציין כי כימריקס לא הייתה סתם רעת לב. היא חששה שהטיפול הניסיוני עלול להוביל להחמרה במצבו של הילד, החשש שרלוונטי לא רק לחולה עצמו ולבני משפחתו (שמביאים בחשבון את התרחיש הגרוע מכל), אלא גם לתהליך של אישור התרופה בעתיד. אם חולה שקיבל תרופה מסוימת נפטר, הרשויות עלולות לעצור את פיתוח התרופה, גם אם - ואת זאת כמובן אי אפשר לדעת - החולה היה נפטר ממילא (יש מי שיזכור את החיים הקשים שעשו המשקיעים לפלוריסטם הישראלית, שחולה שבה טיפלה בטיפול חמלה נפטרה אחרי מספר חודשים). במקרה כזה, התרופה תגיע באיחור לחולים אחרים שאת חייהם היא עשויה להציל.

מוך נשאל לאחרונה מה היה עושה אם בנו היה במצב טוב וטען שהיה נוהג בדומה למשפחת הרדי, אך הוסיף כי כמנכ"ל חברת ביוטק, היה עליו לחשוב על כלל החולים ולפעול להביא את התרופה לשוק במהירות האפשרית. יצויין עוד לפני הפניה של הרדי ניתנה התרופה למספר חולים בטיפול חמלה, אך במימון ממשלתי. כשהמימון הממשלתי פסק, גם הטיפול מחוץ לפרוטוקול נגנז.

בסופו של דבר תכננה כימריקס, בשיתוף ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית, ניסוי קליני חדש לתרופה, שתוכנן במיוחד כך שניתן היה להכליל בו את ג'וש הרדי. זה היה דווקא פתרון ביניים יצירתי ומוצלח לכל הצדדים, ומוך הוא כנראה זה שהוביל את הטמעתו, אולם שלושה שבועות לאחר תחילת הניסוי, מוך עזב את החברה. הפרטים לגבי עזיבתו לא ברורים, אך היא כנראה הייתה קשורה למשבר התקשורתי.

מצבו של ג'וש הארדי, היום כבר בן שמונה, השתפר מאוד והוא שוחרר לאחרונה מבית החולים.

גורמים בתעשיה הביעו בפומבי זעזוע מן האירוע וטענו כי מדובר במנכ"ל אהוב וכי "זה היה יכול לקרות לכל אחד". לטענתם, הרשת החברתית לעולם לא תוכל להכיל דיון מורכב ואמיתי בדילמות של אתיקה רפואית, והיא מעוותת את ההתנהגות של החברות. למרות זאת, הרשתות החברתיות כאן כדי להישאר והקמפיין להצלת ג'וש הרדי, שנכון לעכשיו הציל את חייו, עלול להיות רק הפרומו למאבקים מתקושרים חריפים יותר.

מוך צפוי להתמנות בקרוב לתפקיד מנכ"ל בחברה אחרת, אולם כאמור הוא מחפש גם - בתיווכו של לוין - הצעות מדירקטוריונים ישראלים. מוך היה אחד ממייסדי חברת ליפוזום, מפתחת טיפולים לסרטן, שנרכשה על ידי elan ב-2000, וכן שימש בתפקידים ניהוליים רבים נוספים בחברות ביומד אמריקניות.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"