גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם אלף שקל? גם אתם תוכלו להשקיע בסטארט-אפים

הפלטפורמה של Exit Valley תאפשר למשקיעים קטנים להשקיע בחברות - בכפוף לרגולציה

אחת הבעיות שאיתן מתמודדים יזמים בתחילת הדרך היא הקושי לגייס כסף. הם פונים לאנג'לים, לקרנות הון סיכון ולאנשים אחרים בעלי ממון, אבל לעיתים מתקשים להגיע אליהם או שהתזמון שלהם לא מספיק טוב והרעיון של המיזם לא מצליח להתרומם כי לא גייס מספיק כסף. מנגד, רבים מסתכלים על סטארט-אפים שכן הצליחו ונמכרו או הנפיקו ובעיקר על המשקיעים שעשו אקזיט של מיליוני דולרים בעיניים מלאות קנאה על כך שאם היה להם כסף, גם הם היו יכולים ליהנות מחגיגת האקזיטים של הסטארט-אפים.

פלטפורמת השקעות חדשה בשם Exit Valley מנסה לפתור את שתי הבעיות האלה יחד - להנגיש את נושא ההשקעות בסטארט-אפים לקהל רחב יותר ובמקביל, להציע לחברות מקור תקציבי נוסף לגייס ממנו כסף.

הרעיון דומה במהותו לאתרים כמו קיקסטארטר או Indiegogo ומבוסס על Crowdfunding - גיוס הון מההמונים. בעוד שבאתר כמו קיקסטארטר, השקעה כספית משולה לתרומה שבעבורה מקבל המשקיע את המוצר של החברה או הטבה אחרת, במקרה של Exit Valley המשקיעים מקבלים מניות בחברה - בדומה למודל שבו פועלת תעשיית ההון סיכון.

לכאורה, כל אחד יכול להשקיע אך יש גם מגבלות רגולטוריות שמצביעות על ההבדל בין משקיעים כשירים - כאלה שברשותם הון של כמה מיליוני שקלים במזומן או פיקדונות או ניירות ערך, שביצעו כמה עשרות עסקאות בחודשים האחרונים ובעלי מומחיות בשוק ההון - לבין מי שאינם נחשבים לכאלה.

אקזיט בכל בית? לא כל כך מהר

החוק מאפשר לחברה לגייס כסף מכמות מוגבלת של 35 משקיעים לא כשירים לצד כמות לא מוגבלת של משקיעים כשירים, כך שההבטחה של Exit Valley להביא את בשורת האקזיטים לכל בית בישראל עדיין כפופה למגבלות חוקיות.

בעיה אחרת בשיטה של Exit Valley, בשונה מפתרונות אחרים הקיימים בשוק, היא העובדה שאין גוף שמאחד את ההשקעות וכך כל משקיע עומד בפני עצמו ונוצר מצב שבו יכולים להיות עשרות או מאות בעלי מניות בחברה אחת.

אז איך עובדת הפלטפורמה של Exit Valley? היזמים מעלים קמפיין קצוב בזמן (עד 75 ימים) שבו הם מגדירים את סכום הכסף שהם מעוניינים לגייס בתמורה להקצאת אחוז מסוים של מניות בחברה שלהם ותוך מתן מידע מקיף על פעילות החברה.

המשקיעים מחליטים אם להשקיע את כספם באמצעות העברה בנקאית או כרטיס אשראי, כשהכסף עובר לחשבון נאמנות. מבחינת החברה, הסכום המינימלי להשקעה במיזמים הוא אלף שקל אך כל מיזם יכול להגדיר את סכום ההשקעה המינימלי מבחינתו.

במידה והקמפיין יגיע ליעד הגיוס שהוגדר, העסקה יוצאת לפועל ובמידה ולא, הכסף חוזר למשקיעים מחשבון הנאמנות.

היזמים נדרשים לשלם 500 דולר לחברת Exit Valley כדי להעלות את הקמפיין שלהם לאוויר, כשסכום זה מקוזז במידה והצליחו לגייס את סכום היעד כחלק מהעמלה שהם מחויבים לשלם לחברה במקרה של הצלחה בגובה של 7%.

לאחר הגיוס, מציינים בחברה, היזם יחויב לקיים משטר תאגידי מוגדר מראש ולנהל קשר שוטף עם המשקיעים על-ידי פרסום דוח ביצוע.

"קשה להגיע אליהם"

מאחורי המיזם עומדים ירון אדלר (ממייסדי חברת אינקרדימייל), עודד פדרבוש, יניב שריון, ניר מיטל ושחר שרגא ויואל אטדגי. הפעילות של חברת Exit Valley מצטרפת ללפחות שתי פלטפורמות להשקעות המונים בסטארט-אפים שכבר פועלות בישראל בהצלחה לא קטנה.

אחת מהן היא Ourcrowd של המשקיע הוותיק ג'ון מדבד, שלדברי מנכ"ל Exit Valley ולשעבר מנהל האופציות קבוצת האופציות של בית ההשקעות תמיר פישמן, יניב שריון, שונה במודל מהחברה שלו. "הם מאוד מצליחים אבל זו קרן הון סיכון לכל דבר. כיזם אתה צריך לשכנע את הצוות של ג'ון כדי שהם ישקיעו בך - הקושי הוא אותו התהליך. מי שמשקיע בקרן הם אנשים עשירים ובעיקר משקיעים כשירים".

פלטפורמה נוספת היא iAngels של מור אסיא ושלי הוד מויאל, שמאפשרת השקעות בסטארט-אפים על בסיס השקעות של אנג'לים מובילים.

"במקרה הזה אתה צריך לשכנע אנג'לים להשקיע בך מתוך כל החברות הרבות שהם רואים ומקבלים פניות מהן. אני לא מתווכח עם זה שיש להם ניסיון, אבל קשה להגיע אליהם וגם לא תמיד הם יודעים איפה להשקיע אז לא רק על בסיסם יישק דבר", הוסיף שריון.

החברה השיקה את הפלטפורמה בשבוע שעבר כשקמפיין הגיוס הראשון על הפרק היה דווקא של החברה עצמה, שהעמידה את הרעיון של הפלטפורמה לגיוס מקהל הגולשים. החברה הצליחה לגייס 350 אלף דולר ובתחילת השבוע העלתה קמפיין גיוס נוסף לאתר. הפעם מדובר בחברת Codipark, שמחפשת לגייס 200 אלף דולר עבור 8% ממניות החברה בתוך חודש. על פי פרטי החברה, השווי של Codipark נאמד לפני הגיוס על 2.3 מיליון דולר והיא מאפשרת השקעה מינימלית של 5,000 דולר. הסטארט-אפ, שנחשף לפני שנתיים ב"גלובס", פיתח אפליקציה שמאפשרת לשלם על שימוש בחניונים מבלי להשתמש במכונות התשלום המסורתיות.

הרעיון, שמזכיר את זה שחברת פנגו הספיקה מאז להטמיע בשורה של חניונים בישראל ושמכוון כרגע להשקה בארה"ב, מאפשר לסרוק את הברקוד שמופיע על פתק החניה שמתקבל בחניון באמצעות הטלפון הסלולרי ולשלם ישירות ממנו. כך, הנהג חוסך את הזמן של איתור המכונה, ההתעסקות עם כסף קטן, שמירת קבלות וכו'.

עוד כתבות

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל לייטריקס / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 75 עובדים ומתפצלת לשתי חברות נפרדות

כפי שנחשף בגלובס, חברת הטכנולוגיה הירושלמית הודיעה היום על פיטורי 75 עובדים, מתוכם 55 בישראל ו-15 בעולם ● בתוך כך, לייטריקס הודיעה גם על כוונתה להתפצל לשתי חברות נפרדות, כאשר פעילות הליבה של Facetune תופרד מפעילות הבינה המלאכותית LTX ● לכל אחת מהחברות תהיה הנהלה עצמאית ותוכנית גיוס משקיעים נפרדת

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

לא ייאמן: חצי שנה אחרי ההנפקה, בעלי השליטה רוקנו את החברה

פחות מחצי שנה לאחר גיוס אג"ח ענק בת"א, התברר כי בעלי חברת מחנות הקיץ סימד, האחים שאבסלס, העבירו 100 מיליון שקל מקופתה לעסקיהם הפרטיים ● בנוסף נטלו האחים התחייבויות פיננסיות אישיות גדולות המובטחות בנכסי החברה ● סימד: "לא נעמוד בתשלום האג"ח" ● הבורסה הודיעה על השעיית המסחר באג"ח

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"שוק אמוציונלי מאוד”: בת"א נרשמה מפולת. מה המומחים ממליצים לעשות עכשיו?

יום המסחר בבורסה בת"א היה הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023 בגלל ההסלמה בלבנון וההודעה על הקפאת המו"מ בין איראן וארה"ב ● "הדבר הכי נכון לעשות בימים כאלה זה לא לעשות כלום", מציין ערן פסטרנק, מבית ההשקעות פסטרנק שהם ● ומה אפשר ללמוד מהתנהגות השקל-דולר?

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי במשרד האוצר / צילום: יוסי זמיר

האוצר מעלה את תחזיות הצמיחה וההכנסות ל-2026

תחזית הכלכלן הראשי שמואל אברמזון, שתפורסם בקרוב לצד נומרטור מעודכן של אגף התקציבים, צפויה להציג תיקון אופטימי בעיקרו ● התוצר צפוי לצמוח בכ-4% השנה, לעומת תרחישים של 3.3%-3.8% שפורסמו במהלך מבצע "שאגת הארי" ● במקביל תוגדל גם תחזית ההכנסות ממסים ב-5-10 מיליארד שקל - והפעם באוצר מעריכים כי חלק מהגידול בשוק ההון פרמננטי

מימין - עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST, אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעלי קבוצת BST, רפי ביסקר, יו''ר קבוצת  BST ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי קבוצת BST / צילום: רפי דלויה

חברת הנדל״ן בסט גייסה 400 מיליון שקל לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל

מדובר בהנפקה ראשונה לציבור ● היא זכתה לביקושים של מיליארד שקל פי 2.5 מהיקף הגיוס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

עם פתיחת כנס הטכנולוגיה בטייוואן השבוע, אמר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג שלטעון שמפטרים בגלל AI "זה שטויות" ​● האמירה עוררה סערה בקרב בכירי הטכנולוגיה, מאחר ובינה מלאכותית צוטטה כסיבה ליותר מ־54 אלף פיטורים, רק בשנת 2025

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

לראשונה: ישראייר נכנסת לשוק המטוסים הפרטיים

ישראייר נמצאת בשלבים מתקדמים להקמת חטיבה חדשה להפעלת מטוסים פרטיים ● מיצג אמנותי של הצלם זיו קורן ושל היוצר נעם חורב יוצג על גג קניון עזריאלי ● וגם: זה התפקיד החדש של יודפת אפק־ארזי ● אירועים ומינויים

פרויקט ''קונספט'' של אורון נדל''ן באור יהודה. עיכוב של 6 עד 13 חודשים / הדמיה: אורון נדל''ן

שלוש תביעות הוגשו החודש נגד אורון נדל"ן בשל איחור במסירת דירות

רוכשי דירות בשלושה פרויקטים של החברה באור יהודה, בראשון לציון ובמבשרת ציון תובעים פיצויים על עיכובי מסירה של חודשים ארוכים ● החברה צפויה לטעון כי מלחמת "חרבות ברזל" מהווה כוח עליון, בעוד הרוכשים דוחים זאת ומייחסים את העיכובים לסיבות אחרות כמו צווי הפסקה מינהליים וסכסוכים עסקיים עם קבלנים

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתצנח היום במעל 10%, והכלכלן שממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א

השווקים הגלובליים נכנסים לשבוע נוסף של אי־ודאות סביב המגעים בין ארה"ב ואיראן - אך מהמרים על עסקה קרובה ● מניית טאואר צפויה לצנוח היום בפתיחת המסחר בת"א, וגם מניות דואליות נוספות מגיעות עם פערים שליליים ● השקל לא עוצר, ויש מי שמהמר שגם ההחלטה ההבאה של בנק ישראל תהיה הורדת ריבית ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב ממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

איך ייראה העתיד במשרדי עורכי הדין / צילום: יוסי זמיר

"עולם חיובי השעות ילך ויתפייד": איך ייראה העתיד במשרדי עורכי הדין

מהפכת ה-AI מאיימת להכחיד את המדד המקודש ביותר של התמחור במקצוע עריכת הדין: שעות החיוב ● כשהעבודה הטכנית והמחקר הראשוני עוברים לאוטומציה, המשרדים משנים כיוון: מחיתוך דרמטי במספר המתמחים והאצת מיזוגים, ועד מעבר למודלים של תמחור לפי הצלחה וערך