גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מורשת בן דב: תספורת של 60-70% בהסדר החוב בסאני

סאני אלקטרוניקה, פעם חברת החזקות שעמדה בראש הפירמידה העסקית של אילן בן דב, היא היום חברה חדלת פירעון

אילן בן דב /  צילום: רוני שיצר
אילן בן דב / צילום: רוני שיצר

סאני אלקטרוניקה, פעם חברת החזקות שעמדה בראש הפירמידה העסקית של אילן בן דב (שכללה גם את החברות סקיילקס ופרטנר), היא היום חברה חדלת פירעון, עם נכסים נזילים בשווי של כ-90 מיליון שקל, ומולם חובות של כ-283 מיליון שקל לנושיה. מאז חודש יולי האחרון מנוהלת סאני בידי עו"ד גיא גיסין, שמונה כמנהל מיוחד מטעם ביהמ"ש, והוא שמנסה להוביל להסדר חוב בין החברה לבין הנושים, שהם בעיקר מחזיקי איגרות החוב של החברה (סדרות א'-ג').

ביום שני הקרוב יתכנסו הנושים במשרדו של עו"ד גיסין ברמת החייל להצבעות על הסדר חוב, שאמור להעביר לידיהם את מלוא מניותיה של סאני. היות שהמוסדיים מחזיקים באג"ח סאני בהיקף נמוך של 15 מיליון שקל ע"נ, הרי שאת תוצאות ההצבעה יקבעו בעיקר מחזיקים פרטיים.

בינתיים, דוח שפרסם רו"ח יואב כפיר, המומחה שמינה ביהמ"ש לבחינת הצעת הסדר הנושים, מעלה כי לנושים אין לפי שעה כל כדאיות באישור ההסדר במתכונתו הנוכחית, ביחס לאפשרות השנייה - פירוק החברה. לדעתו, יהיה נכון מבחינת הנושים להכריע בין שתי האפשרויות רק לאחר שהמנהל המיוחד יממש את מלוא ניירות הערך שמחזיקה החברה, כך שיישארו באמתחתה מזומנים, הפסדים צבורים למס ואפשרות תיאורטית לתבוע את מנהליה לשעבר.

אלא שהדוח שהגיש רו"ח כפיר לביהמ"ש גם חושף למעשה את הסיבה העיקרית לקיומו של הסדר חוב בחברה חדלת פירעון, שסיכוייה לפרוע את מלוא חובותיה נותר נמוך גם לאחר השלמת ההסדר במתכונתו העיקרית. אותה סיבה היא למעשה נכס מס, שייתכן כי יהיה שווה מיליוני שקלים לרוכש עתידי של מסגרת החברה, שיידע להשתמש בו באופן הנכון.

תשתית לתמורה מתביעות עתידיות

לפי הדוח שהגיש רו"ח כפיר, חבילת הנכסים הנזילים של סאני כוללת כיום מזומנים בשווי של 9 מיליון שקל, מניות של יצרנית מערכות ההתרעה לרכב מובילאיי, בשווי של כ-50 מיליון שקל, ומניות של חברת הסלולר פרטנר בשווי של כ-30 מיליון שקל.

נוסף על אלו, כוללים נכסי החברה גם את השלד הבורסאי שלה (שמוערך בשווי אפסי), הפסדים צבורים למס וכן את הזכות לתביעות נגד צדדים שלישיים, שאת שוויה לא ניתן להעריך.

תביעות אלו עשויות להיות מוגשות נגד נושאי המשרה הקודמים שהובילו את החברה בעת קריסתה, נגד היועצים, שסייעו אז לנושאי המשרה, ונגד חברות הביטוח שהעניקו להם ביטוח אחריות מקצועית. לפי רו"ח כפיר, קיימת פוליסה בסך של 25 מיליון דולר, שיכולה לכאורה להוות את התשתית לתמורה מתביעה עתידית.

לפי הצעת ההסדר, מתוך סך החוב ימירו הנושים 20 מיליון שקל ל-100% ממניות סאני שיירשמו למסחר בבורסה, ובמקביל יוחלפו אג"ח ישנות בהיקף של 75 מיליון שקל באג"ח חדשות, אשר להן ישועבדו החזקות החברה במובילאיי ובפרטנר. יתרת החוב, בהיקף של כ-188 מיליון שקל, תימחק תמורת הסכמת החברה להמחות לנושים את זכויות התביעה שלה נגד נושי המשרה הקודמים, יועציהם וחברות הביטוח שביטחו אותם.

אלא שבמקביל אישר השבוע ביהמ"ש לעו"ד גיסין לפעול למימוש מהיר של מניות מובילאיי, הנכס המרכזי של סאני, וזאת לפי החלטת הנושים בנושא. בהתאם לכך, מאמין רו"ח כפיר כי אם הנושים מעדיפים מימוש מהיר של הנכסים הנזילים על פני המשך החזקתם במאזני סאני לצורך השבחתם, ראוי שצעד זה יכלול גם מימוש של מניות פרטנר, שסובלות מתנודתיות חריפה ומירידה חדה בשוויין. מכירת מניות פרטנר עשויה להיות מורכבת מעט יותר, בשל מגבלות משרד התקשורת על החזקת מיעוט ישראלית בחברה, ולמרות זאת ממליץ המומחה על קידום המהלך טרם השלמת הסדר החוב.

התביעות עדיפות דווקא בפירוק

למעשה, ההנחה שהנושים מעדיפים כבר עתה לממש את עיקר הנכסים הנזילים לטובת צמצום החוב כלפיהם, מעידה כי עיקר הכסף לפירעון האג"ח החדשות שיונפקו אמור להגיע (אם בכלל) מהנכסים הבלתי מוחשיים, ובראשם הזכות לתביעות עתידיות ומכירת מסגרת החברה עם נכס המס בתוכה.

אלא שלדעת רו"ח כפיר, זכויות התביעה עדיפות לנושים דווקא במקרה של פירוק סאני, ולכן מטרתו העיקרית של ההסדר היא לנסות ולהשתמש בנכס התיאורטי של הפסדי עבר. אלא שכל עוד לא הומצאו חוות דעת ורולינג בנושא, הרי שלדעת המומחה "הבסיס להסדר כולו עדיין לוט בערפל".

אז למה לא לפרק כבר עכשיו? בעיקר מכיוון שייתכן כי נכס המס, שיאבד לגמרי במקרה של פירוק, אכן עשוי לייצר לנושים תוספת של כמה מיליוני שקלים. מה שבטוח הוא, שהתספורת שיספגו הנושים מהחברה שנשלטה בידי אילן בן דב נאמדת בשלב המיידי בשיעורים שבין 60% ל-70%.

בשבוע שעבר אישרו מחזיקי האג"ח של החברה הבת לשעבר, סקיילקס, הסדר חוב גדול בהרבה: תספורת של 50% לפחות על חוב אג"ח של קרוב ל-1 מייליארד שקל.

סקיילקס, שמחזיקה בזיכיון ליבוא מכשירי הקצה של סמסונג, הייתה בעבר בעלת השליטה בחברת הסלולר פרטנר. סקיילקס הגיעה לחדלות פירעון בעקבות מהלכים כושלים שהוביל בעל השליטה בן דב. כיום, בעל השליטה דה-פקטו הוא יעקב לוקסנבורג (לוקסי), שהחזיק באג"ח סקיילקס באמצעות חברת לפידות שבשליטתו; עם השלמת ההסדר, לפידות מחזיקה בכ-14% ממניות סקיילקס, עם אופציה להגדלת החזקתה ל-42%.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים