גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאגר הגז של המדינה שלא מדברים עליו: "ראש זוהר" תיכף נגמר - ולמדינה אין שום חלופה לתושבי הדרום

מאגר "ראש זוהר" שמספק במשך שנים גז טבעי לתושבים ולמפעלים בערד ובחלק מדימונה עומד להיגמר: מה המדינה עושה כדי לדאוג לחלופה לתושבים, ולמה היא מוכרת את הגז במחיר הגבוה פי 3 ממחיר הגז ממאגר "תמר"?

בעוד שבממשלה ובמשק הגז מתווכחים אם צריך לפקח על מחירי הגז, מתברר שבבעלות המדינה יש מאגר גז שלא מרבים לדבר עליו, והיא מוכרת את הגז המופק ממנו במחיר הגבוה פי שלושה ממחיר הגז הנמכר ממאגר תמר. מדובר במאגר זוהר בדרום, הסמוך ליישוב ערד, המספק זה שנים רבות לתושבים ולמפעלים במקום גז טבעי. כיום, הגז במאגר עומד להיגמר ועלול להשאיר את יושבי המקום ללא חלופות.

איך התגלגל מאגר זוהר לידי המדינה

מאגר "ראש זוהר", שהתגלה ב-1958, נחשב מאגר הגז הטבעי הראשון במזרח התיכון. בזמנו הוערכה כמות הגז בשדה בכ-2 BCM של גז. חברת הנפט לישראל (חנ"ל), שהייתה אז חברה ממשלתית, הפעילה את המאגר ומכרה את הגז לחברת מגל, המחזיקה מאז ועד היום צנרת הולכת גז מהמאגר ועד מפעלי תעשייה באזור ערד ודימונה. מגל גם מחזיקה 25% ממניות חברת גזטיב, שיש לה צנרת גז המגיעה לבתים ולעסקים קטנים בערד ובשכונת הניצחון בדימונה.

לקראת סוף שנות ה-80 הופסקה השאיבה מהמאגר מתוך הבנה שהגז בו עומד להיגמר, אך כעבור חמש שנים החלו שוב להפיק ממנו גז, משכבות עמוקות יותר במאגר. בשנים שבהן הופסקה השאיבה שימש המאגר מקום אחסון של גז טבעי שהופק במאגר שדות בסיני. הגז משדות הובל למאגר זוהר באמצעות צנרת באורך של כ-80 ק"מ. שאיבת הגז משדות והובלתו לשדה זוהר הופסקו עם החזרת סיני למצרים בבמסגרת הסכם השלום עם המדינה.

בשנות ה-90 הופרטה חנ"ל ונמכרה במלואה לישראמקו, וזו המשיכה להפעיל את מאגר זוהר ולמכור את הגז לחברת מגל, שמכרה מצדה את הגז ל-6,000-7,000 צרכנים תעשייתיים וביתיים. אלא שעל פי חוק הנפט, חברה יכולה להחזיק במאגר במשך תקופה מרבית של 50 שנה, ולאחר מכן הוא עובר לידי המדינה. כך, באוקטובר 2011 עבר מאגר הגז לבעלות המדינה.

המדינה החליטה שישראמקו תמשיך להיות המפעילה של המאגר, תמורת תשלום של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש (על פי הערכות, כ-60 אלף שקל בחודש), והגז שהיה אמור להיגמר כבר לפני שנים ממשיך להימכר לחברת מגל.

שאלת המחיר

בשנת 2014 מכרה המדינה את הגז למגל במחיר של כ-19 דולר ל-mmbtu - פי שלושה ממחיר הגז שנמכר על ידי שותפות תמר כיום. המחיר נקבע על ידי המדינה בנוסחה סודית, שעיקרה הוא הצמדת מחיר הגז למחיר המזוט שנקבע בבז"ן פלוס מחיר ההובלה והשיווק של המזוט לאזור ערד מינוס 1.5%. כך, המחיר הסופי שמגל מוכרת את הגז לצרכנים בערד ובדימונה עומד על כ-23 דולר ליחידת אנרגיה (mmbtu).

האם המחיר שגובה המדינה על הגז ממאגר זוהר גבוה מדי, במיוחד לאור המחירים של מאגר תמר? ראשית, חשוב לומר שהמאגרים אינם בני חשוב מבחינת גודלם. בעוד מאגר תמר מכיל 280 מיליארד מטר מעוקב של גז (bcm), והמחיר של 5-6 דולרים ליחידת אנרגיה משקף את עלות ההפקה בתוספת תשואה נאה לשותפות במאגר, מאגר זוהר הכיל כ-2 bcm של גז בלבד, וכיום לא נותר בו כמעט דבר. גורמים בממשלה טוענים גם שהמחיר משקף את "עלות הנטישה", כלומר הכסף שתיאלץ המדינה להשקיע במאגר לפני נטישתו. ואולם בעוד שבהפקת הגז מתמר הושקעו עד כה כ-3.5 מיליארד דולר, את מאגר זוהר קיבלה המדינה מישראמקו בחינם.

"מחירי הגז במאגר זוהר, הנמצאים בפיקוח, משקפים את הבעייתיות בקביעה של מחיר גז טבעי על ידי ועדה ממשלתית", אמר ל"גלובס" מיקי קורנר, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות הגז, המשמש כיום יועץ עצמאי במשק האנרגיה. "פיקוח קובע את המחיר כנגזרת ממחיר התחליפים, ואילו חברה עסקית מורידה את המחיר בלחץ קונה דומיננטי".

בכיר במשק האנרגיה מוסיף: "מדובר במחיר גבוה לכל הדעות, וכלל לא משנה שהגז במאגר עומד להסתיים. כבר שנים שהוא 'עומד להסתיים' וכבר שנים שהוא גבוה. מחיר הגז הגבוה המסופק בערד מגלם את כוח השוק שמופעל על ידי מגל, שרק לה כרגע יש תשתית לאספקת גז טבעי באזור".

תושבי ערד במרוץ נגד הזמן

לפני כמה חודשים פנתה חברת מגל למדינה בבקשה שתמכור לה את הגז במחיר זול יותר, אך המדינה סירבה. לכן הודיעה חברת מגל ללקוחותיה שהיא מפסיקה את פעילותה ב-31 במארס, כלומר, בעוד חודש וחצי. אבל הפסקת הפעילות של מגל אינה הבעיה היחידה של תושבי ערד. הבעיה הגדולה יותר היא שהגז ממאגר זוהר עומד להיגמר. מתי בדיוק? בתעשייה טוענים שבעוד שנה-שנתיים צפוי הלחץ במאגר לרדת לרמה שלא תאפשר עוד שאיבה, אבל גורמים בממשלה טוענים שהגז יכול להספיק גם לעוד חמש שנים.

מה יהיה על התושבים כשהמאגר ייגמר? אלפי הצרכנים המשתמשים כיום בגז טבעי לצורכי בישול וחימום יצטרכו להתחבר למאגר תמר, שכן הציוד שהם מחזיקים בו, למשל הכיריים, מותאמים לצריכת גז טבעי ואינם יכולים לפעול בגז אחר כמו גפ"מ.

הפתרון היחיד שעומדת כעת על הפרק הוא חיבור ערד למאגר תמר באמצעות צנרת שתיבנה באמצעות חברת נגב גז טבעי - חברת החלוקה באזור. הצנרת הקיימת כיום של גזטיב, המגיעה לבתים, אמורה להתחבר לצנרת החדשה. ואולם, בניית הצנרת החדשה צפויה לארוך כשנה וחצי ועלותה 18 מיליון שקל. המדינה, שאמורה הייתה להעביר את התקציב לחברה טרם עשתה זאת, והנחת הצנרת טרם החלה.

בינתיים, בעיריית ערד עושים מאמצים להביא את הגז ממאגר תמר למפעלים בערד ובודקים חלופות להובלת הגז לבתי התושבים במקרה שהגז ממאגר זוהר יאזל לפני שיגיע הגז מתמר.

משרד התשתיות: "אין להשוות"

ממשרד התשתיות, האנרגיה והמים נמסר: "בהתאם להחלטת הממשלה מאוקטובר 2014, פועל המשרד לזירוז פריסת רשת חלוקת הגז הטבעי לערד אשר תחליף את אספקת הגז ממאגר ראש זוהר.אין מקום להשוואת מחיר הגז הטבעי מהמאגרים בים, המוזרם למשק במיליארדי מטר קוב לשנה, לבין הגז הטבעי ממאגר ראש זוהר - שם מדובר במערכת מבודדת עם הפקה מינימלית. יש להדגיש שהגז הטבעי ממאגר ראש זוהר הוזל בכמחצית בחודשים האחרונים וכתוצאה מכך הוזל הגז הנמכר ללקוחות תעשייתיים בערד".

מאגר הגז של המדינה שלא מדברים עליו

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד הבנקים עבר לירידה של 0.5%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל