גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

" בעוד עשרים שנה, במקום לחקות את eBay ואמזון, היזמים יחקו את המודל של עליבאבא"

ענקית המסחר המקוון עליבאבא צומחת במהירות, מתחרה במקבילותיה המערביות הוותיקות, ושווה כיום יותר מ-230 מיליארד דולר. פורטר אריסמן, שעבד בחברה הסינית במשך שמונה שנים וליווה מקרוב את צמיחתה, משוכנע שכמו שהיא חוללה מהפך בקרב הרגלי הצריכה במדינות המתפתחות, כך היא תגשר על הפערים בין סין ומדינות המערב

פק גדול אם מישהו בכלל זוכר את הקשר של עליבאבא לארבעים השודדים. מרבית הסיכויים, שבקרב הדור הצעיר יותר, שמו של הגיבור האגדי נקשר היום בעיקר בגאדג'טים, בגדים, צעצועים ומוצרים זולים הרבה יותר מאשר בחנויות בארץ.

מאז הוקמה קבוצת עליבאבא הסינית בשנת 1999, כשבראשה היזם הצעיר ג'ק מא, התפתחה ענקית הסחר המקוון וצמחה, כשהיא מתחרה בענקיות מערביות ומבוססות כמו eBay ואמזון. בספטמבר 2014 ביצעה קבוצת עליבאבא את ההנפקה הראשונה שלה בוול סטריט, והצליחה לגייס 25 מיליארד דולר. לאחר ההנפקה הוערך שווי החברה בכ-231 מיליארד דולר, ומאז הוא ידע לא מעט עליות.

פורטר אריסמן, צעיר אמריקאי, הגיע לסין בשנת 1994, ובשנת 2000 הצטרף לצוות הניהול בחברה החדשה והחדשנית. כעבור שמונה שנים עזב. השהות ארוכת השנים בסין, והחבירה לצוות הסיני, הותירו בו רושם רב, בעקבותיו ביים סרט בשם "קרוקדיל בנהר יאנגצה" (Crocodile in the Yangtze) המספר את סיפורה של החברה ושל העומד בראשה מנקודת מבט מערבית. על השינוי העצום שחוללה החברה בשווקים הגלובליים, ניתן יהיה לקרוא גם בספרו החדש של אריסמן, "Alibaba's World", אשר ייצא בחודש מאי הקרוב, ואותו ניתן להזמין כבר עכשיו, באמזון כמובן.

בראיון מיוחד ל"פירמה" מספר אריסמן על משמעות המהפכה שחוללה קבוצת עליבאבא, על סודות ההצלחה שלה בתחום המסחר המקוון, ועל דמותו הכריזמטית של העומד בראשה, ג'ק מא. מיליארדי רוכשים לא טועים.

הקרוקודיל ינצח את הכריש

"לפני 15 שנה זה נראה בלתי סביר שג'ק מא, מורה לשעבר, יחד עם צוות של 17 מייסדים, יהפכו את עליבאבא לחברת האי-קומרס הגדולה בעולם", מסביר אריסמן. "בימים שבהם הם הקימו את החברה, היו רק 2 מיליון משתמשי אינטרנט בסין, ונראה היה שחברה הפועלת במדינה לא באמת תוכל לפרוץ לשוק המקוון. ואז, ההנפקה הראשונית של עליבאבא בספטמבר האחרון, משכה תשומת לב בקנה מידה עולמי. במהלך תקופת העבודה שלי בחברה, משנת 2000 ועד 2008, יכולתי לראות את זה קורה. למעשה, כבר בימיה הראשונים, ידעתי שיום יבוא והיא תפרוץ".

על סמך מה? בגלל דמותו של ג'ק מא?

"ג'ק מא הוא איש חזון עבור עולם האי-קומרס בסין, באותה מידה שבה סטיב ג'ובס היה איש חזון לאפל. למא יש ראייה ארוכת טווח, והוא התמקד במאמץ להשביע את רצון הלקוחות, בעוד שהמתחרים שלו הסתפקו בראייה קצרת טווח, והתמקדו בלהשביע את רצון וול סטריט. לדעתי, המפתח להצלחת עליבאבא טמון בכך שמא השכיל לקבץ יחד אנשים רגילים, ולבנות חזון ותרבות ארגונית שתעצים אותם. מבחינתי, זה היה שיעור חשוב על הפוטנציאל האנושי. למדתי שחברת אינטרנט גלובלית יכולה לקום בכל מקום, ובאמצעות אימוץ ערכים פשוטים, שלא לומר נאיביים, היא יכולה לעקוף אפילו את אלו שנתפסות כגולית של השוק".

יכול להיות שזה קרה דווקא משום שהיא צמחה בשווקים המתעוררים?

"כן, ותמיד האמנתי בכך. ההוכחה לכך הייתה ההנפקה של עליבאבא בשנה שעברה. אי-קומרס התחיל במדינות מפותחות, משום שהיה להן כבר בסיס מתוחכם מספיק בארה"ב ובאירופה. זה היה צעד אבולוציוני במערב, בעוד שבשווקים המתעוררים היה זה צעד מהפכני. הניסיון של עליבאבא הוכיח שגם אם לאי-קומרס לקח זמן להמריא בשווקים המתעוררים, ברגע שהשיטה הצליחה להכות שורשים, היא הייתה חשובה הרבה יותר לכלכלה המקומית. וברגע שהוקמה התשתית, המסחר קפץ מעולם האופליין לאונליין מבלי לחכות עשורים עד שהיסודות יתפתחו בערים הקטנות. בעוד עשרים שנה, במקום לחקות את המודלים של eBay ואמזון, היזמים החדשים כבר יחקו את המודל של עליבאבא. אני מייעץ לכמה חברות אי-קומרס באפריקה, אמריקה הלטינית והודו, וזה בדיוק מה שהן עושות היום".

איך "הסיניות" של עליבאבא באה לידי ביטוי בחברה?

"אני נוהג לכנות את עליבאבא 'סטארט-אפ מעמק הסיליקון, עם מאפיינים סיניים'. היא דומה במידה רבה למקבילותיה בעמק הסיליקון: יש לה תרבות יזמית והיא מושכת צעירים מבריקים ואידאליסטיים. מאידך, היא גם מאוד סינית. זה אומר שהתרבות הארגונית בה היא יותר קבוצתית, ויש בה הרבה יותר לכידות מאשר במערב. החלטות מתקבלות במהירות גדולה יותר, כשלעתים הן מתקבלות על סמך תחושת בטן, ולאו דווקא על סמך ניתוח מעמיק. בסין בכלל ובעליבאבא בפרט, היזמים מעריכים פעולה, ניסוי וטעייה, על פני תכנון זהיר. יש טוענים שזה נובע מגישה דאואיסטית שמעדיפה זרימה על פני נוקשות".

אפרופו זרימה, לסרט שלך קראת "קרוקדיל בנהר יאנגצה". למה הכוונה?

"זה ציטוט מהדברים שג'ק מא אמר. הוא הציג את עליבאבא כקרוקודיל בנהר היאנגצה, לעומת eBay, המתוארת ככריש באוקיינוס. הכוונה היא שאם הכרישים של eBay ייכנסו למים הסיניים, הקרוקודיל הוא שינצח. זו מטאפורה לאמונה שלו בכך ששחקן מקומי מכיר טוב יותר את השטח שבו הוא פועל, לעומת שחקן זר".

לדברי פורטר, כמה מהמנהלים הבינלאומיים שהגיעו איתו לעבוד בעליבאבא לא שרדו מאחר שהם לא העריכו את התרבות הסינית. "מבחינתם השיטה המערבית התעלתה על הדרך שבה עליבאבא התנהלה", הוא אומר. "הרגשתי שאני לכוד באמצע, בעיקר כשהם ניסו לשכנע אותי להוציא את ג'ק מא מאור הזרקורים. הם יצאו מנקודת הנחה שאין לו את הרצינות הנדרשת למנכ"ל של חברה מובילה. אני דווקא האמנתי שמא צריך להיות הוא עצמו, ולא לנסות לסגל לעצמו תכונות אחרות, ואין ספק שזה הוכיח עצמו והוא התגלה כמוכשר, שלא לומר - מוכשר הרבה יותר מכמה מנהלים מערביים. ובכלל, למדתי שאסור לשפוט סטארט-אפ מידית. חשוב לראות את מגמת השיפור ועליבאבא אכן הלכה והשתפרה, בעוד שהמנהלים המערביים הם אלה שלא שרדו בה".

לדעתך, מסחר מקוון לכשעצמו הוא גשר לפערים האלה?

"בוודאי. עליבאבא התחילה כפלטפורמה גלובלית, וג'ק מא תמיד ראה בה כלי לגישור על פערים. אני רוצה להאמין שלעובדה שעליבאבא עוזרת לגשר על פערים בינלאומיים, מחברת בין יזמים ומרחיבה את האינטראקציות, באמת תהיה השפעה חיובית בעתיד".

25% מהסינים קונים ברשת

אתה מציין בסרט שאתה היית "זבוב אמריקאי על החומה הסינית". מה הדבר החשוב ביותר שלמד הזבוב הזה?

"שלאדם הממוצע אין כמעט מושג איך נראות באמת חברות האינטרנט הצעירות והיצירתיות. לעליבאבא יש היום כ-30 אלף עובדים שחולקים את אותו חלום כמו המקבילים שלהם בעולם. יש אלפי 'ג'ק מא' חדשים שצצים מדי יום בסין. הם מסמלים את הניצנים למה שאני מאמין שעוד יצמח במדינה, עם התפוררות הבירוקרטיה הקומוניסטית. כשראיתי את הניצנים האלה, זה גרם לי להיות הרבה יותר אופטימי לגבי היכולת של סין לפתור את הבעיות ולעמוד באתגרים שלה, ולצעוד קדימה".

אז במבט קדימה, לאן יגיע שוק האי-קומרס בעוד 10 שנים מהיום?

"בסין, למעשה, הוא עדיין בראשיתו. נכון להיום רק מחצית מהאוכלוסייה מחוברת לרשת, ורק מחצית מתוכה מבצעת קניות ברשת. כלומר, מדובר ב-25% מאוכלוסיית סין, והנה די היה בכך כדי להפוך את עליבאבא לחברת האי-קומרס הגדולה בעולם. עליבאבא תמשיך ותצמח, אבל יהיה לה נתח שוק קטן יותר, כי ייכנסו סטארט-אפים חדשים. עם זאת, הכניסה לתחומים חדשים שמהם תוסר הרגולציה, כמו פיננסים ומדיה, תפצה על ההתכווצות".

היא תמשיך להיות שחקן בולט?

"במובנים רבים עליבאבא פיצחה את הקוד איך צריך להקים חברת אי-קומרס בשווקים המתעוררים. נסעתי למקומות כמו ניגריה, אינדונזיה והודו, וראיתי שם את ההשראה של עליבאבא. זה לא משנה אם היא תצליח או תיכשל בעשור הקרוב, מה שבטוח הוא שהיא תשאיר את המודל שלה כמורשת, וזה יעצים מיזמים בשווקים המתפתחים ברחבי העולם".

הרגלי הרכישה המקוונת של הישראלים

72% מהגולשים בישראל קנו ברשת בשנה האחרונה

7.9 מיליארד שקל - הסכום שהוציאו הישראלים על קניות אונליין ב-2014

10% קונים רק באתרים מחו"ל

57% קנו מוצרי ביגוד ואופנה

67% מהגברים קונים ברשת לפחות פעם בחודש

54% מהנשים קונות ברשת לפחות פעם בחודש

85% אומרים כי הקנייה דרך האינטרנט חוסכת זמן וטירחה

86% אומרים כי קל יותר להשוות מחירים כשקונים ברשת

90,000 מוצרים - נרכשו בישראל דרך האינטרנט בבלאק פריידי האחרון, בנובמבר 2014

63 רכישות - בוצעו בישראל מדי שנייה בבלאק פריידי

מקורות: eBay, PayPal

"היום נמכרים דרכנו אפילו יהלומים"

הצרכן הישראלי גילה את אתרי המסחר המקוונים, ומתחיל לבטוח בהם ולהזמין דרכם גם מוצרים יקרים

> המסחר המקוון לא פסח גם עלינו, הישראלים. די להציץ בקבוצות הפייסבוק שקמו במטרה להתייעץ טרום קנייה ולהחליף מוצרים אחריה, כדי להבין שמדובר לא רק בכלי יעיל וחדשני, אלא גם בזירה חווייתית.

אמזון ו-eBay הוקמו באמצע שנות התשעים, ולקראת סופן, גילו גם הישראלים שאפשר לבצע רכישות בלי לצאת מהבית, ובעיקר - לשלם פחות.

"אנחנו רואים בשנים האחרונות צמיחה וגדילה משמעותית של עשרות אלפי משתמשים מדי שנה", מאשר אלעד גולדנברג, מנהל הפעילות העסקית של eBay בישראל. "יש לכך כמה היבטים: במגוון ובכמות, כשברכישה ממוצעת יש היום הרבה יותר מוצרים לעומת בתחילת שנות האלפיים, ובמגוון גדול יותר של קטגוריות. אם פעם הישראלים היו זהירים יותר, היום נמכרים דרכנו אפילו מוצרי נישה יוקרתיים כמו יהלומים ושמלות כלה. אגב, יהלומים הם המוצר הכי נמכר מישראל החוצה, כשיש גם יהלומים שנמכרים במאות אלפי דולרים. גם מחיר הרכישה הממוצע עלה משמעותית. ב-2011-2012 המוצרים שישראלים קנו היו בעיקר כיסויי סמארטפון, היום הם כבר קונים את הסמארטפון עצמו, מה שמוכיח את הביטחון הגובר".

לדברי גולדנברג, ישראל ממוקמת במקום תשיעי בעולם ברכישת אייפונים באמצעות eBay. "ההיבט השלישי הוא תדירות הרכישה", הוא אומר. "פעם זו הייתה יותר התנסות, היום רואים שזה תכנון קנייה לכל דבר - נשים בהריון קונות ציוד לקראת הלידה, חודשיים לפני פורים כולם קונים תחפושות, ובבלק פרידיי ישראלים בלבד קנו כ-90 אלף מוצרים. הם פשוט המתינו למועד הנכון. הישראלים מתכננים, מחכים למחיר טוב ומשווים".

מיהן המדינות הבולטות בפעילות ב-eBay?

"בעיקר ארה"ב. מנתונים כלליים עולה שאחוז החדירה של האי-קומרס מכלל המכירות הקמעונאיות עומד היום על 7%, כשההערכות הן שעד 2017 10% מהמכירות כבר יהיו ברשת. בישראל עדיין אין הערכות מדויקות".

איך אתם מתייחסים לצמיחה של עליבאבא?

"אנחנו פלטפורמות נפרדות. השוק האסייתי מתחלק למסחר מקומי ולייצוא. במסחר המקומי קורים דברים מדהימים, ועליבאבא היא כמו ה-eBay של הסינים. מה שהם עשו יפה - הם הקימו אתר מיוחד למותגים, הפועל במקביל לעליאקספרס ומציע מוצרים זולים במיוחד. כשמדברים על השוק הסיני נהוג לחשוב שהוא מוטה מחיר זול, אבל יש בתוכם גם עשירים. לסינים, אגב, יש קצב חדירה גבוה דרך מובייל - למעלה מ-40% מהקניות בעלי אקספרס ב'יום הרווקים' הסיני התבצעו באמצעות הסמארטפון".

מה ההבדלים ביניכם?

"ברמה המקומית בישראל, הם שחקנים צומחים. במודעות צרכנים, eBay זכתה לנתח הגבוה מ-80%, כאשר עלי קיבלה פחות מ-20%. הצרכנים יודעים שהם יקנו מוצר זול בעלי, ומוצרים מעט יותר יקרים ב-eBay".

על שלל קבוצות הפייסבוק שקמו, ממליצות, מתלוננות ומבצעות החלפות של מוצרים, אומר גולדנברג כי הדבר רק מוכיח את החדירה לשוק. "עצם זה שיש פעילות סושיאל ערה, ושקבוצה הומוגנית משתפת את הידע וההתנסות עם קבוצת השווים לה בתחום הצרכני, רק מוכיח את החוזק של המסחר המקוון".

אודי כספי, מנכ"ל חברת השילוח TNT, מעיד גם הוא על צמיחה משמעותית במסחר המקוון, ועל כך שהישראלים כבר לא מסתפקים בשירותי הדואר הרגילים. "בשנים האחרונות יש יותר ויותר שחקנים בינלאומיים שזיהו את השוק הזה, ושולחים מוצרים גם בשילוח אקספרס. יש מוצרים שהיצרן זיהה שיש בהם 'טיים טו מרקט', ושגם לשילוח חינם יש בסופו של דבר מחיר, וזה הזמן. כשמדברים על מותגים יוקרתיים ואלקטרוניקה, אנשים רוצים לפעמים מהירות. אנחנו רואים את זה גם בגאדג'טים, באלקטרוניקה ובמוצרי ספורט, שבהם הצרכן מעדיף לפעמים ליווי אישי ומהיר".

אם זה עולה יותר, לא שווה לקנות כבר בארץ?

"לא תמיד זה משתלם יותר. הלקוח הישראלי בודק ויודע שעד 75 דולר הוא פטור ממס. בשנים האחרונות אנחנו רואים עלייה של מאות, אם לא אלפי אחוזים, במשלוחים של סחורה בעלת ערך".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"