גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסם וויליגר הקטינו אריזות של מוצרים - וישלמו ביוקר

הרשות להגנת הצרכן קנסה את אסם בכ-1.3 מיליון שקל בשל הקטנת אריזות ביסלי ואת ויליגר ב-420 אלף שקל בשל הקטנת אריזות טונה - ללא יידוע כראוי ■ החברות מצדן טוענות כי לא הייתה הטעיה

יום הצרכן הבינלאומי שמצוין היום (א') מגיע עם בשורה משמעותית לצרכנים הישראלים ומסר חשוב לחברות. הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן הודיעה כי קנסה את אסם ב-1.296 מיליון שקל בעקבות הקטנת אריזות ביסלי מ-70 ל-55 גרם, באופן שגרם להטעיית צרכנים.

ואסם לא לבד: קבוצת נטו, בעלת המותג ויליגר, נקנסה ב-420 אלף שקל בגין מהלך של הקטנת אריזת טונה.

בהודעות ששלחה הרשות לשתי החברות היא מציינת כי הכיתוב על האריזות בדבר הקטנת התכולה לא הלם את הוראות החוק, ולכן מדובר בהטעיה.

החברות מצדן מכחישות - ובינן לבין הרשות להגנת הצרכן מתנהל ויכוח.

תגובת אסם לקנס היא שאריזת הביסלי לא הוקטנה, ושהיא ממשיכה לשווק אותו גם במשקל 70 גרם: "במענה לדרישת הצרכנים לאריזות קטנות יותר, הוציאה החברה גם ביסלי במשקל 55 גרם, והפחיתה בהתאם את מחירו לקמעונאי. חוק המזון אוסר על אסם להתערב במחיר לצרכן. לכן, במקום בו המחיר זהה לשני המוצרים, היינו מצפים מהרשות להגנת הצרכן לפנות לחנות הרלוונטית ולבדוק זא,ת במקום לבוא בטענות לאסם. אסם תבדוק את הודעת הרשות להגנת הצרכן ותנקוט כנגד הרשות את כל האמצעים העומדים לרשותה".

ברשות, לעומת זאת, טוענים כי החברה לא מספקת אריזות 70 גרם לחנויות הקטנות ולמכולות, ושם נמכרים מארזי 55 גרם בלבד, כך שיש פה שינוי באריזה. מהלך דומה, לדבריהם, עשתה אסם עם במבה באריזה גדולה שבמכולות ובחנויות הקטנות נמכרת בתכולה של 60 גרם, במקום אריזות 80 גרם המוכרות. ברשתות השיווק הגדולות ניתן למצוא את מבחר הגדלים.

על כך השיבה אסם כיח היא אינה יכולה לכפות על הקמעונאים למכור מוצר ספציפי. אם בעלי המכולות מעדיפים למכור מוצר זה על פני אחר - הם בהחלט רשאים לעשות כן. מבחינת אסם, ביסלי 55 גרם נוסף למגוון ולא החליף שום מוצר אחר.

גם ויליגר דוחה את הטענות כלפיה. בתגובה ל"גלובס" נמסר כי היא דוחה את הטענות מכל וכל: "אריזות המוצר החדש סומנו בצורה ברורה בולטת ובהתאם לכל דין, באופן המבהיר כי המוצר במארז הינו במשקל מוקטן".

תופעה מתפשטת

הקטנת מוצרים היא תופעה מרגיזה שהחברות אימצו לעצמן כדי להעלות מחירים בדלת האחורית. היצרניות מפחיתות את הכמות באריזה ומשאירות את המחיר על כנו, או שהן מוזילות אותו בשיעור מופחת. האריזה עצמה נותרת באותו גודל, כאשר לפי התקנות אמור היצרן ליידע את הצרכנים כי התכולה פחתה (ראו מסגרת).

בשנה-שנתיים האחרונות נראה כי השיטה תפסה תאוצה. במדור זה הזכרנו לא מעט מוצרים שאריזתם הוקטנה: במהלך 2014 הוקטנו שורת מוצרים, בהם שמפו הד אנד שולדרס של חברת פרוקטר אנד גמבל, שתכולתו הוקטנה ב-20%-33%; סבון הכלים פיירי של פרוקטר אנד גמבל, שהצטמק מ-700 ל-650 מ"ל ביוני 2014; אריזות פסטה פרפקטו של אסם, שחלקן הוקטנו מ-500 גרם ל-450 גרם ביולי 2014; וחיתולים של פמפרס, שמספרם באריזות שונות צומצם ביוני 2014 בשיעור של 8%-25%.

בכל המקרים התאמת המחיר לא הייתה ביחס ישר לכמות באריזות החדשות, כשהמשווקים והיצרנים לא פעם מאשימים זה את זה.

עוד נציין כי ח"כ איציק שמולי (עבודה) יצא ביוזמה להצעת חוק שאמורה לטפל בתופעה, בין היתר באמצעות כיתוב בולט יותר בדבר השינוי באריזה והארכת תקופת ציון השינוי בכמות על גבי האריזה לתקופה של חצי שנה.

את הקנסות הנוכחיים על ויליגר ואסם מטילה הרשות בעקבות תיקון לחוק הגנת הצרכן שנכנס לתוקף בינואר האחרון.

פרשנות: הנזק העקיף של הקטנת אריזות / דפנה הראל-כפיר

תופעת הקטנת האריזות תפסה לראשונה כותרות כבר בראשית שנות ה-2000, אך החברות ממשיכות לנקוט שיטה זו למרות המרמור שהיא גורמת לצרכנים ולמרות שורה של תביעות ייצוגיות שהוגשו לאורך השנים.

בשנת 2006 נדרש לנושא הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת (היום משרד הכלכלה), ופרסם תקנות שנוסחו בזו הלשון: "יש להביא לידיעת הצרכן כי המוצר חדש/ אחר/ שונה על-ידי שינוי הכיתוב על אריזת המוצר. כאשר מעוניין יצרן לקדם מכירה באמצעות הגדלת כמות באריזה, הוא מציין עובדה זו בהבלטה (למשל 30% חינם). הוא הדין כאשר כמות המוצר הוקטנה. על כן אין להסתפק בציון הכמות החדשה בלבד, אלא לכתוב 'מכיל % פחות מהכמות הרגילה', וזאת בהבלטה ובגודל אותיות דומה לאותיות שם המוצר. כאשר הגילוי על האריזה אינו מספק, חייב היצרן/יבואן לספק לקמעונאי שלט ולדאוג לכך שהקמעונאי יציבו בנקודת המכירה בסמוך למוצר שהוקטן ואין די ביידוע הקמעונאי כי המוצר הוקטן כאמור. את הגילוי הנאות לצרכן יש לתת גם בפרסומים ובפרסומות המתייחסים למוצרים שהוקטנו".

אלא שצרכן הרוכש מוצר מסוים באופן קבוע, לעתים אינו נוהג לקרוא את כל הכיתובים על האריזה, כך שלמעשה הוא לא תמיד מודע לכך שהמוצר התייקר. מעבר לכך, גם כאשר הוא כן קורא את ההודעה הזאת על המוצר - אין לו כמעט כלים להתמודד. הוא כמובן יכול לבחור שלא לקנות את אותו מוצר, אך לעתים אין מוצר חלופי רלבנטי, כך שהוא למעשה לקוח שבוי.

הקטנת התכולה גורמת לצרכנים גם נזקים עקיפים, מעבר לייקור המיידי של המוצר: ראשית, חודשים ספורים אחרי שהחברה מפסיקה לסמן על המוצר כי תכולתו צומצמה, מתקבע אצל הצרכן הרושם שזו התכולה המקובלת למוצר הזה, והתכולה החדשה והמצומצמת הופכת לנקודת הייחוס הרלבנטית למבצעים ולהשקת אריזות חדשות.

שנית, מרגע שיצרן אחד מפחית את הכמות, אחרים לעתים הולכים בעקבותיו, ולאט-לאט נעלמות החלופות.

שלישית, מרגע שיצרנית משנה במוצר אחד את התכולה המקובלת לאותה קטגוריית מוצרים, היא מייצרת קושי להשוות את מחירי כלל המוצרים. לדוגמה, ברגע שמרכים מרוכזים נמכרים בדרך-כלל באריזת ליטר, אך אחד המרככים העומד לצדם על אותו מדף נראה זהה אך מכיל 960 מ"ל, רוב הצרכנים מתקשים לדעת שהם משלמים עליו יותר - וזאת למרות שתחת כל מוצר חובה לסמן את המחיר ל-100 גרם.

בשורה התחתונה, התקנות של הרגולטור מ-2006 מקלות מדי, וטוב שכעת ניתנים קנסות כבדים. השאלה היא אם לא מדובר במעט מדי ומאוחר מדי, והאם זו סנונית ראשונה שמבשרת על שינוי גישה.

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים