גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אמנת ה-OECD למניעת שוחד עסקי בחו"ל אינה מיושמת"

ישראל חתמה ב-2009 על אמנת ה-OECD המחייבת להעניש יצואנים המשלמים שוחד במדינות זרות לקידום עסקיהם ■ רו"ח יוסי גינוסר: "הדעה הרווחת בקרב מנהלים בישראל היא שלא ניתן לעשות עסקים בעולם בלי שוחד"

רו"ח יוסי גינוסר / צילום: איל יצהר
רו"ח יוסי גינוסר / צילום: איל יצהר

"יש דעה רווחת בקרב מנהלים בחברות בישראל שלא ניתן לעשות עסקים בעולם בלי לשחד פקידים ממדינה זרה, ולכן יש חשש שאם תיושם תוכנית אכיפה וענישה פלילית בנושא, הדבר עלול לפגוע בעשיית עסקים" - כך אומר בשיחה עם "גלובס" רו"ח יוסי גינוסר, מנכ"ל חברת פאהן-קנה ניהול בקרה, ממקימי תחום הבקרה וביקורת הפנים בישראל ודירקטור איגוד המבקרים הפנימיים בישראל.

גינוסר מסביר כי "ישראל חתומה על האמנה של ארגון ה-OECD למניעת שיחוד של עובדי ציבור במדינות זרות כבר מ-2009". לדבריו, "האמנה מחייבת את המדינות החתומות עליה להעניש יצואנים המשלמים שוחד במדינות זרות. ישראל אישררה את האמנה, אך יש בה מספר שלבים של יישום וביצוע, כדי לא להטיל את החובה על הציבור בבת-אחת. לכן יש תהליך שהוא הדרגתי, של יישום ואכיפה. ההטמעה של האמנה אמנם לוקחת זמן, אך בפועל נדמה כי ישראל מתקשה ליישמה".

האמנה למניעת שוחד קובעת כי איש עסקים, יצואן או חברה המציעים שוחד או מנסים לשלם שוחד לעובד ציבור מחוץ למדינתם - גם אם באמצעות מתווכים - מסתכנים בהעמדה לדין פלילי בבית משפט בכל אחת מהמדינות החתומות עליה.

גינוסר מבהיר כי האמנה חלה על כל חברה בישראל ועל כל גוף משפטי, כאשר "לא מדובר כאן רק על האמנה אלא גם על כל החוקים שנלווים עליה, כמו חוק העונשין".

"החלטות מסוכנות בשטח"

אלא שלדברי גינוסר, מתעוררים קשיים רבים במימוש האמנה. למרות שישראל פעלה לתיקוני חקיקה בנושא, הקושי העיקרי, לדעתו, הוא היעדר אכיפה מתאימה של האמנה וההעמדה לדין של המעורבים בשוחד.

"בפועל אכיפה של ממש לא נעשתה, ויחידת להב 433 המשטרתית טרם הגישה כתבי אישום נגד איזשהו גורם, בשיחוד של עובדי מדינה זרים. הנושא כלל אינו בפוקוס של המשטרה. אני חושב שהיעדר האכיפה בנושא, גורם לכך שמנהלים בחברות לא ממש מודעים לאמנה שישראל חתומה על האמנה מול ה-OECD וכך גם לא לאיסור שקיים, למעט מגזרים מסוימים כמו התחום הביטחוני. אני חושש שאם לא יעשו שימוש נמרץ באמצעי אכיפה - לא יהיה קידום של ממש לנושא, והמצב לא ישתנה".

הביקורת של גינוסר מופנית בייחוד כלפי חברות, קטנות וגדולות, ששם יש כר פורה של שיתופי-פעולה בינלאומיים, ובהתאם - חשש לא מבוטל של מתן שוחד לפקידי חוץ מעבר לים, לקידום האינטרסים הכלכליים של החברות.

גינוסר מציין כי חוסר המודעות של מנהלי החברות בנושא האמנה והיעדר אכיפה מתאימה מעודדים עשיית מעשי שוחד חמורים של פקידי ציבור במדינות זרות. איך זה קורה?

"פונה איזשהו מיניסטר או פקיד ממשלתי בכיר למנהל עבודה של פרויקט ישראלי, לדוגמה, באפריקה, ורומז שזה לא בסדר שבפרויקט יש מתח חשמלי, ואצלו בבית אין", מדגים גינוסר. "וכשאומרים לו: 'כאן יש גנרטור שקנינו, והוא זה שמייצר את החשמל', אז הוא אומר: 'תקנו לי גם לבית גנרטור'; ואותו מנהל בשטח הוא זה שצריך לקבל את ההחלטה. ההחלטה האלה מתקבלות ברמה של מנהל העבודה הישראלי, זה שמבצע את הפרויקט בשטח, באיזשהו אתר רחוק במדינה זרה".

לדברי גינוסר, "בפעמים רבות ההחלטות הללו מתקבלות בשטח, וזה מאוד מסוכן, כי אפילו החברה עצמה לא יודעת מהן החלטות השוחד שנלקחו. ההחלטות בשטח הן מאוד מסוכנות".

"תוכנית למניעת שוחד"

גינוסר מדגיש כי "השוחד קיים בכל מקום בעולם, השאלה היא תמיד השיעור. יש מדינות שבהם השוחד מהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות הארגונית. השוחד הוא רעה חולה".

מומחים בדיני המשפט הבינלאומי מציינים כי ארגון ה-OECD הבין שהוא לא יוכל לאכוף את המדיניות של מתן ולקיחת שוחד במדינות עולם שלישי ומדינות מפותחות, לכן הארגון מתמקד באכיפה במדינות החזקות שהצטרפו לאמנה, משום שלהן יש את המשאבים ומערכות משפט "מבוססות" שמאפשרים ליישם ולאכוף את האמנה.

גינוסר נפגש בתחילת החודש כנציג האיגוד עם משלחת של ה-OECD, שהגיעה לארץ כדי לבחון מה עשתה מדינת ישראל בנוגע ליישום האמנה ואת הקשיים ביישומה. הפגישה התקיימה במסגרת פאנל של רואי חשבון ומבקרים פנימיים שהתקיים בבית התאחדות התעשיינים בתל-אביב.

"כחלק מההצטרפות לאמנה", מסביר גינוסר מהן הדרכים בהם נקטה המדינה כדי לנסות ליישם את האמנה, "המדינה תיקנה מספר חוקים; תיקון לפקודת מס הכנסה משנת 2009, שאוסר ניכוי שוחד כהוצאה, וכן תיקון לחוק העונשין שהתקבל בתחילת שנת 2010, שהקשה על נותני השוחד, והטיל עונש מאסר ארוך יותר וקנס מוגדל במיוחד על נותן שוחד לעובד ציבור זר". גינוסר מציין כי התיקונים בחקיקה מבורכים, אך בשטח המצב שונה לחלוטין.

גינוסר מוסיף כי במסגרת המאבק במתן שוחד נעשו פעולות נוספות. לדבריו, "בנוסף, כיום משרד הביטחון דורש הצגת תוכנית למניעת שוחד מכל יצואן גדול, וכן נוספו הגבלות ביחס לביטוח וניהול סיכוני העסק. כיום, יצואן שרוצה לבטח את עצמו בחברת הביטוח הממשלתית 'אשרא', חייב להצהיר על קיומה של תוכנית למניעת שיחוד".

כחלק מניהול סיכונים של היצואנים, גינוסר מציין כי חברת אשרא מאפשרת עריכת ביטוח ליצואנים שרוצים לייצא כספים מהמדינה לאזורים, שהוא מגדיר "מסוכנים", כמו הודו, סין אפריקה ודרום אמריקה.

"יכול להיות שכתוצאה מהיצוא, היצואן יאבד את כל כספו", מסביר גינוסר. "המדינה מסייעת ליצואנים בכך שהיא לוקחת לעצמה חלקה מהסיכון. אבל גם כתוצאה מהאמנה, כיום יצואן שרוצה לבטח את עצמו ולהסתייע ב'אשרא', חייב להצהיר שיש לו תוכנית למניעת שוחד, ושהוא לא היה מעורב במתן שוחד לעובדי ציבור זרים. ההצהרה הזו משמעותית, שכן אם יתברר כי אכן הועבר שוחד - הוא מוותר מראש על קבלת תקבולי ביטוח מ'אשרא', והוא עשוי להתמוטט כלכלית.

"אם נגיד שבאותה מדינה אפריקאית מצאו שאחד מהמנהלים בשטח שיחד פיקד (וזה הגיע לידיעתו של מנכ"ל החברה - ס'כ')", מדגים גינוסר, "וכתוצאה מזה המדינה האפריקאית ביטלה לו את הסכם הבנייה ולא מוכנים לשלם לו את הוצאות הבנייה - אז הוא לא יכול לפנות ל'אשרא', כי היא תחקור ותמצא שהסיבה היא שוחד, ולכן היא לא תסכים לשלם את הביטוח".

"רמת אחריות עצומה למנכ"ל"

לטעמו של גינוסר, קושי נוסף שעולה מהטעמת התוכנית למניעת מתן שוחד עסקי הוא שאמנם התוכנית מעודדת להגביר את האחריות של מנהלי החברה - אך באותה נשימה מציבה את הבכירים בחברות בין הפטיש לסדן.

"כתוצאה מתוכנית האכיפה נוצר מצב שבה כל החלטה כזו שהתקבלה בעבר, כל פנייה כזו לשוחד, חייבת להיות מועברת לדרגים הבכירים ביותר בחברה", הוא אומר. "זה דבר חיובי מאוד, כמובן, כדי למגר את השוחד; אך נוצר מצב שבו מתקבלות החלטות נפיצות אצל מנכ"ל החברה, ורמת האחריות שהוא נאלץ לקחת היא עצומה, כיוון שמצד אחד הוא מקבל פניות לשוחד, אך מודע לחובות החוקיות שלו שלא לשחד; ומצד שני הוא מודע לכך שהוא לא יכול לעשות עסקים באותה מדינה זרה מבלי לשחד - ואז נוצר מצב שכל קבלת ההחלטות והסיכון נמצאים אצלו".

גינוסר מזהיר כי כפועל יוצא מכך התוכנית עשויה לפגום בעשיית עסקים. לדבריו, "יש דעה רווחת שלפיה לא ניתן לעשות עסקים בעולם בלי לשחד, ולכן זה יפגע בעסקים. צריך לזכור שכל הרעיון בתוכנית אכיפה זה שההנהלה מגדירה מדיניות, מה מותר ומה אסור; ואם מישהו מבין העובדים או המנהלים עשה פעולה אסורה שמנוגדת לתוכנית האכיפה, אז הנהלת החברה יכולה לטעון שהיא עשתה כמיטב יכולתה בתחום מניעת שוחד והתחייבה למנוע פעולות אסורות אלה. לכן, במקרים כאלה היא תטען שהיא לא אחראית באופן ישיר (אלא נותן השוחד אחראי לכך באופן אישי - ס'כ'), ואין לקבור אותה ולהגיש נגדה כתב אישום".

היעדר חובת דיווח

לדברי גינוסר, גם הסקרים שערכה בנושא בשנה האחרונה החברה בה הוא משמש כמנכ"ל, פאהן-קנה ניהול בקרה, בנושא תוכנית למניעת מעילות בחברות ציבוריות, העלו תוצאות לא מעודדות.

"בסקר שביעות-רצון שביצענו בקרב דירקטורים בחברות ציבוריות בשנת 2014, שאלנו את הדירקטורים אם הם שבעי-רצון מהפעילות שנעשתה בתחום מניעת מעילות על-ידי החברות. מהסקר עלה כי רבע מהם אינם שבעי-רצון, וזאת לעומת סקר דומה שעשתה הרשת הבינלאומית שלנו (Grant Thornton) בסניף הבריטי, ששם רק 8% מהדירקטורים שנשאלו אמרו שהם אינם שבעי-רצון מהפעולות שבוצעו".

גינוסר מוסיף כי בסקר אחר שנערך בשנת 2014 על-ידי פאהן-קנה ניהול בקרה, נשאלו מנהלים בחברות ציבוריות ופרטיות מה הם הכלים שנעשה בהם שימוש לצורך מניעת מעילות בחברות בישראל. לטעמו, גם בכלים הזעומים הללו יש צורך בשינוי.

"בסקר נמצא שהכלי שהוגדר כפופולרי ביותר (80%) הוא 'סקר סיכוני מעילות'", הוא אומר. "הסקר הוא למעשה מין כלי מיפוי שמטרתו להצביע על התהליכים בארגון, שהם חשופים הכי הרבה למעילות. אך כלי זה הוא רק כלי מיפוי, שמטרתו למנוע את המעילה בתחום של מערכת הסליקה הבנקאית. יש צורך להגדיר באופן קונקרטי, מהם תרחישי ההונאה האפשריים, ולסגור את הפרצות אחת לאחת.

"הסקר הוא כלי חשוב, אך הוא רק שלב א' בתהליך. הבעיה היא שרוב החבר שעושות סקר סיכוני מעילות נעצרות שם ולא מתקדמות, כפי שהיו צריכות להתקדם לשלב תרחישי המעילות".

גינוסר מעלה כמה הצעות לייעול הטעמת תוכנית האמנה למניעת שוחד בקרב עובדי ציבור זרים. "מהיבט החקיקה, יש לאמץ את המלצת לשכת רואי חשבון, שהיא להגן על רואי חשבון המדווחים על מעילה", מציע גינוסר. "כיום רואי החשבון חשופים לפיטורים, כי אין להם חובת דיווח מיוחדת, במסגרת הכנת דוח הביקורת השנתי, על מעילה שבוצעה. הם אמנם כפופים לחוק העונשין (במסגרתו מחויב כל אדם היודע על מעשה פשע לדווח על כך לרשויות - ס'כ'), אך אין להם חובת דיווח ספיציפית".

משרד המשפטים: "צוות בפרקליטות עוקב אחר חשדות לשוחד עובדי ציבור זרים"

ממשרד המשפטים נמסר בהתייחס לטיפול במתן שוחד עסקי לפקידים במדינות זרות כי "משרד המשפטים בכלל, ופרקליטות המדינה בפרט, רואים חשיבות רבה באכיפת העבירה של שוחד עובד ציבור זר ונוקטים צעדים רבים לצורך כך. בסמוך לחקיקת העבירה הוציא היועץ המשפטי לממשלה דאז הנחיה בעניין אכיפת עבירה זו, במסגרתה מודגשת חשיבות האכיפה וקבועות בה הנחיות ספציפיות אופרטיביות לטיפול בעבירה.

"בין היתר נקבע בהנחיה כי החלטות בדבר פתיחת תיקים בעבירות אלה וסגירתם יתקבלו על-ידי גורמים בכירים בפרקליטות ובמשטרה, הודגש הצורך בשיתוף-פעולה עם רשויות אכיפה זרות, וניתנה הנחיה לגורמים הרלוונטיים במערכת הביטחון ובמשרד החוץ להעביר מידע המצוי בידם במסגרת הליכי בדיקה וחקירה.

"בנוסף להנחיה, צוות בינמשרדי כיום, בראשות מנהל המחלקה לעניינים פליליים בפרקליטות המדינה, בוחן ועוקב אחר חשדות לשוחד עובדי ציבור זרים, על מנת להבטיח שכל מידע בנושא זה מטופל באופן המתאים. הצוות מונה כ-15 נציגים מרשויות האכיפה השונות ונפגש בתדירות גבוהה".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?