גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבקת קסמים יפנית

מאצ'ה, התה היפני הירוק הטחון לאבקה דקה, הוא להיט במטבח המודרני, במיוחד במתוקים (יפניים, ולאחרונה גם מערביים) ובמשקאות (קרים, חמים, חלביים ואלכוהוליים). ירוק הוא השחור החדש

האובססיה של הקונדיטורית נעמה גאון למאצ'ה, אבקת התה הירוק היפנית, החלה בטוקיו, כשטעמה קרואסון מאצ'ה של סדהרו אאוקי (Aoki), שף-קונדיטור יפני שפתח פטיסרי יפני-צרפתי גם בפריז, ומשגע את הצרפתים. "טעמתי את הקרואסון שלו ונכנס בי ג'וק מטורף - לשחזר את הקרואסון הזה".

זה לקח לה שנה וחצי עד שעשתה זאת לשביעות רצונה, "בעזרתם האדיבה של העוקבים אחריי באינסטגרם, ששימשו מעין קבוצת תמיכה לכל הניסיונות והתהיות, ובעיקר קראו לי 'משוגעת'", היא מחייכת. "רציתי לחקות אותו אחד על אחד בטעם, במראה ובמרקם: בצק בעל נקבוביות גדולות ומדויקות, טעם של מאצ'ה שאינו משתלט לגמרי אבל נוכח, וצבע מובחן שמעיד על חומר הגלם. כשאוכלים את זה, מבינים".

שיגעון המאצ'ה שלה לא נעצר בקרואסון; פרופיל האינסטגרם שלה (Naamgaon) משופע במאפים ובקינוחים על בסיס מאצ'ה. בעבר עבדה כקונדיטורית במסעדות קפה 48 (כן, היא הייתה האחראית על הכנת הקראק פאי האגדי במקום) וחדר אוכל בתל אביב, כיום היא סטודנטית להיסטוריה באוניברסיטה העברית. את מוצרי המאצ'ה היא מכינה להנאתה במטבח הקטן שבדירתה. "ברגע שטעמת מאצ'ה, אין דרך חזרה", היא קובעת.

מאצ'ה הוא תה ירוק טחון לאבקה דקה, דמוית פודרה או טלק. הראשונים שיצרו אבקה מעלי תה מאודים ומיובשים היו הסינים, בתקופת שושלת טאנג (907-618); הם עשו זאת למטרות שימור ומסחר. בשושלת סונג (1279-960) הכנה וצריכה של תה הפכו לא רק לפופולריות אלא לריטואל ממש בקרב הזן-בודהיסטים. נזירי הזן-בודהיזם הם שהביאו את השיטות הסיניות להכנת תה אבקתי ליפן ב-1191, שם הוא אומץ במהרה גם בקרב אנשי המעמד הגבוה. במקביל, שכללו בעלי מטעי תה ביפן את הטכניקות לייצור תה למאצ'ה.

מאצ'ה מיוצר מעלי תה מסוג טנצ'ה, שגודלו בצל, ללא מגע ישיר של שמש. בכך מואט קצב גדילת העלים, הגוון שלהם מתכהה, ומוגבר בהם הייצור של חומצות האמינו (טעם המאצ'ה נקבע על-ידי חומצות האמינו שבו, שהופכות את טעמו הסופי של התה למתוק יותר). לדברי גבריאל פיאמנטה מבית התה חליטתה בירושלים, "תהליך זה יוצר את טעמי האוממי של המאצ'ה. לאחר הגידול, קוטפים את ניצני התה המשובחים באופן ידני, מייבשים אותם, ממיינים אותם, מייבשים שנית, מיישנים במשך כמה שבועות וטוחנים לאבקה".

מה ההבדל בין מאצ'ה לתה ירוק?

"במאצ'ה שותים את העלים בריכוז גבוה, ולכן שיעור הקפאין בתה גבוה וטעמיו עזים יותר. בתה ירוק שותים חליטה שהופקה מעלים. אגב, הסמוראים היו שותים מאצ'ה לפני צאתם למלחמה. אומרים שזה הפך אותם למרוכזים יותר, אבל האמת היא שהם פשוט היו מפוצצים בקפאין; לכן שותים מאצ'ה בכמויות קטנות וכן נהוג לחלוק את הכוס".

מסורתית, הכנת המאצ'ה כיכבה בטקס התה היפני, אולם כיום משמשת האבקה גם כמרכיב נפוץ במתוקים (יפניים, ולאחרונה גם מערביים), במשקאות (קרים, חמים, חלביים ואלכוהוליים), כתבלין וכצבע מאכל טבעי.

"למאצ'ה יש טעם של תה ירוק, אבל הוא יותר אדמתי, טיפה מתקתק, טיפה מריר. הוא בעל טעם מובחן ואפטר טייסט משגע", אומרת גאון, "הוא מאוד יפני, אבל הוא עובד טוב עם דברים שאינם בהכרח יפניים, וזה היופי שלו - שאפשר לעשות איתו הכול: בצקים (שמרים, פריך, רבוך), קרמים (פנקוטה, קרם ברולה, פטיסייר), עוגת גבינה, גלידות, סוגים שונים של עוגיות ואפילו נודלס".

פיאמנטה מציין בהקשר זה ש"מאצ'ה המיוצרת לקונדיטוריה בדרך כלל נחותה יותר ממאצ'ה לתה, ולרוב היא מיוצרת באופן תעשייתי, משופרת בחומרי טעם וריח, ולכן גם זולה יותר".

ניתן להשיג מאצ'ה בחנות של אמזון (גאון ממליצה על האבקה של SerendipiTea: "היא יחסית לא יקרה ומבחינת הצבע והטעם היא מושלמת"). אם יש לכם חבר שנוסע לטוקיו הכי טוב לבקש ממנו. בישראל ניתן להשיג מאצ'ה בפלאס דה תה ובאוצ'ה בתל אביב ובחליטתה הירושלמית. "חשוב להשתמש באבקה שיש לה טעם וצבע טוב (ירוק בוהק), כי הצבע הוא חלק בלתי נפרד מהסיפור של חומר הגלם הזה", מסכמת גאון.

רולדת מאצ'ה במילוי קצפת ותותים

חומרים: 40 גרם (4 כפות) קמח לבן, 1 כף אבקת מאצ'ה (6 גרמים), 4 ביצים מופרדות, 40 גרם (3 כפות 1 כפית) סוכר (להקצפת החלבונים) 40 גרם (3 כפות 1 כפית) סוכר (לתערובת החלמונים); למילוי - 250 מ"ל (1 חבילה) שמנת מתוקה להקצפה 38%, 2 כפיות סוכר לבן, 1 כוס תותים חצויים לאורכם.

הכנה: מחממים תנור ל-170 מעלות, מערבבים בקערה את הקמח ואת אבקת המאצ'ה. מנפים את התערובת לפחות שלוש פעמים למניעת גושים. מקציפים את החלבונים בקערת מיקסר נקייה עד להתחלת היווצרות קצף. מוסיפים מחצית מכמות הסוכר וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף רך. מוסיפים את יתרת הסוכר ומקציפים לקבלת קצף מבריק ויציב. בכלי נפרד טורפים את החלמונים ואת הסוכר בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים את תערובת הקמח וטורפים לקבלת תערובת אחידה.

בעזרת המטרפה מקפלים שליש מתערובת החלבונים אל התערובת. ממשיכים ומקפלים בעזרת מרית את שאר תערובת החלבונים, עד שהתערובת מבריקה ואחידה למראה. משטחים את התערובת בתבנית מלבנית בגודל 36 על 26 ס"מ מרופדת בנייר אפייה (מקפידים לפזר את התערובת בצורה אחידה). אופים במשך כ-25 דקות והופכים את כיוון התבנית באמצע זמן האפייה על מנת לקבל עובי אחיד. מיד כשמוציאים את העוגה מהתנור מניחים אותה על נייר האפייה ומכסים בנייר אפייה נוסף. מגלגלים את העוגה בעדינות לצורת רולדה ומצננים לחלוטין.

הרכבת העוגה: מקציפים את השמנת ואת הסוכר לקצפת יציבה. פותחים את הרולדה (הצד שעליו אפינו את העוגה הוא הצד התחתון). מסירים את נייר האפייה העליון, מיישרים את קצות העוגה בסכין חדה ומורחים עליה את הקצפת בשכבה אחידה (מקפידים להשאיר שוליים של 2 סנטימטרים באחד מקצות העוגה על מנת ליצור מראה אחיד). מניחים את התותים בשתי שורות על חלקה התחתון של העוגה (הצד הקרוב אלינו). בעדינות ובעזרת נייר האפייה התחתון מגלגלים את העוגה לצורת רולדה ומהדקים תוך כדי גלגול. מייצבים במקרר לפחות לחצי שעה.

פנקוטה מאצ'ה

חומרים (ל-8 מנות): 450 מ"ל (קצת יותר מכוס ושלושת-רבעי) חלב קר, 10 גרמים אבקת ג'לטין, 200 מ"ל שמנת מתוקה 38%, 70 גרם (חצי כוס 2 כפות שטוחות) סוכר לבן, 2 כפות אבקת מאצ'ה (12 גרם).

הכנה: מוזגים את החלב לקערה ומפזרים מעליו את הג'לטין. בסיר טורפים את השמנת ואת הסוכר ומחממים לסף רתיחה עד שהסוכר נמס לחלוטין. מסירים מהאש, יוצקים את תערובת החלב והג'לטין אל תערובת השמנת וטורפים עד להמסה מלאה של הג'לטין. בקערה נפרדת טורפים את אבקת המאצ'ה עם 4 כפות מתערובת השמנת, עד שנוצרת תערובת אחידה. מוסיפים את המאצ'ה אל תערובת השמנת עד לקבלת תערובת אחידה. מסננים את התערובת, מצננים קלות ומחלקים את הפנקוטה לכוסות אישיות. מכסים בניילון נצמד ומקררים במשך 4 שעות לפחות עד להתייצבות.

מתכונים של נעמה גאון

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?