גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם פשרה בין כת"ב להייפריון בנוגע לתרופה לטיפול בסוכרת

הייפריון האשימה בעבר את עורכי הניסוי בתרופה במרמה וכעת ממתנת האשמותיה ■ הייפריון תממן את הניסוי הנערך כעת במוצר עד סופו, ב-10.5 מיליון דולר וכת"ב תוכל לרכוש המוצר בחזרה

ראובן קרופיק כלל ביוטכנולוגיה  / צלם: איל יצהר
ראובן קרופיק כלל ביוטכנולוגיה / צלם: איל יצהר

סיפורה של תרופת ה-Diapep של חברת אנדרומדה נראה היה גמור וחתום, כאשר בספטמבר האחרון האשימה חברת הייפרון, שרכשה 100% מאנדרומדה, כמה מעובדי החברה הנרכשת הואשמו ברמאות בניתוח תוצאות ניסוי שלב III שבוצע בתרופה. הייפריון הכריזה אז כי לאור זאת, לא ניתן להמשיך לפתח את המוצר ואין טעם להגישו לרשויות הרגולטוריות.

המהלך המפתיע של הייפריון הוביל לצניחה במניית כת"ב הישראלית, הבעלים הקודמים של אנדרומדה ומיש הייתה אמורה ליהנות מתמלוגים נאים מן המוצר, לו היה מגיע לשוק. כת"ב הגישה תביעה נגד הייפריון, אולם מבין כל התרחישים הצפויים בעקבות התביעה, לא רבים הימרו על המשך פיתוח התרופה.

אבל בביומד הישראלי הלא-יאמן הוא היומיום, לטוב ולרע. היום (ג') הודיעו שתי החברות, הייפריון וכת"ב, על חתימת הסכם ביניהן. בניסוח ההסכם, הייפריון משנה דרמטית את הגדרתה לאירועים שהתרחשו בניסוי הבעייתי, מ"רמאות" ל"הפרות של הכללים הקליניים הראויים" (הפרות GCP). אומנם הפרות של הכללים בניסויים קליניים הן עדיין עניין חמור שיכול לפסול ניסוי, אולם יש מרחק גדול בין הדברים.

עוד הוחלט בהסכם כי כת"ב תקפיא את תביעתה נגד הייפריון וכי מומחה בלתי תלוי יבדוק את כל הנתונים משני הניסויים הרב-מרכזיים של אנדרומדה - זה שעל בסיסו נמכרה החברה להייפריון ואותו היא רואה כפסול, והניסוי הנערך בימים אלה בתרופה. כת"ב מאמינה (על פי דעתו של אותו יועץ חיצוני בלתי תלוי) כי אם תוצאות הניסוי יהיו טובות, ניתן יהיה להגיש את הניסוי השני ל-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית, וגם למקבילתה באירופה. כל זה בכלל עולה על הדעת, משום ששני הצדדים מסכימים שהדאטה מן הניסוי אינו "נגוע", אלא הבעיה הייתה רק בניתוח הסטטיסטי שלו. ואם כך - ניתן לנתח שוב.

על פי ההסכם הנוכחי בין החברות, הייפריון - שכבר השקיעה במוצר כ-40 מיליון דולר - תממן את הניסוי עד סופו ב-10.5 מיליון דולר. עוד 2 מיליון דולר יוקצו למומחה בלתי תלוי לניתוח הסטטיסטי של התוצאות. אם וכאשר תוצאות הניסוי יהיו טובות, וכת"ב תבחר (בהתייעצות עם הרגולטור) להמשיך הלאה עם המוצר, היא תוכל לרכוש את הזכויות בחזרה תמורת 3.5 מיליון דולר במניות הייפריון (שנמצאות ברשותה משום שחלק מן העסקה המקורית בוצעה במניות) וכן תמלוגים חד ספרתיים נמוכים מהרווח ממכירת התרופה, אם וכאשר תגיע לשוק, עד סכום גג של 36.5 מיליון דולר.

עבור האופציה הזו משלמת כת"ב היום 2.5 מיליון דולר.בגיבוש ההסכם היו שותפות גם חברת ידע ממכון ויצמן, שהתרופה פותחה תחילה במעבדותיה וכן וכן חברת טבע, שהתרופה הייתה בבעלותה ופותחה תחת השגחתה בתקופה בה לכאורה התרחשו ההפרות. טבע גם היא זכאית לתמלוגים מסויימים, קטנים, במידה והתרופה תגיע לשוק.

ה-diapep היא תרופה שתפקידה להאט את ההתפתחות של סוכרת הנעורים. היה על המוצר לעבור שני ניסויים רב מרכזיים שלב III - ניסוי ראשון וניסוי מאשרר. הטענה של הייפריון הייתה כי עובדי אנדרומדה נחשפו למידע בניסוי הראשון, שהשפיע עליהם בבחירת האופן שבו נותחו התוצאות - החברה החליטה לא להכליל בניתוח הסופי 34 חולים, אשר היו גם הסברים לגיטימיים מדוע לא להכליל אותם, אולם החשד הוא כי הבחירה אילו חולים לא להכליל נעשתה באופן מוטה, על בסיס הידע שלא היה אמור להיות בידי החברה. אותו מומחה בלתי תלוי ששכרו שתי החברות במסגרת הסכם הפשרה, ניתח את הנתונים בכמה אופנים שונים, תוך הוצאה והכללה של חולים שונים. בחלק מן האפשרויות האפקט החיובי שהתקבל בניסוי מתבטל, ובחלק מן האפשרויות הוא נשמר. אי אפשר היום לנתח את הניסוי הראשון באופן "אובייקטיבי" באמת, כי אין מישהו שנוגע בנתונים הללו ולא יודע את הרקע, ועיוור לכך שאם מוציאים קבוצה מסויימת, יש אפקט. הידע הזה "מלכלך" כל מי שינסה לעבד את הניסוי.

שתי נתונים מעניינים עולים מהחלק של דו"ח המומחה הבלתי תלוי שכבר פורסם: האחד הוא כי כלל לא ניתן לדעת בוודאות כי השינויים הסטטיסטיים אכן הושפעו מן החשיפה לנתונים אליהם לא הייתה אמורה החברה להיחשף. המומחה טוען כי קשה יהיה להתייחס לניסוי הראשון כניסוי שניתן להגיש לרשויות, אולם ניתן להסתמך עליו כדי להיות אופטימיים לגבי העתיד, שאכן התרופה עשויה להיות יעילה לטיפול בסוכרת נעורים. לעומת זאת בניסוי השני, מוסכם כי איסוף המידע היה כשר, ניתוח סטטיסטי עוד לא נעשה, ולכן גורם בלתי תלוי לא נחשף למידע האסור, יכול לבצע את הניתוח הסופי באופן שייחשב תקין.

אפילו אם בניסוי השני יהיו תוצאות טובות, עוד לא מה יגידו ה-FDA והרגולטור האירופי על כל הפרשה. סביר להניח כי לכל הפחות, יידרש עוד ניסוי נקי לגמרי, רק ליתר ביטחון. האירוע כולו עשה נזק תדמיתי גדול מאוד לכת"ב ולביומד הישראלי בכלל, והעובדה שהייפריון ממתנת היום משמעותית את ניסוחיה לגבי ה"מרמה, כנראה לא תוכל לתקן את כל הנזק. מאז אירועי אנדרומדה איבדה כת"ב 58% מערכה, סכום המייצג בעיקר את אבדן ההכנסות הצפויות מאנדרומדה, אך גם את הפגיעה התדמיתית. אולם, מעניין לציין את האירוע הזה כדוגמא נוספת לעמידות הפסיכולוגית המפתיעה של החברות הישראליות מול לחצי השוק הבינלאומי.

כת"ב יכלה לוותר על אנדרומדה לגמרי וללקק את פצעיה, או לצאת בתביעה ממושכת נגד הייפריון, אף היא בחרה לרתום אותה לשיתוף פעולה, באופן שעשוי (אם כי לא בהכרח בסיכויים גבוהים) להציל את התרופה. קאמבק מפתיע כזה ראינו גם במקרה של VBL, שחזרה לשוק ההון אחרי שהנפקתה בוטלה לאחר שכבר התחילה להיסחר, והיום נסחרת בתשואות יפות על הנפקתה.כמובן, כל המאמץ ישתלם לכת"ב (ולחולי הסוכרת) רק אם בסופו של דבר התרופה של אנדרומדה אכן תגיע לשוק - עניין שקשה להמר עליו. אם האפקט שהתקבל בניסוי כל כך נתון למניפולציה, הוא כנראה לא אפקט מאוד מאוד חזק. התוצאות צפויות, כאמור, עד ספטמבר לכל המאוחר.

יצויין כי בינתיים עובדי אנדרומדה שהיו מעוסקים על ידי הייפריון אחרי רכישת החברה פוטרו כולם, אולם הייפריון לא פתחה בתביעה נגדם.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו