גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורק לצרכן לא נשאר

המתווה לפירוק מונופול הגז הוא לא פחות מבלוף

קידוח גז מול חופי ישראל  / צילום: ענת כהן
קידוח גז מול חופי ישראל / צילום: ענת כהן

1. אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, לא בכותרות הגדולות, הסיסמאות, הקלישאות ולפעמים גם השקרים שמציפים את הדיון הכלכלי הציבורי. את האמת הזאת אנחנו מזכירים כאן שוב ושוב משום שהדיון הכלכלי, בכל תחום, הפך לצערנו לסיסמתי, צדקני, מתחסד וטהרני, וגרוע מכול: נטול עובדות. כ

ל אלה שזעקו וזועקים עם תופי הטם טם שלהם בעיתונות, בתוכניות הרדיו ובתוכניות הטלוויזיה כאילו הם פועלים "למען האינטרס הציבורי" ומשרבבים את מילת הקסם "מונופול" ואת צירופי המילים "לשבור את המונופול" או "לפרק את המונופול", צריכים לעשות את חשבון הנפש שלהם עתה, אחרי הפרסום אמש של מתווה הפשרה בשוק הגז. אכן, פירקנו את המונופול, ממש ניפצנו אותו, אבל הבעיה שעשינו את זה רק בכותרות ענק מגוחכות. את הדבר הכי חשוב לא יגידו הרגולטורים: מה הרוויח הצרכן מכל זה? אה, שכחנו לספר: הוא לא הרוויח. האינטרס הציבורי "הרוויח" אפס אחד גדול.

בסוף דצמבר כתבנו פה טור ארוך מאוד על מהומת מונופול הגז, תחת הכותרת "מהומה רבה על לא מאומה", ובחודשים שחלפו מאז קיוונו מאוד שנוכל להכות על חטא, חשבנו לתומנו שחבורת הרגולטורים אכן תפעל "למען האינטרס הציבורי", כפי שהיא ומלחכי הפנכה שלהם בתקשורת הבטיחו. ו בכן, הם אכן פעלו שזה ייכתב אצל כתבי החצר שלהם, אבל בין כתיבה לבין מעשים נפתח כרגיל פער עצום. לא רק שההר הוליד עכבר, הוא לא הוליד דבר.

2. בשעה שש לערך שלשום עלו על קו הטלפון כמה רגולטורים בכירים כדי לתדרך את כתבי האנרגיה. בשיחת הוועידה השתתפו אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים לענייני תשתיות ואנרגיה; מוריס דורפמן, האיש של יוג'ין קנדל במועצה הלאומית לכלכלה; דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים; וסשה ורשבסקי, יו"ר רשות הגז במשרד התשתיות והאנרגיה.

הם הציגו מתווה פשרה שהם גיבשו עם חברות הגז על בסיס נייר עמדה שהם חיברו והגדירו הצעה להסדרת הפעילות במשק הגז הטבעי במטרה להבטיח אספקת גז טבעי לצרכנים בישראל, לעודד את התחרות במשק הגז הטבעי, ליצור ודאות רגולטורית ולעודד פעילות חיפוש גז טבעי. החבורה המאוד מכובדת הזאת הדגישה כי מדובר ב"הצעה עבודה המהווה טיוטה לצורכי משא ומתן בלבד ואין בנייר זה כדי להביע את עמדת ממשלת ישראל בסוגיות הנדונות".

סליחה? אז בשביל מה אתם מתדרכים כתבים חודש לפני הבחירות? מי שמכם לקבוע איזשהו מתווה לפשרה בתקופת בחירות? סליחה, אבל כיצד קורה שחבורה של פקידים, בכירים ככל שיהיו, מנסים לבצע סוג של מחטף בתחפושת של נייר עמדה לא מחייב?

3. הידיעה על הצגת מתווה הפשרה פורסמה קצת לפני סגירת המסחר בבורסה. מניות הגז, עוד לפני פרסום הפרטים, "הריחו" כבר תקופה ארוכה שההר יוליד עכבר ושעריהן המריאו. השוק יודע הרבה יותר טוב את מה שהרגולטורים מנסים להכחיש: זו לא פשרה, זו בדיחה, שלא זו בלבד שאינה "מפרקת" את המונופול, היא גם לא תוזיל באופן משמעותי את מחירי הגז, ובוודאי שלא תתרום כהוא זה להורדת יוקר המחיה כפי שהבטיחו כל בעלי העין העקומה שליוו את כל הנושא הזה.

אחרי שיחה הוועידה הוצפו אתרי האינטרנט והעיתונים בכותרות מהדהדות על "פירוק מונופול הגז". הציבור, שכבר איבד מזמן את הידיים והרגליים בין שמות המאגרים - לוויתן, תמר, כריש ותנין, רישיונות אלון, רות ועוד מושגים כמו "שיווק בנפרד", "מכר בנפרד" - חושב לו לתומו שהנה, קמה חבורה של רגולטורים אמיצים ויכלה למונופול הגז הכוחני, שתמחר מחירי גז מנופחים. הנה, ניצחנו את המונופול, דוד ניצח את גוליית, ומחירי החשמל שלנו בדרך לרצפה!

ובכן, הכותרת הנכונה לכל מה שקרה אמש הוא: עבדנו עליכם, המונופול לא התפרק ומחירי הגז לא יירדו. מיד נסביר זאת בפרוטרוט. באופן כללי ניתן לומר, בסגנון "סבתא בישלה דייסה", שמתווה הפשרה ניסה לרצות את כולם. אפשר להבין זאת מהכותרת שלו: הוא נתן קצת תחרות, הוא נתן קצת פיקוח על המחירים, הוא נתן קצת ודאות ליזמים ולמי לא נשאר? כמובן, לצרכן.

4. ולפרטים: מתווה הפשרה למעשה מקבע את המונופול של תמר ומקבע בפועל גם את המונופול של לוויתן, המאגר הגדול יותר שיפותח בשנים הקרובות. כיצד זה קרה? זה קרה משום שהבוס הגדול של שני המאגרים, נובל אנרג'י, נשאר הבוס הגדול של שניהם גם אחרי מתווה הפשרה, אף שהחברה נדרשת לדלל במשהו את החזקותיה בתמר. בסופו של דבר המדינה החליטה לא להתעסק עם נובל, בין אם בעקבות איומיה לפנות לערכאות משפטיות ובין אם היא הבינה שהתגלגלות בבתי משפט לא תועיל לאיש.

לגבי "תחרות" עתידית, לאחר שיפותח לוויתן, המדינה דורשת מכל אחד מהשותפים (נובל, דלק ורציו) למכור בנפרד את הגז בתקווה שזה ייצור איזו תחרות. זה הרי בלוף. תחרות לא תהיה ותיאומי מחירים, גם אם מוכרים בנפרד, אפשר לעשות לא רק בישיבה משותפת על אסדת הקידוח אלא בקריצות וברמזים. הדבר דומה לשלושה בני משפחה שמנהלים עסק אחד ומבקשים מהם למכור בנפרד.

נותרנו עם מאגר תמר, שהגז ממנו כבר זורם: הכותרת הכי גדולה מתמר היא שתשובה (דלק) "ייאלץ" למכור את החזקותיו במאגר לצד שלישי שאינו מחזיק בזכויות בחזקות אחרות, כלומר, משקיע חדש לחלוטין, בתקווה שהוא ישנה במשהו את המפה התחרותית. ובכן, גם זה בלוף - א. כי "כופים" על תשובה אקזיט מהסרטים בתמר; ב. המשקיע החדש, אם רק יימצא במהרה, לא ישנה כהוא זה את מפת התחרות, נהפוך הוא, כל מה שהוא ירצה זה החזר גבוה ומהיר על השקעתו. אז תשכחו ממחירי גז נמוכים יותר.

השורה התחתונה: הכותרות מדברות על 4-5-6 שחקנים "חדשים" בשוק הגז, אבל המציאות היא אחרת לחלוטין: השחקן הוותיק ששולט על שני המאגרים הגדולים ביותר (נובל) לא זז ממקומו, משקיע חדש אולי יצטרף למאגר תמר, משקיעים חדשים ירכשו שני מאגרים קטנים ולא ממש משפיעים כמו כריש ותנין, הבוס הגדול נובל ושני שותפיו יפצלו את מכירותיהם ממאגר הגז הגדול ביותר של ישראל, אבל תסמכו עליהם שלא יפצלו את מחיריהם - וכל החארטה הזאת, סליחה על הביטוי, מוצגת כ"פירוק המונופול".

חכו, חכו, זה לא הסוף: יש גם "קצת" פיקוח מחירים בכל הסיפור הזה, כי הרי פקידי האוצר הם אנטי-פיקוח מחירים באופן גורף, בכל תחום, בכל שוק, וללא תנאי. אבל פה הם התחכמו: ב-5 השנים הקרובות, עד שסיפורי אלף לילה ולילה על תחרות בשוק הגז יקרמו עוד וגידים, הפקידים החליטו להטיל פיקוח על המחירים. יופי, אבל איזה פיקוח? פיקוח על החוזים שייחתמו, ולא על החוזים שכבר נחתמו. הם רק שכחו לציין שהחוזים הכבדים שמשפיעים על תעריפי החשמל בישראל, זה של חברת החשמל וזה של תחנות הכוח הפרטיות הגדולות, כבר נחתמו ולא יהיה בהם שום שינוי (זוכרים את זעקות השבר של הפקידים על החוזה עם חברת החשמל ועל בסיסי ההצמדה שלו?).

אם מישהו ייהנה מהפיקוח הקצוב בזמן הזה, יהיו אלה תחנות כוח פרטיות קטנות וחדשות, שכושר הייצור שלהן די שולי במשק החשמל הישראלי וההשפעה שלהן על הצרכן לא קיימת.

והנה ההסבר: חברת החשמל היא לקוח עוגן של מאגר תמר. היא תרכוש לאורך חיי החוזה שלה עם המאגר קרוב למחצית מתפוקתו. בזמנו הרגולטורים דחו הכנסת סעיף בחוזה המאפשר לה לרכוש כלקוח עוגן את הגז הטבעי במחיר הנמוך ביותר במשק הישראלי משיקוליהם. כעת נוצר מצב אבסורדי: לחברת החשמל יש אמנם תחנות יציאה מהחוזה ב-2018-2019, אבל הן לא ישפיעו באופן משמעותי על המחירים אלא על הכמויות. במקביל, בפיקוח המדומה של מתווה הפשרה שגובש, ייהנו יצרני החשמל הפרטי ממחירים נמוכים יותר מאלה של חברת החשמל, זו שמספקת את החשמל לרוב הציבור בישראל. כלומר, הצרכנים, אלה שהרגולטורים כל כך דואגים להם, לא ייהנו בכלל מהפסטיבל, בעוד כמה בעלי תחנות כוח פרטיות ייהנו גם ייהנו.

5. אנחנו מצרפים כאן שוב את הטבלה שפרסמנו לפני כחודשיים על קידוח תמר והתזרים הצפוי שלו, כפי שבא לידי ביטוי בדוחות דלק קידוחים. גם השותפים מודים שמדובר בפרויקט "יפה" שיניב להם תשואה שנתית של 22%, תשואה נדיבה מאוד. מאגר תמר אמור להניב תזרים של כ-18.7 מיליארד דולר לאורך 22 השנים הקרובות ואנו מניחים שדלק קידוחים לא תשנה דבר מהותי בתחזית הזאת בעקבות מתווה הפשרה. על בסיס התחזית הזאת תשובה ימכור את החזקותיו במאגר.

הנה שוב המספרים שתיארנו בזמנו: השותפויות מוכרות את הגז הטבעי ללקוחותיהם (הדומיננטית שבהם היא חברת החשמל) ב-5.6-5.9 דולרים ליחידת חום. הוצאת הגז מלב הים (עלויות הפקה) עולה כ-0.5-0.6 דולרים בלבד ליחידת תפוקה. על זה יש להוסיף את עלויות הפיתוח וההפעלה שמשתנות משנה לשנה, כפי שאפשר לראות בטבלה. על פי הערכות, הן מגיעות ל-1.5 דולרים נוספים, ועל זה המדינה מקבלת משהו כמו 2.5 דולרים בממוצע ואף יותר שאמורים להניב לה לאורך כל הפרויקט כ-32 מיליארד דולר (דומה למחיר הדלק, שבו לבלו ולמע"מ יש חלק גדול). היזמים מרוויחים די יפה, משהו שיכול להגיע ל-1.5 דולרים ליחידת תפוקה, תלוי בשנה.

במקום שסבתא תבשל דייסה שבה עובדים על הציבור בפירוק לכאורה של המונופול, המדינה יכלה לפקח על המחירים באופן אפקטיבי תוך שהיא מאלצת את היזמים להרוויח פחות, ובמקביל לוותר על חלק מרווחיה או להחליט שהיא מתנהגת כמו נורבגיה ולנהל בעצמה את לוויתן (עם נובל כמפעילה). אבל זה משהו שפקידי האוצר לא מסוגלים אפילו לדמיין: פיקוח מחירים אפקטיבי? בעלות על מאגר גז? הם מעדיפים כותרות מפוצצות על "פירוק מונופול הגז".

לצערנו, שוב הציבור נפל קורבן לפעלולים של רגולטורים רודפי פרסום.

קידוח תמר / איור: גיל ג'יבלי

קידוח תמר

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; דרופבוקס מתרוממת בכ-1.8%

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם