גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם בני בגין הוא הנסיך הטבעי, נתניהו הוא הנסיך הנבחר"

הפרסומאי גיל סמסונוב מוציא את הספר "הנסיכים", שעוסק בדמותם של "נסיכי הליכוד" כמו דן מרידור, ציפי לבני ובני בגין - שכולם דור שני לאנשי האצ"ל והלח"י שפרשו מהדרך המרכזית של היישוב היהודי והפכו למנהיגים

כריכת הספר הנסיכים
כריכת הספר הנסיכים

גיל סמסונוב מוכר לציבור הישראלי כפרסומאי מוביל בתחומו, אבל יש לו זהות נוספת מוכרת פחות - הוא קשור ב"משפחה הלוחמת", אותו דור שני לאנשי האצ"ל והלח"י, שפרשו מהדרך המרכזית של היישוב היהודי, נלחמו בבריטים, הוכפשו בידי השלטון בישראל ולבסוף, בדורנו, הפכו בעצמם לשלטון.

השבוע התקיים אירוע ההשקה של הספר "הנסיכים" שכתב סמסונוב, אליו התקבצו רוב נשואי הספר - הדור השני ללוחמי המחתרות הללו, ששמו לעצמם משימה גדולה, אפילו אם לא ממש הבינו שכך היה, כפי שמתאר סמסונוב בראיון ל"גלובס": "רוב האנשים לא מבינים את התופעה. גם אלה שחוו אותה, כמו ציפי לבני, רובי ריבלין ויאיר שמיר, לא מבינים את עוצמת כני השיגור הללו. אם אתה שואל את מרידור, לבני, אולמרט, לנדאו ואחרים מה מניע אותם, זה מתחיל אצלם כבר כילדים. הם נלחמו בבית הספר מול המורים על דפי ההיסטוריה, שקוממו אותם. הם באו לתקן את ספרי ההיסטוריה, לעזור להורים במלחמה על כבודם. כמו שלבני אמרה - 'כשהחברים שלי מרדו בהורים, אני מרדתי עם ההורים'.

"כל אחד מספר שנלחם בבית הספר מול המורים. לכולם אותו הסיפור. כשגדלו, הם המשיכו לעזור להוריהם במהפך. הם היו הרגליים שלו. אלה היו 10,000 חיילים קטנים שהלכו לעשות מהפך באוניברסיטאות ואחר-כך את המהפך ב-77', יחד עם עיירות הפיתוח".

הדבר נכון גם מבחינת סמסונוב, שרוחו עוצבה דרך הסליק שהטמין אביו בזכרון יעקב כפעיל בלח"י ובעיקר דרך סבתו, שנהגה לשלוח לאורי צבי גרינברג, אב"א אחימאיר ורביזיוניסטים אחרים ריבות עם כסף מוטמן, כדי לסייע להם. כך הוא יצא לעבודת M.A ודוקטורט בנושא, והספר הוא תוצאת העבודה הזו. "עכשיו דיברתי עם ההורים שלי. אמרתי להם 'אתם חושבים שהייתי הולך להרפתקה המטורפת הזו, עם ההשקעה הזו, של 32 שנות מחקר, ויה דולורוזה, לולא המרכיב של המחויבות? מחויבות אליכם אישית, אליכם כדור, גם לכתיבה של ההיסטוריה באופן שונה ממה שלמדתי אני. בסוף זה חוזר לתמונה שאני עומד כילד מול סגן השר אהרן ידלין ומקריא לו פסקה איומה ונוראית מספר ההיסטוריה, ושואל 'אלה פרזיטים? פשיסטים? אני צריך לקרוא כך על אנשים שעשו כה הרבה למען העם הזה?'".

- במה שונים נסיכי הליכוד מנסיכי הפוליטיקה הישראלית האחרים - הרצוג, דיין, ידלין, לפיד ובעולם קנדי, בוש ונהרו-גנדי?

"זה לא נפוטיזם. ההורים לא רוצים את הילדים בפוליטיקה. הם גם לא עוזרים להם שם. מי קידם אותם? 'הדודים' - חברים במשפחה הלוחמת. אני זוכר כילד שאני רואה את הדודים הללו מסתכלים על דן מרידור ובני בגין הצעירים בהשתהות, הם רואים נסיכים.

"יש סנדלר בן סנדלר וכדורגלן בן כדורגלן. בהרבה מקצועות הילדים הולכים בעקבות הוריהם, גם בפוליטיקה. מה ששונה כאן שאין פיזור אלא קבוצה אחת שבאה מתוך קבוצה אחת. במפקדות האצ"ל והלח"י היו בסך הכל 15 איש, ותראה כמה ח"כים יצאו מהדור הראשון והשני - שמיר, אלדד, בגין, מרידור, לנדאו, לבני, הנגבי. הילדים גדלים כמעט באותה תקופה, עולים כמעט באותה תקופה. זה גל. דור בלי תהיות ושאלות".

- וכשהם מגיעים לשלטון, מתחילות המורכבויות, גם ביחס להוריהם.

"הם עצמם מגיעים לשלטון ושם האידיאולוגיה עדיין חשובה, אבל יש גם מציאות. יש הסכם אוסלו. מה עושים עם אוסלו? מה עושים עם העם ההוא על הגבעות? (הפלסטינים י.מ). אי-אפשר להתעלם ממנו. בכל זה הם מתפצלים באופן שאף אחד לא עשה כמותם".

- הנסיכים העזו לצאת מהדרך האידיאולוגית של ההורים רק כשאלה מתו, משורה שחרר רק המוות - של ההורים.

"נכון. יש נאמנות קיצונית. אני רואה את ההתרגשות אצל ציפי לבני כשהיא מדברת על הוריה, הערצה שאין כמותה. במשך הרבה שנים הייתה גם אחוות אחים, עד שהגיעו לשלטון. השלטון מפורר".

סיפורם של הנסיכים משרטט יותר מכל תרבות של נאמנות. במשך חצי יובל שנים מנחם בגין הפסיד מערכות בחירות אחת אחרי השניה ומעמדו כמעט ולא עורער. בתנועה הרביזיוניסטית והצאצאיות הפוליטיות שלה היו במשך 90 שנה חמישה מנהיגים בלבד. בתרבות אידיאולוגית כזו קשה שלא לתהות שאולי זו אחת הסיבות למעמדו האיתן של בנימין נתניהו בליכוד.

סמסונוב: "זה התחיל בז'בוטינסקי שהיה במעמד של מצביא עליון, מנהיג אלמותי, וממשיך בבגין. במובן זה, התנועה הרוויזיוניסטית, על ממשיכותיה, לא הייתה תנועה פוליטית אלא המועדון של המשפחה הלוחמת. תראה את בגין ושמיר. הרעיון הוא שמנהיג מסיים את דרכו כשהוא מת או פורש. כך גם היה אצל נתניהו ב-1999, אז הוא פרש, לא הפרישו אותו. שרון היה היחיד שעמד בפני הדחה. כשאולמרט, כסטודנט, ניסה בשנות ה-60 לדבר נגד בגין, כולם קמו עליו וגם בשנות ה-80 לא סלחו לו, לצעיר שהחציף פנים למנהיג".

- ציפי לבני, בתו של קצין המבצעים הנועז של האצ"ל, עומדת כיום בראש המפלגה שנידתה אותם. מה חושבים במשפחה הלוחמת על הנסיכה שערקה?

"לא יגידו בקול, אבל לוותיקים יש טעם חמוץ מאוד. הם לא שונאים, בעיקר כואבים, לא מאמינים שקרה להם דבר כזה. כי איתן ושרה (הוריה של לבני י.מ), הם ליבת המשפחה הלוחמת".

לדברי סמסונוב, גם הסביבה הקרובה יותר השפיעה על ההשקפה של הדור השני, שהתרחקה אצל חלקם מההורים: "אם ההורים היו מאוחדים בשורות האצ"ל ולח"י, הילדים גדלו כבר בערים הגדולות - ברחביה, שיכון ותיקים וצפון תל-אביב, שהפכו בהמשך לשכונות מבוססות של השבט הלבן, עם חברים שברובם היו ציונים כלליים, מפא"יניקים, לא מפלגתיים.

"כמעט כל חבריהם היו שמאלנים. אחר-כך, בנות הזוג שלהם באו מבתים של שמאל - אצל רובי ריבלין, דן מרידור, רוני מילוא ואהוד אולמרט יש 'נישואי תערובת'. בבית הנשים יותר דומיננטיות. הרי הגברים בעבודה ציבורית, והילדים הופכים לשמאלנים. הבית מטה אותם שמאלה".

לפי סמסונוב, גם ראש הממשלה בנימין נתניהו משתייך לנסיכים, אפילו אם אינו נתפס כזה: "אם בני בגין הוא הנסיך הטבעי, כ'בן המלך', נתניהו הוא הנסיך הנבחר. מיהו הנסיך? זה שדור המרד החליט כך לגביו. לכן נתניהו הוא ה-נסיך, כי הוותיקים החליטו עליו, הכריזו עליו, עוד כשהיה שגריר באו"ם וביקר בארץ. זה היה סיפור אהבה, הם הרגישו אצל ביבי את ז'בוטינסקי. והם דומים בהרבה מובנים. נתניהו גדל בבית שהיה אולי הכי אידיאולוגי. אביו בנציון היה מזכירו של ז'בוטינסקי, בעצם שר החוץ שלו, ייצג את ז'בוטינסקי בארה"ב והוביל את המאבק בנושא האזהרה מהנאצים".

- איך הרקע הזה משפיע על נתניהו היום, למשל בבואו לנאום בקונגרס?

"הקשר כל-כך מובהק שקשה לתאר. הפעולה של נתניהו כל-כך דומה לפעולה של אבא שלו שבשנות ה-30 עמד והתריע מפני הסכנה הקיומית של השואה. 'לעם היהודי יש בעיה לזהות סכנות', אמר בנציון ואומר עכשיו הבן".

מנחם בגין עם עוזי לנדאו / צילום: אופיר אייב
מנחם בגין עם עוזי לנדאו הצעיר

ציפי לבני עם הוריה / צילום: אופיר אייב
ציפי לבני התינוקת עם הוריה

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה