גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היזמים לא הגיעו למחצית הרווח שחשבו שיגיעו אליו"

אחרי שההתחדשות העירונית עוברת את מחסומי הביורוקרטיה והתכנון, היא נתקלת במשוכת המימון

גגות ת"א / צילום: איל יצהר
גגות ת"א / צילום: איל יצהר

את הפאנל של מקורות מימון לתמ"א 38 והתחדשות עירונית, בוועידת הנדל"ן של "גלובס", פתחה המנחה רו"ח חופית גוטסדינר, שותפה באשכול הנדל"ן, BDO זיו האפט, בטריוויה אתגרית, שמטרתה היתה להכות את המומחים בתחום. הקבלנים, הבנקאים והיזמים שהשתתפו בפאנל נדרשו להפגין ידע ובקיאות על מקורות המימון של תמ"א 38 ולגלות מה הם המכשולים שעוצרים את הפרויקטים ברחבי הארץ.

איילת רוסק, מנהלת סקטור נדל"ן מבנק ירושלים, נשאלה מדוע עד עכשיו המימון מטעם הבנקים היה נמוך ומה הם השיקולים למתן המימון לפרויקט. "כיום יש פוטנציאל בתחום ההתחדשות העירונית. יש לנו היום 50 פרויקטים פעילים. אנחנו רואים יזמים שחוזרים אלינו פעם שנייה ופעם שלישית. רואים תהליך התקדמות בשוק. זה נכון שהשיקולים המנחים למתן המימון ליזמים מבוססים על פרמטרים כמו ניסיון ומוניטין, הון עצמי, ליווי פיננסי נטו, ניסיון היזם ועבר תעסוקתי. אך אני חושבת שהיום יש התקדמות והתפתחות בנושא".

על דברים אלה הגיב בביקורתיות ראם רצון, מבעלי חברת אבגד החזקות: "זה נכון שהבנק מאפשר מימון לחברות הגדולות, וזה מראה שהשוק משתכלל. אך אני יודע כי היום פרויקטים רבים שנתקעו בתחילת הדרך כי הבנקים לא רצו לספק מימון והגיבו מכוח השמרנות".

שמעון הייבלום, סגן יו"ר קרסו נדל"ן, השיב לדברים: "אני חושב שזה שהבנקים לא העבירו מיד מימון זה לא בגלל שהם לא היו מפותחים. הבנקים - חוץ מבנק ירושלים - אמרו אנחנו מעדיפים להיכנס לפרויקטים הרבה יותר גדולים של חברות מוכרות כמו קרסו ודניה, ולא להתייחס לחברות קטנות יותר עם פרויקטים מצומצמים של ארבע וחמש דירות".

"הרשויות מכשילות"

ליזם אבי כץ, מייסד קופיקס וקרן הגשמה, היתה בטן מלאה על מדיניות הממשלה ועל הרשויות, שלדבריו מכשילות את המהלכים לקידום הפרויקטים. "המטרה של התמ"א היתה לפתור את משבר הדיור. וזה לא נעשה. בסיכומו של עניין הזכויות בתמ"א 38 שהמדינה נתנה, נתקעו. היזמים לא הגיעו למחצית הרווח שהם חשבו שיגיעו אליו. אם אתה לא היית עומד בחצי מהתחזית הפיננסית שלך לא היית יוצא לדרך. את הפרויקט צריך לעשות מא' עד ת', וזה נתקע".

כץ הוסיף: "אתה ממשיך לנהל את ההליך מול הרשויות. יש לך 17 רגולטורים עד שאתה מוציא את המפתח ונותן לרוכש. מצד אחד, אתה לא מקבל כסף מהקונים, מצד שני, אתה מחכה לאישורים במשך שנים מהרשויות".

בשלב זה התעורר ויכוח בין מאור דואק, מנכ"ל מניף שירותים פיננסיים וצחי אגסי, מנכ"ל ושותף חטיבת הנדל"ן בחב' אלוני האפט שלא הסכימו עם דבריו של כץ.

"זה לא בהכרח נכון", אמר אגסי. "יש פרויקטים חדשים שמקבלים אישורים יותר מהרבה פרויקטים ישנים יותר. אני חושב שאנחנו נמצאים בצומת מרכזי. הבעיה העיקרית שהיום השוק נפתח להמון מאכרים. אין כדאיות כלכלית כאשר מדובר על פחות מ-18 מטר..." כץ התפרץ לדבריו והביא דוגמאות. "בוא ניקח עיר לא מסכנה ולא עשירה, ונתחיל לבדוק את השלבים להתפתחות התמ"א. נראה שמשהו שם לא טוב, לא זורם. אם רוצים להפוך את התמ"א לא למשהו בוטיק, אלא באמת למשהו המוני, צריך לקחת אותה למקום שרוצה לפתור פתרונות דיור".

בהמשך לכך טען כץ, "אני לא מבין בשביל מה לקחת בניין אומלל, ולאפר אותו ולהוציא אותו משופץ? אני אתן לך פתרון פשוט שהיה יכול להתקיים אם שר האוצר היה יצירתי: להגיד לחברה כמו קרסו, תשפצו בניין ישן, ובזמן הזה תתנו זכויות בנייה של 40 קומות במגרש ריק. וככה גם לא העמסתי על בניין ישן וגם נתתי להם את הזכויות שלהם. מה, קשה לתת תשובה לדבר הזה? ואני מדבר גם על שרי השיכון, הכלכלה והאוצר. חמורים. תשובה פשוטה הם לא יכולים לתת".

דואק ציין בשלב זה: "אחת הבעיות העיקריות היא איזה וכמה זכויות אותו קבלן יקבל. הוא הרי לא יקבל את אותן זכויות במגרש החדש".

כץ, לא הסכים עם הדברים והשיב מיד: "אתם, כולכם חיים בתסמונת האישה המוכה, קיבלתם את הגזרה שתמ"א לוקחת עשר שנים, קיבלתם את זה שחרא פה. רבותיי, צריכים לעצור כאן ולשנות את ההסתכלות. הרי תבוא הממשלה שתעשה את זה. יבוא שר אוצר ויוכל להכניס את השינויים האלה".

"הון עצמי מוגדל"

גוטסדינר שאלה את היזמים מאיפה גייסו את הכסף, והאם מקורות המימון שלהם היו עצמאיים. גילי דקל, יו"ר חברת "מותג עירוני", גרס: "כיום המסננת במתן המימון היא דקה. ופעילות הסינון מנקה את השוק מכל מיני מאכערים, מכל מיני זבי חוטם ברחוב. כשאני התחלתי לטפל בתמ"א הייתי צעיר, ידעתי שזה המשחק, ואני לא אתחיל לספור כל מטר וכל קרמיקה. אך כיום, יש מגבלות רבות, שדורשות מהיזם לעבור בדרך חתחתים ולנסות להשיג עוד ועוד מקורות מימון. כיום כל פרויקט עולה בין 400 ל-600 אלף שקל, ואני יודע - אני מממן את זה. מי שחושב שהוא יכול להגיע לפרויקט הזה ללא הון עצמי מוגדל, בלי לקחת בחשבון את ההוצאות הרבות לשמאים, עו"ד ועוד, הוא בבעיה. עדיף לו שלא ייכנס לתחום הזה. לכן זה טוב שהשוק מנקה את עצמו",

בשלב זה התערב שוב היזם ראם רצון והסביר כי זו בדיוק הבעיה: "אנחנו כחברה יזמית עובדים ארבע עד חמש שנים, על עשרה עד 20 פרויקטים ובסופם יוצאים אולי שניים, שלושה, ארבעה. הבעיה היא חוסר הוודאות בשוק, שמתוך חזון של עשרות פרויקטים, יוצאים בודדים מהם לאור".

בהמשך לדבריו, הוסיף כץ: "זו לא גזירת הגורל. לא יכול להגיע איש מהטלוויזיה, מהתקשורת ואנחנו נהיה תלויים בו (הכוונה ליאיר לפיד, ס' כ'). ופתאום הוא יהיה שר אוצר. אין מדינה אחרת. צריך להתמודד עם מה שיש. אתם פשוט חיים עמוק בתוך הבוץ".

דואק הסכים עם כץ, אך סייג. "כץ צודק, אין לך משילות, אך גם יש דברים בשטח שלא תמיד אפשר להתאים אותם. זה הליך חסר תקדים מבחינת המימון, וקשה ליישם זאת. היום כל קבלן ומתווך סוג ז' מתחילים לעשות פרויקטים ומבטיחים הבטחות. היו הרבה זבי חוטם שהסתובבו בהתחלה וגם לדיירים החלו להיפתח העיניים.

"בהתחלה באמת היתה כוונה לבנות תמ"א לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, כי אנשים פחדו למות. אחר-כך הפחד התחלף, והעיניים התרחבו ורצו ממ"ד והגדלת מרפסת. אין לזה סוף. צריך להבין שיש חבלי לידה של השוק שאין מה לעשות כך או כך הממשלה לא יכולה לשלוט בזה".

עוד הוסיף דואק, "אנחנו צריכים תוכנית נורמלית שתעמיק את תוכנית ההסתגלות. לא הייתה גמישות בממשלה. כשאמרו 2.5 קומות בתמ"א זה לא מספיק. אם הממשלה לא תתקדם לשלב הבא ותלך אחורה כל הזמן אנחנו לא נתקדם".

הייבלום: "בעבר, כל מי שעלה לארץ, כל אינסטלטור היה מגיע לבנק ומבקש מימון לפרויקט לבנות 60 יחידות דיור. אח"כ בשנות ה-2000, הגענו לתהליכים של קבוצות רכישה, כל אחד נהיה מנהל קבוצת רכישה וזה מה שקרה עם תמ"א 38. נהיו קבלני חתימות. הם לא היו יזמים ולא קבלנים. אנחנו חשבנו שיש כאן במדינה פוטנציאל לבנות הרבה דירות בקצב הזה, אבל הפסדנו הרבה מאוד כסף בבניית פרויקטים של שתיים עד שלוש דירות. היום אנחנו הולכים בעיקר לפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש במתווה תמ"א 38/2, אלא אם יש לנו מלאי גדול של דירות. כך אפשר 'להוריד' בניין וזה בלי הרבה כאבי ראש".

"הדגים השמנים לא מחליטים"

רועי גבע, מנהל מערך ערבויות וליווי פיננסי בהראל ביטוח ופיננסים, התערב בנקודה זו ואמר: "אני חושב שצריך להישאר בנישה. ההישארות בנישה הזו, זה רק לגבי אנשים ששרדו את כל הדרך מההתחלה ועד הסוף, הבינו את הקושי. הסיפור שקבלן טוב, במקום נורמלי והוא בטוח מול הדיירים - הדרך שלו להמשך הדרך פתוחה וסלולה".

אגסי: "לצערי, הדגים השמנים לא יודעים לקבל החלטות. הרגולטור גורם לקיפאון בשוק. זה היה בחוק מע"מ 0% ומחר זה יקרה בחוק אחר של איזה לפיד אחד שיזרוק חוקים לאוויר ויפגע בשיטה".

דואק הציע מתווה לפתרון. "לדעתי הפתרון הוא שכל יזם יתמחה בפרויקט שלו. היזמים הגדולים יתמקדו בשלהם. היזמים הקטנים יתמחו בפרויקטים הקטנים, ושאר השוק - כל אחד יילך למקומו. אי אפשר למות בכל פרויקט תמ"א. העיר לא יכולה לשכפל את עצמה. כל אחד מכם קצת צודק וקצת מגזים".

נציגת הבנקים, רוסק הצטרפה לדבריו. "אני מסכימה שהבנקים צריכים לאפשר מימון ביד רחבה יותר, וחבל שאנחנו כמעט הבנק היחיד שמקדם ככה את התחום".

ראם חתם את הדברים: "אם יזמים רוצים לצמוח, לכם יש בעיה שהבנק לא יודע לעבוד. הבעיה העיקרית היא הבירוקרטיה, זה עובד רק איפה שהעירייה רוצה את זה".

עוד כתבות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן: המסוק של הנשיא איברהים ראיסי היה מעורב בתאונה

התקרית התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● לפי סגן מושל המחוז, המסוק התרסק, אולם לפי הטלוויזיה האיראנית, המסוק ביצע נחיתת חירום בעקבות מזג אוויר ערפילי ● סוכנות הידיעות "מהר" האיראנית מדווחת כי המסוק שנשא את הנשיא נחת

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין