גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג השכר השנתי: 95 מיליון שקל ל-5 בכירי טבע ב-2014

שם בולט נוסף בעשיריה הראשונה הוא אייזיק דבח, מנכ"ל ובעל השליטה ביצרנית ההלבשה התחתונה דלתא, עם עלות העסקה של 6.7 מיליון שקל ■ מנכ"ל ישראכרט הפורש דב קוטלר גרף בשנה שעברה 6 מיליון שקל

ארז ויגודמן / צילום: תמר מצפי
ארז ויגודמן / צילום: תמר מצפי

טפטוף הדוחות הכספיים של החברות הבורסאיות ל-2014 הספיק כבר לחשוף מספר מנהלים ובעלי שליטה שנהנו משנה מוצלחת, עם משכורות ותנאי העסקה מפנקים. את צמרת דירוג שיאני השכר לשנה החולפת מובילים - בפער גדול - ראשי מנהלי ענקית הגנריקה טבע.

חמשת המנהלים הבכירים של טבע נהנו אשתקד מתגמולים בהיקף מצטבר של 95 מיליון שקל (24.5 מיליון דולר), בוהבלת אלאן אוברמן, נשיא גנריקה אמריקה לשעבר,שעלות העסקתו השנתית הגיעה ל-7.3 מייליון דולר (28.5 מיליון שקל). השכר של אוברמן, שסיים את תפקידו בסוף 2014, עמד על 850 אלף דולר, ובנוסף הוא נהנה מבונוס של 1.2 מיליון דולר ומתגמולים נוספים של כ-4.5 מיליון דולר הקשורים לסיום תפקידו. אוברמן יהיה זכאי לתשלום מטבע גם ב-2015 בתנאים מסוימים.

שיאני השכר 2014

לצידו של אוברמן מתמקמים בצמרת הטבלה המדען הראשי של טבע, ד"ר מייקל היידן, עם עלות העסקה של 5.2 מיליון דולר (כ-20 מיליון שקל), והמנכ"ל ארז ויגודמן, שעלות העסקתו אשתקד הגיעה ל-4.5 מיליון דולר (כ-17.5 מיליון שקל). סוגרים את החמישייה הראשונה של שיאני השכר פרופסור יצחק קרינסקי, מנהל העסקים הראשי באסיה פאסיפיק של החברה, וריצ'רד אגוזי, סגן נשיא בטבע, שעלות העסקתם עמדה על קרוב ל-15 מיליון שקל כל אחד (3.7-3.8 מיליון דולר כל אחד).

שמות בולטים נוספים בעשיריה הראשונה הם אייזיק דבח, מנכ"ל ובעל השליטה ביצרנית ההלבשה התחתונה דלתא, עם עלות העסקה של 6.7 מיליון שקל (1.9 מיליון דולר), ומנכ"ל ישראכרט הפורש, דב קוטלר, שעלות העסקתו הגיעה ל-6 מיליון שקל. מובילים נוספים מהמגזר הפיננסי הם אורי פז, מנכ"ל בנק ירושלים, וישראל טראו, מנכ"ל בנק אגוד, שנהנו אשתקד מתגמולים בעלות של 3.2 מיליון שקל, כל אחד. עלות העסקתו של דוד קפאח, מנכ"ל דקסיה ישראל, הגיעה ל-2.6 מיליון שקל.

נציג ענף הנדל"ן בטבלה נכון לעכשיו הוא אברהם קוזניצקי, בעל השליטה בחברת מנרב, שבתפקידו כמנכ"ל החברה נהנה מעלות שכר של 4.7 מיליון שקל. בנו דרור, המכהן כמנכ"ל מנרב פרויקטים, הסתפק בתגמולים בעלות של כ-2 מיליון שקל.

שכר שמן בשופרסל

שם בולט נוסף ברשימה הוא חיים גייר, בעל השליטה בחברת איי.אי.אס (IES), שבתפקידו כיו"ר החברה נהנה משכר בעלות של 4 מיליון שקל. גייר חדל בסוף השבוע שעבר לכהן כיו"ר בעקבות הרשעתו במתן שוחד לראש עיריית רמת גן לשעבר, צבי בר, בנוגע לפרויקט נדל"ן שקידם בעיר.

בשלב זה המגזר הנשי שולח שמות בודדים לצמרת השיאנים: עדנה פרס לכיש, סמנכ"לית בכירה בבנק אגוד, זכתה לשכר בעלות של 2.9 מיליון שקל; אסתי מעוז, סמנכ"לית שיווק ופיתוח אסטרטגי בדלתא, נהנתה מתגמולים שהצטברו ל-2.5 מיליון שקל; ועלות שכרה של ויקי לוי, סמנכ"לית מסחר בישראכרט, עמדה אשתקד על 2.2 מיליון שקל.

מבין החברות המפסידות בולטת רשת קמעונאות המזון שופרסל שסיכמה את 2014 בהפסד ענק של 110 מיליון שקל, אך שילמה לחמשת בכיריה שכר בעלות של 7 מיליון שקל. בראש המשתכרים בחברה עומד המנכ"ל איציק אברכהן, שעלות שכרו אשתקד עמדה על 2 מיליון שקל.

חברת הביומד אקסלנז ביוסיינס נשאה אשתקד בעלות העסקה של 1.3 מיליון שקל למנכ"ל, לורנס כהן, ובסך הכל עלות שכר ששת בכיריה הגיעה ל-4.4 מיליון שקל, וזאת למרות שסיכמה את השנה בהפסד של 34 מיליון שקל - קצת יותר מההפסד שהציגה בסיכום 2013 (32.5 מיליון שקל).

עוד מבין המפסידות, חברת הביומד ביוקנסל סיכמה את 2014 בהפסד של 21.5 מיליון שקל, אחרי הפסד שנתי דומה ב-2013, מה שלא מנע ממנה לשלם אשתקד לחמשת בכיריה 3.4 מיליון שקל. המנכ"ל, יונתן בורגין, זכה לשכר בעלות של מיליון שקל.

גם הישראליות הנסחרות בוול סטריט ידווחו על שכר הבכירים

שירי חביב ולדהורן

צ'ק פוינט, Wix, סודהסטרים ואורבוטק, הן רק חלק מהחברות הישראליות שמניותיהן נסחרות בוול סטריט ואינן רשומות למסחר בבורסה בת"א. עד לפני מספר חודשים חברות כאלה לא חויבו לפרט את עלות שכר הבכירים בהן על בסיס אישי, אך תיקון לחוק החברות שאושר בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת בשנה החולפת, מחייב כעת גם אותן לעשות זאת.

סנונית ראשונה הגיעה בסוף השבוע מכיוון אורבוטק, שמייצרת מערכות בדיקה למכשירים אלקטרוניים. החברה פרסמה את הדוח השנתי המורחב ל-2014 ובו פירוט שכר חמשת הבכירים בה. עלות שכר המנכ"ל, אשר לוי, הסתכמה ב-2014 ב-1.3 מיליון דולר; עלות שכר היו"ר הפעיל יוחאי ריכטר הייתה כ-958 אלף דולר; עלות שכרם של כל אחד משלושה בכירים נוספים - הנשיא וסמנכ"ל התפעול, מנהל משאבי האנוש ומנהל מערכות המידע - נעה סביב מיליון דולר.

כאמור, עד לאחרונה חובת הדיווח של החברה לציבור על שכר חמשת הבכירים בה חלה רק על חברות ציבוריות ישראליות שנסחרות בבורסה המקומית. חברות חוץ (חברות שהתאגדו בישראל אך נסחרות רק בחו"ל), וחברות דואליות, היו פטורות מהפרסום. אך ב-2013 חל שינוי מסוים כשנחתם הסכם פשרה ליישוב תביעה ייצוגית נגד טבע, חברה דואלית, על כך שלא דיווחה על שכר בכיריה כנדרש מחברה ישראלית שנסחרת בת"א. במסגרת הפשרה הסכימה טבע לחשוף את שכר בכיריה.

מכיוון שהתביעה סוכמה בפשרה וללא פסק דין סופי בנוגע לחובת דיווח השכר של החברות הדואליות, עלה חשש שחברות דואליות יעדיפו להפוך לחברות חוץ - כלומר, להימחק ממסחר בת"א - כדי להימנע מפרסום שכר הבכירים על בסיס אישי. לפיכך הוחלט בכנסת להצביע בעד אחידות בחובות הדיווח שתחול גם על חברות דואליות וגם חברות חוץ.

בקרב החברות שנסחרות בת"א נשמעות לא אחת תלונות על הגברת הרגולציה. כך, למשל, מלאנוקס העדיפה להפסיק להיסחר בת"א ב-2013 על רקע טענותיה כלפי הרגולציה כאן, וכעת היא נסחרת רק בנאסד"ק.

לדברי עו"ד ארי פריד, שותף במשרד גורניצקי ושות' המתמחה בשוק ההון הבינלאומי, "התיקון החדש לחוק מציב משוכה רגולטורית נוספת בפני החברות". לדבריו, "גם אם נקבל את ההנחה שגילוי שכר הבכירים הוא לטובת הציבור, צריך לשאול האם התועלת שתצמח מהתיקון גוברת על העלויות ועל הפגיעה הפוטנציאלית במשק הישראלי".

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה