גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועדון הסגור שרק העשירים יכולים ליהנות ממנו

המוסדות לבוררות גובים 1,600-2,500 שקל לשעה ומרוויחים הון - מה הפלא שרק עשירים יכולים ליהנות מזה? ■ בורר: "השופטים מפנים לבורר שהוא לפעמים חבר שלהם וכך חולשים על השוק"

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

בית המשפט העליון דן בשנת 2002 בעתירת המדינה נגד הפעלת שירותי רפואה פרטית (שר"פ) בבתי-החולים הציבוריים בישראל. בדיון בעתירה נגד השר"פ, השוותה המדינה את האפשרות של האזרח לבחור את הרופא שיטפל בו ברפואה הציבורית (כפי שקורה בשר"פ) לאפשרות לבחור שופט שיעניק שירותי בוררות בשעות אחר-הצהריים בבית המשפט ללא אישור המדינה (4253/02).

האפשרות של האזרח לעשות "פישינג" ולבחור לעצמו את השופט שידון בעניינו בשעות הערב עדיין אינה קיימת, אבל כפי שעלה מהכתבה הראשונה שפרסם "גלובס" על הליכי הבוררות בארץ, ייתכן שאנחנו לא כל-כך רחוקים משם.

כאשר הליכי הבוררות נערכים בשוק הפרטי על-ידי שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים, כאשר המוסדות לבוררות ובוררים גובים מהצדדים המתדיינים שכר שעתי של 2,000 שקל ויותר, וכשהליך בוררות יכול להגיע לעלויות של מאות אלפי שקלים ואף למיליון שקל ויותר - ברור כי הדרך לקבלת השירות המשפטי המהיר והחשאי הזה פתוחה רק לעשירים, וסגורה בפני השאר.

במילים אחרות: ההפרטה של מערכת המשפט - כבר כאן. וכפי שאומר עו"ד יובל אלבשן, דיקן פיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו, "הליך הבוררות בישראל מהווה מסלול עוקף בתי משפט לעשירים בלבד. במקרה הטוב אפשר להשוות אותו לשר"פ במערכת הבריאות; ובמקרה היותר מדויק ל'מסלול המהיר' שבו העשירים ובעלי המאה חולפים ועוקפים את אלה שעומדים בפקק של בתי המשפט".

עו"ד אלבשן הוא אמנם פעיל חברתי למען שכבות חלשות, אבל גם עורכי דין ובוררים בכירים מודים כי הלכה למעשה, הליך הבוררות בישראל שמור כמעט רק לאמידים ולמי שיכול להרשות לעצמו הליך משפטי אקסקלוסיבי, יעיל וחשאי, שיאפשר לו להימלט מההליכים הרגילים בבתי המשפט הכורעים תחת העומס, ומדיונים שהם פעמים רבות ארוכים ולא יעילים.

לדברי עו"ד יוסי שגב, שמייצג בהליכי בוררות ואף משמש כבורר בעצמו, "בוררויות גדולות, שהן הבוררויות שמתנהלות בפני הבוררים המובילים, מגיעות למאות אלפי שקלים ויותר. אני מנהל עכשיו, מתחת לרדאר, בוררות בהיקף של מאות מיליוני דולרים, והתשלום בה ודאי יגיע למאות אלפי שקלים. גם בבוררות שבה ייצגתי את הגיאולוג יוסי לנגוצקי מול חברת סקורפיו, כל אחד מהצדדים שילם לבורר, השופט המחוזי בדימוס, בעז אוקון, 350 אלף שקל ובסך-הכול 700 אלף שקל".

זה הרבה מאוד כסף

שגב: "700 אלף שקל זה תשלום מוצדק לחלוטין, ואפילו יוצא זול בהשוואה לניהול הליך כזה בבית המשפט, שבו האגרה גבוהה, והוא נמשך שנים. אוקון עבד על התיק הזה שעות רבות מאוד, וצריך היה לערוך בדיקה מקיפה ומעמיקה של שנים רבות אחורה".

השופט המחוזי בדימוס דן ארבל (71), ששימש בעבר כמנהל מערכת בתי המשפט, חצה את הקווים ומשמש היום כנשיא "המוסד הישראלי לבוררות עסקית". כלומר, ארבל הוא גם מומחה גדול ליחס בין מערכת הבוררות הפרטית והעשירה לבין מערכת בתי המשפט הענייה והסובלת מעומס תיקים בלתי נסבל.

גם ארבל - שמשמש בעצמו כבורר ומקבל שכר שעתי של עד 1,600 שקל עבור שעת בוררות - מודה כי "הליך הבוררות נועד רק למי שיכול להרשות לעצמו. בוררות טובה בעיקר לחברות שיש להן מחזור עסקי, והן יכולות להרשות לעצמן לנהל את זה בבוררות ולא בבית משפט, כי זה יותר נוח ויותר יעיל".

- כמנהל בתי המשפט לשעבר, האם אינך מוצא טעם לפגם בכך שרק עשירים יכולים להרשות לעצמם הליך משפטי מהיר ויעיל?

ארבל: "הליך הבוררות אכן מתאים רק למי שיכול לאפשר לעצמו, אבל זה לא מיוחד למערכת המשפט. אנחנו חיים בקפיטליזם, וכן, מי שיש לו יותר יכול להרשות לעצמו יותר: אם אתה טס במחלקת עסקים באל-על - אתה מקבל שירות יותר טוב מאשר במחלקת תיירים; ואם אתה לקוח של בנק הפועלים או של בנק לאומי, ויש לך יותר כסף בחשבון - אתה מקבל שירות יותר טוב, כי אתה נמצא במחלקת בנקאות פרטית. מעוטי יכולת לא יכולים ללכת לבוררות. זה ברור".

- מדוע בעצם הם מנועים מההליך הזה?

ארבל: "כי לא כדאי לקחת תיקים קטנים לבוררות, היות שהיא יקרה. בתיקים גדולים האגרה של בתי המשפט מאוד גבוהה, אז כדאי ללכת לבוררות. בתיק של 20 מיליון שקל, למשל, האגרה שצריך לשלם בבית המשפט היא חצי מיליון שקל. אם אני, נניח, מנהל בוררות כזו בתמורה ל-200-300 אלף שקל עבור 200 שעות עבודה, זה יותר משתלם לצדדים, והם גם מרוויחים את היתרונות הנוספים של הבוררות - הם יכולים לבחור את הבורר, ההליך חשאי, יעיל, וכדומה.

"חברות רוצות - ובצדק - לנהל את הסכסוכים שלהן בדלתיים סגורות, כי אחרת עלול להיגרם נזק למוניטין של החברה. בתיקים קטנים פשוט לא כדאי לנהל בוררות. אם בא אלינו מישהו עם תביעה של 100 אלף שקל, אנחנו אומרים לו פשוט 'לא כדאי לך'. עם תיק של פחות ממיליון-מיליון וחצי שקל לא שווה ללכת לבוררות".

- זה די עצוב שרק מי שיש לו כסף יכול "להתחמק" מהמערכת העמוסה של בתי המשפט ולקבל פתרון יעיל.

ארבל: "כן, יש בעיה. אני מסכים שיש כאן בעיה. הייתי מנהל בתי המשפט במשך 6 שנים וכיליתי את ימיי בהתחננויות לאגף התקציבים באוצר, להוסיף עוד שופטים ועוד מבנים. זה מאוד קשה, כי אתה צריך להתחרות בביטחון ובחינוך ובתחומים אחרים שמשוועים לתקציבים.

"אני ייחלתי לכך שיכפילו לי את כמות השופטים. אז מה זה עזר לי? לא הוסיפו תקציב, וכמויות התיקים לא רק הולכות וגדלות, אלא שהתיקים גם נעשים יותר ויותר כבדים, ועורכי הדין מעמיסים את בתי צהמשפט, והשופטים לא יכולים לעמוד בזה".

לדברי בורר נוסף שהוא שופט בדימוס, הקושי העיקרי בנוגע להליך הבוררות מתרחש כאשר הבוררויות נעשות בהפניה לבוררות של הצדדים על-ידי בית המשפט - להבדיל ממקרים שבהם הוסכם מראש בין צדדים לפנות לבוררות אצל בורר מסוים. "אני יודע על מקרים שבהם בעלי דין אומרים שהם הגיעו לבוררות ללא ברירה, כי לא היה להם נעים מהשופט שהפנה אותם לבורר".

לדבריו, "השופטים מפנים לבורר ספציפי שהוא פעמים רבות חבר שלהם, וכך בתי המשפט חולשים במידה רבה על שוק הבוררויות הגדול. יש אנשים שמנסים להיכנס לשוק הזה, והם לא מצליחים. השופט רוצה להציע בורר או מגשר מוצלח, והוא לא מכיר את כולם, אז הא מציע אנשים מבין מי שהוא כן מכיר".

- אז מה הפתרון למי שאין לו אפשרות?

"יכול להיות שבית המשפט צריך היה לקבוע מחיר לבוררות, כמו שיש מחיר שקבע החשב הכללי באוצר (החשכ"ל), שלרוב הוא מכובד. פתרון אחר יכול להיות שהשופט יציג מראש לצדדים רשימה של הבוררים ושל המחירים שהם גובים, ויאפשר להם לבחור בורר בצורה נוחה וללא כפייה".

לדברי הבורר, "המעלה המרכזית של הליך הבוררות עבור צדדים שסיכמו מראש על פנייה לבוררות, ולא הופנו אליה מבית המשפט, היא שהם יכולים לעשות 'שופינג' ולבחור את הבורר שידון בעניינם. לשופינג הזה יש כמובן מחיר".

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד