גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצה להיות ג'ורדי קרויף?

במכללה האקדמית בווינגייט הוציאו לדרך קורס למנהלים ספורטיביים, בהשראת הצלחת ההולנדי במכבי ת"א ■ הבעיה: אפילו המשתתפים לא מאמינים שהבעלים עדיין בשלים לפונקציה כזאת ■ החניך איווניר: "לא יהיו מנהלים ספורטיביים בספורט הישראלי"

קורס מנהלים ספורטיביים באקדמיה לחינוך גופני במכון וינגייט / צילום: גרשון ולדמן
קורס מנהלים ספורטיביים באקדמיה לחינוך גופני במכון וינגייט / צילום: גרשון ולדמן

ביום ראשון שעבר נפתח במכללה האקדמית במכון וינגייט קורס ראשון מסוגו בישראל: קורס למנהלים ספורטיביים. הרצאת הפתיחה ניתנה לפרופסור ניקוס קראטקוליס, פרופסור להתנהלות ארגונית וניהול ספורט באוניברסיטת ניקוסיה, אדם שלפי הרקורד שלו נחשב לבר סמכא בכל הנוגע לניהול ספורט בקפריסין וברחבי אירופה. ספק אם יש אדם כזה בנמצא בישראל, ואולי בשל כך, נבחר השכן להמריץ בהרצאת הפתיחה את 25 החניכים. "עד לפני 8 שנים", אמר להם קראטקוליס, "לא היה מנהל ספורטיבי בקפריסין. בשום ענף, בשום דרך. ואז הגיע ג'ורדי קרויף לא.א.ק לרנקה. היום, אין מועדון קפריסאי שמכבד את עצמו שאין לו מנהל ספורטיבי".

קרויף נמצא כאן כבר שנה שלישית. הקורס הזה הוא ברוחו ובצלמו, גם אם הוא מצטנע ואומר שלא. אתמול, יום המפגש השני, הוא עשה את שיחת הפתיחה שלו. יהיו לו עוד הרבה גיחות לקורס. בווינגייט מתייעצים איתו. המטרה היא לייצר הרבה קרויפים. אם בקפריסין אפשר, למה לא בישראל. הבעיה היא שחלק לא מבוטל מבאי הקורס לא ממש מאמינים שהם יעסקו אי פעם בניהול ספורטיבי, או שאי פעם יהיו פה מנהלים ספורטיביים.

את העונה הזו החלו בישראל שלושה מנהלים ספורטיביים, (אם לא מחשיבים את שי אהרון, מנהלה הספורטיבי של הפועל קטמון, מוליכת ליגה א' צפון) - קרויף, איל ברקוביץ' בהפועל ת"א ועומר גולן במכבי פ"ת. ברקו חזר כבר להיות שדר רדיו, גולן חניך בקורס. ספק אם גולן הוא ספורט דיירקטור, כמתחייב מהשם. הוא הרבה דברים במכבי פ"ת, וההגדרה שלו היא מנהל מקצועי. עכשיו הוא לומד את הגדרת התפקיד האמיתית: "זרקו אותי למים מאוד עמוקים עם כרישים", הוא אמר השבוע, "אף אחד לא נתן לי הגדרת תפקיד של ניהול מקצועי. הם לא ימציאו לי בקורס שום דבר חדש, כי לשבת על חוזים ישבתי גם בתור שחקן וגם בתור מנהל מקצועי, אבל אני יכול להסתכל על כדורגל בצורה שונה. לכל מועדון יש הד.נ.א שלו ואין שיטת ניהול אחת".

הוגה הקורס הוא ד"ר איציק בן מלך, מנהל המרכז לרפואה ומתודיקה במכללה האקדמית בווינגייט ומנהל את הנושא המדעי בנבחרת ישראל, עובד צמוד עם אלי גוטמן. "תמיד רציתי שיהיו מנהלים ספורטיביים בישראל והייתי אפילו היוזם של המבנה הנוכחי במכבי ת"א. כשאלכס שניידר הגיע הצעתי לו מההתחלה שיהיה מנהל ספורטיבי. בניגוד למאמן, מנהל ספורטיבי נותן דגש על המשכיות".

***

הקורס היה צריך לצאת לדרך בקיץ שעבר אבל נדחה. מי שהצליח לסייע להוציא אותו לדרך הוא שוער הנבחרת לשעבר, דודו אוואט, בוגר הקורס הספרדי למנהלים ספורטיביים, שנתן לחברים בווינגייט את תכנית הקורס. עם הרעיון הבסיסי כבר היה יותר קל להתקדם. גם המנהלים הספורטיביים של התאחדויות הכדורגל באוסטריה ובדנמרק הוזעקו לסייע.

הבעיה היתה הליהוק. כל בוגרי קורס הפרו בהתאחדות הוזמנו להשתתף, מעטים מהם הגיעו. אחד מהמשתתפים בקורס, פרשן ערוץ הספורט עמרי אפק, סייע גם הוא בליהוק. גם בן מלך פעל במרץ. כך למשל הוא פנה ליוסי בניון ואליניב ברדה. בניון סירב בנימוס, למרות שעל פי חוזהו במכבי חיפה, הוא צפוי להתמנות בקיץ הקרוב למנהל ספורטיבי.

גם אחרי שיצא הקורס לדרך, עדיין נותרו בו לא מעט חניכים שמודים שהסיכוי כי יהיו כאן מנהלים ספורטיביים - שואף לאפס. למשל מוטי איוניר: "לא יהיו מנהלים ספורטיביים בכדורגל הישראלי. כי הבעלים של הקבוצות הם המנהלים הספורטיביים אז למה הם צריכים עוזר? אני לא רואה את הכדורגל הישראלי בעוד שנה, שלוש או ארבע, עם אפילו שבע קבוצות שיהיה להם מנהל ספורטיבי. לכדורגל הישראלי יש את ההנהלות שלו לטוב ולרע. רוב בעלי הקבוצות אוהבים לנהל את העניינים שלהם לבד וחלקם מבינים כדורגל. אני לא אומר את זה בציניות ולא בלעג. אני אומר שזו המציאות ואנחנו רוצים להיות ריאליים למציאות שלנו".

* אז למה אתה שם?

"אני עושה את זה באופן אישי כי יש דברים שמעניינים אותי ויכולים לתרום לי ולהוסיף לי, ולא כי אני חושב שבעוד שנה זה יוביל אותי להיות הג'ורדי הבא של הכדורגל הישראלי".

* למה בקפריסין זה הצליח?

"למה בקפריסין אף עיתונאי לא מתקשר למאמן הביתה ושולח לו סמס ובישראל עושים את זה? זה לא שקפריסין מושלמת, אבל גם קפריסין זה מקום שבו הבעלים של א.א.ק לרנקה נתן לג'ורדי את המפתחות".

***

25 חברים בקורס, רובם מהכדורגל - כולל אלי אוחנה, ניר דוידוביץ', מיכאל זנדברג, ויקו חדד, ניר לוין, ניסו אביטן, אורי אוזן, עופר פביאן - וגם לא מעט מהכדורסל: ניקולה וויציץ', צביקה שרף, אפי בירנבוים, גלעד זיו (מנכ"ל מכבי ראשל"צ), רובי בלינקו ורועי ברקוביץ'. בן מלך רצה נציג מהכדוריד ומהכדורסל. מהכדוריד הגיע רענן סובול ממכבי ת"א, אחד ממקורביו של לוני הרציקוביץ'.

בינתיים היו שני ימי מפגש. עד נובמבר יהיו עוד 25, כ-130 שעות. השבוע ביקרו את החניכים ג'ורדי קרויף שסיפר באדיקות איך הגיע להיות מנהל ספורטיבי. בלרנקה רצו שיהיה שחקן, והוא ענה להם שהברך תמנע ממנו את התענוג המפוקפק. גם מאמן הוא לא רצה להיות, אז מינו אותו למנהל ספורטיבי והוא יצק את התוכן. הוא גם סיפר לחניכים איך זה עובד במכבי ת"א ואפילו אמר: "התוכניות שלי במכבי השתנו. רציתי להביא זרים איכותיים אבל כאלה לא יגיעו לפה בגלל המצב הבטחוני, אז שיניתי אסטרטגיה והחלטתי להשתלט על השוק הישראלי". ל"גלובס" הוא הסביר השבוע למה חשוב הקורס: "הצורך במנהל ספורטיבי לא אמור להיות קשור לתוצאות אלא לאסטרטגיה. זה אמור לשמר דרך וכיוון לטווח ארוך וטווח בינוני בעיקר כי מאמנים מכוונים תמיד לטווח הקצר. הקורס הזה בכלל לא קשור אליי אלא לתפקיד. המדינות בהן למאמנים יש את 'היציבות הבריטית', ההשפעה של מנהל ספורטיבי גדולה יותר. ארסן ונגר לא צריך מנהל ספורטיבי, אבל הוא יוצא מן הכלל בגלל משך הזמן שהוא מכהן כמנג'ר ארסנל".

בן מלך סבור כי מדובר בקורס מאסט: "המנהל הספורטיבי לא יכול להצליח אם הוא פוזל להיות מאמן. יש מקומות שהוא קובע את הדרך, או בוחר מאמן. זה תפקיד שבארץ נצטרך אותו ואם רוצים להתפתח - חייבים אותו, גם בהתאחדות וגם במועדונים".

המרצה השני השבוע היה מנכ"ל מכבי חיפה, איתמר צ'יזיק, שסיפר איך עובד הארגון במכבי חיפה, אבל באותה נשימה הסביר למה לא צריך מנהל מקצועי במכבי חיפה. ההרצאות הן בעיקר שיחות פתוחות. עומר גולן אומר: "זה יותר סיעור מוחות. הדיון פתוח בין כולם ברוב הזמן. אני מאוד אופטימי לגבי הכיוון הזה, למרות שזה לא יקרה בכל קבוצה כי לא כל הבעלים לא מקבלים שינוי כזה".

בקורס יש כבר שני מחנות: הצעירים שמאמינים בדרך הזו והוותיקים שדי מזלזלים בה. זקן באי הקורס (64), צבי שרף: "אני הולך לכל מיני השתלמויות ומתעניין בכל. אני אוהב לשמוע ולהשמיע, אוהב ללמוד, לקבל איזה טיפ. אני חושב שאפשר שהמאמן יהיה גם המנהל המקצועי. זה לא אומר שאני הולך להיות מנהל מקצועי, יכולתי להיות מנהל מקצועי כבר לפני 20 שנה, זה בעיקר להעשיר אותי".

* סקפטי?

"לא רואה בישראל שיש הרבה קופצים. כאן התהליך הזה ייקח יותר זמן. גם בכדורסל אין את זה. זה מתחיל בזה שמישהו יצטרך להוציא עוד צ'ק. בהפועל עכו אלון חרזי היה מנהל מקצועי ויובל נעים היה מאמן, ובגלל ההוצאה הכספית זה התפרק. עכשיו העירייה היא המנהלת המקצועית של עכו, וזו הדוגמה ההפוכה. מה שכן, אי אפשר להביא מישהו שניהל קוקה קולה או תנובה כדי לנהל ספורט".

כל חניך בקוריס משלם כ-6,000 שקלים, סכום זהה לחניכים בקורס מדריכים או מאמנים. ההתאחדות לכדורגל נותנת ייעוץ, לא סיוע, כך שרוב הסיכויים כי ההפסדים לא יכוסו על ידי אף גורם חיצוני. בן מלך: "זה עולה למכללה הרבה כסף. בדרך כלל ההתאחדות לכדורגל הייתה שותפה פעילה, אבל היום כבר לא מבקשים ממנה בגלל המצב הכלכלי".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר