גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופר מאיר שלו: "הציונות היום היא מדליה לשים על החזה"

"אם היה היום מנהיג שמכוון את כל-כולו לטובת חזון ימני, הייתי כבר מרוצה יותר, כי כרגע יש מנהיג ללא חזון שלא מכוון את המדינה לשום מקום"

הסופר מאיר שלו, שכתיבתו לאורך השנים נודדת לא מעט למחוזות מוקדמים יותר של תולדות המפעל הציוני ומדינת ישראל, מתבונן בתסכול באובדן המשמעות של אחת השאלות המרכזיות במערכת הבחירות הנוכחית, הלוא היא - "מיהו ציוני?".

"השאלה הזאת הפכה לעניין של קופירייטרים וזה עובד", אומר שלו בראיון בלעדי ל"גלובס", לקראת יריד הספרים הבינלאומי ה-27 שיחל בירושלים בראשון הקרוב. "במקום להגיד אם אתה ימני או שמאלני, עוסקים בזה. אם אתה מנסה לפרוט למה הכוונה, אין תשובה. אם התשובה לשאלה 'מיהו ציוני?', היא שלא תיחרב ישראל, הרי כולם רוצים בזה. הציונות הגשימה את מטרתה ברגע שמדינת ישראל קמה.

"היום הציונות היא מעין מדליה לשים על החזה, קישוט חיצוני בלבד. היא מחליפה את החזון והערכים. המטרה צריכה להיות לשמר את ההישג של הקמת המדינה, וצריך גם לחשוב על דברים אחרים".

- אילו דברים למשל?

"ליצור מדינה וחברה שעיקר התעסקותן היא השכלה, חינוך, ידיעה, מחקר ולימוד. זה מה שהעם היהודי השתדל לעשות רוב שנות קיומו, אבל הפעם לא רק גמרא אלא גם מדע ויצירה. אני לא חושב שאנחנו בכיוון הזה ומרגיש שאין להנהגה חזון. ואם יש חזון, אז הוא לשמור על מערת המכפלה והכותל המערבי. זה מצער מאוד, כי זה מונע מדברים יותר חשובים להתקיים".

- כל ההנהגה נעדרת חזון?

"אני לא שומע מאף אחד מהפוליטיקאים סדרי עדיפויות מפורשים. כולם מדברים על חינוך ורווחה, וכל זה מאוד חשוב. אבל אני לא שומע, בוודאי לא מראש הממשלה, משפט שאפשר לפרש כחזון. הוא מדבר כאילו הוא שומר הקיום של העם היהודי כולו, אבל אני לא רואה בזה חזון. כל הורה וכל חברה אמורים להגן על הפרטים והמסגרת שלה. אבל ערך מוסף, שאר-רוח, אני לא מזהה".

- אבל זה גם הגיוני. הרי אנחנו מצויים במצב של איום.

"בוודאי, אבל בכלל לא עוסקים בנושאים אחרים. חלק מהאיום נובע מכך שמדינת ישראל החליטה לרקוד לפי חליל המתנחלים, ובפירוש המדינה החליטה שהבעלות על קבר רחל יותר חשובה ממכוני מחקר, בתי-חולים ובתי-ספר".

- סוגיית יוקר המחיה חשובה בעיניך?

"חשובה ביותר ונוגעת בדיוק לאותה סוגייה. כשהכספים הולכים ליהודה ושומרון, אין כסף לדברים אחרים. בוועדת כספים מעבירים מתחת לשולחן כסף למאחזים, ולכן אין מקום בחדרי מיון. זה יוצר חברה מעוותת מבחינה ערכית.

"כשאנו חיים שנים ארוכות כעם שעיקר עניינו משיחי ודיכוי של אוכלוסיה שכנה, אנו מגיעים בסוף לחברה שקיימת היום - אלימה, גסה, לא מוסרית, לא מהדרת פני זקן ופני חולה, לא מהללת את מלומדיה וחוקריה. חברה שבה מחזרים אחר כדורגלנים ומלכות יופי, שיפארו את העשירייה הראשונה של מפלגה. חברה צריכה שיהיה לה סדר ערכי, ואני לא פוחד לומר גם 'אליטיסטי' להתנהג לפיו".

מחוץ לרשתות

ההצלחה הבינלאומית של ספריו מביאה את שלו לפגישות בחו"ל עם מו"לים, עיתונאים וכמובן קוראים, שמהם הוא מרגיש בזמן האחרון שינוי ביחס לישראל, ולא לטובה: "תמיד היו כאלה שהייתי צריך להסביר להם שאמנם אני אזרח מדינת ישראל ובה אני מתכוון לחיות, אבל איני נציג של ממשלת ישראל.

"בשנים האחרונות אני מקבל בעולם תגובות חדשות, של רחמים, בבחינת 'איך הצלחתם לתמרן את עצמכם למצב כל-כך מטופש?', ועל השאלה הזו אין לי תשובה, כי האנשים האלה (מנהיגי המדינה - י.מ) שבים ונבחרים. אני לא מצביע להם, אבל איך ראש הממשלה, שגורם לישראל נזקים מזעזעים ברמה של סיכונה, ממשיך להיבחר? קשה להסביר".

- ובכל זאת, יש לך הסבר?

"זה נובע מחרדות איומות שיש לעם ישראל, והממשלה אוהבת לטפחן, וגם בגלל שיש פה הרבה אנשים דתיים וימניים".

- אתה מרגיש שהביקורת ביחס לישראל לעתים גם לא הוגנת?

"בהחלט. קודם היא לא הוגנת מבחינת הבורות. יש שלא מבדילים בין מלחמת השחרור לששת הימים. אני לא מאשים אותם. גם אני לא מצוי בכל מלחמות השחרור של אירופה, אבל אם אתה מביע עמדה נחושה, דרוש גם ידע.

"דבר שני, אני מבחין שבעוד כל מיני דברים נסלחים לגבי אפריקה והמזרח התיכון, ואנשים לא מתייחסים אליהם, פה כל גיהוק זוכה לתשומת-לב עצומה. התחושה שלי שזו לא התייחסות שלילית לישראל, אלא חוסר כל ציפייה ביחס לאוכלוסיות אחרות, כאילו אומרים שערבים הם כאלה, ואין מה לעשות. זו טעות. א', לא צריכות להיות מאיתנו ציפיות מוגזמות; וב', יש להתייחס במבט ביקורתי לגבי כל מי שראוי למבט הזה".

- מקובל היום לסלוד מפוליטיקאים, כמעט בהכללה.

"אני לא סולד מפוליטיקאים באופן מכליל. יש כאלה שאני מעריך יותר מאחרים, אבל אני לא מוצא בנוף הפוליטי הישראלי מישהו שמבחינת החזון, היכולת והעשייה דומה לבן-גוריון. צריך עכשיו מנהיג שכמותו. אם היה היום מנהיג שמכוון את כל-כולו לטובת חזון ימני, הייתי כבר מרוצה יותר, כי כרגע יש מנהיג ללא חזון ושלא מכוון את המדינה לשום מקום. לא שמעתי מנהיג שאומר איך היה רוצה שישראל תהיה בעוד 30 או 100 שנה, כי אם יש תפיסה כזו, צריך שיפעל כבר עכשיו. במקום זה ראש הממשלה מכבה שריפות.

"המדינה מוציאה מתוכה קולנוע נפלא, ספרות טובה, להקות מחול נהדרות, חקלאות הכי טובה בעולם, מכוני מחקר. יש פה כישרונות יצירה עצומים, וליד זה ממשלה שלא ראויה לכך. יריד הספרים לא סתם נערך בירושלים. זה קורה משום שהספרות העברית עושה רושם טוב בעולם כולו. זה נוסך תקווה".

- חלק מהספרים שלך נוגעים בתקופות של שיא המפעל הציוני. מה היו אומרים אנשים מתקופה זו על ישראל של היום?

"הדמויות בספריי אינן אידיאולוגיות אלא אנשים מהשורה, כמו בני הדור הזה במשפחתי. איש כמו סבא שלי, אני משער שהיה לוקח קשה את הנהנתנות בימינו, עניין הכסף, השחיתויות. אבל גם הם בזמנו לא צדקו בתפיסות שלהם, כמו הרצון שתהיה מדינה שכולה קיבוצים, תוך בוז לעירונים ולבורגנים. הרי גם מהחומרים האלה בונים מדינה.

"מצד שני, בכל זאת הם בנו את המדינה, ירדו למושבי העולים בנגב והגליל כדי ללמדם חקלאות. את זה אתה כבר לא רואה היום' וחבל שהדבר מתפרש היום כפטרונות וכהתנשאות. החברה שלנו לא הגדירה לעצמה סולם ערכים וסדרי עדיפויות. כרגע יש רק שתי קבוצות שמקדמות אידיאולוגיה - מתנחלים וחרדים".

- מה בולט בעיניך במערכת הבחירות הזו?

"הפעילות ברשתות החברתיות, אבל אני לא מחובר לזה. לא בפייסבוק ולא בטוויטר. רק בדואר אלקטרוני ובוואטסאפ, וגם שם רק באמצעות מסרונים ולא באיזו קבוצה. אבל אני יודע שיש שם רעש געש גדול".

בוחר ב"עשו"

אין זו הפעם הראשונה שבה משתתף שלו ביריד הספרים הבינלאומי, והוא מוצא בו משמעות מיוחדת דווקא על רקע תהליך ההתחרדות שקורה בעיר הבירה: "זה אירוע תרבותי חילוני בירושלים, ובעיקר כשזה נוגע בספרות, הדבר מבורך. העיר נעשית כל-כך דתית. יש מאחוריה אמונה וקדושה, שהם ערכים נחמדים, אבל קשה לחיות איתם 24 שעות ביממה. אז אם יש אירוע שאלמנטים אלה נעדרים ממנו, זה נחמד מאוד. זו עיר שגם חיים בה אנשים ולא עוסקת רק במלחמות קודש".

הפעם הוא מגיע לדבר כמובן על ספרו האחרון, "שתיים דובים" (2013), וגם על ספר הילדים שכתב "קרמר החתול יוצא אל היער" (2012, שניהם בהוצאת "עם עובד"), או בעצם על חתולים.

השיחה על כך נוגעת במקום אישי: "כתבתי את הספר על החתול שלי קרמר, שמת בינתיים, אז אדבר מעט עליו ועל אופיו. מאז שהוא מת מגיעים חתולים לאודישנים, ושניים עלו לגמר. קרמר היה החתול הראשון שלי, והוא נכנס לחיי אחרי גיל 50. הקסם שלו לא היה בהיותו חתול אלא בהיותו קרמר. הוא היה מאוד חכם, והיו בו מהתכונות הטובות של כלבים. היה שלב שבו חלקנו את הבית כמו שני רווקים קשישים. הבנתי גם חלק מהמילים שהוא אומר. ממש התאבלתי עליו. הוא היה יצור מאוד יקר בחיי, והוא קבור בגינה בדיוק במקום שבו אהב לשכב".

- אתה מרגיש שהכתיבה שלך השתנתה עם השנים?

"אפשר עדיין לזהות שמי שכתב את 'שתיים דובים' כתב את 'רומן רוסי', אבל אני בפירוש מרגיש השתנות. מקצת הספרים עוסקים בעמק יזרעאל, 3 מ-7. תמצא בהם את הטבע והנוף של הארץ יותר משל הרבה כותבים אחרים. חשוב לי שגם היסוד של בעל מלאכה יהיה נוכח בספריי, לא משנה אם פסל או מוזיקאי. אבל בסך-הכול תהליך יצירה חייב להיות תהליך של השתנות. יצירה גם משנה את היוצר שלה, אבל לא אתחיל לכתוב שירה יום אחד.

"ב'שתיים דובים' הלכתי עד הקצה, כמו שלא עשיתי בספרים אחרים, בהתעסקות בנקמה ובאלימות. זו נקמה ברוטאלית אלימה ולא אידיאולוגית, כמו ב'רומן רוסי'. התחושה שאני יכול לעסוק בצדדים הכי קיצוניים של ההתנהגות האנושית, מגיעה כי יש לי כבר ניסיון בכתיבה".

- מבין הספרים שכתבת, מי החביב עליך?

"'עשו' מספרי המבוגרים ומהילדים 'איך האדם הקדמון המציא לגמרי במקרה את הקבב הרומני'. 'עשו' גם יצר לעצמו כת מאמינים קנאים, שגם פחות אוהבים את הספרים האחרים. זה ספר עם אופי משלו. את 'עשו' אני אוהב מסיבה אישית, כי הוא נכתב אחרי 'רומן רוסי', כשמכל עבר שמעתי ש'זה סופר של ספר אחד' והראיתי לעצמי שאני יכול לכתוב עוד ספר. אבל מעבר לזה, דמות המספר מאוד חביבה עליי. היה נוח לי לדבר מתוך פיו".

- התנ"ך מהווה עבורך מקור השראה מהותי. נדמה שהיום שפת הכתיבה הרבה פחות מושפעת ממנו בהשוואה לעבר.

"זה כרוך בכך שהשפה העברית מתחילה להיות שפה נורמלית, שהולכת ומתפצלת לשפה מודרנית וקלאסית. פעם ילד הבין לגמרי את התנ"ך, היום הוא יבין רק חצי מפרק תנ"ך ובעוד 100 שנים הוא יבין כמו שילד אתונאי מבין את הומרוס במקור. אני שייך לדור שמכיר את שפת התנ"ך.

"אם חברה ועם יושבים על אוצר תרבותי כל-כך ותיק ומוכח כמו התנ"ך, שאין אותו לעמים אחרים, זה חבל לא לעשות בו שימוש. אני אוהב גם להשתמש בשפה המקראית, בעושר שלה, ואני גם שואל מהתנ"ך את חוסר ההתעסקות האובססיבית בפסיכולוגיה כמו כותבים מודרניים רבים. התנ"ך לא נובר בנפש האדם, אלא מתאר מעשים ודיבורים. לא מתחיל להסביר שמישהו כועס כי אמא אמרה לו משהו בגיל 5, אלא משאיר את הפתרונות הפסיכולוגיים לקורא, וכך גם אני אוהב לעשות".

מאיר שלו

גיל: 66

מגורים: ירושלים

השכלה: פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית

ספרים: 8 ספרי פרוזה, 4 ספרי עיון ו-15 ספרי ילדים

עוד משהו (1): בנו של המשורר והסופר יצחק שלו

עוד משהו (2): בהיותו חייל צעיר בן 19 בסיירת גולני פרצה מלחמת ששת הימים. שלו נפצע בקרב תל-פאחר מ"אש ידידותית"

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"