גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש יותר חברות שרוצות להפוך לגדולות ולא ממהרות לאקזיט"

איציק פרנפס מבאטרי ונ'צרס, קובי רוזנגרטן מ-JVP וטל ברנוח מ-Disruptive נפגשו באירוע "כלכלה על הבר" של "גלובס" ובנק לאומי ■ "תשאירו לנו את הדאגה איזה החזר נקבל ומתי"

אין בועה - לא בשוק המניות ולא בשוק המיזוגים והרכישות. זו הייתה אחת השורות התחתונות של מפגש נוסף בסדרת "כלכלה על הבר" של "גלובס" בשיתוף לאומיטק מקבוצת לאומי שהתקיים בשבוע שעבר באוזןבר בתל אביב. וזה לא מפתיע.

שלושת הדוברים במפגש היו אנשי הון סיכון, ותעשיית ההון סיכון רק מרוויחה מגאות בשוק המניות ובשוק המיזוגים והרכישות. אחד מהשלושה אפילו הודה בחצי חיוך כי יש לו את הזמן הפנוי לקחת חלק בערב כזה בגלל שהשוק עושה עבורו את העבודה, והוא לא ממש צריך להתאמץ.

הכותרת של המפגש הייתה "הטכנולוגיות החמות בעולם ההשקעות", אך רובו ככולו עסק באופן שבו עובדת תעשיית ההון סיכון ומה יזם מתחיל צריך להבין עליה כדי לגייס ממנה הון.

שלושת הדוברים היו איציק פרנפס, שותף-מנהל בקרן ההון הסיכון באטרי ונ'צרס. פרנפס נמנה בעברו על צוות המייסדים של חברת ה- VoIP (קול על גבי האינטרנט) הישראלית Kagoor Networks שנרכשה במהלך 2005 על ידי ג'וניפר תמורת 68 מיליון דולר; קובי רוזנגרטן, שותף-מנהל בקרן ההון הסיכון JVP, שהיה בעברו נשיא סייפן, חברת זיכרונות הפלאש הישראלית שנמכרה במהלך 2007 לחברת Spansion תמורת 368 מיליון דולר במניות ובמזומן; וטל ברנוח, שותף-מנהל בקרן Disruptive, קרן שמתמחה בהשקעות סיד, כלומר השקעות התחלתיות בחברות טכנולוגיה. את הפאנל בו השתתפו השלושה הנחתה יפעת אורון.

"בועה זו הגדרה שהיא בעיני המתבונן", אמר ברנוח, "לדעתי, אין בועה. השוק הנוכחי הוא שוק שעשה התאמות לשוק של שנת 2000, שבדיעבד היה שוק בועתי. עכשיו החברות הרבה יותר בריאות מאלו של שנת 2000. אז המילה 'הכנסות' הייתה מילה גסה. עכשיו היא לא".

פרנפס טען דבר די דומה, ולא במפתיע, ואמר ש"בועה מתבררת כבועה רק בדיעבד. כשאתה בתוכה, אינך יודע שאתה בתוך בועה. כרגע יש הרבה כסף שפנוי להשקעות, ואני ממליץ שתשאירו לנו את הדאגה איזה החזר נקבל ומתי". רוזנגרטן טען "אין בועה. בשנת 2000 קצת התבלבלנו".

ההיי-טק התבגר

אורון שאלה את השלושה האם ההייטק הישראלי התבגר, ופרנפס ענה בהחלטיות: "כן, ולנו משקיעי ההון סיכון זה גורם שמחה גדולה. יש יותר ויותר חברות אמתיות שרוצות להפוך לגדולות, ולא ממהרות לאקזיט. הנפקה אינה בהכרח אינדיקטור להתבגרות ההיי-טק הישראלי. אינדיקטור מהותי יותר הוא מספר המשרות שהתעשייה יוצרת, והתרומה שלה למשק הישראלי".

ברנוח טען כי "אכן, ההיי-טק הישראלי התבגר, ויש יותר יזמים שמוכנים לקחת את החברה שלהם רחוק ולא רק מחכים לרגע בו ימכרו אותה. זו תופעה מבורכת, שיוצרת אקו-סיסטם הרבה יותר בריא". לדברי רוזנגרטן, "אכן נוצרה מגמה חיובית, וחברות ההיי-טק הישראליות מתחילות לדבר על מודלים עסקיים 'מוזרים' שכוללים ביו היתר רווחיות, ולא רק מספר משתמשים".

באשר לשאלה מה יזם צריך להגיד או לעשות כדי שכל אחד מהשלושה יקשיב לו וישקול להשקיע בחברה שלו, טען ברנוח כי "יזמות זה חיידק. זה משהו שזורם ובוער בכל הגוף, ולכן ניתן לזהות אותו די מהר. במקרה שלי, אני אחרי 4 דקות מזהה האם זה שיושב מולי נדבק בחיידק הזה".

פרנפס טען כי הסוד הוא "Make it irresistible" - כלומר רעיון שלא ניתן לעמוד בפניו, מאוד חדשני. וכשהרעיון הוא מאוד חדשני, צריך ליצור התאמה בינו לבין השוק, ושהצוות שהופך אותו למציאות יהיה צוות טוב. זה סדר החשיבות. לדבריו, "טכנולוגיה לא חיה בפני עצמה אלא בתוך הקונספט של השוק אותו היא אמורה לשרת". לפי רוזנגרטן, השוק אליו פונה המוצר צריך להיות מספיק גדול ומשמעותי.

אורון שאלה את השלושה האם יש הבדל מהותי בין יזמים אמריקאים לישראלים, ופרנפס ענה כי "אצל האמריקאים אין סימן שאלה באשר לאפשרות לבנות חברה גדולה. לישראלים, לעומת זאת, יש הרבה יותר ספקות. הם הרבה יותר סקפטיים באשר ליכולת שלהם לבנות את 'הצ'ק פוינט הבאה'".

לבסוף, הסכימו השלושה כי ההחלטה למכור חברה נתונה בידיו של היזם ולא של קרן ההון סיכון שהשקיעה בו, אך כדאי לקחת דעה זו שלהם בערבון מוגבל. קרן הון סיכון, מטבעה, צריכה לספק למשקיעיה תשואה כמה שיותר גבוהה בפרק זמן נתון. לכן, לא פעם היא תדחוף למכירה של חברה - כשההצעה שקיבלה היא מספיק טובה, דהיינו מספקת החזר "על הכסף" מספיק טוב בעיניה.

"שחקן חדש בזירה"

יפעת אורון, מנכ"לית לאומיטק שהנחתה את הערב, אמרה "בפאנל האחרון החלטנו להציג משקיעים שונים מקרנות שונות, כל אחת מובילה בגזרה שלה, מה קרנות שונות מחפשות ביזמים בהן הן משקיעות, אלו תחומים מעניינים אותן ומה אסטרטגיית ההשקעה שלהן, כל זאת כדי לענות על צרכים שונים של יזמים בשלבים מגוונים של חיי הסטארט-אפ".

אורון אמרה: "לאומיטק כגורם מממן של הסטארט-אפים, בכל אחד מהשלבים, בעצם יוצר שחקן חדש בזירה ומציג חזון של חיבור משולש בין המשקיעים, לבנקים ולחברות. בכך, היזמים מקבלים את כל הכלים המקצועיים להצלחה, משלב הרעיון והחזון, דרך שלב הגיוס ועד לשלב הסופי".

עוד אמרה אורון "ישנה חשיבות בהבנת השלב בו החברה נמצאת, כדי לדעת להתאים לה את הסיוע והכלים המתאימים. במפגשי 'כלכלה על הבר' אנו שואפים להציג בפני היזמים את האופן שבו חושבות קרנות שונות, למשל קרן הון סיכון ישראלית, קרן הון סיכון בינלאומית, קרן מימון מוקדם, קרן מימון מאוחר ואנחנו יודעים לעבוד עם כולן.

"הנתונים מלמדים כי מרביתה של תעשיית ההיי-טק הישראלית נסמכת על הון זר. לפי האומדן, כ-2.5 מיליארד דולר מושקעים בשנה בתעשיית ההיי-טק בישראל, מתוכם למעלה מ-75% מגיעים מקרנות זרות.

"היזם הישראלי שלא קיבל מענה מהשוק המקומי, פעמים רבות נדרש לשוק הבינלאומי. אנחנו בקבוצת לאומי זיהינו את הצורך הפיננסי והגדרנו מטרה משמעותית: לתת גב ולהיות הבית הכלכלי של חברות היי-טק ישראליות בארץ ובמרכזי היי-טק בעולם. בשנה האחרונה, השלמנו פיתוח של מעטפת שירותים כוללת לחברות היי-טק המלווה אותן בכל השלבים, כלומר מרגע הרעיון ועד לרגע התממשות הרעיון".

עוד ציינה אורון: "לאומיטק היה הגוף הישראלי שהשקיע הכי הרבה בקרנות הון סיכון ישראליות. זו המטרה שלנו: להביא לקדמת הבמה את היזמות והחדשנות הישראלית ולצד שירות וחשיבה גלובלית, לתת גם כתובת בעברית. האופן שבו לאומיטק רואה את תעשיית ההיי-טק הישראלית, שונה מכל קרן הון סיכון אחרת. אנחנו רואים את החברות הישראליות שמובילות בעולם בתחומים טכנולוגיים, כמו הפינטק, המובייל והסייבר, ומבחינתנו הם לא רק לקוחות או ספקים שלנו, אלא שותפים לדרך".

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה