גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק? טוויטר? הטלוויזיה והרדיו יותר משפיעים על הבוחר

למרות כמות המידע העצומה ברשת - הטלוויזיה, הרדיו והעיתונים יותר משפיעים על ההחלטות של הבוחרים; כך עולה מסקר של יפעת מחקרי מדיה עבור "גלובס" ■ אם נושא לא יקודם בטלוויזיה או בעיתונות, הוא ידעך

בחירות לכנסת קלפי / צלם: אריאל ירוזלימסקי
בחירות לכנסת קלפי / צלם: אריאל ירוזלימסקי

תוכניות האקטואליה והחדשות בטלוויזיה וברדיו הן המקור התקשורתי המשמעותי ביותר לציבור הישראלי בבואו להכריע בעבור מי להצביע - כך עולה מסקר שערכה חברת יפעת מחקרי מדיה באמצעות חברת מידע שיווקי CI בעבור "גלובס", אשר בדק מהו מקור המידע העיקרי של הציבור בנושאים פוליטיים.

מהסקר עולה תמונה אשר עשויה להפתיע את מי שעוקב אחר כוחה ההולך וגדל של המדיה הדיגיטלית והשיח הסוער ברשתות החברתיות. על-פי הנתונים, המדיה הממוסדת, הערוכה ובעלת הכוח לקבוע את הררכית סדר היום, היא חזקה יותר מהרשתות החברתיות, גם בקרב צעירים שיממשו לראשונה את זכותם האזרחית וייצאו להצביע. ועם זאת, באופן טבעי יותר, השפעת התוכן החברתי הולכת וקטנה עם הגיל.

32% מקרב בני ה-18 עד 25 שנבדקו השיבו כי תוכניות האקטואליה והחדשות בטלוויזיה וברדיו הן מקור המידע הפוליטי המרכזי. המספר נמוך ביותר בקרב גילאי 26-33 ועומד על 26%, אך מתחזק שוב בגילאים המבוגרים יותר עד שבקרב בני ה-57 ומעלה, אשר בעבורם הרדיו והטלוויזיה הם מקור המידע העיקרי המובהק.

כשהמאבק הפוליטי-אידיאולוגי בין "ישראל היום" ו"ידיעות אחרונות" מחריף, מעניין להבחין כי מעמדה של העיתונות המודפסת איתן בכל הקשור להנעת הציבור פוליטית. בקרב בני 26-44, טורי הדעה והכתבות בעיתונות הפרינט הם מקור המידע השני לאחר התקשורת האלקטרונית, כמו גם אצל בני הגיל השלישי.

ועדיין, כוחה של הרשת הממוסדת - לתשומת-לב עורכי וואלה, ynet והאתרים החדשותיים הדומיננטיים האחרים - מרשים. 12% מבני ה-18-25 טוענים כי הם שואבים מידע פוליטי מאתרי האינטרנט (לעומת 5% מהעיתונות המודפסת ו-20% מהרשתות החברתיות).

המסך עדיין בר-סמכא

הסקר מתיישב כהלכה עם הרגלי צריכת המדיה הישראלית. המבוגרים הצעירים, שאך זה עתה היו עדיין בני-נוער, צופים בטלוויזיה לרוב, ונוכחים מאוד ברשתות החברתיות. המסך הטלוויזיוני עדיין נתפס כמקור בר-סמכא לכל מה שקשור ל"חדשות", והמהדורות המרכזיות הן עדיין מדורת השבט. גם מיעוט קריאת העיתונות ניכרת בגילאים אלה.

"הסקר מפתיע", אומר שחר גור, מנהל יפעת מחקרי מדיה. לדבריו, "למרות כמות המידע העצומה שיש ברשת, יש בכל זאת התכנסות למדורות השבט המסורתיות - הטלוויזיה והעיתונים. כבר בקמפיין הנשיאות של 2008 הכריז אובמה בארה"ב שאלה 'בחירות הרשת', ובישראל בשנת 2015 המדיה המסורתית מולכת. גם בקרב שתי הקבוצות הצעירות כשמציבים את המדיה המסורתית מול החברתית, המסורתית עדיין שולטת".

- אולי אופי התכנים הוא שמשמעותי במקרה זה ולא בא להצביע על מידע באופן כללי?

"יש בזה משהו, בהחלט ייתכן שבתכנים בידוריים תראה יותר נוכחות של הרשת, אבל בכל הקשור לצרכנות למשל, המחקרים שלנו מראים שהרשת אולי יכולה להניע דברים, אבל אם הדבר זה לא יקודם על-ידי עיתון או ערוץ טלוויזיה, זה ידעך.

"הציבור רוצה עדיין את ההיררכיה, שמישהו יגיד לו מה חשוב ומה יותר. הדבר החשוב ביותר הוא שעם כל הביקורת על התקשורת שאנחנו שומעים במערכת בחירות זו, כנראה שהאמינות עדיין יותר גדולה מהרשת. אחרת אי-אפשר להסביר למה הציבור מגיע לשם".

- הרי בתוכניות האקטואליה אנחנו לא באמת מקבלים את מידע מעמיק. המשחק שם הוא יותר של כותרות ולעבור מסך. זה מדאיג שמקור המידע העיקרי הוא בידורי למעשה?

"כן. אנחנו יודעים שהטלוויזיה מנגישה את המידע, שמגיע לפני התוכנית שאתה צופה ויותר קל לעיכול. העיתונות עשתה יפה בשנים האחרונות כשהחליטה להשקיע יותר בטורי הדעה, וזו ההערכה שלי לגבי ההצלחה של העיתונות להישאר מצליחה ולרלוונטית. כי הרי גם ברשת - חלק ניכר מהשיח כולל פולוו-אפ על עיתונאים. ואם אם נתייחס גם להופעות של העיתונאים מהפרינט במדיה המשודרת, הכול מתחבר למשהו אחד - התקשורת המסורתית כגוף אחד חזקה יותר מהרשת בתחום זה".

- האם היית מייעץ למפלגה, שמשקיעה יותר ויותר בסרטונים ויראליים ובתגובות בפייסבוק, להפסיק במאמצים?

"קמפיין רשת הוא מאוד חשוב, אבל טווח ההשפעה של הרשת בפני עצמה מאוד מוגבל. אם אתה לא יוצא ממנה ומקבל פולוו-אפ, אתה לא מצליח. ראה את התשדיר של נתניהו כבייביסיטר, הוא הוכתר כמצליח רק כשקיבל פולוו-אפ בטלוויזיה. יש מקום להשקיע ברשת, אבל המטרה היא להגיע למדיה המשפיעה יותר".

צופים עם סלולרי ביד

"אני לא רואה בשטח את נתוני הסקר", אומר אדם שוב, העומד בראש חברת הסושיאל "רפרש". "אני מסתכל סביבי, מדבר עם אנשים ורואה איך שלל הערוצים הדיגיטליים משפיעים. אל תשכח, שגם כשאנשים יושבים מול החדשות, בזמן הפרסומות ואפילו תוך כדי, הם גולשים במכשיר הסלולרי בפייסבוק ובטוויטר".

- אבל האם בסופו של יום הם לא צריכים אנשים כמו אמנון אברמוביץ' או את נחום ברנע, שיסייעו להם לגבש את עמדתם המוחלטת?

"יש מובילי דעה במובן של העולם הישן - עיתונאים ופיגורות עיתונאיות שאני סומך על דעתם, והדבר הזה לא השתנה וגם לא ישתנה בעתיד הקרוב. אבל דעה של אנשים מתגבשת מאיסוף אינפורמציה משני מעגלים עיקריים - מפיגורות עיתונאיות מחד, והמעגל השני זו סביבתם החברתית, וזו מתקיימת בארוחת ליל שבת ובפייסבוק.

"המעגלים האלה מזינים האחד את השני, אני לא מזלזל במידת השפעתם, אבל לדעתי ההשפעה של מעגלים חברתיים גדולה מהשפעתן של פיגורות עיתונאיות. לא במקרה לשמאלנים יש הרבה חברים שמאלנים - סטטיסטית מרבית המשפחות והמעגלים החברתיים נמצאים באותו מקום אידיאולוגי".

הסקר של יפעת בדק את הנוכחות של הסביבה הקרובה, ולפיו, זו משפיעה בעיקר בקרב צעירים בני 18-25, אשר 16% מהם השיבו כי בני משפחה וחברים הם מקור מידע משמעותי. בקרב הגילאים האחרים, השיבו הנשאלים באופן גורף כי סביבתם משפיעה במידה המועטה ביותר.

"היתרון של אינפורמציה ברשתות החברתיות הוא שהוא לא ערוך ומסונן", אומר גיא סודרי, סמנכ"ל חדשות 2 ועורך המהדורה המרכזית של החברה, שהיא אולי מקור המידע התקשורתי הדומיננטי והמשפיע בישראל.

לדבריו, "אנשים מייחסים חשיבות מאוד גבוהה לכלי התקשורת המסורתיים, כי הם עדיין זקוקים שמישהו ינסה לסנן בעבורם את המידע".

סודרי מסכים שגם צפייה במסך הטלוויזיה צריכה להיות ביקורתית, ועדיין, "אנשים מייחסים משנה חשיבות לנאמר על המסך, כי יש מערכת יחסים עם הפרשנים והכתבים שלנו, ויש מוכרות שמתרגמת לאמינות ומהימנות. זו מערכת יחסים שמגיעה עם רקע.

"מעבר לזה, בכל הקשור לטלוויזיה מול עיתונות מודפסת יומית, אנחנו פחות צבועים בצבע פוליטי מסוים. כשמביטים על המלחמה בין 'ידיעות' ל'ישראל היום', קוראים רבים מתייחסים בחשדנות גם לידיעות תמימות, אשר נראות בעיניהן ככאלה שמסתירות אג'נדה מאחוריהן".

לדברי אהרלה גולדפינגר, העורך הראשי של התוכנית הפוליטית של ערוץ 10, "המטה", "ממצאי הסקר מדאיגים", לא פחות. "המידע שאתה מצליח להעביר בטלוויזיה הוא גם מסונן וגם קצר, וכמו שלא היית שולח את ילדיך ללמוד בטלוויזיה, לא כדאי להסתכל על זה כמקור מידע פוליטי עיקרי. יש בתוכניות האלה בהחלט אלמנט בידורי, ואני מקווה שכדי לקבל החלטות שיש להן כזו השפעה על חיינו ועל חיי ילדינו, יש לכל אדם מטען ידע נוסף פרט לטלוויזיה".

סודרי מסכים בכל הקשור למגבלות המדיום. "זה נכון לכל דבר, לא רק לבחירות", הוא אומר. "טלוויזיה היא לא מדיום אקדמי, והוא לא מצליח להביא את כל הרבדים והעומקים. ברור שטלוויזיה לא יכולה להתמודד עם שצף המידע שיש בנמצא, והצופה צריך לדעת שיש עוד רבדים, וצריך לדעת שיש לו מאיפה לשאוב אותם".

מקור מידע

 מהו מידע העיקרי שלך בנושאים פוליטיים לקראת הבחירות

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מתחזק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר