גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתב "גלובס" מכר דירה וקנה אחרת - וחזר כדי לספר

חודשיים של טירוף בשוק הנדל"ן הישראלי: הקונים המבוגרים לא מאמינים לאן הגיעו מחירי הדיור, הצעירים מתחקרים את השכנים, אתר רשות המסים לא מעודכן, והרבה מהמתווכים רק מקשקשים

מערכה ראשונה: פתאום נדל"ן זה מעניין

יש תקופות בחיים שכולם מדברים רק על נדל"ן. זה קורה בדרך כלל אחרי שמאסה קריטית של חברים מתחתנת, וכולם מתחילים לחפש דירה. לרוב זה כולל ביקורים בפרויקטים חדשים (לבעלי אמצעים), מחשבות על שיפוצים של דירות יד שנייה (לאלו עם הורים פחות אמידים), והתלבטויות אינסופיות האם להשכיב יותר ממיליון שקל על דירת שלושה חדרים או להתאמץ וכבר לפני גיל 30 להתחייב מול הבנק על משכנתא ל-20 שנה תמורת 4 חדרים באמצע פרויקט הנדל"ן המבטיח גינות/חלומות/סביוני השלימו את החסר.

התקופה השנייה שבה מדברים על נדל"ן היא אחרי הילד השני בואכה הילד השלישי. הדירה מתחילה להיות צפופה, חלק מהחברים כבר שידרגו והם כבר מארחים אתכם בדירות גדולות יותר. בנקודה הזאת, אפשר לעשות שדרוג קטן יחסית ולעבור ל-5 חדרים או לחצות בקלות את קו ה-2 מיליון שקל ולעבור לדירת גן או לפנטהאוז.

אנחנו בחרנו באופציה השפויה יותר, אבל גם במקרה הזה זקוקים לדחיפה לא קטנה כדי לקנות דירה במחירים שמסתובבים היום בשוק.

הכל התחיל משיחת מסדרון עם השכנה: "שמעתם שמשפחת כהן מוכרים את דירת 5 החדרים שלהם?"

"באמת? כמה הם רוצים עליה?"

"יותר מ-2 מיליון שקל".

"וואו. נראה לי נתבצר בדירת 4 חדרים שלנו".

שבועיים אחרי זה כבר חתמנו על חוזה לרכישת הדירה.

שורה תחתונה: אתה מתכנן את החיים, אבל הדברים האמיתיים קורים בשיחת מסדרון.

מערכה שנייה: איך מתמחרים דירה?

איך אנשים מתמחרים את הדירה שלהם? הם פותחים את אתר יד 2, רואים מה אנשים מבקשים ומוסיפים 10-30 אלף שקל. המסקנה: אנחנו, מוכרי הדירות, אחראים לא מעט לעליית המחירים. אף אחד לא רוצה להצטייר כפראייר של השכונה.

מהצד השני של המתרס נמצא אתר רשות המסים שמדווח על המחירים האמיתיים של העסקאות. המוכרים מסתכלים רק על יד 2, הקונים רק על אתר רשות המסים, וכולם מנסים להיפגש בנקודה שבה כולם יהיו מרוצים. אם חושבים על זה לעומק, כולם מנסים להיפגש בנקודה שבה אף אחד לא מרוצה: המוכר תמיד בטוח שאם הוא רק היה מחכה עוד קצת היה נכנס אליו מישהו עם הצעה גבוהה יותר, והקונה בטוח שהוא זה ששילם הכי הרבה בשכונה על דירת 5 חדרים.

המחיר מבוסס לא מעט על תזמון. המוכר לחוץ - הוא יוריד במהירות במחיר. הוא כבר קיבל הצעה אטרקטיבית יחסית? הוא ישתמש בה כדי למנף את הסכום שהוא יכול לקבל מקונים אחרים.

אחרי משא ומתן קצר יחסית, ונוכח הרצון שלנו למנוע מהדירה לצאת לשוק הרחב, סיכמנו על קרוב ל-2 מיליון שקל ל-5 חדרים באזור השפלה. עכשיו הגיע הזמן למכור את דירת ה-4 חדרים שלנו.

שורה תחתונה: יד 2 הוא התנ"ך החדש של שוק הדירות. כל מוכר כותב עוד פרק בדרך למעלה.

מערכה שלישית: המתווכים באים

חידה: כמה זמן לוקח מאז שאתה מפרסם דירה ביד 2 ועד שהמתווך הראשון מתקשר? רמז, פחות או יותר הזמן שעבר מאז שהתחלתם לקרוא את הכתבה ועד שהגעתם לפסקה הזאת. מרגע שהדירה עולה ביד 2 אתה בטוח שיש לך מכרה זהב - הטלפון לא מפסיק לצלצל. הבעיה: מרבית השיחות הן ממתווכים. אין להם לקוחות להביא, שום דבר קונקרטי להציע, אבל הם רוצים לבוא לראות את הדירה ו"לדבר"

חלק מהם באמת אנשי נדל"ן שמבינים את השוק ומנסים לפעול בהגינות ובמקצועיות, אבל אחרים רק זורקים קשקושים על השוק, מבטיחים מחירים שלא ניתן יהיה לעולם לקבל וכולם מחזיקים במילת המפתח: בלעדיות על הדירה. בלי זה, אתה לא מעניין אותם.

האמת? כמעט אף אחד לא שכנע אותנו שהוא באמת לטובתנו. הוא תמיד לטובת העסקה. בכל מחיר. אז מדוע כל כך הרבה דירות יוצאות מיד לתיווך? בעיקר מתוך עצלות. למכור דירה זאת עבודה קשה - צריך לסדר את הבית כל הזמן, להיות זמין לשיחות, להציג את הדירה עשרות פעמים, לענות על שאלות מעצבנות ("לא. אין מחסן. זה כתוב במודעה") ולהתמודד עם טיפוסים שונים ומשונים. הכי משונים הם אלו שבקושי מסתכלים על הדירה, לא שואלים אף שאלה רלוונטית, אבל חשוב להם מאוד לדעת אם יש על מה לדבר לגבי המחיר. כשאתה עונה שכן, הם מורידים מיד 100 אלף שקל מהמחיר המבוקש ומחכים לראות מה תהיה התגובה שלך. כשאתה מסרב בנימוס, הם מתפלאים, אומרים לך שאתה לא מבין את השוק והולכים בהפגנתיות תוך שהם זורקים לך שאתה יכול לחזור אליהם אם אתה מתחרט. אתה בעיקר מתחרט שבזבזת זמן להראות להם את הדירה.

שורה תחתונה: המתווכים רוצים בלעדיות. בלי זה, הדירה שלך מבחינתם שווה לאפס.

מערכה רביעית: הקונים של היום ושל פעם

מבחינת הקונים הפוטנציאליים יש פער בין-דורי ברור. כל מי שחצה את גיל 40 לא מבין איך הגענו למצב שבו דירות 4 חדרים עולות יותר מ-1.7 מיליון שקל. חלקם חושבים שאנחנו צוחקים כשאנחנו אומרים מה המחיר, אחרים אומרים שזה טירוף ושבחיים לא נמצא קונים. הם מתחילים למנות את כל המינוסים של הדירה ומתפלאים על כך שאנחנו חושבים שהיא דווקא מוצלחת, ויש להם המון סיפורים על עסקאות שנסגרו במחירים נמוכים בהרבה, במיקומים אטרקטיביים בהרבה.

זוגות צעירים יותר מבינים את המצב, מכירים את המספרים של היום, ולרוב הרציניים שבהם באים עם ההורים - כנראה שהם אלה שיתנו את מרבית הגב הפיננסי. בדרך כלל, הם עסוקים הרבה יותר בלהסתכל על הדירה, ללמוד על השכונה ואפילו לתחקר שכנים. לגבי המחיר, הם מבינים שזה מה שיש ושאין מה לנסות לתקן בעצמם את כל תחלואי שוק הנדל"ן. הרבה יותר חשוב להם לקנות דירה ולצאת ממעגל השכירות.

שורה תחתונה: זוגות צעירים נולדו לתוך שוק נדל"ן משוגע ומעוות ומוכנים לחיות איתו

מערכה חמישית: המשא ומתן

מבחינת הקונים, נקודת הפתיחה לכל משא ומתן הוא אתר רשות המסים. הם באים מוכנים, עם רשימת העסקאות האחרונות שנעשו באזור. הבעיה: חלק מהעסקאות מוזנות באיחור ולא תמיד משקפות את המחירים כעת בשכונה.

בהיעדר מתווך, הכל בנוי על היכולות של הקונים והמוכרים. חלק באים עם נציג מפולפל מהמשפחה, אחרים מכינים מראש טיעונים כדי לנסות להוריד את המחיר. הבעיה שלהם היא שההיצע כל כך נמוך שרוב הכוח מצוי אצל המוכרים. אתה לא רוצה? אל תקנה.

הזוגות הרציניים מתחילים להציע הצעות. כאן, המוכר מתחיל לחפש איזון בין השאלה האם מחיר מספיק טוב לבין "נמאס לי כבר, בוא נגמר עם זה".

בסוף אתה מקבל את ההצעה שכמעט רצית, עושה סיבוב אחרון בין מתעניינים אחרונים, ומסכם על מחיר שקרוב למה שקיווית שיהיה.

מהרגע הזה נותרו לך עוד שבועיים כדי לסיים את הפרק הזה. בין הסיכום בעל פה לבין החתימה על החוזה יש כמה ריבים בין עורכי הדין של הצדדים.

מרבית הריבים נראים כאילו הם באו להצדיק את שכר הטרחה, אבל בסופו של דבר כולם עושים את עבודתם ואתם נפגשים לחתימה. רגע אחרי החתימה יורדת לך אבן מהלב. עשית את זה, קנית ומכרת דירה - העסקאות הכי גדולות שכנראה תעשה בחיים שלך.

עכשיו אתה יכול להתפנות ליעד הבא: לא לסדר את הבית בכל ערב ולחלום על השיפוץ הגדול שתעשה בדירה החדשה. עד לבית הבא.

שורה תחתונה: בהחלט לא לבעלי לב חלש.

בעולם זה נראה אחרת

אם שוק התיווך בישראל מתנהל בבלגן מסוים, והעסקאות אינן שקופות לגמרי לציבור הרחב, אפשר רק לקנא במה שמתרחש מעבר לים. בטורונטו שבקנדה, למשל, השוק נראה אחרת.

שרון גולדברג, מתווך ומנהל נכסים בטורונטו, מסוכנות DASH Property Management, אומר שההבדל בין השוק בישראל לבין השוק בטורונטו הוא כמו להביט על משהו דרך זכוכית כהה או דרך זכוכית שקופה. אם בישראל הכל סבוך ולא ברור, בקנדה הכל פתוח, גלוי ושקוף.

"השיטה בקנדה בנויה על כך שדמי התיווך משולמים על ידי המוכר, אבל המתווך מייצג את הקונה. הוא מלווה אותו בתהליך, מחפש עבורו נכסים ומשקף לו כל הזמן את היתרונות והחסרונות של כל נכס. הוא לחלוטין לטובת הקונה ולא לטובת עסקה בכל מחיר".

- אבל רק במעמד העסקה הוא מקבל את דמי התיווך. זה לא דוחף אותו לנסות לסגור עסקה?

"לא. יש כללים ברורים לגבי תפקידו של המתווך ולשקיפות שהוא נדרש להפגין. מתווך שיעשה כל מיני טריקים או ימנע מידע רלוונטי מהקונים - עשוי להיענש ולאבד את הרישיון. גילוי נאות זה דבר קריטי ויש אכיפה של הנושא הזה. אף אחד לא רוצה לאבד את הרישיון כי מדובר בלימודים של חצי שנה ובכל שנתיים יש מבחנים נוספים כדי לוודא שכולם עומדים בתנאים ושולטים לחלוטין בחומר".

- מה משקל המתווכים בשוק?

"95% מהעסקאות עוברות דרך מתווכים. עסקאות שנעשות בין אנשים פרטיים הן בשוליים. יש בטורונטו 40 אלף מתווכים והם חלק אינטגרלי משוק הנדל"ן המקומי. דמי התיווך המקובלים הם 2.5% מסך העסקה, מכל צד, וכאמור העמלה משולמת בדרך כלל על-ידי המוכרים".

- כמו בישראל, גם השוק בקנדה נחשב חם מאוד. יש הרבה ביקוש ומעט היצע. איך זה משפיע על התהליך?

"מכיוון שמדובר בשוק שבו ידם של המוכרים על העליונה, נוצרים מעין מכרזים על הבתים. עושים 'בית פתוח' ביום שישי למשל, ומכריזים שהצעות יתקבלו עד יום שלישי. ביום שלישי פותחים את המעטפות, רואים מה הוצע ובדרך כלל נותנים למציעים סבב נוסף לשפר את ההצעות. לא אומרים להם מה היו ההצעות האחרות, אבל אומרים להם שיש כאלה שהגישו הצעה גבוהה יותר ושיש להם הזדמנות לשפר".

גולדברג מסביר כי במקרה שיש קונים שמאוד רוצים את הנכס, הם יכולים גם להגיש הצעה שנקראת bully offer. ההצעה הזאת תוגש עוד לפני תום המכרז ויש לה תוקף קצר של יום או יומיים. במקרה כזה המוכר יכול לקבל אותה ולבטל את המכרז. עם זאת, יש צורך להודיע לשאר המתעניינים שהתקבלה הצעה כזאת וגם להם יש זכות להציע הצעה מתחרה.

מידע מקיף באינטרנט על תנאי התשלום

אם בישראל מסתפקים בינתיים באתר רשות המסים שחושף את מחירי העסקאות באיחור של כמה חודשים, המידע על העסקה בקנדה נחשף מיד. לדברי גולדברג, כל המידע מתפרסם סמוך לסגירת העסקה והוא כולל לא רק את הכתובת של הנכס והמחיר אלא גם את תנאי התשלום, דמי התיווך וכל הפרטים הרלוונטיים של העסקה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד