גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר שביעות-רצון בבתיה"ח: בילינסון מנצח את איכילוב ושיבא

לפי הסקר שמפרסם לראשונה משרד הבריאות, 75% מהמאושפזים בבתיה"ח מרוצים מהטיפול והיחס, אבל אף אחד לא שאל את בני המשפחה שמכירים יותר את הבעיות ■ ואיפה גדלים הסיכויים שתשכבו במסדרון?

משרד הבריאות מפרסם היום (ג') לראשונה תוצאות של סקר מיוחד על שביעות-הרצון של המאושפזים בבתי החולים הכלליים בארץ. סקר כזה, שבוחן את "חוויית המטופל" מספר ימים לאחר שהשתחרר מאשפוז, נהוג מזה שנים במדינות המערביות אבל לא נערך בישראל מעולם.

החדשות הטובות יחסית שעולות מן הסקר הן שרוב הנשאלים (75%) הביעו שביעות-רצון חיובית מתנאי האשפוז במחלקה לרבות היחס של הצוותים הרפואיים, וכי 74% מהם הביעו נכונות להמליץ לאחרים על בית החולים בו אושפזו.

שביעות רצון המטופלים מהאשפוז

החדשות הרעות, מעבר לעובדה כי עדיין מדובר בפער ניכר מקופות החולים שזוכות באופן עקבי לרמת שביעות-רצון גבוהה מאוד של למעלה מ-90%, הן שהסקר לא כולל הרבה מאוד פרמטרים: לא נבדקו מחלקות המיון העמוסות וגם לא מחלקות נשים ויולדות, לא נבדקה שביעות-הרצון מאורך התורים לבדיקות או ניתוחים ומעל הכל: מי שענו לסקר הטלפוני הם רק המאושפזים עצמם ולא בני המשפחה ששהו לצידם, ובמקרים רבים יודעים לענות הרבה יותר טוב על אופן ההתנהלות של המחלקה, השירות והיחס.

האם המטופל יודע שראו אותו בעיקר מתמחים וסטאז'רים ולא רופאים מומחים? או עד כמה בני המשפחה שלו נאלצו להתרוצץ בשביל לקבל תשובות? הוא לא נשאל על זה אפילו.

תוצאות הסקר מלמדות, באופן לא מפתיע, על פערים מובהקים בין בתי החולים הקטנים בפריפריה לבין בתי החולים במרכז ובעיקר "מרכזי העל" הגדולים. כך, בעוד הנשאלים שאושפזו בבתי החולים הפריפריאליים העניקו ציונים גבוהים יותר על היחס האישי של הצוות הרפואי ועל ההסברים שקיבלו לעומת הציונים שהעניקו המאושפזים בבתי החולים במרכז הארץ, היחס הזה מתהפך כששואלים על התנאים הפיזיים של בית החולים, על רמת הניקיון ועל שביעות-הרצון הכללית מאופי הטיפול.

כשבוחנים את הממוצע של בתי החולים יחד, שביעות-הרצון מצוות האחיות היא הגבוהה ביותר ועומדת על 83%. אחריהן ניצבים הרופאים עם שביעות-רצון ממוצעת של 81%, טיפול צוות המחלקה באופן כללי (80%), תהליך השחרור (79%), סביבה ותנאים פיזיים (76%) ומתן מידע והסברים (73%). ככל שהגיל של המאושפזים מבוגר יותר כך יורדת רמת שביעות-הרצון, וכך גם ככל שההשכלה של הנשאלים גבוהה יותר. המשכילים בעיקר לא מרוצים מהנגישות למידע והסברים. גם חולים כרוניים העניקו ציונים מעט נמוכים יותר בכל המדדים השונים.

כשבוחנים את שביעות-הרצון לפי חלוקה לבתי חולים, מגלים בין היתר כי בתי חולים שעברו הליך אקרדיטציה (מעין "תו תקן" בינלאומי לאיכות ובטיחות), קיבלו באופן כללי ציונים גבוהים יותר מבתי החולים שעדיין לא עברו הליך כזה (פרט לסוגיית ההסברים והליך השחרור).

מדדים מסכמים של בתי חולים

עם בתי החולים שהשלימו את ההליך נמנים כל בתי החולים של שירותי בריאות כללית (בילינסון, סורוקה, מאיר ועוד) וכן כמה מבתי החולים הממשלתיים: שיבא, איכילוב, אסף הרופא ופוריה.

מבין בתי החולים הקטנים, "מעייני הישועה" שבבני ברק זכה לציון הגבוה ביותר עם שביעות-רצון כללית של 88%. מנגד, בית החולים לניאדו בנתניה זכה לציון הנמוך ביותר עם 67%. מקרב בתי החולים הבינוניים בגודלם, הציונים הנמוכים ביותר נרשמו בבתי החולים הלל יפה בחדרה וברזילי באשקלון, עם שביעות-רצון של 68%, לעומת שביעות-רצון של 81% בבני ציון בחיפה, 79% בבי"ח כרמל בחיפה ושערי צדק בירושלים ו-78% בהדסה עין כרם.

בית החולים בילינסון בפתח-תקווה, השייך לשירותי בריאות כללית, זוכה לרמת שביעות-הרצון הגבוהה ביותר מקרב מאושפזי בתי החולים הגדולים (81%). אחריו ניצבים שיבא (תל-השומר) עם 78%, איכילוב ורמב"ם עם 77% ואחריהם, במקום האחרון מקרב הגדולים - סורוקה (72%). סורוקה, השייך לכללית, סובל מעומס רב בשל היותו בית חולים יחיד בכל הנגב, אך גם מהיעדר תחרות. לאחרונה החליטה הממשלה להגדיל את הקיבולת של סורוקה בין היתר באמצעות תוספת מיטות אשפוז ותקנים, ובמקביל הוחלט על הקמת בית חולים נוסף באזור באר שבע בעוד כעשור.

באופן בלתי מוסבר, קיים פער בין רמת שביעות-הרצון לבין הנכונות של הנשאלים להמליץ על בית החולים שלהם. כך למשל, אף שבילינסון זכה כאמור בציון הגבוה ביותר מקרב בתי החולים הגדולים ברמת שביעות-הרצון ובפער משמעותי ביחס לאיכילוב ושיבא, המאושפזים של שיבא ואיכילוב הביעו נכונות גבוהה להמליץ על בתי החולים שלהם בדומה לנכונות שהביעו המאושפזים מבילינסון.

עוד עולה מהסקר כי מאושפזים שזכו מצד קופת החולים שלהם לאפשרות לבחור בעצמם את בית החולים, הביעו שביעות-רצון גבוהה בהרבה (80%) ביחס לאלה שלא קיבלו זכות לבחור (69%). באותה מידה, הנכונות של אלה שזכו לבחור את בית החולים להמליץ לאחרים על בית החולים גבוהה למדי (81%), ביחס לאלה שלא זכו לאפשרות הזו (66%).

נתוני הסקר מראים כי ל-43% מהנשאלים לא ניתנה זכות בחירה שכזו, כאשר בקרב מבוטחי קופת חולים כללית השיעור גבוה עוד יותר. הנתונים מראים עוד כי היעדר הבחירה בולט במיוחד בפריפריה, גם באזורים שבהם יש היצע של מספר בתי חולים. לא פעם נמתחה ביקורת על כך שהכללית מעדיפה לשלוח את מבוטחיה אל בתי החולים שבבעלותה, ואילו קופות חולים אחרות מעדיפות לשלוח מבוטחים לבתי חולים שמעניקים להן הנחות גבוהות יותר.

שביעות רצון המטופלים

9% במסדרון

מה עם הזקנה במסדרון? גם על כך יש נתונים בסקר של משרד הבריאות. 7% מהנשאלים העידו כי שהו במסדרון בחלק ממהלך האשפוז, ואילו 2% נוספים העידו כי שהו במסדרון כל תקופת האשפוז. איפה מבלים יותר במסדרון? בלניאדו (20%), ברזילי (20%), וולפסון (19%), אסף הרופא (18%), סורוקה (17%), רמב"ם (15%) ואיכילוב (13%).

איכות השירות וחווית המטופל הנתפסת הם נושאים בעלי חשיבות רבה במערכת הבריאות", כתב מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק, בדברי הפתיחה להצגת הסקר. "הגדרת סטנדרט איכות השירות ומדידת חווית המטופל הם צעדים ראשונים הכרחיים בדרך לשיפור השירות הניתן במערכת הבריאות בישראל.

משרד הבריאות הגדיר את תחום השירות במערכת הבריאות וקידום חווית המטופל כאחד מנושאי הליבה לשנים הבאות. עובדה זו מציבה את מערכת הבריאות בקו אחד עם ארגונים מובילים בארץ ובעולם. אנו רק בתחילת הדרך, סקרי חווית מטופל לאומיים יבוצעו בכל שנה וישוקפו לציבור המטופלים ולהוגי המדיניות מתוך ראיית המטופל במרכז. פרסום הדו"ח הינו צעד ראשון וחשוב בהדברות של מערכת הבריאות עם הציבור, במטרה להביא לשיפור השירות ולמצבו כמטרה מרכזית בפני כל איש צוות במערכת הבריאות", הוסיף אפק.

בבילינסון מברכים, בסורוקה מבטיחים להשתפר

מבית החולים סורוקה, שקיבל את הציון הנמוך ביותר מקרב בתי החולים הגדולים, נמסר בתגובה: "השירות וחווית המטופל נמצאים בראש מעיינינו. תכניות רבות לשיפור שביעות-רצון מבשילות בימים אלה, ואנו בטוחים שהערכות המטופלים יהיו גבוהות יותר כבר בעתיד הקרוב, ונוביל גם בתחום זה".

ד"ר ערן הלפרן, מנהל בית חולים בילינסון שזכה לציון הגבוה ביותר בקרב בתי החולים הגדולים, מסר: "אני מצדיע לאלפי עובדי בית החולים, שעושים לילות כימים ומעניקים רפואה מצוינת לצד שירות, יחס, מידע ואשפוז בתנאי מלונאות. קיבלנו הוכחה נוספת שאכן בבילינסון מובילים את הרפואה בישראל. כיום לא ניתן להסתפק רק ברפואה מצוינת ומתקדמת אלא יש צורך וחשיבות מכרעת לספק למטופלים מעטפת שלמה של מידע, יחס ותנאים הולמים.

"אנחנו חיים בעידן של הסתכלות אחרת על החולה, בו לאמפטיה, לשירות ולתנאים יש חשיבות משמעותית והם חייבים להתקיים כחלק מרפואה איכותית. ההישגים הללו נבנו בעמל רב, שנים ארוכות של חינוך, הטמעה, דוגמה אישית וערכי יסוד שלאורם בית החולים פועל. אנו מנהלים את בית החולים בסביבה לא פשוטה, מערכת הבריאות הציבורית בישראל מצויה בשעה קשה של חסר גדול במשאבים למול צרכי האוכלוסייה. לזכות באמון הציבור ובחיבוק כל-כך גדול של קהל המטופלים שלנו בשעה קשה זו, במערכת הבריאות, זה לא עניין שמובן מאליו".

התפלגות המשיבים

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים