גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מונופול סלולרי, גרסת החניה: ביהמ"ש קיצר תקופת המונופול של פנגו - מכרז יקבע למי נשלם מיליארדים

לפני 8 שנים נבחרה פנגו, ספקית התשלום על החניות בערים באמצעות הטלפונים הסלולריים ■ מתחריה משוכנעים שגם עתה, משהו או מישהו עדיין מונעים תחרות ■ המכרז הקרוב יקבע דרך מי נשלם עד 6.5 שקלים לשעת חניה

חניה בעיר  /  / צלם:תמר מצפי
חניה בעיר / / צלם:תמר מצפי

ענף החניה, המגלגל לפי הערכות מיליארדי שקלים בכל שנה, שרוי בימים אלו בציפייה דרוכה לקראת פרסומו של מכרז לספק ארצי לתשלום בטלפון הסלולרי.

הפעם הראשונה והאחרונה שבה נערך מכרז כזה הייתה ב-2007 - כשרבים מאיתנו עדיין גירדו את כרטיסי החניה הישנים - אז זכתה בו חברת מילגם, המפעילה את אפליקציית פנגו פלוס. לטענת גורמים בשוק מועט שחקנים זה, מאז ועד היום פנגו היא מונופול הפוגע בצרכנים - הנהגים, ופוגע אף ברשויות המקומיות עצמן, ובקופתן.

המכרז לבחירת ספק החדש צפוי להיערך ביום שלישי הקרוב (17 בפברואר), מועד שעלול להתארך בהוראת בית המשפט (ראו מסגרת). מפיקה אותו החברה למשק וכלכלה (משכ"ל) שבבעלות מרכז השלטון המקומי, חברה שתפקידה לספק שירותים שונים לרשויות המקומיות, ובכלל זה הסדרי חניה.

במצב השורר כיום, שהוא תוצאת המכרז מלפני שמונה שנים, חייבות הרשויות לאפשר לנהגים לחנות באמצעות אפליקציית פנגו, שנבחרה אז כספק ארצי. הן רשאיות להתיר לאפליקציות נוספות לפעול בתחומן, דרך מה שמכונה "הסדר מקומי", אלא שאינן חייבות לעשות הסדר כזה. לכן, למשל, נהג המגיע לירושלים וחפץ לחנות את מכוניתו בכחול-לבן, ייאלץ כיום להשתמש בפנגו - גם אם הוא מעדיף או רגיל להשתמש באפליקציה אחרת. כך גם בחיפה, בכרמיאל, באשקלון, באילת וברשויות רבות נוספות שבהן פנגו היא הספקית היחידה.

הבדל בשירות ובתשלומים נלווים

לכאורה, אין משמעות לאפשרות לבחור בין ספקים, כי גובה דמי החניה קבוע במחירים שעליהם מחליטה כל רשות מקומית בנפרד, וממילא מוגבלים בתעריפי משרד התחבורה (ואינם עולים על 6 וחצי שקלים לשעה). עם זאת, זהות הספק משפיעה על עלות שירותים אחרים הכרוכים בחניה, כמו תשלום עבור הפעלת האפליקציה, תזכורות ועוד. הספקים נבדלים גם באיכות השירות בכלל, ובמקרה של תקלות בפרט.

המשמעות של זכיין ארצי, יחיד או יותר, היא שרוב הרווח זורם לכיס אחד, וגם עלול להתברר כלא משתלם לרשויות עצמן. זאת משום שהעמלה שמשלשל הזכיין הארצי לכיסו במכרז המשכ"ל היא קבועה ואין עליה מיקוח (3.5% מהמחזור במצב הנוכחי). בשוק תחרותי, ספק שיתקשר עם הרשות באופן ישיר עשוי להציע עמלה נמוכה יותר, וכך לחסוך בשורה התחתונה כסף רב לרשות המקומית. נציין כי ההבדל אינו פוגע ישירות בצרכנים, הנהגים החונים, כי אם נגרע מהתמורה שמגיעה לקופה הציבורית, שגם היא בסופו של דבר שלנו.

"יעשו הכול כדי שפנגו יזכו"

גורמים בענף מעריכים שפנגו מחזיקה ביותר מ-80% משוק החניה הסלולרי בישראל, והכנסותיה השנתיות מפעילות זו מגיעות ל-200 מיליון שקל, פי שישה ויותר מאשר המתחרות שלה. אלה, מצדן, מתקשות לקדם את עסקיהן ברשויות כל עוד אין גורם שמחייב אותן לצרף ספק נוסף על הזוכה הרשמי במכרז הארצי.

לפני תשעה חודשים הורה בית המשפט המחוזי בתל אביב למשכ"ל לערוך מכרז שמבטל את ההסכם שחתמה עם פנגו, ולפיו תקופת ההתקשרות ביניהן תימשך עד 2019, וללא מכרז.הסכם זה גובש בלחצה של פנגו, שטענה כי התנהלותן של כמה רשויות מקומיות בשנים הראשונות להסדר הסבו לה נזקים כספיים. ההסכם בוטל בפסיקת בית משפט בעקבות עתירה שהגישה החברה המפעילה את האפליקציה המתחרה, סלופארק, שמנסה כבר שנים לנגוס בהגמוניה של פנגו בשוק. אלא שאף שמשכ"ל צפויה כאמור לצאת בימים הקרובים במכרז לספק חדש בהוראת בית המשפט, יש מי שסבור כי אין לאף חברה, מלבד פנגו, כל אפשרות לזכות בו.

"יש מניעים שיכולים להשפיע על החלטת המשכ"ל בבחירת הספק", אומר ל"גלובס" מנכ"ל סלופארק, גיא סלוק. "מרגע שבית המשפט ביטל את הסכם ההתקשרות עד 2019, משכ"ל תעשה הכל כדי שפנגו יזכו". סלוק סבור כך בגלל הערה בפסק הדין, ולפיה אף שההסכם בוטל מכיוון שהוא פוגע בתחרות, פנגו "תהיה רשאית לנקוט הליכים כנגד הגופים אשר גרמו או תרמו לנזקיה הכלכליים", ובכללם משכ"ל. "מבחינת פנגו, או שהם זוכים או שהם תובעים כספית את משכ"ל", טוען סלוק. "לכן כל מכרז לבחירת ספק יחיד יהיה מכרז 'תפור', וינציח את המונופול של פנגו".

ירושלים בודקת היתכנות כלכלית

אבל לא בכל הרשויות בישראל מתקיים מונופול בסגנון שאותו מתאר סלוק.

בתל אביב, כאמור, יכול בעל רכב לבחור בכל אחד מארבעת אמצעי התשלום הטכנולוגיים: פנגו, סלופארק, איזי פארק ומדחנים. גם ברמת גן, ברמת השרון, באור יהודה ובגבעתיים אפשר להשתמש בסלופארק. אבל את סלוק, שרשויות מקומיות גדולות כמו ירושלים, חיפה ופתח תקווה מסרבות בעיקשות לאפשר לו לפעול בתחומן, הדבר אינו מנחם. "לא חשבתי שאפילו אחרי שבע שנים עדיין לא אצליח להתחבר לכל המדינה", הוא אומר, "לא סביר שיש רק ספק אחד של שירותי חניה. האם החלטה כזו היתה הגיונית בשוק הסלולר?"

בחיפה מנמקים את הבלעדיות של פנגו בעיר בהיעדר הבדל בתעריפים, "טובת הנהגים אינה תלויה בספק השירות". כמו כן, ביקשו להדגיש כי "לרשות הנהגים עומדים כל אמצעי התשלום האפשריים לרבות כרטיסים ומדחנים".

בירושלים העניינים דווקא זזים. מהעירייה נמסר כי, "היא נמצאת בשלבים מתקדמים לביצוע התקשרות עם חברת סלופארק, בנוסף להתקשרות עם פנגו". כרגע ירושלים בודקת את "ההיתכנות הכלכלית" של ההתקשרות עם ספק נוסף. "לאחר קבלת תוצאות בדיקת ההיתכנות התפעולית הכלכלית לנושא זה, תקודם ההתקשרות כאמור לעיל", נמסר מהעירייה.

מהחברה למשק וכלכלה נמסר כי "החברה אינה מתכוונת להתייחס לטענות או לשמועות ולכל מידע בלתי מבוסס ביחס לתנאי המכרז טרם פרסומו. מכרז להפעלת שירות לתקופה קצובה, הוא הליך מחולל תחרות המסייע לאינטרס הציבורי, ולפיכך כל טענה בדבר 'יצירת מונופול' אינה ברורה והיא מופרכת מיסודה. בשוק קיימות מספר חברות המסוגלות להפעיל את השירות הנדרש במכרז, והן רשאיות להשתתף בתחרות".

מחברת פנגו נמסר: "הטענות משוללות יסוד ומופרכות. פנגו פועלת בשוק תחרותי שיש בו חלופות רבות. אין לנו ידיעה לגבי תנאי המכרז החדש, ואין אנו יודעים מה הוא הנתח שלנו בשוק החניה".

מסרבים למסור מידע כמחויב במכרז

דבר מטריד נוסף בהתנהלות פנגו הוא סירובה להעביר את מאגר נתוני הלקוחות שלה לידי משכ"ל, כפי שמחייבים תנאי המכרז הארצי שבו זכתה מ-2007. לפני שבוע (א') הגישה משכ"ל לבית המשפט העליון בקשה דחופה שהגיעה לידי גלובס, לדחות את מועד פרסום תנאי המכרז החדש, הקבוע ליום שלישי הקרוב, עד אשר תקבל מפנגו את הנתונים.

גורם במשכ"ל אמר ל"גלובס" כי לפי תנאי המכרז, על הזכיין לעשות שימוש במאגר הנתונים בעת ההתקשרות, ולהחזירם למשכ"ל בסוף החוזה. לדבריו, בתקופה האחרונה פנתה משכ"ל לפנגו בדרישה שתעביר לידיה את הנתונים, אך זו סירבה במטרה "למשוך זמן" ולעכב את פרסום המכרז החדש. פנגו בתגובה: "להד"ם".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס