גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להגביל את חופש הביטוי

את גבולות חופש הביטוי יש לבחון מחדש, לא מתוך קנאות עיוורת

שרלי הבדו / צילום: רויטרס
שרלי הבדו / צילום: רויטרס

כן, יש מקום לבחון היום מחדש את גבולות חופש הביטוי, ויש מקום לבחון את הסוגייה בראייה כלפי חוץ וגם בראייה כלפי פנים. זאת, גם מחמת האירועים הקשורים במגזין הקריקטורות "שרלי הבדו" והירי בתחילת השבוע בבית-הקפה בקופנהגן.

נפתח בשאלת-יסוד פשוטה: אלה המאמינים בעיקרון חופש הביטוי בקנאות, עד כדי כך שהם מאמינים שיש להציבו בראש סולם הערכים, מה הם היו אומרים, למשל, אם בשם חופש זה היו מופיעות ברחבי העולם המוסלמי, ומעבר לו, קריקטורות המציגות את קורבנות השואה בתיאור קריקטורי קיצוני של דימוי לא מחמיא מעולם החי? האם גם אז הם היו אומרים שיש לקדש את חופש הביטוי, ושמותר בשם חופש הביטוי ללעוג לקורבנות השואה?

אני מקווה מאוד כי תשובתם תהיה שלילית. שאלתי אינה היפותטית. באיראן כבר הכריז משרד התרבות על תחרות קריקטורות בנושא השואה; כן, בתגובה לאיורים של הנביא מוחמד ב"שרלי הבדו". ומ"שרלי הבדו" עוברים למדרגה גבוהה יותר של לעג וביזוי של קדושת הדת המוסלמית: מציירים קריקטורה המתארת את הנביא מוחמד ככלב.

ברור כי העם היהודי לא יוכל לסבול קריקטורות מלעיגות המתארות את קורבנות השואה כרמשים; אך אם מותר בשם חופש הביטוי לצייר קריקטורות המדמות את מוחמד לכלב - היכן יוצב הגבול?

גבולות חופש הביטוי הם לא רק שאלה הנוגעת לתחום המשפט, אלא גם לתפיסה הציבורית הנורמטיבית-האתית מה מותר לעשות ומה אסור לעשות במימוש חופש זה.

לפני זמן מה, צעירה ישראלית המשייכת עצמה לשמאל העלתה לרשת סרטון שבו היא נראית עושה את צרכיה על דגל האומה. בתגובה למעשה זה ומול חקירת המשטרה, פורסם מאמר מערכת בעיתון "הארץ" שבו נטען כי למטרה זו נוצר חופש הביטוי.

הדגל הלאומי שלנו הוא סמל המדינה, ועל-פי תפיסה זו מותר לבזותו בדרך מעוררת סלידה ומאוסה ביותר. נכון, בארה"ב הרשו לשרוף את דגל המדינה במחאה על גיוס כפוי למלחמה, אולם גם שם הגיעו אל קצה הגבול המותר של הזעם מול סמל המדינה.

חופש הביטוי הוא חלק בלתי נפרד מחופש העיתונות, וברור כי ללא עיתונות חופשית אי-אפשר להגן על חירויות האדם ולקיים משטר דמוקרטי במובנו האמיתי, שכן משטר דמוקרטי מבוסס על כוח השיפוט של הציבור. ללא בקרה נאותה על פעולות השלטון, אי-אפשר להגן על חירויות הפרט ועל זכויות תושבי המדינה; וללא זרימת מידע מקיף, נכון ועדכני אי-אפשר לגבש עמדות והחלטות נכונות. ישנם מאות מקרים שבהם רשויות מדינה מסרבות להעביר מידע מלא ונכון לציבור הרחב, ומשתמשות בחוק חופש המידע כדי להכשיל העברת מידע.

דוגמה לכך היא מס הארנונה. פקידות משרד הפנים העלימה, במתכוון, את המידע הנחוץ, ורק כאשר מידע זה נחשף ויצא לאור העולם, התעוררה התגובה הציבורית שיש לקוות שתאלץ את הפוליטיקאים ליצור את השינוי.

ככל שהדבר נוגע לשליחותה ההוגנת והנכונה של העיתונות לשמירה על ערכי הדמוקרטיה ועל זכות הציבור לדעת, התקשורת אכן ראויה לרמת הגנה גבוהה יותר מהפרט מפני תביעה על הוצאת לשון הרע.

כאן חופש העיתונות משרת ערכים שכולנו מאמינים בהם. אולם שונה מאוד הדבר אם חופש העיתונות או חופש הביטוי מתורגמים לביטויים של לעג וביזוי לקודשי הדת של קהל מאמינים. מהי המטרה הלגיטימית האמורה להיות מושגת במקרה זה.

ההגנה על פרסומים שיש בהם לעג למה שקדוש בעיני מאמינים, אינה משרתת מטרה כלשהי, אלא רק מעמיקה ומלבה את השנאה והמתחים בין בעלי אמונות שונות ובהכרח תיצור הסלמה. מה שאתה עושה לאחרים יכולים האחרים לעשות גם לך.

החוק הישראלי מגן על שמו הטוב של כל אדם בעקרונות-היסוד שלו, ומגדיר לשון הרע כפרסום שעלול להשפיל אדם או לעשותו למטרה לשנאה, לבוז או ללעג בעיני אחרים. מול עיקרון-יסוד זה של הגדרת לשון הרע, מוצעת לאחר מכן שורת מקרים שבהם תוענק ההגנה בפני תביעות - תביעה פלילית שמטרתה ענישה, או תביעה אזרחית שמטרתה קבלת פיצוי כספי.

המערכת הציבורית, חברי הכנסת בעבודתם, השרים ובתי המשפט, לא יוכלו לתפקד אם כל אמירה שיהיה בה משום הוצאת לשון הרע תהיה צפויה לתביעה פלילית או אזרחית. משום כך יש למקד את תשומת-הלב במטרת האמירה או הפרסום. הגדרת המטרה היא שצריכה להכריע בשאלה אם מדובר בפרסום שהוא בעיקרו לגיטימי או בלתי לגיטימי.

העליון לא משכיל לקבוע את האיזון הנכון

אנו חייבים לבחון היטב מחדש את העקרונות של חופש הביטוי בישראל. כפי שסוגיות אלה גובשו בפסיקות חשובות של בית המשפט העליון, יש לבחון החלטות אלה במבחן התוצאה. והתוצאות לא עומדות תמיד במבחן מטרות-היסוד של המשך קיומה של המדינה.

ניקח לדוגמה את שורת ההחלטות שבית המשפט העליון קיבל בעקבות המאבק הממושך למניעת הצגתו של הסרט "ג'נין ג'נין". אפשר לעשות פרפראזה על דברים שאמר פעם צ'רצ'יל, כי גם כאשר אנו מתפעלים מיופי האסטרטגיה, כדאי מפעם בפעם להתבונן בתוצאות. גם כאשר החלטות בית המשפט העליון הן נאורות ונועזות ומבצרות את חופש הביטוי, לא ייתכן כי התוצאה תהיה שיוקרן בישראל סרט טעון שקרים וסילופים המלבה שנאה כלפי צה"ל, וכפועל יוצא עלול לסייע לארגוני טרור לגייס מחבלים לביצוע מעשי טרור נגד תושבי המדינה.

ליבוי שנאה המבוסס על שקר לא יכול להיות מושא לחופש הביטוי. אך זוהי התוצאה העגומה כאשר בית המשפט העליון לא משכיל לקבוע את האיזון הנכון בין השימוש בחופש הביטוי לבין הגבולות שיש להציב לשימוש זה. בשום מדינה בעולם אסור שחופש הביטוי יחתור נגד עצם קיומה של אותה מדינה, ובוודאי שלא בישראל.

את גבולות חופש הביטוי יש לבחון מחדש, לא מתוך קנאות עיוורת ותפיסה פולחנית, אלא מתוך ראייה ריאליסטית הבוחנת גם את תוצאותיו והשפעותיו על המציאות עצמה.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים