גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להגביל את חופש הביטוי

את גבולות חופש הביטוי יש לבחון מחדש, לא מתוך קנאות עיוורת

שרלי הבדו / צילום: רויטרס
שרלי הבדו / צילום: רויטרס

כן, יש מקום לבחון היום מחדש את גבולות חופש הביטוי, ויש מקום לבחון את הסוגייה בראייה כלפי חוץ וגם בראייה כלפי פנים. זאת, גם מחמת האירועים הקשורים במגזין הקריקטורות "שרלי הבדו" והירי בתחילת השבוע בבית-הקפה בקופנהגן.

נפתח בשאלת-יסוד פשוטה: אלה המאמינים בעיקרון חופש הביטוי בקנאות, עד כדי כך שהם מאמינים שיש להציבו בראש סולם הערכים, מה הם היו אומרים, למשל, אם בשם חופש זה היו מופיעות ברחבי העולם המוסלמי, ומעבר לו, קריקטורות המציגות את קורבנות השואה בתיאור קריקטורי קיצוני של דימוי לא מחמיא מעולם החי? האם גם אז הם היו אומרים שיש לקדש את חופש הביטוי, ושמותר בשם חופש הביטוי ללעוג לקורבנות השואה?

אני מקווה מאוד כי תשובתם תהיה שלילית. שאלתי אינה היפותטית. באיראן כבר הכריז משרד התרבות על תחרות קריקטורות בנושא השואה; כן, בתגובה לאיורים של הנביא מוחמד ב"שרלי הבדו". ומ"שרלי הבדו" עוברים למדרגה גבוהה יותר של לעג וביזוי של קדושת הדת המוסלמית: מציירים קריקטורה המתארת את הנביא מוחמד ככלב.

ברור כי העם היהודי לא יוכל לסבול קריקטורות מלעיגות המתארות את קורבנות השואה כרמשים; אך אם מותר בשם חופש הביטוי לצייר קריקטורות המדמות את מוחמד לכלב - היכן יוצב הגבול?

גבולות חופש הביטוי הם לא רק שאלה הנוגעת לתחום המשפט, אלא גם לתפיסה הציבורית הנורמטיבית-האתית מה מותר לעשות ומה אסור לעשות במימוש חופש זה.

לפני זמן מה, צעירה ישראלית המשייכת עצמה לשמאל העלתה לרשת סרטון שבו היא נראית עושה את צרכיה על דגל האומה. בתגובה למעשה זה ומול חקירת המשטרה, פורסם מאמר מערכת בעיתון "הארץ" שבו נטען כי למטרה זו נוצר חופש הביטוי.

הדגל הלאומי שלנו הוא סמל המדינה, ועל-פי תפיסה זו מותר לבזותו בדרך מעוררת סלידה ומאוסה ביותר. נכון, בארה"ב הרשו לשרוף את דגל המדינה במחאה על גיוס כפוי למלחמה, אולם גם שם הגיעו אל קצה הגבול המותר של הזעם מול סמל המדינה.

חופש הביטוי הוא חלק בלתי נפרד מחופש העיתונות, וברור כי ללא עיתונות חופשית אי-אפשר להגן על חירויות האדם ולקיים משטר דמוקרטי במובנו האמיתי, שכן משטר דמוקרטי מבוסס על כוח השיפוט של הציבור. ללא בקרה נאותה על פעולות השלטון, אי-אפשר להגן על חירויות הפרט ועל זכויות תושבי המדינה; וללא זרימת מידע מקיף, נכון ועדכני אי-אפשר לגבש עמדות והחלטות נכונות. ישנם מאות מקרים שבהם רשויות מדינה מסרבות להעביר מידע מלא ונכון לציבור הרחב, ומשתמשות בחוק חופש המידע כדי להכשיל העברת מידע.

דוגמה לכך היא מס הארנונה. פקידות משרד הפנים העלימה, במתכוון, את המידע הנחוץ, ורק כאשר מידע זה נחשף ויצא לאור העולם, התעוררה התגובה הציבורית שיש לקוות שתאלץ את הפוליטיקאים ליצור את השינוי.

ככל שהדבר נוגע לשליחותה ההוגנת והנכונה של העיתונות לשמירה על ערכי הדמוקרטיה ועל זכות הציבור לדעת, התקשורת אכן ראויה לרמת הגנה גבוהה יותר מהפרט מפני תביעה על הוצאת לשון הרע.

כאן חופש העיתונות משרת ערכים שכולנו מאמינים בהם. אולם שונה מאוד הדבר אם חופש העיתונות או חופש הביטוי מתורגמים לביטויים של לעג וביזוי לקודשי הדת של קהל מאמינים. מהי המטרה הלגיטימית האמורה להיות מושגת במקרה זה.

ההגנה על פרסומים שיש בהם לעג למה שקדוש בעיני מאמינים, אינה משרתת מטרה כלשהי, אלא רק מעמיקה ומלבה את השנאה והמתחים בין בעלי אמונות שונות ובהכרח תיצור הסלמה. מה שאתה עושה לאחרים יכולים האחרים לעשות גם לך.

החוק הישראלי מגן על שמו הטוב של כל אדם בעקרונות-היסוד שלו, ומגדיר לשון הרע כפרסום שעלול להשפיל אדם או לעשותו למטרה לשנאה, לבוז או ללעג בעיני אחרים. מול עיקרון-יסוד זה של הגדרת לשון הרע, מוצעת לאחר מכן שורת מקרים שבהם תוענק ההגנה בפני תביעות - תביעה פלילית שמטרתה ענישה, או תביעה אזרחית שמטרתה קבלת פיצוי כספי.

המערכת הציבורית, חברי הכנסת בעבודתם, השרים ובתי המשפט, לא יוכלו לתפקד אם כל אמירה שיהיה בה משום הוצאת לשון הרע תהיה צפויה לתביעה פלילית או אזרחית. משום כך יש למקד את תשומת-הלב במטרת האמירה או הפרסום. הגדרת המטרה היא שצריכה להכריע בשאלה אם מדובר בפרסום שהוא בעיקרו לגיטימי או בלתי לגיטימי.

העליון לא משכיל לקבוע את האיזון הנכון

אנו חייבים לבחון היטב מחדש את העקרונות של חופש הביטוי בישראל. כפי שסוגיות אלה גובשו בפסיקות חשובות של בית המשפט העליון, יש לבחון החלטות אלה במבחן התוצאה. והתוצאות לא עומדות תמיד במבחן מטרות-היסוד של המשך קיומה של המדינה.

ניקח לדוגמה את שורת ההחלטות שבית המשפט העליון קיבל בעקבות המאבק הממושך למניעת הצגתו של הסרט "ג'נין ג'נין". אפשר לעשות פרפראזה על דברים שאמר פעם צ'רצ'יל, כי גם כאשר אנו מתפעלים מיופי האסטרטגיה, כדאי מפעם בפעם להתבונן בתוצאות. גם כאשר החלטות בית המשפט העליון הן נאורות ונועזות ומבצרות את חופש הביטוי, לא ייתכן כי התוצאה תהיה שיוקרן בישראל סרט טעון שקרים וסילופים המלבה שנאה כלפי צה"ל, וכפועל יוצא עלול לסייע לארגוני טרור לגייס מחבלים לביצוע מעשי טרור נגד תושבי המדינה.

ליבוי שנאה המבוסס על שקר לא יכול להיות מושא לחופש הביטוי. אך זוהי התוצאה העגומה כאשר בית המשפט העליון לא משכיל לקבוע את האיזון הנכון בין השימוש בחופש הביטוי לבין הגבולות שיש להציב לשימוש זה. בשום מדינה בעולם אסור שחופש הביטוי יחתור נגד עצם קיומה של אותה מדינה, ובוודאי שלא בישראל.

את גבולות חופש הביטוי יש לבחון מחדש, לא מתוך קנאות עיוורת ותפיסה פולחנית, אלא מתוך ראייה ריאליסטית הבוחנת גם את תוצאותיו והשפעותיו על המציאות עצמה.

עוד כתבות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"