גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש שיחה על צמחונות, אבל לא קונים פחות נקניקים"

טרנד הבריאות גובר? טרנד הצמחונות תופס? הצרכן הישראלי לא מתרגש - ואשתקד הוא הוציא 968 מיליון שקל על נקניקים ■ השחקנים בשוק לא מהססים להשיק מוצרי פרימיום ובעיקר להציב תג מחיר גבוה למוצרים

נקניקיות  /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK
נקניקיות /צילום: IMAGEBANK/THINKSTOCK

על פניו, נראה כי לשוק הנקניקים לא היה סיכוי גבוה לשמור על עצמו ללא פגע. זאת, לאור ההאטה המתמשכת בצריכה מחד, וטרנד הבריאות מאידך. אבל המספרים מעידים אחרת: לפי נתוני סטורנקסט, הצרכן הישראלי הוציא אשתקד קרוב למיליארד שקל - 968.4 מיליון שקל - על נקניקים וספג ירידה של 1.9% בלבד במכירות.

השחקניות בשוק ממשיכות להשיק מוצרי פרימיום יקרים במיוחד, והצרכן הישראלי קונה אותם, גם כשהם נוסקים למחיר של 106 שקל לק"ג.

מנכ"ל זוגלובק, פיני קמרי, אומר כי "יש אולי שיחה על טבעונות וצמחונות, אבל בפועל היא לא מורגשת בהתנהגות הצרכנים. כשאנחנו בודקים את הכמויות, מסתבר שלא קונים פחות. זה אומר שצרכנים רואים בקטגוריות האלה מזון איכותי, טוב ונוח, שהם משתמשים בו בהזדמנויות צריכה מגוונות.

"מוצרי הפסטרמה עשירים בחלבון ודלים בשומן. כמות החלבון הבריא ל-100 גרם מוצר היא מהגבוהות בכל קטגוריות המזון. המוצרים היבשים, כמו למשל קבנוס, נותנים פתרון היכן שאין מזון מצונן אחר, למשל בפיקניק או בבית-הספר".

בחברת זוגלובק, המובילה את השוק, טוענים גם כי מסקר שביצעה החברה עולה כי למעלה מ-60% מהצרכנים נוהגים לקנות לביתם פסטרמה, וכמחצית מהצרכנים נוהגים לקנות נקניק.

הנתונים האלה אמנם נמוכים ביחס למוצרים אחרים שנבדקו, כמו למשל טחינה, שלגביה נמצא שלמעלה מ-80% מהצרכנים נוהגים לקנות לביתם או מוצר בסיסי כמו ביצים הנקנה בשגרה על-ידי 95% מהצרכנים, אך עדיין מדובר בשיעור גבוה נוכח התפיסה הבריאותית הנמוכה של מוצרי הנקניק, ונוכח המחיר הגבוה יחסית של כלל מוצרי הנקניק בשוק.

איך זה שבעידן הנוכחי שבו הצרכן הישראלי מחפש את המחיר, והתחרות בין רשתות השיווק מביאה לירידת מחירי העוף הטרי ומוצרי הבשר - החלופות היקרות יחסית שמציע שוק הנקניקים נותרות עם פגיעה קלה בלבד?

מעדניה

ואף מילה על הנתרן

ראשית, ראוי לציין, התנהגות הקטגוריות בתוך השוק הזה שונה. בזמן שקטגוריית הפסטרמה המהווה כ-37% מהשוק, צמחה אשתקד - מכירות הנקניק, המהוות כרבע מהשוק, נשחקו; ואילו מכירות הנקניקיות, המהוות כחמישית מהשוק, ירדו בשיעור חד של 8%, הן כספית והן כמותית.

למרות שהנקניקיות נחשבות למוצר נחות, קמרי מעריך כי הירידה במכירותיהן אינה נובעת מכך. "אני לא בטוח שזה קרה בגלל מגמה בריאותית. יכול להיות שבקטגוריית הנקניקיות, כל היצרנים פחות חידשו בשנים האחרונות, והצרכן רוצה חדשנויות", הוא אומר.

- נקניקיה היא מזון בריא?

"יש בנקניקיה פחות שומן ממה שיש בגבינה צהובה, ואיכות החלבון בהחלט סבירה וטובה. אני לא קורא לזה מזון בריאות, אבל כשמשווים לשוקולד או לגבינה צהובה, זה עדין נמצא במקום טוב.

"בכלל, בשר מעובד זה בשר מצוין. יש תפיסה כזאת של המילה 'מעובד', אבל אין בזה דברים לא בסדר. אני אומר את זה בלב שקט וכאחד שנותן לילדים שלי לאכול נקניקיות. זה הרבה יותר דיבורים מאשר תכל'ס".

זה לא סוד שתעשיית הנקניקים נאבקת כל העת בתפיסה הבריאותית הנמוכה יחסית של המוצרים, בין היתר באמצעות הדגש שמדובר במוצרים מ"נתח שלם". המלחמה הזאת נושאת פרי.

לדברי קמרי, "חלק גדול מהשוק זה מוצרי הפסטרמה, ובשנה האחרונה בחרנו לתקשר לציבור את הערכים התזונתיים של פסטרמה המכילה חלבון איכותי מחזה הודו שלם. הציבור מגיב בהתאם, והדבר בא לידי ביטוי בעלייה של 10% בשיעור האנשים המוכנים לשים פסטרמה בכריך".

אך בזמן שבזוגלובק מרבים לדבר על החלבון ואחוזי השומן הנמוכים במוצרים, הם וגם השחקנים האחרים בשוק נמנעים מלהזכיר את שיעור הנתרן הגבוה במיוחד המאפיין את רוב המוצרים בשוק. נקניקיות עוף של זוגלובק מכילות 10 גרם חלבון אבל גם 980 מ"ג נתרן ל-100 גרם, בפסטרמה יש מעט יותר, וכמות דומה (1,050 מ"ג) יש בסלמי הונגרי של עוף טוב.

משרד הבריאות ממליץ על צריכה של 1,500 מ"ג נתן ליום למבוגר, ולילדים אפילו פחות. במילים אחרות, פיתה עם פסטרמה עשויה להכיל יותר מכמות הנתרן היומית המומלצת. ואם לא די בכך, בשוק ישנם גם מוצרים עתירי נתרן במיוחד, כמו למשל פרושוטו בקר של טירת צבי המכיל 1,950 מ"ג נתרן ל-100 גרם.

המוצר הזול ביותר בשוק הוא נקניקיות שמחירן לק"ג נשאר אשתקד יציב ועמד על 26.5 שקל לק"ג. על פסטרמה הצרכן שילם כבר כמעט פי שלושה -67-76 שקל לק"ג ששיקפו עליית מחיר. גם מחירו של הנקניק לצרכן עלה אשתקד בפועל ב-1.1% למחיר של 85 שקל לק"ג.

ועדיין, את המחיר הגבוה ביותר שילם הצרכן אשתקד על מוצרי הבקר במעדנייה, כמו רוסטביף וכתף בקר, שעלו בשיעור של 7.8% למחיר של 106 שקל לקילו. אותם מוצרים במדף הוזלו אשתקד ונמכרו במחיר של 97 שקל לק"ג - פער של 9.3% מול מוצרי המעדנייה.

- למה יש פערים בין מחירי המדף למעדנייה?

קמרי: "מבחינתי, יותר יקר לייצר מוצר ארוז למדף, ומה קורה למחיר שלו לאחר מכן, לא צריך לשאול אותי".

בשוק יש מי שאומר שהעליה במחיר המוצרים במעדנייה נבעה מצמצום המבצעים, אם כי קמרי אומר שהחברה לא העלתה את מחירי המוצרים לרשתות, וכך גם היצרניות האחרות.

כך או כך, עליית המחיר הזאת מעידה שהצרכן המחפש מוצרי פרימיום, מוכן לשלם עליהם גם בעידן של האטה בצריכה.

- איזו הצדקה יש לשלם על בשר מעובד במעדנייה 106 שקל לק"ג? זה יקר יותר מבשר טרי.

קמרי: "בקר כחומר גלם הוא יקר. אנחנו משתמשים בנתחים מובחרים של בשר קפוא שמגיע מדרום אמריקה. הבשר עובר תהליך כמו בבית. הוא נכנס לתנור, ולאחר מכן מצננים אותו בצורה מדויקת על מנת שיישמר. משקיעים במוצרים האלה לא מעט כדי שיגיעו בצורה טובה לצרכן. המילה 'מעובד' מטעה. זה בשר שמישהו אחר העביר אותו תהליך הכנה, תיבול, חימום וצינון".

הסבר אחר אפשר אולי למצוא בדבריו של קמעונאי שבחר להישאר בעילום-שם: "אלה מוצרים שהקמעונאי מרוויח עליהם יפה", הוא אומר.

- הענף רווחי?

קמרי: "כן".

- מהם שיעורי הרווח?

"אנחנו מחברות המזון שמרויחות פחות ונמצאות בחלק היותר נמוך של חברות המזון בארץ".

- הרווח הגולמי שלכם מעל 40%?

"לא נכון".

גם אורי קילשטיין, סמנכ"ל הסחר של שופרסל, רומז לכך שהשוק רווחי.

- שוק הנקניקים הוא שוק עתיר רווח, גם לקמעונאים וגם ליצרנים?

קילשטיין: "באופן טבעי יש קטגוריות שבהן הקמעונאים מרוויחים כסף, ויש קטגוריות שבהם הקמעונאים מפסידים כסף, כמו שוק העוף, תחליפי החלב, הקפה המיובש בהקפאה, שוק הקפה האבקתי - עלית, שוק המשקאות התוססים - קוקה-קולה".

שוק הנקניקים

שחקנים חדשים בשוק

זו אולי הסיבה לכך שהשוק מושך אליו שחקנים חדשים כדוגמת חברת מעדני הטלה שהחלה לייצר נקניקיות ופסטרמה, חברת עוף עו" המתכננת הקמת מפעל לנקניקיות, ורשת שופרסל שבחרה לאחרונה להגדיל משמעותית את פעילותה בשוק באמצעות מותג הפרטי במדף שהחלה לייצר עבורה חברת עוף טוב. עוד קודם לכן מכרה שופרסל מותג פרטי במעדנייה המיוצר עברה על-ידי מעדני יחיעם.

קילשטיין אומר כי למרות שהשחקנים הגדולים בעולם המזון פעילים בשוק הנקניקים - תנובה המחזיקה במחצית ממניות טירת צבי, אסם שמפיצה את עוף טוב וחברת זוגלובק - המחיר משחק את התפקיד הגדול ביותר.

לדבריו, "אין כמעט בידול בין המוצרים של היצרנים השונים. כל אחד טוען שהצרכן רוצה רק את המותג שלו, אבל בפועל כל מה שנמצא במבצע - מוכר. אם אתה עושה מבצע של 'שלם על 300 גרם וקבל 400 גרם', אז המותג שנמצא במבצע הוא גם המותג שמוכר. הבידול בין השחקנים השונים נמוך".

לדבריו, המותג הפרטי מאפשר לרשת למכור את הפסטרמה על סוגיה השונים במחיר אחיד של 6.9 שקלים ל-100 גרם, במקום מחיר של 8.5 שקלים לאותה כמות. "אנחנו קונים מיצרן מקומי, ללא עלויות השיווק והפרסום ובאופן שמאפשר לנו למכור במחיר יותר נמוך לצרכן".

ההערכות הן כי כניסה מאסיבית של שופרסל לשוק עשויה לבוא על חשבון אחד השחקנים במדף. אחד הקמעונאים אומר ל"גלובס" כי "כמו שאת לא שואלת בקצבייה של מי העוף הטרי שאת קונה - כך גם כאן. בחו"ל אין מותג אלא רק מוצר. בשביל מה צריך 5 סוגים של פסטרמה בטעם דבש? או פסטרמה על גחלים? לא מספיק אחד? בפועל, לא צריך את כל השחקנים, והעובדה שיש כל-כך הרבה שחקנים שמגיעים לכל-כך הרבה נקודות מכירה, הופכת את השוק ללא יעיל".

אבל העובדה הזאת גם עשויה ללמד על שיעורי הרווחיות הגבוהים בענף, וייתכן כי תחרות מצד מותג פרטי עשויה לשחוק אותם, הן ברמת היצרן והן ברמת הקמעונאי.

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות