גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום ריטלין: אפליקציה שמטפלת בהפרעות קשב וריכוז

שני צעירים מבאקה אל-גרבייה פיתחו את האפליקצייה Myndlift שמבטיחה לטפל בהפרעות קשב וריכוז בטכניקת נוירו-פידבק ■ עזיז קעדאן ואנס אבו-מוך: "אנחנו מאמינים שלמוצר יש פוטנציאל לטיפול בעוד הפרעות"

 אנס אבו–מוך  ועזיז קעדאן / צילום: תמר מצפי
אנס אבו–מוך ועזיז קעדאן / צילום: תמר מצפי

עזיז קעדאן ואנס אבו-מוך היו רק בני 19 כאשר חשבו לראשונה להקים את הסטארט-אפ שלהם - אפליקציה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים. הם אמנם צעירים, בני 21, אבל משגמלה ההחלטה נראה שכבר היו להם כמעט את כל הכלים לכך. הם גדלו יחד בבאקה אל-גרבייה, ויחד השתתפו בתוכנית מצטיינים, שבמסגרתה החלו כבר בגיל 16 ללמוד לתואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטת חיפה. העובדה שאביו של קעדאן הוא נוירולוג ("אבא רצה שגם אני אהיה רופא"), ואחיו סובלים מהפרעות קשב, סיפקו את המטרה, הכיוון והידע. "כשסיימנו את הלימודים לתואר עבדנו קצת בפיתוח בחברות היי-טק, אבל כבר אחרי כמה חודשים נמאס לנו, ואמרנו די", מספר קעדאן. "הבנו שזה לא מאתגר אותנו מספיק. רצינו לעשות משהו עם יותר אחריות ומשמעות". את המשמעות הזו הם ימצאו זמן קצר אחר כך ב-Myndlift.

מתברר שגם ביזמות הספיק קעדאן לצבור ניסיון לא קטן. כבר בגיל 17 הוא ייסד בכפר מכון מקומי המספק שירותי אבחון להפרעות קשב לתושבי המשולש. "כשסיימתי את הלימודים מסרתי את העסק, והיום הוא ממשיך להתנהל בלעדי". אבל בעוד העסק שהקים מתמקד באבחון, הסטארט-אפ החדשני שהקים עם חברו אבו-מוך יומרני הרבה יותר, ומבקש להחליף את דרכי הטיפול הקיימות בשוק, ובכך לחסוך את השימוש בתרופות, ולהנגיש את החלופות שלהן.

נכון להיום, לדברי קעדאן, קיים בשוק טיפול אלטרנטיבי יעיל למדי לתרופות. "יש טכניקה טובה של נוירו-פידבק, המבוססת על קריאת גלי המוח ושימוש בוויז'ואל המופיע על מסך, כשהבהירות משתנה על פי רמת הריכוז של המטופל, כך שהוא לומד ומתרגל לשפר אותה. זו שיטה שפותחה במקור על ידי נאס"א".

שיטה זו יעילה למדי, אבל לדברי קעדאן יש לטיפול הקיים בקליניקות כמה בעיות. "הגרפיקה שם לא תמיד טובה, כי זו טכניקה רפואית במהותה. ובכלל, הבעיה העיקרית היא שהמכונים לא נגישים מספיק לאוכלוסייה. מדובר בטיפול שדורש 12 מפגשים, בקליניקות בודדות, בעלות של אלפי שקלים, ויכול להגיע אף לכ-12 אלף שקל. בכל מפגש המטופלים מתחברים לאלקטרודות למשך חצי שעה עד שעה". מיזם Myndlift בא לפתור קשיים אלה, ולהביא את הטיפול למשתמשים כאפליקציה סלולרית נוחה, נגישה, וכאמור, הרבה יותר אטרקטיבית. האפליקציה הבסיסית היא חינמית ותהיה זמינה למכשירי אנדרואיד.

בנוסף למכשיר סלולרי, על המשתמשים להצטייד במה שנראה כאוזניות, קשת המקיפה את הראש וקוראת את גלי המוח, במחיר של 200-300 דולר. בנוסף, קיימת אופציה לגרסת פרמיום של האפליקציה בתוספת של 10 דולר לחודש, או 100 דולר לשנה. "הציעו לנו לגבות תשלום גבוה יותר, אבל חלק מהעניין שאנחנו רוצים לקדם הוא הנגישות, גם במחיר", אומר קעדאן.

בסך הכל יש להודות, מדובר באפליקציה הנראית כמשחק נחמד. לאחר ענידת קורא גלי המוח, יש כמה אפשרויות - משחק משעשע שבו נערכת תחרות ריצה בין שתי דמויות. ריכוז גבוה יאפשר למשתמש להשיג את היריב הווירטואלי. בשלב אחר מופיעות נקודות מטושטשות, כאשר החדות גוברת בהתאם לרמת הריכוז. חובבי המוזיקה יכולים להקשיב למנגינה שתלך ותגבר רק אם תישארו ממוקדים בה, והמחשבה לא תברח למקומות אחרים.

מעפילים לפסגת הטכנולוגיה

אבל נחזור קצת אחורה. התמריץ המעשי לייסוד Myndlift נולד כשקעדאן יצא מראיון עבודה לגוגל. "הרגשתי שנכשלתי, כי לא הייתי מרוכז מספיק. זה הרי לא קורה רק לי, זה קורה ל-11% מהאוכלוסייה. התקשרתי לאנס ואמרתי לו: 'בוא ונקים עכשיו את הסטארט-אפ שלנו'".

זמן קצר אחר כך שמעו השניים על תוכנית האקסלרטור Masschallenge, הפועלת בבוסטון. "זו התוכנית הגדולה בעולם. מתוך 1,600 הגשות, נבחרו בשנת 2014 רק 128, בתוכם אנחנו", מספר קעדאן בגאווה. "אחד הפרמטרים שנבדקו, היה שמדובר בסטארט-אפ שהוא 'סושיאל אימפקט', וכמובן ש-Myndlift עמד בדרישות".

הצעירים התקבלו בבוסטון בזרועות פתוחות, מה שהעלה את רף האופטימיות. "קיבלנו כרטיסי טיסה, מימון שהייה, משרד, ועזרו לנו לבנות נטוורקינג. עבדנו קשה, ישנו מעט מאוד שעות בלילות, ואפילו זכינו בפרס כקבוצה שעבדה קשה מכולן". המיקום בבוסטון גם היווה יתרון חשוב, היות שלדברי קעדאן, מדובר באחד המרכזים הגדולים בעולם לטכנולוגיות רפואיות. אחת מאנשי המקצוע אותם פגשו קעדאן ואבו מוך, היא ד"ר נעמי שטיינר, רופאה המתמחה בהתפתחות והתנהגות ילדים, הפועלת בבוסטון. שטיינר סייעה לפיתוח המוצר, ולדבריה היא בהחלט מאמינה בו.

Myndlift מתבסס על שימוש במכשיר רישום גלי מוח נייד (EEG), המוכר כמערכת נויורו-פידבק", מספרת ד"ר שטיינר בראיון ל"גלובס". "יתכן שביצועי המערכת הנייחת הם מעט יותר מדויקים, אבל היא יקרה ומסורבלת יותר. אין ספק שיש מקום לתוכנה ומוצר נייד לקריאת EEG. בסופו של דבר זו תהיה פסגת הטכנולוגיה בתחום. נכון, כרגע הם רק מתחילים, הם ימשיכו לפתח את האפליקציה, ויהפכו אותה לקלה עוד יותר לשימוש".

חודשים ספורים אחר כך, הגיעו השניים לאקסלרטור Y Combinator, והתחושה שהם "עשו את זה בגדול" רק גברה. "דרכם עברו סטארט-אפים גדולים, כמו למשל Air B&B. טסנו לראיון בעמק הסיליקון, ולא האמנו שתוך זמן קצר כל כך, חצי שנה מאז שיצאנו לדרך, אנחנו כבר בסיליקון וואלי. נתנו לנו 10 דקות להסביר למה מגיע לנו מימון. יצאנו מהפגישה בהרגשה טובה, אבל אז קיבלנו להפתעתנו תשובה שלילית, מאחר שלטענתם הפתרון לא יגיע למיליארדי דולרים".

"אני לא מסכים, אבל זו ההחלטה שלהם וזכותם. חזרנו ארצה, יש לנו היום עוד אנשי צוות שעוזרים לנו בתחום הנוירולוגיה, כמו אבי, ד"ר ואליד קעאדן, וד"ר שטיינר שעוזרת לנו מבוסטון. אנו עובדים על שיפורים והמשך הפיתוח, כאשר עכשיו אנחנו עובדים על גירסה ל-iOS. פיתוח נוסף שעשינו לאחרונה הוא אפשרות מעקב, וזה יעיל במיוחד להורים. הם יכולים לקבל נוטיפיקציות עם שאלות משוב על שינוי התנהגותי והישגי של הילד, מה שייתן הוכחה שזה באמת עובד. אני יודע שאנחנו עובדים הרבה מאוד זמן, אבל זה בגלל ששנינו נוטים להיתקע בפרטים הקטנים. בכל מקרה, אנחנו כבר בשלב הפיילוט".

- ומאיפה הכסף?

"הכל כסף שלנו. עכשיו אנחנו מחפשים משקיע שיעזור לנו לצמוח. אנחנו מאמינים שלמוצר יש פוטנציאל לטיפול בעוד הפרעות, כמו דיכאון, פוסט טראומה ואפילו אלצהיימר".

"זה יעבוד. פשוט אין סיבה שזה לא יקרה", מאשרת ד"ר שטיינר. "יש היום מחקרים מבוססים שמראים שבאמצעות שימוש בנוירו-פידבק, ניתן לתרגל ולשפר את יכולות הריכוז".

- יש כרגע מערכות טובות יותר בשוק?

שטיינר: "אי אפשר עדיין להשוות את האפליקציה שלהם למערכות המקצועיות הגדולות שבשוק. אלו בוודאי יטענו שהמערכות שלהם טובות ומדויקות יותר, אבל למעשה גם הן שואפות להתייעל, כך שבאמת יש מקום למערכת נוירו-פידבק נוחה ונגישה יותר. התוכנה של Myndlift מתוכנתת לאפשר יותר גמישות, מה שאומר שניתן יהיה להיעזר בה במערכות חומרה אחרות, כך שהם יוכלו להטמיע את השיפורים גם בהמשך. זו הדרך שבה צריך להתנהל היום. אין להם מה לתקן, זה רק פיתוח".

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?