גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קל זה לא יהיה

בין אם זה יהיה נתניהו או הרצוג - היום שאחרי מחכה להם

בנימין נתניהו יצחק בוז'י הרצוג / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט, איל יצהר
בנימין נתניהו יצחק בוז'י הרצוג / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט, איל יצהר

הבחירות הסתיימו, אנו ביום רביעי בבוקר (18 במרץ 2015). "הקוסם עשה זאת שוב", מכריזות כותרות העיתונים, מי בצהלה ושמחה ומי בעצב. אבל צריך להמתין עוד כמה שבועות, שבהם הכתבים הפוליטיים מגייסים את שאריות האדרנלין שלהם כדי לדווח על המגעים הקואליציוניים. והנה, בשעה טובה קמה הממשלה, "הטובה ביותר להתמודד עם האתגרים המורכבים הממתינים לנו", מכריז ראש-הממשלה בנימין נתניהו בצילום המסורתי בבית הנשיא (רגע, מיד נביא את התרחיש האחר). וכעת צריך לנהל מדינה, זוכרים? העניין הקטן הזה?

ההודעות מוושינגטון, בריסל ומשאר בירות העולם מאופקות: "נמשיך לעבוד עם ידידינו הישראלים", זה הטון הכללי, "למען שלום ויציבות במזרח-התיכון". ואז, בנימוס אמריקני אופייני, אירופי אופייני, מזכירים לראש-הממשלה משהו קטן הנקרא "פתרון שתי המדינות". דבר שהוא עצמו התחייב לו. "מה בכוונת אדוני לעשות?" נשיא ארצות-הברית ברק אובמה ושר החוץ ג'ון קרי, שיש להם עוד שנתיים בתפקיד, הרי כבר הודיעו שהם ממתינים לבחירות, ואז יקדמו בכל כוחם, ויש להם, פתרון מדיני בינינו לבין הפלסטינים.

אין צורך לדאוג, הצוות המדיני הבכיר, בראשות שר הביטחון נפתלי בנט ושר החוץ אביגדור ליברמן, או להיפך, יישלח למשימה. הם יסבירו לעולם את צדקת דרכנו. הם יזכירו לאובמה שהוא ידיד של ישראל ונתניהו, הם יסבירו לאירופים, לסקנדינביה למשל, שהם לא התכוונו באמת, "אתם יודעים, העלבונות לאירופה ולשבדים אלה דברים הנאמרים בלהט הבחירות".

הקיר הזה מגיע, ומגיע מהר. אובמה רוצה בהסדר, או תחילת הסדר בין ישראל לפלסטינים. אירופה גם, העולם הערבי גם, וכך שאר העולם. ההסברים שלפיהם חמאס הוא דאע"ש, ששטח מפונה יהפוך לחמאסטן, משכנעים ככל שיהיו לאוזניים ישראליות, ובלי ספק יש בהם אמת רבה, נופלים על אוזניים ערלות. העולם, בפשטות, לא מאמין שישראל אכן רוצה בשלום, רוצה בהסדר. העולם משוכנע כיום - וזה דבר שקורה בשנים האחרונות בלבד - שכל האמירות ריקות, שהן נועדו להמשיך ולשמר את שלטונה של ישראל ביהודה-ושומרון, להרחיב את ההתנחלויות, ובעתיד גם לספח אותן.

עוד כמה חודשים הפלסטינים יפנו לבית-הדין הפלילי בדרישה לדון בהתנחלויות - כן, כולל ירושלים ורמת הגולן - כפשעי מלחמה. אין שום מדינה בעולם, מארצות-הברית ועד קונגו, המקבלת את הטענה הישראלית שלפיה ההתנחלויות חוקיות. אין.

ולמי שמסתמך על הרפובליקנים שיגרשו את ברק-חוסיין מהבית הלבן עוד שנתיים ובא לציון גואל - נזכיר כי מאז מלחמת ששת הימים ישבו רפובליקנים בבית הלבן 7 קדנציות מתוך ה-12 שהיו. שום נשיא אמריקני, למרות הבטחות בחירות נלהבות של כולם, לא העביר את שגרירות ארצות-הברית מתל-אביב לירושלים. בבירת ישראל אין שום שגרירות זרה. וההתנחלויות הן נקודת-התורפה ההסברתית המשפטית והמדינית הגדולה ביותר של ישראל. ראש-הממשלה נתניהו יצטרך להתמודד עם הנושא, עם שותפו הבכיר נפתלי בנט.

ולא רק לבית-הדין הפלילי - הפלסטינים יפנו גם לאו"ם. למועצת-הביטחון. יש להם תשעה קולות להקמת מדינה פלסטינית, המספר הדרוש. מה שיעצור אותם הוא או מסע לחצים והשתדלות אדיר-ממדים של ארצות-הברית על מדינות מועצת-הביטחון, או וטו אמריקני. פעם הווטו הזה היה מובטח. כמה אנו בטוחים בו כעת? כמה נתניהו בטוח בו?

וגם אם לא הפלסטינים, הרי ישנה ההצעה הצרפתית. ההצעה העומדת להיות הצעה אירופית. ואל תטעו, אירופה היא ידידתנו. אם יתחלפו הממשלות בבריטניה, בגרמניה, בצרפת, וכן אפילו בסקנדינביה, נתגעגע מאוד-מאוד לממשלות הנוכחיות. וצרפת הציבה לוח-זמנים ברור וחד-משמעי בן שנתיים לסיום הסכסוך - או שתהליך ההכרה הסמלי לעת עתה במדינה הפלסטינית יהפוך לממשי.

ברור, כי כל הדברים האלה ימתינו גם לראש-הממשלה יצחק הרצוג. ההבדל היחיד, והוא משמעותי, שהרצוג הוא עדין בבחינת נעלם לעולם, ולשותפתו ציפי לבני מוכנים לתת קרדיט. הקרדיט מוגבל בזמן, הלחץ הבינלאומי יבוא. התהליכים יצאו לדרך. ובתרחיש הגרוע, בסופם ממתין בידוד בינלאומי, הסרת המגן האמריקני ששאר העולם היה בטוח שהוא אוטומטי ויישאר לעד.

כן, וישנה איראן. שוב - גם בנושא זה אין לנו שליטה על גורלנו. ודאי לא מלאה. בשעת כתיבת הדברים, אנו תלויים ביכולת המשא-ומתן של קרי, בלחצים של אירופה על ארצות-הברית, כשצרפת, דווקא צרפת היא הקשוחה והמסרבת ללכת ל"הסכם רע".

וישנם גם סוריה המתפוררת, דאע"ש המתקרב, חיזבאללה וחמאס שמעולם לא התרחקו, מצרים הרחוקה אולי כדור מתנקש אחד מנפילה מחדש לידי האחים-המוסלמים, טורקיה ההופכת במהירות מיריב לאויב, והרשימה עוד ארוכה. כולם-כולם נמצאים, איש מהם לא בעדנו, וסדר-היום שלהם לא משתנה ולא מתחלף, ולא משנה מי יישב ברחוב בלפור בירושלים ויענה לטלפון האדום.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"