גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים שאחראים לאקזיט הראשון בב"ש: "לא היינו על המדף"

לירן טנקמן ושלומי בוטנרושבע: "עם תאגידים רב-לאומיים, מדינה שנרתמת, הצבא שנמצא ליד ואוניברסיטה שהרבה עובדים שלנו הוכשרו שם - אני לא מכיר אקו-סיסטם יותר טוב בעולם עבור חברת סייבר מזה שקיים בבאר שבע"

גיא שחורי מפייפאל, שלומי בוטנרו ולירן טנקמן / צילום: איל יצהר
גיא שחורי מפייפאל, שלומי בוטנרו ולירן טנקמן / צילום: איל יצהר

במשך שנים רבות ניסו בבאר שבע להקים פארק היי-טק שישים את בירת הנגב על המפה. עוד לפני קדחת האקזיטים והסטארט-אפים שפורחת בשנים האחרונות, היו פה ראשי ממשלה בדמות אריאל שרון ז"ל, אהוד ברק ואהוד אולמרט שניסו לקדם את הנושא.רק בשנים האחרונות חנך ראש הממשלה בנימין נתניהו את פארק הסייבר שהפך את באר שבע לבירת הסייבר של ישראל.

ועדיין, למרות שמות כמו EMC, דויטשה טלקום, אלביט מערכות ואחרות, נראה שרק השבוע, כשהוכרז רשמית על האקזיט הראשון בפארק ההיי-טק של באר שבע - במסגרתו רכשה ענקית התשלומים המקוונים פייפאל את הסטארט-אפ הצעיר CyActive ב-60 מיליון דולר - ניתנה הגושפנקא הרשמית ששמה את בירת הנגב על המפה.

האקזיט הראשון של באר שבע, שנחשף לראשונה ב"גלובס" בשבוע שעבר, לא רק מבשר טובות לקראת העתיד לבוא בעיר הדרומית, שנשארה תקופה ארוכה מנותקת מהסטארט-אפ ניישן שמתחולל צפונה יותר, אלא גם הוא סיפור מעניין בפני עצמו על חברה שנמכרת בהחזר כספי גבוה (גייסו רק 2 מיליון דולר מ-JVP וסימנס) ובתוך שנה וחצי בלבד מאז ההקמה.

לירן טנקמן (28) ושלומי בוטנרו (29), שני מייסדי CyActive שהכירו בצבא, מגיעים שניהם מרקע ביטחוני-מודיעיני. טנקמן הוא בעל תואר ראשון במדעי המוח אחרי לא מעט שנים באגף המודיעין בצבא ובבניית גופי סייבר עבור ממשלת ישראל. בוטנרו שירת ביחידת התוכנה אופק של חיל האוויר, המשיך למודיעין ומשם למטריקס, כדי לנהל את מרכז ההתמחות בתחום אבטחת המידע של החברה.

הדחיפה לרעיון שמאחורי החברה וזה שהפך את שני המייסדים למולטי מיליונרים ולראשי מרכז אבטחת המידע החדש שפייפאל פותחים על בסיס רכישת CyActive שייך דווקא לאשתו של טנקמן. "פיתחתי אלגוריתם שלומד איך דברים יכולים להתפתח בעתיד ואשתי שאלה אותי למה אני לא מנסה לנבא באמצעותו איך וירוסים מתפתחים. פניתי עם הרעיון לשלומי ומשם הכול התחיל", מספר טנקמן.

"כשעבדנו על אב הטיפוס הראשון של CyActive היינו יושבים עד ארבע לפנות בוקר ואז נאלצים לעשות הפסקה יזומה כי הסוללה של העכבר האלחוטי הייתה נגמרת באותו זמן. אז היינו צריכים לחכות עד שהסוללה תיטען שוב וממשיכים לכתוב את האלגוריתם", נזכר בוטנרו.

בתוך כשנה צמחה החברה משני המייסדים לעשרים עובדים, רובם תושבי באר שבע והסביבה. ההחלטה להתמקם בבאר שבע, כחברה הראשונה בחממת הסייבר של JVP בפארק ההיי-טק, הגיעה הרבה לפני הקמת החברה עצמה. "לקחתי חלק בתוכנית מגשימים, במסגרתה מלמדים תלמידי תיכון על תחום הסייבר ואבטחת המידע כדי להכשיר אותם לתפקידים בתחום בצבא ובהמשך דרכם. במשך שנה וחצי הייתי נוסע לבאר שבע כדי ללמד שם והתלהבתי מאוד מהעיר. יש איזשהו קסם באוויר שמושך אותך אל באר שבע וגורם לך לרצות להישאר שם", מספר בוטנרו.

"אני לא מכיר אקו-סיסטם יותר טוב בעולם עבור חברת סייבר מזה שקיים בבאר שבע", מצהיר טנקמן, "תאגידים רב-לאומיים, מדינה שנרתמת, הצבא שנמצא ליד ואוניברסיטה שהרבה עובדים שלנו שהוכשרו שם. כל הדברים האלה, על קילומטר רבוע, נותנים תרומה מכרעת להצלחה של חברות בתחום. לא סתם הולך לקום דווקא פה מרכז עולמי של פייפאל בתחום אבטחת המידע".

אחת השאלות המעניינות בכל אקזיט, ובטח בכזה שמגיע בשלב מוקדם מאוד של חברה שקיימת על הנייר רק שנה וחצי, הוא למה למכור. בוטנרו שולל מראש אפשרות שזו הייתה הכוונה מלכתחילה - להגיע לאקזיט מהיר. "כשפגשתי את אשתי בפעם הראשונה לא ידעתי שאני אתאהב בה. לא הלכתי ברחוב ואמרתי שהאישה הבאה שאני אמצא זו תהיה אשתי. בדיוק אותו הדבר עם CyActive - זו לא הייתה המטרה".

טנקמן מחזק את דבריו: "לא היינו בכלל על המדף. התעסקנו בלבנות את החברה אבל כשנוצר הקשר הראשוני עם פייפאל וגיא (שחורי, מנהל מיזמים אסטרטגיים וחדשנות באיביי - החברה האם של פייפאל, ר' ג'), הבנו את הפוטנציאל. היה לנו הכי חשוב לבנות משהו גדול ומשמעותי והיכולת להתחבר לפייפאל ולהגיע באמצעותה למאות מיליוני משתמשים בעולם ולהגן על נכסים רבים הייתה בהחלט הזדמנות אדירה - אלה מקומות שלבד היה קשה לנו להגיע אליהם".

שחורי, הישראלי הבכיר ביותר באיביי העולמית ומי שמדווח ישירות למנכ"ל ג'ון דונהו, מלווה את הרכישות והמיזוגים של איביי ופייפאל בשנים האחרונות ומכיר מקרוב את השוק המקומי. "אבטחה היא העדיפות העליונה עבור פייפאל והמטרה העילאית שלנו היא לשמור על הכסף ועל הלקוחות שלנו בטוחים. ישראל נחשבת למדינה מובילה בעולמות הסייבר ולפני כעשרה חודשים - עוד לפני שהתחלנו לדבר עם CyActive - קיבלנו החלטה אסטרטגית להקים מרכז לאבטחת מידע בישראל.

מרכז פיתוח של פייפאל בישראל

"חשבנו שזה חשוב לקנות חברה ישראלית כדי לקדם את הקמת המרכז המקומי. היה לנו חזון איך הוא יתנהל, איך הוא יצעיד אותנו בתחום הזה כדי להגן טוב יותר על הלקוחות שלנו ורצינו למצוא את החברה עם הטכנולוגיה והצוות כדי לקדם את הקמת המרכז הזה. הסתכלנו על מספר רב של חברות ישראליות והחלטנו לבחור ב-CyActive בגלל חדשנות מדהימה שיכולה להאיץ מהר דברים שחשובים לנו, צוות כישרוני וחיבור טוב בין התרבות והחזון שלנו לבין שלהם", מסביר שחורי.

לדברי שחורי, כל עשרים עובדי החברה יהפכו לעובדי המרכז החדש של פייפאל והוא צפוי לצמוח ולגדול בעשרות עובדים עד לסוף השנה הנוכחית במרכז החדש שנפתח בפארק ההיי-טק בבאר שבע. המרכז החדש יצטרף למרכז לניטור הונאות כספיות שפועל במגדל אלקטרה בתל אביב ולצד מרכז החדשנות של החברה האם איביי ברוטשילד בתל אביב ומרכז הפיתוח שפועל בצומת פולג הסמוך לנתניה.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר