גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הם ינוצחו

הבעיה של דאע"ש היא שהם הצליחו יותר מדי

דאע"ש / צילום: רויטרס
דאע"ש / צילום: רויטרס

אימרן חוואג'ה יצא מבריטניה לסוריה, כמו רבים אחרים כדי להתנדב לארגון המדינה האסלאמית, דאע"ש. הוא אף הצטלם שם עם ראשים ערופים. ואז הוא ביקש לחזור, להמשיך את מלחמת הקודש בלונדון, עירו. היה ברור לו שהוא מסומן על-ידי שירותי הביטחון, לכן זייף את מותו בסוריה, וחזר עם מסמכים מזויפים. הוא נתפס, ובסוף-השבוע האחרון נדון ל-12 שנות מאסר.

חוואג'ה מגלם בתמצית את הסיוט האירופי. ואדגיש שוב, הסיוט האירופי, המערבי. נכון, מדובר בסיוט כלל-עולמי אבל יש לו מקבילים שאינם "זוכים" לאותה מידה של תשומת-לב. ארגון הטרור הסוני בוקו-חאראם למשל, בניגריה. רצחניים בהרבה. נוראים לא פחות. האידיאולוגיה שלהם אותה אידיאולוגיה. ההבדל? מעמקי ניגריה רחוקים, אין לבוקו-חאראם מתנדבים מהמערב, שיחזרו אחר-כך לנסות לפגע בפריז, בלונדון, בברלין, הם לא מציפים את הרשתות החברתיות, והנרצחים רחוקים פיזית ונפשית; ואם נהיה ציניים נוסיף - הם כהי-עור. אז בבוקו-חאראם שיטפלו ניגריה, צ'אד, קמרון. אה, הם אינן מצליחות? - או-קיי, תודיעו לנו כשהמצב יחמיר. שם קוד ל-תודיעו לנו כשזה יאיים "עלינו".

יצרו מותג

אנשי המדינה האסלאמית זכאים לכל פרס של תחרויות מיתוג ושיווק שבעולם. תוך שנה וכמה חודשים(!) בלבד, הם יצרו מותג שאין אדם בעולם שאינו מכיר. שמעורר מצד אחד חלחלה ותיעוב, ומצד שני הזדהות עמוקה. והם אכן כיוונו לשתי המטרות, והשיגו אותן. הם נעזרו ונעזרים בפוליטיקה הסבוכה והמפותלת של המזרח-התיכון, בהיסטוריה המדממת של הסונה והשיעה, במחדלי ממשלים שוחרי טוב באירופה ובארצות-הברית.

אבל השורה התחתונה היא, שהם כבשו לעצמם מדינה, גדולה פי עשרה מישראל בפרק זמן קצר להפליא, והם בלתי-מנוצחים. או כך נדמה היה עד לא מכבר. שכן הם כבר ספגו מפלות קשות, והם ינוצחו. והיום אינו עד כדי כך רחוק. הם הצליחו מדי, וקוממו על עצמם את העולם כולו למעשה - את המשטרים הסוניים המתונים, את השיעים, את המערב. כולם משתפים פעולה, דבר לא סביר כשלעצמו, נגד ארגון טרור, או ארגון גרילה, או מדינה, איך שלא נגדיר אותם, אחת בלבד בלב המזרח-התיכון.

אויב אויבי הוא ידיד, אומר המשפט הציני הישן. ומול סכנת המדינה האסלאמית - למערב, לא לישראל, איראן נראית לפתע מתונה. הגיונית. בעלת-ברית כמעט. אותה איראן על סף פצצת אטום, אותה איראן ששולטת עתה למעשה בארבע-חמש ערי בירה במזרח-התיכון: טהרן, בגדד, צנעא, דמשק, ביירות. איראן ההופכת למעצמה אזורית בחסדי האיום של המדינה האסלאמית, וארצות-הברית ואירופה שאינן מוכנות עוד לשפוך את דם חייליהן בעיראק.

פעם הטילו הפרשים של אטילה ההוני, ולימים של ג'ינגיס חאן, מורא בערבות של אסיה, כשפשטו סיפורי הזוועה על מעשיהם לערים שסירבו להיכנע. היום סיפורי הזוועה פושטים תוך שניות, בחסדי האינטרנט. אבל ההצלחה הגדולה מדי הצליחה לאחד את אויביהם, ותפיל אותם. יש להם פשוט אויבים רבים מדי, חזקים מדי, נחושים. והם עצמם נמצאים בשטח מוגדר שבירתו היא ראקה, בסוריה, קל יחסית לפגוע בהם. עם זאת, העובדה שנגדם פועל מעין שילוב שאפילו אי-אפשר לקרוא לכך קואליציה, אלא במקרה הטוב שילוב אינטרסים - משחקת לטובתם.

הם מדממים

אז מי נלחמים כרגע באמת נגד המדינה האסלאמית? המל"טים והמטוסים של ארצות-הברית, שגורמים נזק משמעותי, נכון. אבל בסופו של דבר, אם המדינה האסלאמית תובס זה יהיה כמו בכל מלחמה, על הקרקע. והיחידים המוכנים כעת לשפוך את דמם הם העיראקים והכורדים. בשני המקרים בגלל חוסר ברירה. ולשניהם יש הצלחות באחרונה. וחשוב לזכור זאת, בשטח, המדינה האסלאמית סופגת מהלומות קשות מאוד.

זו לא רק קובאני, אותה סטלינגרד כורדית-יזידית, ואפילו לא תחילת המתקפה על מוסול שאולי תתחיל ממש בקרוב. הם אכזריים מאוד. נלהבים למות. יש להם לוחמים ורוצחים מטילי אימה, אבל אנשי המדינה האסלאמית אינם צבא מאורגן. או אולי עדיין לא. הבעיה היא בצד השני. הפשמרגה הכורדים איבדו אלף הרוגים בחצי השנה האחרונה. הצבא העיראקי אמנם אינו שבר הכלי שהיה עד לא מכבר, אבל הוא מאבד לוחמים באותו קצב, אם לא יותר. ולהם אין מאות מתנדבים הנוהרים כל חודש מהמערב כדי למות למען האל ונביאו. בשלב מסוים יצטרכו להיכנס כוחות נוספים למערכה, רק השאלה הגדולה מי?

המערב כדרכו מתנהל במסורבלות, תוך התייעצויות אין-סופיות וקבלת החלטות בקונצנזוס, זאת, תוך רתיעה מכל שימוש בכוח, הקפדה על תקינות פוליטית, ומה לא. אבל בסופו של דבר, ולמרות הרתיעה משליחת כוחות נוספים לבוץ העיראקי, המדינה האסלאמית תובס. השילוב של נשק מתוחכם, של ייבוש איטי וסבלני של מקורות המימון של הארגון הרצחני, של מעקב ועצירה של המתנדבים בדרכם הלוך או חזור, ימוטטו את שלטון האימים הזה. אך במקומו לא תקום שווייץ או שבדיה. מלחמת הסונה בשיעה, מאבק איראן בערב-הסעודית ובמצרים על השליטה יימשכו מגבול אפגניסטן ועד הרי המגרב.

ואנחנו? כמאמרו של מנחם בגין בזמן מלחמת איראן-עיראק, האם אנו מאחלים בהצלחה לשני הצדדים. הפעם לא בדיוק. כי המאבק הזה מחזק את איראן ושלוחותיה. הם מדממים, נכון, אבל משיגים עוד אזורי השפעה, עוד דריסות-רגל. זה הפיך אמנם, אבל זה קורה. וחמור מכול, גם אם המדינה האסלאמית תובס מחר, האידיאולוגיה הרצחנית, הקיצונות הדתית, השנאה לא ייעלמו. הן יימשכו, אולי אף יתרחבו, בגבול עיראק-סוריה, בסומליה, בקווקז, בכל מקום כמעט במזרח-התיכון, או בבירות אירופה.

עריפת-הראש הבאה, עם או בלי תיעוד מצמרר ומעולה טכנית, עלולה להתרחש בכל נקודה בעולם, כששום מקום אינו ניטראלי, ושום אדם אינו בחזקת עומד מן הצד.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית