גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם אלף שקל? גם אתם תוכלו להשקיע בסטארט-אפים

הפלטפורמה של Exit Valley תאפשר למשקיעים קטנים להשקיע בחברות - בכפוף לרגולציה

אחת הבעיות שאיתן מתמודדים יזמים בתחילת הדרך היא הקושי לגייס כסף. הם פונים לאנג'לים, לקרנות הון סיכון ולאנשים אחרים בעלי ממון, אבל לעיתים מתקשים להגיע אליהם או שהתזמון שלהם לא מספיק טוב והרעיון של המיזם לא מצליח להתרומם כי לא גייס מספיק כסף. מנגד, רבים מסתכלים על סטארט-אפים שכן הצליחו ונמכרו או הנפיקו ובעיקר על המשקיעים שעשו אקזיט של מיליוני דולרים בעיניים מלאות קנאה על כך שאם היה להם כסף, גם הם היו יכולים ליהנות מחגיגת האקזיטים של הסטארט-אפים.

פלטפורמת השקעות חדשה בשם Exit Valley מנסה לפתור את שתי הבעיות האלה יחד - להנגיש את נושא ההשקעות בסטארט-אפים לקהל רחב יותר ובמקביל, להציע לחברות מקור תקציבי נוסף לגייס ממנו כסף.

הרעיון דומה במהותו לאתרים כמו קיקסטארטר או Indiegogo ומבוסס על Crowdfunding - גיוס הון מההמונים. בעוד שבאתר כמו קיקסטארטר, השקעה כספית משולה לתרומה שבעבורה מקבל המשקיע את המוצר של החברה או הטבה אחרת, במקרה של Exit Valley המשקיעים מקבלים מניות בחברה - בדומה למודל שבו פועלת תעשיית ההון סיכון.

לכאורה, כל אחד יכול להשקיע אך יש גם מגבלות רגולטוריות שמצביעות על ההבדל בין משקיעים כשירים - כאלה שברשותם הון של כמה מיליוני שקלים במזומן או פיקדונות או ניירות ערך, שביצעו כמה עשרות עסקאות בחודשים האחרונים ובעלי מומחיות בשוק ההון - לבין מי שאינם נחשבים לכאלה.

אקזיט בכל בית? לא כל כך מהר

החוק מאפשר לחברה לגייס כסף מכמות מוגבלת של 35 משקיעים לא כשירים לצד כמות לא מוגבלת של משקיעים כשירים, כך שההבטחה של Exit Valley להביא את בשורת האקזיטים לכל בית בישראל עדיין כפופה למגבלות חוקיות.

בעיה אחרת בשיטה של Exit Valley, בשונה מפתרונות אחרים הקיימים בשוק, היא העובדה שאין גוף שמאחד את ההשקעות וכך כל משקיע עומד בפני עצמו ונוצר מצב שבו יכולים להיות עשרות או מאות בעלי מניות בחברה אחת.

אז איך עובדת הפלטפורמה של Exit Valley? היזמים מעלים קמפיין קצוב בזמן (עד 75 ימים) שבו הם מגדירים את סכום הכסף שהם מעוניינים לגייס בתמורה להקצאת אחוז מסוים של מניות בחברה שלהם ותוך מתן מידע מקיף על פעילות החברה.

המשקיעים מחליטים אם להשקיע את כספם באמצעות העברה בנקאית או כרטיס אשראי, כשהכסף עובר לחשבון נאמנות. מבחינת החברה, הסכום המינימלי להשקעה במיזמים הוא אלף שקל אך כל מיזם יכול להגדיר את סכום ההשקעה המינימלי מבחינתו.

במידה והקמפיין יגיע ליעד הגיוס שהוגדר, העסקה יוצאת לפועל ובמידה ולא, הכסף חוזר למשקיעים מחשבון הנאמנות.

היזמים נדרשים לשלם 500 דולר לחברת Exit Valley כדי להעלות את הקמפיין שלהם לאוויר, כשסכום זה מקוזז במידה והצליחו לגייס את סכום היעד כחלק מהעמלה שהם מחויבים לשלם לחברה במקרה של הצלחה בגובה של 7%.

לאחר הגיוס, מציינים בחברה, היזם יחויב לקיים משטר תאגידי מוגדר מראש ולנהל קשר שוטף עם המשקיעים על-ידי פרסום דוח ביצוע.

"קשה להגיע אליהם"

מאחורי המיזם עומדים ירון אדלר (ממייסדי חברת אינקרדימייל), עודד פדרבוש, יניב שריון, ניר מיטל ושחר שרגא ויואל אטדגי. הפעילות של חברת Exit Valley מצטרפת ללפחות שתי פלטפורמות להשקעות המונים בסטארט-אפים שכבר פועלות בישראל בהצלחה לא קטנה.

אחת מהן היא Ourcrowd של המשקיע הוותיק ג'ון מדבד, שלדברי מנכ"ל Exit Valley ולשעבר מנהל האופציות קבוצת האופציות של בית ההשקעות תמיר פישמן, יניב שריון, שונה במודל מהחברה שלו. "הם מאוד מצליחים אבל זו קרן הון סיכון לכל דבר. כיזם אתה צריך לשכנע את הצוות של ג'ון כדי שהם ישקיעו בך - הקושי הוא אותו התהליך. מי שמשקיע בקרן הם אנשים עשירים ובעיקר משקיעים כשירים".

פלטפורמה נוספת היא iAngels של מור אסיא ושלי הוד מויאל, שמאפשרת השקעות בסטארט-אפים על בסיס השקעות של אנג'לים מובילים.

"במקרה הזה אתה צריך לשכנע אנג'לים להשקיע בך מתוך כל החברות הרבות שהם רואים ומקבלים פניות מהן. אני לא מתווכח עם זה שיש להם ניסיון, אבל קשה להגיע אליהם וגם לא תמיד הם יודעים איפה להשקיע אז לא רק על בסיסם יישק דבר", הוסיף שריון.

החברה השיקה את הפלטפורמה בשבוע שעבר כשקמפיין הגיוס הראשון על הפרק היה דווקא של החברה עצמה, שהעמידה את הרעיון של הפלטפורמה לגיוס מקהל הגולשים. החברה הצליחה לגייס 350 אלף דולר ובתחילת השבוע העלתה קמפיין גיוס נוסף לאתר. הפעם מדובר בחברת Codipark, שמחפשת לגייס 200 אלף דולר עבור 8% ממניות החברה בתוך חודש. על פי פרטי החברה, השווי של Codipark נאמד לפני הגיוס על 2.3 מיליון דולר והיא מאפשרת השקעה מינימלית של 5,000 דולר. הסטארט-אפ, שנחשף לפני שנתיים ב"גלובס", פיתח אפליקציה שמאפשרת לשלם על שימוש בחניונים מבלי להשתמש במכונות התשלום המסורתיות.

הרעיון, שמזכיר את זה שחברת פנגו הספיקה מאז להטמיע בשורה של חניונים בישראל ושמכוון כרגע להשקה בארה"ב, מאפשר לסרוק את הברקוד שמופיע על פתק החניה שמתקבל בחניון באמצעות הטלפון הסלולרי ולשלם ישירות ממנו. כך, הנהג חוסך את הזמן של איתור המכונה, ההתעסקות עם כסף קטן, שמירת קבלות וכו'.

עוד כתבות

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

מעל 600 משאיות מדי יום, 5,600 טון של סיוע רפואי נכנסים לרצועת עזה ● השר שיקלי שיתף תיעוד של צבא סוריה קורא להתאחדות עם עזה - וכתב: "מלחמה היא בלתי נמנעת" ● עדכונים שוטפים

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

הטענות ללחצים והשרים שבלמו: כך נפלה היוזמה להקים שני נמלים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האוצר: תשלומי הריבית של המדינה יהיו גבוהים ב־50% ביחס לערב המלחמה

גיוס חוב של חצי טריליון שקל, סביבת ריבית גבוהה ופרמיית סיכון שטרם התאפסה הביאו לזינוק בהוצאות הריבית של ישראל ● הצד האופטימי: חלק ניכר יתגלגל לפנסיות של הישראלים

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהפכה במוצרי החיסכון: הבנקים יורשו להציע את הפלטפורמה החדשה

אחת המחלוקות הגדולות ברפורמה המתגבשת בשוק החיסכון מתקרבת להכרעה: הבנקים צפויים לקבל אפשרות להציע את חשבון ההשקעות האחוד כבר עם ההשקה ● לאחר פרסום המסקנות הסופיות בימים הקרובים, תעבור הרפורמה לשלב החקיקה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב