גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלבשה תחתונה? בלודז'יה חושפים את החלומות הנדל"נים

זוריק רוטלוי, מנכ"ל זרוע הנדל"ן של חברת הטקסטיל הוותיקה לודז'יה, מגלה מה מתכננת החברה לעשות בנכסים עתירי זכויות שהיא מחזיקה בחולון ובבני-ברק

זוריק רוטלוי / צלם:איל יצהר
זוריק רוטלוי / צלם:איל יצהר

לפעמים נכסים היסטוריים של חברה הם נטל, ולפעמים מכרה זהב. בישראל, ובמיוחד כשמדובר בנכסי נדל"ן באזורי הביקוש, לרוב, המצב השני הוא הנכון. כך גם במקרה של חברת לודז'יה רוטקס השקעות, זרוע הנדל"ן של חברת הטקסטיל הוותיקה לודז'יה רוטקס, שלאחר שהופרדה מהחברה האם נותרה עם שני נכסים, עתירי זכויות עתידיות ובלתי מנוצלות, בחולון ובבני ברק.

מנכ"ל החברה, זוריק רוטלוי, מספר ל"גלובס נדל"ן" על צומת הדרכים שבו נמצאת החברה ומעניק הצצה להתלבטויות הנוגעות לעיתוי הייזום של פרויקט עתיר זכויות.

"ההיסטוריה של החברה היא בתעשיית הטקסטיל. עם השנים, בעקבות השינויים במשק, התחילה לודז'יה רוטקס להתארגן מחדש, והפרידה את נכסי המקרקעין שלה מהנכסים התעשייתיים", מספר רוטלוי. "פעם היו לחברה לא מעט נכסים, היו מפעלים בקרית מלאכי, ביבנה, בכפר סבא, בחולון ובבני ברק לצד פעילות בירדן, ובמתפרות בצפון. זו היתה אימפריה. בתחילת שנות ה-90, כשהתחיל יבוא מתחרה, קראנו את המפה והעברנו חלק מהפעילות לחו"ל וחלק סגרנו. כל עסקי הטקסטיל עברו לחברה ציבורית בשם ארגמן תעשיות, והנדל"ן נשאר בחברה ששמה שונה ללודז'יה רוטקס השקעות. מדובר בשני מפעלים היסטוריים בחולון ובבני ברק".

- מה עם שאר הנכסים שלכם?

"או שהם נמכרו כדי לחסל חובות, או שהיו מושכרים בחוזים ארוכים שאי אפשר היה להאריך אותם. יש גם פעילות קטנה בהונגריה, שאנחנו מוחקים".

שני הנכסים ההיסטוריים שרוטלוי מדבר עליהם הם מגרש בשטח 10 דונם בבני ברק, בתוך אזור העסקים הצומח של העיר, ומגרש בשטח 53 דונם באזור התעשייה של חולון, בסמיכות לפרויקט שבנה עזריאלי לתעסוקה ומסחר. שני המגרשים נמצאים במקומות שבהם החלה תנופת פיתוח לתעסוקה, ובחברה הגיעו למסקנה שהגיע הזמן לממש את הפוטנציאל שלהם.

"הצליחו לפזר את האבק התעשייתי"

"בבני ברק נכון להיום יש מבנה תעשייתי ישן, בשטח 4,500 מ"ר, מושכר, ובחולון יש פאוור סנטר קטן בשטח 14 אלף מ"ר, גם הוא מאוכלס כולו", אומר רוטלוי, "שני המתחמים הללו מניבים לנו כ-10 מיליון שקל בשנה. אבל בשני המקומות יש זכויות בנייה לפרויקטים גדולים בהרבה. בבני ברק, רואים שהמגרש הוא ממש אי בודד בתוך מתחם ענק שנבנה, מוקף במגדלים או בבורות באדמה שנחפרו כהכנה למגדלים. אנחנו באמת האחרונים שם, בהמשך הרחוב שבו נבנה בסר 3 ונבנה עכשיו בסר 4".

- ומה התוכניות שלכם בנוגע לשני המתחמים?

"יש לנו זכויות רבות בשני המיקומים ולחברה יש קופת מזומנים עם 17 מיליון שקל. בשונה מחברות אחרות שאנחנו מכירים, היא לגמרי ממומנת מהון עצמי, אין לה חוב אחד לבנקים, ועכשיו צריך לראות מה עושים. אנחנו יושבים על הנכס בבני ברק משנות ה-60, ועל הנכס בחולון משנות ה-80, וכבר פינינו אותם מפעילות תעשייתית באמצע שנות ה-90. כמה פעמים בעבר בדקו איתנו אפשרות למכירה, הציעו לנו. אבל לא הרגשנו שזה בשל".

- ומה השתנה עכשיו?

"עכשיו אנחנו רואים בשני המקומות פוטנציאל למימוש. בשתי העיריות יש תוכניות בנוגע לאזורים האלה. עיריית חולון אישרה תב"ע לאזור תעסוקה מיוחד ויש לה תוכנית לגבי כל אזור התעשייה, שאנחנו חלק ממנו. זה בלוק די גדול שמיועד לבנייה מאסיבית של בערך 1.2 מיליון מ"ר של משרדים, ולנו יש קרוב ל-200 אלף מ"ר מתוך הבלוק הזה, בדיוק מול הפרויקט של עזריאלי, מעבר לכביש. אנחנו יכולים לבנות שם על פי הזכויות תעסוקה בהיקף של כ-165 אלף מ"ר ועוד כ-35 אלף מ"ר למסחר. בחולון הצליחו לפזר את האבק התעשייתי מעל האזור. מישהו כבר עשה את הדרך (עזריאלי א"ח) וכבר אין שאלה אם החזון הזה, שאזור התעסוקה של חולון יהפוך להיות שער התעסוקה הדרומי לגוש דן, יתממש. השאלה עכשיו היא באמת רק מתי, כמה זמן תארך ההבשלה של התהליך הזה. צריך גם לזכור שחוץ מעזריאלי יש עוד גופים שהתמודדו על המכרז, ועזריאלי זכה. כלומר, חברות גדולות התמודדו, אז ההנחה שלנו שהן גם האמינו באזור".

- אתם רוצים למכור את המגרש? או ליזום פרויקט?

"אנחנו לא רוצים למכור, אבל אנחנו תעשייני טקסטיל, ויודעים את המגבלות שלנו. אנחנו לא יכולים לפתח את זה לבד, ואנחנו חושבים שלמצוא שותף אסטרטגי שיש לו ניסיון במרכזים קמעונאיים ובמשרדים, יכול להיות הדבר הנכון מבחינתנו. אנחנו רוצים להמשיך להיות מעורבים".

"להצטרף לגל"

אף שבחולון מדובר במגרש גדול ובתוכנית עתירת זכויות, לא מדובר במקום שחברות נוהרות אליו ללא מעצורים. גם לעזריאלי וגם לחברות אחרות באזור לוקח לא מעט זמן לאכלס את הפרויקטים שבנו, ולכן לא בטוח שבניית פרויקט משרדים ומסחר נכונה בשלב הזה. על כך אומר רוטלוי: "אנחנו תמיד יכולים להמתין. אולי אפילו להגדיל את הנכס הקיים, הוא הרי מניב לנו תשואה. אבל אני חושב שזה לא נכון, שצריך להצטרף לגל עכשיו. בכל מקרה ייקח שלוש שנים להתחיל להתרומם על הקרקע, ייקח שנתיים-שלוש להשלים פרויקט, ואני חושב שבפרק הזמן של 5-6-7 שנים המקום יהיה מאוד בשל. אני יודע שהעירייה מדברת על זה שיוציאו עוד מגרשים שבבעלותה למכרזים לקומבינציה כדי לעורר את העסק הזה".

- יש לא מעט מקרים שבהם בעלי קרקע מחליטים למכור את המגרש לקבוצת רכישה ולצאת החוצה, חשבתם על הכיוון הזה?

"במרחב שבין ללכת על הפן היזמי ובין לתת את זה לקבוצות רכישה לארגן את זה, יש עוד מרכיב אחד שיכול להיות מאוד מעניין בעיני, וכבר היו מגעים לגביו בעבר - לעניין איזה שהוא גוף פיננסי, חברת ביטוח גדולה למשל, שיש לה מטה רחב שמפוזר בכל מיני מקומות בארץ, ורוצה לרכז את הכל ביחד, ולעשות איתה שיתוף פעולה. יש לא מעט גופים שהיו חולמים על זה. למצוא חתיכת קרקע של 53 דונמים, עם כאלה זכויות, אני גם בטוח שאם יקרה כזה אירוע, העירייה תלך לקראתם בגדול. זה יותר מעניין אותי מאשר קבוצת רכישה, שבעיני זה מוצא אחרון.

"בסופו של דבר נהיה פתוחים להכל - אנחנו לא מחוברים למגרשים. לתעשיית הטקסטיל היינו מחוברים בנימים, יותר מאשר למקרקעין, שם היה לנו קשה מאוד להיפרד. פה כל האופציות פתוחות".

לצד המגרש בחולון, לחברה גם נכס מניב בבני ברק, באזור התעסוקה המתפתח (ראו מסגרת) גם שם מדובר במגרש עם זכויות לבניית מגדל משרדים ובחברה טרם החליטו מה לעשות בו. "בבני ברק המגרש קטן יותר. היו לנו שם זכויות למגורים ולמשרדים, ובעבר החלטנו לוותר על המגורים והמרנו הכל לתעסוקה. יש לנו שם זכויות לכ-33 אלף מ"ר מעל הקרקע, 34 קומות מעל קומת מסחר, שזה דומה בהיקפים לבסר 3 ולבסר 4.

"למגרש הזה אנחנו צריכים שוכר עוגן שרוצה להתחייב על חלק מהמגדל, או שותף. לא נצא לדרך בלי שותף". לנכס הזה רוטלוי אף שוקל לצרף שותף בדמות קבוצת רכישה: "בבני ברק קבוצה זה משהו יותר ריאלי", הוא אומר.

3 דקות שהחסרנו פעימת לב

"אם בחולון השאלה היתה אם החזון העירוני להפוך את זה לאזור תעסוקה יכול להתממש בכלל, בבני ברק אין שאלה כזו, כי נתון שזה אפשרי", מציין רוטלוי. "אבל בבני ברק השאלה אחרת - האם אין שם יותר מדי משרדים. זה אזור שהוא עכשיו קצת בסימן שאלה, כי אתה לא יודע עד כמה הוא יקלוט, ועד כמה, כמה זמן ייקח לפרויקטים שם לשווק".

- אתם מצטערים שביטלתם את הזכויות שהיו לכם למגורים שם?

"היו שלוש דקות שהחסרנו פעימת לב, כשהמגרש של הכשרת היישוב לידנו התחיל להתקדם. כשמחקו את המבנה פתאום ראינו כמה אנחנו קרובים למגורים. פחדנו שהם הולכים לעשות קומבינציה עם העירייה ולשכנע אותה לבנות מגורים, ואז המהלך שלנו יכול היה להתגלות כמהלך נוראי. אבל זה לא קרה, הם לא בונים מגורים אלא משרדים".

- יכול להיות שחיכיתם יותר מדי זמן עם שני המגרשים? אולי הייתם צריכים להיות החלוצים ולהתחיל לבנות מוקדם?

"נגיד ככה: בחולון לא היינו יכולים להיות חלוצים. רק עזריאלי מסוגל לעשות את מה שהוא עשה שם. להמר על ארבעה מגדלים, לחפור את כל החניונים שלהם, זו השקעה מטורפת. בבני ברק אולי היינו יכולים להיות קצת יותר זריזים. תיאורטית היינו יכולים להיפרד מהקרקע לפני בסר 3, אבל בסדר, זה איזשהו סיכון, ובינתיים גם התשתיות השתנו".

- עכשיו הזמן הנכון?

"אנחנו יודעים שזה בשל. וגם התארגנו פנימית לקראת זה. אם לא נהיה פעילים עכשיו, אנחנו עלולים להיכנס לעוד 15 שנים של תרדמת".

- אתם חושבים להרחיב את הפעילות הנדל"נית של החברה? לקרקעות או לפרוקטים נוספים?

"מה שיש כרגע מספיק בהיקפים שלו, ומספיק מעניין לנו. אבל זה עיסוק שאתה נכנס לתוכו, ואתה מתמקצע בו, ואתה מכיר את הכוחות שפועלים בשוק, אתה מתחיל לשמוע".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?