גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עיר חכמה זו עיר שיש לה ראש עיר, שרואה את האזרח במרכז"

בפאנל בנושא ערים חכמות והיתרונות שלהן בתחומי החיסכון והאיכות החיים, הסכימו המומחים בעיקר על דבר אחד: הכנסת טכנולוגיה לשירותים העירוניים יכולה לחסוך מיליוני שקלים

במסגרת ועידת הנדל"ן של "גלובס" התכנסו מנהלי קרנות השקעות וחברות ייעוץ ומחקר, בכירי רשויות מקומיות ונציגי ממשלה, כדי לדון בעתיד "העיר החכמה", אחד המונחים החמים בעולם התכנון האורבני. כלומר, כיצד מטמיעים טכנולוגיות מתקדמות במרחב האורבני, מה הם החסמים של תהליכים אלה, כיצד יודעים לאילו טכנולוגיות זקוק מרחב עירוני מסוים ואיך מממנים אותן ומה תפקיד הממשלה בסוגיה זו.

אז מהי בעצם "עיר חכמה"? "ההגדרה המקובלת ל'חכם' הוא מה שיש לו סנסור קטן, יעיל וחכם שיכול לעבד הרבה מאוד מידע ולהפיק מזה חכמה", אמר ערן פלומין, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן בישראל. "אצלנו בחברה אנחנו מגדירים חמישה מתוך שמונה פרמטרים שאם הם מתקיימים בעיר ברמה מתקדמת, הם הופכים אותה לעיר חכמה: תחבורה, ניהול, אנרגיה, משילות, מים, ביטחון אישי, בנייה והסמארט סיטיזן (האזרח החכם)".

לדברי פלומין הפרמטר האחרון רלוונטי במיוחד לישראל: "ישראלים מאמצים טכנולוגיות חדשות בקלות יחסית, לכן לדעתי בישראל, יותר מאשר במקומות אחרים, הציבור הוא שיניע התפתחות של ערים חכמות".

יחזקאל ליפשיץ, סמנכ"ל תשתיות, אנרגיה ומים במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, לא הסכים עם ההגדרה של פלומין: "לא נכון להגדיר ערים כחכמות ואחרות ככאלה שאינן. אני גם לא בטוח ששיטת הפרמטרים היא הדרך הנכונה להגדיר 'חכמה'. למה חמישה ולא שישה, או ארבעה? אני חושב שההגדרה הכי טובה היא עיר שממקסמת את היכולות והפוטנציאל שלה. אם זו עיר שהרמה הסוציו-אקונומית שלה היא 1, ויש לנו הרבה ערים כאלה, היא לא יכולה להחליף את האוכלוסייה וצריכה לתת את השירות הטוב ביותר שהיא יכולה לתת לאזרחים, במסגרת המגבלות ובעזרת הממשלה".

ניצן פלג, מנכ"ל החברה הכלכלית ראשון לציון, הדגיש כי הטכנולוגיה היא רק האמצעי: "המטרה היא היא לתת לתושבים שירות טוב יותר. הטכנולוגיה משפיעה על הניהול, ומאפשרת אגירת משאבים, חינוך טוב יותר וכו'".

ד"ר הרולד ויינר, מנהל שותף בקרן ההון סיכון טרה ונצ'רס, מהיחידות בארץ שעוסקות בקלינטק ובטכנולוגיות עירוניות, שם את הדגש על האדם: "עיר חכמה זו עיר שיש לה ראש עיר חכם, עם אנשים חכמים מסביבו שרואים את האזרח במרכז, ושיודעים לעשות למענו שימוש בטכנולוגיות שכבר קיימות".

למעשה כבר כיום, בעקבות התפתחות ה"אינטרנט של הדברים", (internet of things), אנחנו עדים להתגברות המחשוב בערים - רמזורים חכמים, מצלמות, בנייה חכמה וירוקה ותשתיות מקוונות שונות. לפי הערכות הענף צפוי לגלגל עד שנת 2020 כ- 1.5 טריליון דולר.

"למדוד ולשפר"

לדברי האדריכל רפי רייש, מנכ"ל suits שהנחה את הפאנל, ניהול חכם של עיר כרוך קודם כל בייעול השירותים העירוניים: "ברגע שאני מסוגל למדוד, זה מאפשר לי לדעת מה עובד בצורה לא אפקטיבית, ולשפר אותו. למשל, ניטור כמות הפסולת בפחי האשפה ביחס לרחובות, יאפשר לעירייה לדעת מתי לשלוח משאית פינוי ומתי לא. אפשר גם", מוסיף רייש, "לזהות מגמות, כמו באיזו שכונה מיוצרת יותר פסולת, ולפעול עם האוכלוסייה בנוגע לצמצום הפסולת או למחזור שלה". לדברי רייש, הכנסת אלמנטים טכנולוגיים כאלה לעולם התברואה, יכול לחסוך לעירייה מיליונים בעלויות הפינוי וההטמנה, וכך גם בתחומים רבים אחרים, כמו מערכות התחבורה, החשמל והמים.

פלומין הסביר כי "הערך האמיתי של עיר חכמה קורה כשכל המערכות מדברות אחת עם השנייה. לכן, אם אין תכנון, בעוד 20-30 שנה נצטרך להחליף תשתיות שוב, וזה יעלה יותר". לדבריו, בניגוד לעמדתם של מכוני מחקר הטוענים כי כבר היום ישנן אלפי ערים חכמות ברחבי העולם, הרי שלפי הגדרות המחמירות של פרוסט אנד סאליבן, עד שנת 2025 צפויים להיות בעולם 26 מטרופולינים חכמים בלבד.

לדבריו, "כל עיר יש לה סט ייחודי של צרכים ויכולות. זו טעות לדבר על עיר חכמה בהסתכלות משותפת על אמסטרדם, קופנהגן וברצלונה".

דוגמאות להצלחה מן העולם שהוזכרו הן וינה, וכן ברצלונה, שם נערך הכנס הגדול האחרון בנושא, בו השתתפו נציגים רבים מישראל. לדברי רוב הנוכחים, הדרך של ערי ישראל בהפיכתן לערים חכמות עוד ארוכה, ואולם ערים רבות התחילו בתהליכים בכיוון זה, בהן ירושלים, ת"א וראשל"צ. משרדי הממשלה, מכל מקום, זיהו את הטרנד זה מכבר: "לפני שנתיים הקמנו מנהלת ערים חכמות שמקדמת הכנסתן של טכנולוגיות מתקדמות לתשתיות בערי ישראל" אמר ליפשיץ ממשרד האנרגיה. "אנחנו עושים את זה באמצעות פיילוטים בערים השונות, ותקצוב רשויות מקומיות - כל אחת לפי צרכיה ויכולותיה".

"ראשון היום היא עיר חכמה", אמר פלג. "יש סיבים אופטיים, יש תוכנית שלמה של מצלמות, של מערכות תקשורת בפס רחב, תוכנית פינוי אשפה. בעקבות הסכמי הגג עם המדינה, פינוי צריפין שיביא סדר גודל של 15 אלף דירות נוספות, הפינוי בינוי הצפוי בשכונת רמת אליהו ואזורי התעשייה החדשים שמתוכננים, אמרנו בעירייה 'בוא נעשה את הדברים אחרת'. כבר בשלב הפקדת תוכנית בניין העיר", הסביר פלג, "הכנסנו צוותי תכנון שכוללים אדריכלי על כדי שהמתחמים העתידיים יהיו חכמים זה האתגר שלנו".

תאיר קובלסקי, מנהלת מרכז היזמות הטכנולוגי של עיריית הרצליה, סיפרה על האקסלרטור האורבני HAC: "זהו פורמט של שלושה חודשים, המתמקד בחדשנות אורבנית, טכנולוגיות אזרחיות, האינטרנט של הדברים, קהילות חכמות, חיי קהילה בעיר ויסתיים באירוע הצגה בפני משקיעים. את הסטארטאפים למחזור הראשון בחרנו בעיקר לפי היכולת שלנו לעזור להם, דרך הכלים של העירייה. לא בהכרח סטארט-אפ שהעירייה זקוקה לשירותיו, אלא סטארט-אפ שזקוק לקשרים, יכולות, דטא.לתכנית נבחרו מיזמים אורבניים מתחום הכלכלה השיתופית, צריכת מזון חכמה, חניה חכמה ועוד".

רייש סיכם כי מלבד הוודאות הניהולית שעיר חכמה מאפשרת לקברניטיה, הרי שהיא גם עוזרת בהשגת יעדים בטווח ארוך: "בעזרת ניתוח נתונים שהתקבלו באמצעי החישה (סנסורים) שיותקנו ברמזורים, במערכות המים ובפחים, אפשר יהיה לקבוע יעדים שנשענים על תוכנית אסטרטגית עירונית - הפחתת השימוש במים, ייצור האשפה ואפילו צמצום הפשיעה".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב