גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש שיחה על צמחונות, אבל לא קונים פחות נקניקים"

טרנד הבריאות גובר? טרנד הצמחונות תופס? הצרכן הישראלי לא מתרגש - ואשתקד הוא הוציא 968 מיליון שקל על נקניקים ■ השחקנים בשוק לא מהססים להשיק מוצרי פרימיום ובעיקר להציב תג מחיר גבוה למוצרים

נקניקיות  /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK
נקניקיות /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK

על פניו, נראה כי לשוק הנקניקים לא היה סיכוי גבוה לשמור על עצמו ללא פגע. זאת, לאור ההאטה המתמשכת בצריכה מחד, וטרנד הבריאות מאידך. אבל המספרים מעידים אחרת: לפי נתוני סטורנקסט, הצרכן הישראלי הוציא אשתקד קרוב למיליארד שקל - 968.4 מיליון שקל - על נקניקים וספג ירידה של 1.9% בלבד במכירות.

השחקניות בשוק ממשיכות להשיק מוצרי פרימיום יקרים במיוחד, והצרכן הישראלי קונה אותם, גם כשהם נוסקים למחיר של 106 שקל לק"ג.

מנכ"ל זוגלובק, פיני קמרי, אומר כי "יש אולי שיחה על טבעונות וצמחונות, אבל בפועל היא לא מורגשת בהתנהגות הצרכנים. כשאנחנו בודקים את הכמויות, מסתבר שלא קונים פחות. זה אומר שצרכנים רואים בקטגוריות האלה מזון איכותי, טוב ונוח, שהם משתמשים בו בהזדמנויות צריכה מגוונות.

"מוצרי הפסטרמה עשירים בחלבון ודלים בשומן. כמות החלבון הבריא ל-100 גרם מוצר היא מהגבוהות בכל קטגוריות המזון. המוצרים היבשים, כמו למשל קבנוס, נותנים פתרון היכן שאין מזון מצונן אחר, למשל בפיקניק או בבית-הספר".

בחברת זוגלובק, המובילה את השוק, טוענים גם כי מסקר שביצעה החברה עולה כי למעלה מ-60% מהצרכנים נוהגים לקנות לביתם פסטרמה, וכמחצית מהצרכנים נוהגים לקנות נקניק.

הנתונים האלה אמנם נמוכים ביחס למוצרים אחרים שנבדקו, כמו למשל טחינה, שלגביה נמצא שלמעלה מ-80% מהצרכנים נוהגים לקנות לביתם או מוצר בסיסי כמו ביצים הנקנה בשגרה על-ידי 95% מהצרכנים, אך עדיין מדובר בשיעור גבוה נוכח התפיסה הבריאותית הנמוכה של מוצרי הנקניק, ונוכח המחיר הגבוה יחסית של כלל מוצרי הנקניק בשוק.

איך זה שבעידן הנוכחי שבו הצרכן הישראלי מחפש את המחיר, והתחרות בין רשתות השיווק מביאה לירידת מחירי העוף הטרי ומוצרי הבשר - החלופות היקרות יחסית שמציע שוק הנקניקים נותרות עם פגיעה קלה בלבד?

מעדניה

ואף מילה על הנתרן

ראשית, ראוי לציין, התנהגות הקטגוריות בתוך השוק הזה שונה. בזמן שקטגוריית הפסטרמה המהווה כ-37% מהשוק, צמחה אשתקד - מכירות הנקניק, המהוות כרבע מהשוק, נשחקו; ואילו מכירות הנקניקיות, המהוות כחמישית מהשוק, ירדו בשיעור חד של 8%, הן כספית והן כמותית.

למרות שהנקניקיות נחשבות למוצר נחות, קמרי מעריך כי הירידה במכירותיהן אינה נובעת מכך. "אני לא בטוח שזה קרה בגלל מגמה בריאותית. יכול להיות שבקטגוריית הנקניקיות, כל היצרנים פחות חידשו בשנים האחרונות, והצרכן רוצה חדשנויות", הוא אומר.

- נקניקיה היא מזון בריא?

"יש בנקניקיה פחות שומן ממה שיש בגבינה צהובה, ואיכות החלבון בהחלט סבירה וטובה. אני לא קורא לזה מזון בריאות, אבל כשמשווים לשוקולד או לגבינה צהובה, זה עדין נמצא במקום טוב.

"בכלל, בשר מעובד זה בשר מצוין. יש תפיסה כזאת של המילה 'מעובד', אבל אין בזה דברים לא בסדר. אני אומר את זה בלב שקט וכאחד שנותן לילדים שלי לאכול נקניקיות. זה הרבה יותר דיבורים מאשר תכל'ס".

זה לא סוד שתעשיית הנקניקים נאבקת כל העת בתפיסה הבריאותית הנמוכה יחסית של המוצרים, בין היתר באמצעות הדגש שמדובר במוצרים מ"נתח שלם". המלחמה הזאת נושאת פרי.

לדברי קמרי, "חלק גדול מהשוק זה מוצרי הפסטרמה, ובשנה האחרונה בחרנו לתקשר לציבור את הערכים התזונתיים של פסטרמה המכילה חלבון איכותי מחזה הודו שלם. הציבור מגיב בהתאם, והדבר בא לידי ביטוי בעלייה של 10% בשיעור האנשים המוכנים לשים פסטרמה בכריך".

אך בזמן שבזוגלובק מרבים לדבר על החלבון ואחוזי השומן הנמוכים במוצרים, הם וגם השחקנים האחרים בשוק נמנעים מלהזכיר את שיעור הנתרן הגבוה במיוחד המאפיין את רוב המוצרים בשוק. נקניקיות עוף של זוגלובק מכילות 10 גרם חלבון אבל גם 980 מ"ג נתרן ל-100 גרם, בפסטרמה יש מעט יותר, וכמות דומה (1,050 מ"ג) יש בסלמי הונגרי של עוף טוב.

משרד הבריאות ממליץ על צריכה של 1,500 מ"ג נתן ליום למבוגר, ולילדים אפילו פחות. במילים אחרות, פיתה עם פסטרמה עשויה להכיל יותר מכמות הנתרן היומית המומלצת. ואם לא די בכך, בשוק ישנם גם מוצרים עתירי נתרן במיוחד, כמו למשל פרושוטו בקר של טירת צבי המכיל 1,950 מ"ג נתרן ל-100 גרם.

המוצר הזול ביותר בשוק הוא נקניקיות שמחירן לק"ג נשאר אשתקד יציב ועמד על 26.5 שקל לק"ג. על פסטרמה הצרכן שילם כבר כמעט פי שלושה -67-76 שקל לק"ג ששיקפו עליית מחיר. גם מחירו של הנקניק לצרכן עלה אשתקד בפועל ב-1.1% למחיר של 85 שקל לק"ג.

ועדיין, את המחיר הגבוה ביותר שילם הצרכן אשתקד על מוצרי הבקר במעדנייה, כמו רוסטביף וכתף בקר, שעלו בשיעור של 7.8% למחיר של 106 שקל לקילו. אותם מוצרים במדף הוזלו אשתקד ונמכרו במחיר של 97 שקל לק"ג - פער של 9.3% מול מוצרי המעדנייה.

- למה יש פערים בין מחירי המדף למעדנייה?

קמרי: "מבחינתי, יותר יקר לייצר מוצר ארוז למדף, ומה קורה למחיר שלו לאחר מכן, לא צריך לשאול אותי".

בשוק יש מי שאומר שהעליה במחיר המוצרים במעדנייה נבעה מצמצום המבצעים, אם כי קמרי אומר שהחברה לא העלתה את מחירי המוצרים לרשתות, וכך גם היצרניות האחרות.

כך או כך, עליית המחיר הזאת מעידה שהצרכן המחפש מוצרי פרימיום, מוכן לשלם עליהם גם בעידן של האטה בצריכה.

- איזו הצדקה יש לשלם על בשר מעובד במעדנייה 106 שקל לק"ג? זה יקר יותר מבשר טרי.

קמרי: "בקר כחומר גלם הוא יקר. אנחנו משתמשים בנתחים מובחרים של בשר קפוא שמגיע מדרום אמריקה. הבשר עובר תהליך כמו בבית. הוא נכנס לתנור, ולאחר מכן מצננים אותו בצורה מדויקת על מנת שיישמר. משקיעים במוצרים האלה לא מעט כדי שיגיעו בצורה טובה לצרכן. המילה 'מעובד' מטעה. זה בשר שמישהו אחר העביר אותו תהליך הכנה, תיבול, חימום וצינון".

הסבר אחר אפשר אולי למצוא בדבריו של קמעונאי שבחר להישאר בעילום-שם: "אלה מוצרים שהקמעונאי מרוויח עליהם יפה", הוא אומר.

- הענף רווחי?

קמרי: "כן".

- מהם שיעורי הרווח?

"אנחנו מחברות המזון שמרויחות פחות ונמצאות בחלק היותר נמוך של חברות המזון בארץ".

- הרווח הגולמי שלכם מעל 40%?

"לא נכון".

גם אורי קילשטיין, סמנכ"ל הסחר של שופרסל, רומז לכך שהשוק רווחי.

- שוק הנקניקים הוא שוק עתיר רווח, גם לקמעונאים וגם ליצרנים?

קילשטיין: "באופן טבעי יש קטגוריות שבהן הקמעונאים מרוויחים כסף, ויש קטגוריות שבהם הקמעונאים מפסידים כסף, כמו שוק העוף, תחליפי החלב, הקפה המיובש בהקפאה, שוק הקפה האבקתי - עלית, שוק המשקאות התוססים - קוקה-קולה".

שוק הנקניקים

שחקנים חדשים בשוק

זו אולי הסיבה לכך שהשוק מושך אליו שחקנים חדשים כדוגמת חברת מעדני הטלה שהחלה לייצר נקניקיות ופסטרמה, חברת עוף עו" המתכננת הקמת מפעל לנקניקיות, ורשת שופרסל שבחרה לאחרונה להגדיל משמעותית את פעילותה בשוק באמצעות מותג הפרטי במדף שהחלה לייצר עבורה חברת עוף טוב. עוד קודם לכן מכרה שופרסל מותג פרטי במעדנייה המיוצר עברה על-ידי מעדני יחיעם.

קילשטיין אומר כי למרות שהשחקנים הגדולים בעולם המזון פעילים בשוק הנקניקים - תנובה המחזיקה במחצית ממניות טירת צבי, אסם שמפיצה את עוף טוב וחברת זוגלובק - המחיר משחק את התפקיד הגדול ביותר.

לדבריו, "אין כמעט בידול בין המוצרים של היצרנים השונים. כל אחד טוען שהצרכן רוצה רק את המותג שלו, אבל בפועל כל מה שנמצא במבצע - מוכר. אם אתה עושה מבצע של 'שלם על 300 גרם וקבל 400 גרם', אז המותג שנמצא במבצע הוא גם המותג שמוכר. הבידול בין השחקנים השונים נמוך".

לדבריו, המותג הפרטי מאפשר לרשת למכור את הפסטרמה על סוגיה השונים במחיר אחיד של 6.9 שקלים ל-100 גרם, במקום מחיר של 8.5 שקלים לאותה כמות. "אנחנו קונים מיצרן מקומי, ללא עלויות השיווק והפרסום ובאופן שמאפשר לנו למכור במחיר יותר נמוך לצרכן".

ההערכות הן כי כניסה מאסיבית של שופרסל לשוק עשויה לבוא על חשבון אחד השחקנים במדף. אחד הקמעונאים אומר ל"גלובס" כי "כמו שאת לא שואלת בקצבייה של מי העוף הטרי שאת קונה - כך גם כאן. בחו"ל אין מותג אלא רק מוצר. בשביל מה צריך 5 סוגים של פסטרמה בטעם דבש? או פסטרמה על גחלים? לא מספיק אחד? בפועל, לא צריך את כל השחקנים, והעובדה שיש כל-כך הרבה שחקנים שמגיעים לכל-כך הרבה נקודות מכירה, הופכת את השוק ללא יעיל".

אבל העובדה הזאת גם עשויה ללמד על שיעורי הרווחיות הגבוהים בענף, וייתכן כי תחרות מצד מותג פרטי עשויה לשחוק אותם, הן ברמת היצרן והן ברמת הקמעונאי.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; דרופבוקס מתרוממת בכ-1.8%

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים בפעם השנייה הערב • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"