גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האפליקציה שמאפשרת לעיוורים לשאול ספרים בספרייה

שמואל נאמן ממשיך לתכנת אפליקציות למרות שאיבד את הראייה לפני יותר מעשור ■ איך כבדי ראייה נעזרים במסכי מגע, למה רוב העיוורים משתמשים במערכת ההפעלה אנדרואיד, ומתי הם יוכלו להאזין למחזות מוקלטים?

שמואל נאמן ועמוס באר   / צילום: איל יצהר
שמואל נאמן ועמוס באר / צילום: איל יצהר

אלן זדרה ממינוסוטה לא ראה את אשתו במשך עשרים שנה. לא מדובר בזוגיות גרועה במיוחד אלא דווקא בסיפור שבו הטכנולוגיה אחראית להפי אנד. זדרה, בן 68, התעוור לפני 20 שנה אולם לפני כחודש הושתלה לו עין ביונית שמאפשרת לו לראות צלליות של בני אדם. המוח של זדרה יצטרך להתרגל לשדרים החדשים שהעין מספקת, אבל הסיפור המרגש הזה מספק הצצה מסקרנת לעולמם של מי שסובלים מלקות ראייה.

אם אתם חושבים על ספרייה לעיוורים, ייתכן מאוד שהתמונה הראשונה שעולה לכם בראש היא של מדפים שעליהם מונחים ספרים שנכתבו בכתב ברייל. המציאות נראית אחרת - העולם מאמץ לחיקו את הספרים האלקטרוניים ולקויי הראייה משתלבים במהפכה הזו ותורמים לרווחתם של המבקרים בספרייה המרכזית לעיוורים, כבדי ראייה ומוגבלים, שסניפיה ממוקמים בתל אביב ובנתניה.

מי ששידרג את חווית המשתמש הוא המתכנת שמואל נאמן, עיוור בעצמו. נאמן פיתח עבור המנויים אפליקציה ייעודית, שמנגישה את הספרים ומאפשרת להאזין להם באמצעות הסמארטפון, זאת במקביל לאפשרות להאזין לקבצי שמע.

"אנחנו קיימים כבר משנת 1951", מספר עמוס באר, מנכ"ל הספרייה המרכזית לעיוורים ועיוור בעצמו, "הרעיון בהקמתה היה להנגיש את הספרים לחיילים אחרי מלחמת השחרור, באמצעות כתב ברייל. רק בהמשך התפתח הברייל העברי".

עם השנים, המשיכה הספרייה לצעוד יד ביד עם הטכנולוגיה, "אחרי הברייל עברנו להקלטות סלילים, מהם לדיסקים, עברנו את מהפכת הדיגיטציה, ועכשיו אנחנו מעלים את הספרייה לענן. האפליקציה החדשה היא אחד מהכלים שמסייעים למנויים לקבל את הספר, בלי לחכות לשליח שיביא לביתם את הדיסקים השכורים".

שמואל נאמן, מנוי של הספרייה ומתכנת מנוסה, פיתח את האפליקציה מתוך שילוב בין צורך אישי ומקצועי.

"נולדתי כבד ראייה", הוא מספר, "כשהתנדבתי לצבא, שירתי ביחידת מחשבים, שם הוכשרתי, ובמהלך השנים אחר כך הקמתי חברה בתחום. לפני 11 שנה איבדתי את הראיה לגמרי. בהתחלה חשבתי שאאלץ לוותר על תיכנות, אבל התעקשתי, והבנתי שאם אתה רוצה, אתה יכול. לפני שנה וחצי התוודעתי לאפשרות של עיוורים להיעזר במסכי מגע בטלפונים סלולריים, והקמתי עם השותף שלי, יצחק גרבר, את Philosoft Mobile.

"זה עניין אותי כמובן מתוך צורך אישי, אבל גם איתגר אותי. התחלנו במלאכת ההתאמה והפיתוח. אמנם ניגשנו לפלטפורמה קיימת של מנוע דיבור באנדרואיד, אבל רצינו להתאים אותה למגוון נוסף של כלים בשירות העיוורים, וגם למבוגרים ומוגבלים. בהתחלה מכרתי טלפונים לעיוורים, ובמהלך ההדרכות למדתי על החולשות והחזקות של הפלטפורמה, והיכן יש מקום לשיפור".

- איך אדם שלא רואה יכול להפעיל מסך מגע?

"ההפעלה היא דו שלבית - ברגע שהמשתמש נוגע במסך, יש קול שמכריז באיזה כפתור מדובר. במקרה של האפליקציה לספרי הספרייה, יש פידבק שאומר אם נלחץ כפתור ההפעלה - Play, למשל. אם זה אכן הכפתור המבוקש, לחיצה כפולה תפעיל את הפונקציה".

הנגשת אפליקציות

היוזמה החלה כשנאמן וגרבר פנו למדען הראשי והציעו לו תוכנית להנגשת אפליקציות לאוכלוסיית העיוורים. "התוכנית אושרה באוגוסט האחרון. אחד הדברים שראינו שיש בו צורך - היה הנגשת הספרייה המרכזית".

- יש סמארטפונים מיוחדים לעיוורים?

"האידאולוגיה שלנו היא להשתמש בחומרה של אנשים רואים. זה נכון גם מבחינת העליות וגם מבחינת הדימוי העצמי. כשילד מגיע לכיתה ויש לו גלקסי 5, זה לא כמו שיש לו מכשיר ייעודי, לילד עם בעיות ראייה. לכן, לקחנו מכשיר אנדרואיד, יצרנו קבוצת עיוורים שסייעה לנו בהתאמה, וכך, הנגשנו להם את כל הספרים שבספרייה. בסופו של דבר הקמנו אפליקציה שמעניקה לעיוורים יתרון על פני אנשים רואים".

- כל ספרי הספרייה מוצעים באפליקציה?

"כן. האפליקציה נמצאת בגוגל פליי, ומתחברת לעשרות הספרים, והם יכולים לשמוע קודם כל תקציר, ואם הם מעוניינים, הם יכולים 'לשאול' את הספר באופן מיידי, בעוד שלפני כן, הם היו מזמינים דיסקים, וממתינים לשליח".

- מה מחיר האפליקציה?

"היא חינמית, המינוי של הספרייה בתשלום".

- אמרת שהיא רק במכשירי אנדרואיד, למה בעצם?

"זו פלטפורמה מתאימה וזולה יותר. באופן היסטורי, יש יותר עיוורים עם אנדרואיד, כי מנוע הדיבור הבסיסי, היה מלכתחילה רק באנדרואיד. זה יהיה גם באייפון בהמשך". בנוסף לספרי הספרייה, מספר נאמן, הוא מתכוון להמשיך ולהתאים באמצעות הפיתוח, לא רק ספרי קריאה, אלא גם תכנים נוספים, כמו תכנים תיירותיים, ואפילו עלוני מידע על תרופות.

"הפיתוח משרת עיוורים, אבל גם אוכלוסיות נוספות כמו מבוגרים, כבדי ראיה, ורמות מסוימות של דיסלקציה".

10,000 מנויים

"הספרייה לעיוורים מכילה היום עשרות אלפי כותרים. יש לנו 10,000 מנויים, בכל הגילאים", מתגאה באר, "בספרייה אפשר למצוא את כל הז'אנרים - רומנים, מתח, ספרי עיון מהיסטוריה ועד פסיכולוגיה".

- יש מגבלה של זכויות יוצרים על ספרים מוקלטים?

"לפני שנה התקבל חוק לגבי הזכות שלנו להנגיש ספרים, ככה שלא נדרש אישור של היוצרים, והחוק עצמו מקנה אישור. לזכות הסופרים בישראל ייאמר שהם תמיד תמכו בזה".

- מבחינה טכנולוגית, איפה ישראל נמצאת מול העולם?

"באוגוסט הייתי בכנס בינלאומי, וראיתי שאנחנו בקדמת הטכנולוגיה. אנחנו בתפיסה שטכנולוגיה יכולה לשנות. בעברי, הייתי מנהל מערכות המידע של המשטרה. כשפגשתי את שמואל, הבנתי ששנינו עיוורים עם אוריינטציה למהפכות טכנולוגיות, ושנינו רצינו לעשות שינוי, וכך הכנסנו את האפליקציה".

- והאפליקציה עושה שינוי?

"אנחנו בהתחלה. בספרייה שלנו, בשונה מספרייה רגילה, קורא אף פעם לא יוצא בידיים ריקות. המטרה שלנו להפוך בקרוב למרכז תרבות כולל, להנגיש סרטים ואפילו הצגות תיאטרון מוקלטות".

- מטעם מי פועלת הספרייה?

"50% במימון משרד התרבות, והיתר אנשים טובים".

השימוש של עיוורים בסמארטפון: זיהוי שטרות, שיחות בווטסאפ והפעלה קולית

"הסמארטפונים נגישים כבר מזמן לעיוורים", מסביר שמואל נאמן, "קיימת תוכנה בסיסית בשם Talkbackבאנדרואיד, ו-Voiceoverבאייפון. שתיהן נוחות להתקנה".

באחת הפעמים בהן התקשרתי אל שמואל נאמן, הוא לא הספיק לענות. חצי שעה אחר כך הוא צלצל חזרה. לקח לי כמה דקות להבין שיש מקום לתהות, כיצד הוא ידע מי חיפש אותו. "זו חבילה של אפליקציות מבוססות קול בעברית, כמו למשל לחיצה על הפקודה: 'תן לי רשימת אנשי קשר, או תן לי רשימת שיחות נכנסות'", הוא הסביר.

- כמו SIRI?

"כן, אבל בעברית".

- איזה עוד אפליקציות מסייעות לעיוורים?

"יש אפליקציה פופולרית לזיהוי שטרות בשם Wallet Blind-Droid - מכוונים את הטלפון לשטר והוא מזהה את הסכום. המקבילה באייפון היא Money Reader שעולה כסף. באופן אישי, אני סבור שהטכניקה הכי שימושית היא קיפול השטר באופן מסוים", מודה נאמן.

"יש גם אפליקציות שמאוד נפוצות בקרב עיוורים, למרות שאינן מכוונות להם במיוחד, אלא לכלל האוכלוסיה. ווטסאפ למשל, מאפשרת לשלוח הודעות מוקלטות, וזוכה להצלחה רבה במיוחד בקרב כבדי ראייה. באופן כללי אוכלוסיית העיוורים פחות ניידת, ואפליקציה כזו מאפשרת להם לקיים הרבה יותר אינטראקציות.

"אפליקציה שימושית נוספת היא 'גט טקסי'. היתרון הגדול שלה הוא שלא תמיד אני יודע להגיד לנהג המונית שהזמנתי היכן בדיוק אני נמצא. הודות לאפליקציה הזו, הוא כבר יודע לבד לאתר אותי".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק