גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותאורן נהרי

הרודן פוטין

לא סופר אף אחד, וזה אמור להפחיד אותנו

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

גורל מצער פוקד את מתנגדי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הם מוצאים את מותם בטרם עת. אם בתאונת-דרכים - כלומר בפיצוץ מטען נפץ במכונית, רצח בלב מוסקבה ביום-הולדתו של פוטין, התאבדות מסתורית, הרעלה בחומר רדיואקטיבי בלונדון, ואתמול (שבת) בארבע יריות בגבו של אחד האחרונים שהעז לבקר את פוטין ולהמשיך לחיות בארצו, ברוסיה.

סגן ראש-ממשלת רוסיה לשעבר, המדינאי בוריס נמצוב, היה פטריוט. כשראיינתי אותו לפני שנים ספורות בבואו לביקור בישראל, אמר נמצוב (בן לאימא יהודייה) שהוא אינו אויב לפוטין, הוא רק מבקש שרוסיה תהיה דמוקרטיה במלוא מובן המילה. ייתכן שהוא לא ראה בעצמו אויב לפוטין, אך פוטין והמעגל סביב נשיא רוסיה ראה בנמצוב אויב, עוד אויב. הוא נרצח בהתנקשות מתוכננת היטב במרחק מטרים ספורים מאחד המקומות המאובטחים בעולם, באזור המכוסה כולו במצלמות אבטחה, ובו שוטרים וחיילים רבים.

הרוצח לא חשש מפניהם. נשיא רוסיה פוטין היה הראשון להזדעזע, והודיע שיפקח אישית על החקירה כדי ללכוד את מבצעי הפשע הנתעב. כך גם ביקשו ממנו מנהיגי המערב. מיד עם היוודע הרצח כינס ראש התביעה מסיבת-עיתונאים, שבה הציג שלושה כיווני חקירה: רצח על רקע אישי - נמצוב היה בן-זוגה של דוגמנית אוקראינית צעירה ממנו ב-30 שנה, שהייתה לצידו ולא נפגעה בהתנקשות; רצח על-ידי האסלאם הקיצוני - נמצוב הזדהה עם מחאת השבועון הסאטירי הצרפתי שארלי הבדו; והכיוון המבטיח ביותר - רצח שנועד לחבל ביציבות ברוסיה, נמצוב הועלה כקורבן כדי לפגוע בפוטין. כלומר, חבריו באופוזיציה רצחו את מנהיגם כדי להשחיר את פניו של פוטין. ובל יהיו אי-הבנות: המשטר יחזור על התזה הזו בכל כלי תקשורת העומד לרשותו - ואין אחרים ברוסיה - ואזרחי רוסיה יאמינו לה. או יעמידו פנים שהם מאמינים לה.

אז ייתכן שנמצוב נרצח על רקע מערכת יחסים רומנטית. הרי מה האינטרס לכאורה של המשטר לחסל אמנם איש אופוזיציה, אבל מבחינת האיום על מעמדו של פוטין נמצוב היה יתוש, זמזום טורדני המצליח להביא כמה אלפי בני-אדם להפגנות נגד הנשיא ותו לא? פטרו פורושנקו, ראש ממשלת אוקראינה העלה את התזה - היום אמור היה נמצוב להוביל עצרת מחאה נגד המלחמה באוקראינה ולהציג הוכחות למעורבות הקרמלין במלחמה, לשקרי פוטין שמדובר רק בבדלנים פרו-רוסים.

מעבר לנמצוב ברור שרוסיה כבר אינה דמוקרטיה. לא בשום מובן מקובל של המילה. נכון, הנשיא הוא האדם הפופולרי ביותר במדינה, וייבחר ברוב עצום בכל מערכת בחירות שתתקיים ברוסיה בעתיד הנראה לעין, אבל ברוסיה של היום אין מערכת משפט עצמאית, אין בית-מחוקקים עצמאי, וגם לא תקשורת חופשית וזכויות קניין לאזרח, פרט לאזרח פוטין.

הנה רשימה קצרה של האנשים שפוטין ראה בהם - לא, לא יריבים פוליטיים, אלא אויבים. כי אצל נשיא רוסיה הכול אישי. כמאמרו של אחד משני האישים שפוטין מעריץ, יוסיף סטלין (השני הוא הצאר פיוטר הגדול, בונה עירו של פוטין סנקט-פטרסבורג): יש איש, יש בעיה, אין איש - אין בעיה. ובעיותיו של פוטין נפתרות בדרך סופית.

רשימה חלקית: ארקדי וקסלר, עיתונאי שחקר את מותו המסתורי של פטרונו של פוטין, נהרג בהתפוצצות מכוניתו. סרגיי יושנקוב, מנהיג המפלגה הליברלית שטען שיש לו מידע מטלטל על מלחמת צ'צ'ניה השנייה, נרצח ביריות מחוץ לביתו במוסקבה. אנה פוליטקובסקיה, העיתונאית המפורסמת ברוסיה, פעילת זכויות אדם שהביכה את המשטר בפרסומיה ממלחמת צ'צ'ניה, נרצחה במעלית בביתה במוסקבה. סטניסלב מרקלוב, עורך-דין ופעיל זכויות אדם שייצג את פוליטקובסקיה, נרצח מחוץ לקרמלין.

רוח המפקד מנשבת במסדרונות הכוח של הקרמלין

נטליה אסתמירובה, פעילת זכויות אדם בצ'צ'ניה, הזוכה הראשונה בפרס על-שם פוליטקובסקיה, נחטפה ונרצחה. אלכסיי דבוצ'נקו, שחקן פופולרי ומתנגד לפוטין נמצא מת בדירתו (בתחילה הודיעו שמותו פלילי, אחר-כך שנפל ומת לאחר שהפריז בשתייה). אלכסיי ליטביננקו, סוכן ביון לשעבר שברח ללונדון וחשף פרטים על פעילות שירותי הביון הרוסיים, נרצח בהרעלת פולוניום; האיש שסעד איתו וכנראה הרעיל אותו מבוקש לחקירה בלונדון, לעולם לא יוסגר, ומכהן כיום כציר בפרלמנט הרוסי, ה"דומא". סרגיי מגניציקי נכלא אחרי שחשף פרשת שחיתות, ומת בכלא שנה אחר-כך, מכריו טוענים שהוכה למוות, גזר-הדין הרוסי - התאבדות.

לטענת הקרמלין, גם בוריס ברזובסקי, האוליגרך היהודי שהיה פטרונו של פוטין ולימים אויבו הגדול, התאבד בדירתו בלונדון אחרי שאיבד חלק ניכר מהונו. וכעת נמצוב. והרשימה חלקית. ומי שלא מצא את מותו נכלא והוגלה, כמו מיכאיל חודורקובסקי, האדם שביקש לרוץ לנשיאות נגד פוטין; אלכסיי נבלני הבלוכר, במעצר-בית, שהאמין בתמימותו שהוא יכול לשנות את השיטה, או גלה מרצון ברגע האחרון - כמו גארי קספרוב, ולדימיר גוסינסקי, ליאוניד נבזלין ואחרים.

האם פוטין יושב בלילות בקרמלין, מצביע על רשימות אויביו, ואומר לוותיקי הק.ג.ב (גוף הביון והמשטרה החשאית): אתה יודע מה לעשות איתו? - לא. אבל רוח המפקד מנשבת במסדרונות הכוח של הקרמלין, ודברים נעשים כדי לרצות את הבוס. ודבר נוסף באשר לרצח: אם אכן הוזמן על-ידי המשטר בדרך זו או אחרת, הוא מראה עד כמה פוטין לא סופר, לא את אזרחי רוסיה, וגם לא את המערב. או שהסנקציות מכעיסות אותו עד כדי כך, ששום דבר לא יעמוד בדרכו עוד - לא ממשלת אוקראינה, לא נשיא ארצות-הברית ומנהיגי האיחוד האירופי, לא האופוזיציה העלובה בארצו.

הוא, פוטין, ימשיך בדרכו - סיפוח חלקים ממדינות שכנות, אספקת נשק מתקדם לאיראן, רצח מתנגדים. והמחשבה הזו אמורה להפחיד לא רק את אזרחי רוסיה, אלא את כולנו.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם אלון סטופל, יו''ר רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

"הייטקיסטים דורשים משכורות של עמק הסיליקון. חברות עוברות לחו"ל"

שיחה עם אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות ● על הדרך שהובילה את ישראל ל־440 אלף מועסקים בהייטק מעבר לים, התייקרות העובד הישראלי והחיפוש אחר מנכ"ל חדש

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

תחזית האימים לוול סטריט – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אף שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ● התשואה הממוצעת שהציגו קרנות הגידור המנייתיות מתחילת השנה נפגעה ברבעון השלישי ● לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות • בבנק אוף אמריקה מתארים את המחשוב הקוונטי כ"גילוי האש הבא של האנושות" ● וגם: בנק ההשקעות הבריטי שפרסם תחזית קודרת בנוגע ל-S&P 500

כביש 232 בעוטף עזה / צילום: ג'יני סוכנות צילום

כבישי העוטף משתקמים בקצב, התקציב לצפון רק החל לזרום

בכבישי הדרום, בהם כביש 232 שניזוק קשות במתקפת 7 באוקטובר, הושקעו כ־250 מיליון שקל ● אלא שלצפון הגיע רק כרבע מהכסף לשיקום תשתיות התחבורה ולאחר שמנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ זעק בוועידת גלובס ● תמונת מצב

אורי עבדת / צילום: מיכאל גלעדי

חברי הילדות רק רצו להרוויח 1,000 שקל. כיום הם מנהלים 120 דירות

אורי עבדת והשותף שלו לדירה הגיעו לתחום שכירות המשנה כמעט במקרה: כשאחד מהם יצא למילואים, הם השכירו את החדר והבינו את הפוטנציאל ● כך הפך סאבלט נקודתי לחברה שמנהלת 120 נכסים בשכירות משנה

עובדי בניין / צילום: Shutterstock

התקנות החדשות שיזמי הנדל"ן צריכים להכיר

מתחילת השנה נהרגו 30 פועלים באתרי הבנייה, ומאות נפצעו ● תקנות הבטיחות החדשות, שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, מרחיבות את תחום האחריות המשפטית גם למזמיני הבנייה ● "המחוקק מכניס שחקנים חדשים לתוך מעגל האחריות לבטיחות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בת 108 הורישה את הנחלה לבת אחת מתוך שישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט ביטל צוואה שהעניקה את הנחלה לבת לאחר שקבע כי הייתה מעורבת בעריכתה ● אדם שחויב לשלם לעמוס לוזון כחצי מיליון שקל ביקש לעכב את התשלום עד להכרעה בערעור, אך בקשתו נדחתה ● והעליון ביטל חיוב של פרשמרקט ב־120 אלף שקל לאחר שקבע כי התביעה הייצוגית לא הביאה תועלת לציבור ● 3 פסקי דין בשבוע

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות של יועצו של רה"מ דלפו לרשת: איך אפשר היה להימנע מכך?

דליפת התכתבויות שיוחסו ליועץ רה"מ יונתן אוריך, הציפה מחדש את הסיכונים בשימוש בכלי בינה מלאכותית ובפיתוח מהיר של מערכות מידע ● מומחי סייבר מסבירים כיצד חשיפת מפתחות גישה, הגדרות שגויות במאגרי קוד ואחסון לא מאובטח של נתונים עלולים להוביל לזליגת מידע רגיש לרשת

המניות שיקפצו מחר בת"א, וההזדמנות של "פעם בדור" שמסמנים בג'יי. פי. מורגן

אחרי מתקפת החות'ים בשדה התעופה בריאד, הגאופוליטיקה תעמוד במוקד תשומת הלב ● התנודתיות בשווקים גוברת לקראת הבחירות בישראל ובחירות האמצע בארה"ב ● עונת הדוחות בארה"ב תיפתח השבוע, עם תוצאות הבנקים הגדולים ושתי ענקיות שבבים ● מה צפוי במדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: בג'יי. פי. מורגן ממליצים בחום על שילוב אג"ח קונצרניות בתיקי ההשקעות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

תימן. עשרות אלפי רכבי טויוטה נכנסו למדינה בשנים האחרונות / צילום: Reuters, Khaled Abdullah

סימני האזהרה למלחמה הבאה יכולים להימצא במקומות הכי לא צפויים

לפני שהטילים נורים והטנקים מופעלים, ההכנות למלחמה הבאה מותירות עקבות דווקא במרחב האזרחי ● מטנדרי הטויוטה של חמאס והחות'ים ועד היסטוריית ריצה בשעונים חכמים: כך לומדים חוקרי מודיעין לזהות אנומליות במסחר הבינלאומי ובמרחב הדיגיטלי - כדי להרכיב מחדש את הפאזל שלפני העימות הבא

פרופ' יצחק ברלוביץ' / צילום: אוריה תדמור

הלך לעולמו פרופ' יצחק (ברלו) ברלוביץ', בעבר מנכ"ל וולפסון והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות

ברלוביץ' נחשב למי שהציל את בית החולים וולפסון, ובתקופה בה עבד במשרד הבריאות היה שותף בניסוח "חוק ביטוח בריאות ממלכתי" ו"חוק זכויות החולה" ויזם את הסדרת הביטוח הרפואי לילדים חסרי ביטוח ● דורון אובז'נק, שניהל עמו פורום לשינוי במערכת הבריאות: "מעולם לא פגשתי אדם שידע כמוהו לגשר בין אנשים, להקשיב, להרגיע ולמצוא את המשותף"

הפנטהאוז שנמכר במגדל אינפיניטי / צילום: קבוצת חג'ג'

חג'ג' מכרה פנטהאוז במגדל אינפיניטי בתל אביב ב-55.5 מיליון שקל

הרוכש הוא יהודי אמריקאי שקנה את הדירה למגורים. המחיר אינו כולל עבודות גמר ● העסקה מתפרסמת לאחר מבצע שכלל מקדמה של מיליון שקל ודחיית יתרת התשלום, על רקע מכירת דירה אחת בלבד בפרויקט במחצית הראשונה של השנה

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הגירעון צפוי להצטמצם עד סוף השנה, וזה קשור לביצועים של אנבידיה

בלידר שוקי הון מעריכים כי הגירעון בסוף השנה יעמוד על 4% בלבד, לעומת יעד 4.9% ● הסיבה: הזינוק בייצוא של אנבידיה הוביל לגידול חריג בגביית המסים ● אלא שלמרות חבל ההצלה הפיסקלי, בשוק מעריכים כי מדובר בפלסטר זמני שלא ימנע לבדו את התייקרות החוב

אייל חומסקי / צילום: איל יצהר

דיסקונט ולאומי בוחנים השקעה במשרד הפרסום אדלר-חומסקי

זרועות ההשקעה של הבנקים בוחנות השקעה במשרד הפרסום הוותיק לפי שווי מוערך של כחצי מיליארד שקל ● בעבר נסחרו מניות אדלר-חומסקי בבורסה למשך זמן קצר, בטרם נמחקו ע"י בעלי השליטה ● ויקטור וקרט מלאומי פרטנרס מגיע מקשת 12 ומכיר היטב את משרדי הפרסום

דנה עזריאלי וד''ר יערה קידר / צילום: מאיר כהן

עזריאלי משיקה את מוזיאון האופנה הראשון בישראל, בהשקעה של 8-10 מיליון שקל

הפרויקט הוא שיתוף פעולה עם האוצרת והיסטוריונית האופנה ד"ר יערה קידר ● המוזיאון ייפתח בתחילת 2027 בעזריאלי שרונה בתל אביב, וישתרע על פני שלוש קומות ● דנה עזריאלי: "החיבור בין מסחר, קולינריה, תרבות, תוכן ופנאי הוא חלק מההתפתחות של עולם הנדל"ן המסחרי"

לא מי שחשבתם: מיהם שני האנשים המסתוריים שקובעים את התמונה הפוליטית?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: וינטר מסתבך עם אחוז החסימה, ועד כמה שבריריות התוצאות?

אביב שמני, מנכ''ל הסטארט-אפ Limy / צילום: ניר סלקמן

ב-7 באוקטובר הוא פגש את הגיהנום. אחרי שנתיים כבר הקים סטארט-אפ שמכניס מיליוני דולרים

"אי-אפשר לפספס עליי שלא הייתי ב-8200, אי-אפשר גם לפספס שאני ישראלי. היה מקרה שזה ביטל את ההשקעה בנו במקום. העוינות לישראל נוכחת" ● שיחה קצרה עם אביב שמני, מנכ"ל הסטארט-אפ Limy, שמודד ומשפר את ההשפעה של AI על מכירות

אלכסנדר וואנג / צילום: Reuters, Carlos Barria

המיליארדר חובב הממים ובעל תספורת המאלט שמאחורי אפליקציית הבינה המלאכותית המצליחה של מטא

אלכסנדר וואנג הזניק את מיוז לראש טבלאות הדירוג והחזיר את מטא למרוץ הבינה המלאכותית, גם אם עורר בדרך תרעומת בקרב עובדי ענקית הטכנולוגיה

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

בנק וואן זירו מפטר כ-10% מהעובדים בגלל "הבינה המלאכותית"

הבנק הדיגיטלי הודיע הבוקר לעובדיו על מהלך התייעלות הכולל פיטורים של כ-30-25 עובדים ● במכתב שנשלח לעובדים הסביר המנכ"ל אייל גפני כי "הבינה המלאכותית משנה את הדרך שבה ארגונים עובדים"

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום:  מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, גלעד קוולרציק

הסירוב של ברק, המבוכה של נתניהו: למה בישראל אין עימות בחירות?

כמעט כל המדינות המפותחות מקיימות עימותים טלוויזיוניים בין המועמדים המובילים בבחירות ● פעם גם ישראל הייתה ברשימה הזאת, אבל לפני כמעט שלושה עשורים נוצר התקדים שהוציא אותה ממנה ● והמחקרים מראים: איזה גורם קובע את זהות המנצח בעימות? ● המשרוקית של גלובס

מימין: אדם סינגולדה, מייסד  ומנכ''ל טאבולה ודיוויד קוסטמן, מנכ''ל טידס (אאוטבריין לשעבר) / צילום: טאבולה, נועם גלאי

"אולי הגניבה הגדולה בהיסטוריה": אתרי החדשות מאבדים גולשים ל-AI, וענקיות הפרסום הדיגיטלי בלחץ

חד-הקרן אופן ווב הגיש לאחרונה בקשה למינוי נאמן, ומניותיהן של טידס וטאבולה, הפועלות בתחום המלצות התוכן, נחתכו מאז ההנפקה ● הסיבה היא נהירת הגולשים למנועי הבינה המלאכותית והרשתות החברתיות ששואבים למעשה תוכן מאתרי החדשות, וזו מובילה לצמצום משמעותי בשטחי הפרסום של אותם אתרים ● והעתיד? "למנועי ה-AI והחיפוש יהיו הסכמים עם אתרי חדשות - אבל אלה יהיו יוקרתיים וספורים מאוד"