גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההמלצות החמות: 4 מניות שייהנו מממשבר המים העולמי

המשבר העמוק במשק המים העולמי ותקציבי הענק המופנים לתחום מייצרים הזדמנויות השקעה רבות ■ מדדי המניות המאגדים חברות מהענף אמנם לא משגשגים בינתיים, אולם בחירת חברות מדוקדקת צפויה להשתלם

מתקן של Ecolab האמריקאית / צילום: אתר החברה
מתקן של Ecolab האמריקאית / צילום: אתר החברה

השקעות ריאליות בתחומי המים הפכו בשנים האחרונות לאבן שואבת לחברות רבות, ובהן גם מקומיות. תקציבי הענק המופנים לפרויקטים שונים הביאו רבים להמליץ על התחום גם כהשקעה פיננסית. בפועל, בשנתיים האחרונות משיאים מדדי חברות המים השונים תשואות חסר מול מדד המניות העולמי ותשואת חסר משמעותית מול S&P 500.

מדד המים העולמי עלה בשנתיים האחרונות בכ-15%, לעומת עלייה של 20% במדד המניות העולמי; ומדד המים בארה"ב עלה בכ-7% לעומת 32% במדד S&P 500 באותה התקופה.

בשבוע שעבר נערך בלונדון כנס עולמי בנושאים הקשורים למים, מה שמחזק את הידוע לנו כי תחום המים צפוי להיות אחד התחומים שימשיכו להתפתח בלי קשר לעוצמת הצמיחה העולמית. האוכלוסייה העולמית, שצפויה לצמוח מעל 30% עד 2050, לפי האו"ם, תמשיך לייצר ביקושים גדלים למים נקיים מחד, ולזהם את הקיימים מנגד.

גם שינויים קיצוניים במזג האוויר, דוגמת הבצורת בברזיל או בקליפורניה, מאתגרים מדינות מפותחות ומתפתחות. לבסוף, תשתיות הולכת מים חסרות או ישנות גוררות אף הן אובדן מים יקרים וצורך בהשקעה מסיבית בהקמה והחלפת קווי מים קיימים.

מים, כידוע, מכסים כשלושה רבעים משטח כדור הארץ, אולם מהם כ-3% הם מים ראויים לשתייה, ומהם כמעט 70% כלואים תחת כיפות קרח, בעיקר בקטבים. ההיצע המועט, העלייה בכמות האוכלוסייה כאמור, וכן העלייה ברמת החיים במדינות רבות יוצרים משוואת ביקוש העולה על ההיצע. החוקרים והכלכלנים מתחרים בתחזיות שחורות לגבי עתיד המים בכדור הארץ. כיום ההערכה היא, כי לכמיליארד איש אין גישה למים נקיים, ועד 2030 כמחצית אוכלוסיית כדור הארץ תיתקל בבעיה זו.

מברזיל עד סין

דוגמאות קיצוניות לבעיית המים ניתן למצוא בסאו פאולו בברזיל, שם בצורת מביאה תושבים לחפור מתחת לבתיהם כדי לחפש מים, לנוכח צמצום באספקה וקנסות שמוטלים על החורגים מהקצבת המים. בקליפורניה, שבה חווים התושבים בצורת מתמשכת, מקימים את אחד ממתקני התפלת המים הגדולים בעולם - פתרון זה מתרחב גם בארצנו המתייבשת. בקליפורניה הוערך הנזק לחקלאות ולמגזרים אחרים, בגין הבצורת, בכ-2.2 מיליארד דולר בשנת 2014 לבדה.

סין היא דוגמה נוספת למדינה, הסובלת מבעיה קשה של מים נקיים זמינים, שמגיעה לידי מחסור של כ-10.5 טריליון גלון בשנה. הזיהום והתחלואה הביאו את הממשל להכריז בפברואר אשתקד על תוכנית לטיהור וטיפול במים בהיקף 2 טריליון יואן. על הצורך בהשקעה בתחום מעידה גם העובדה, כי בכ-300 ערים גדולות בסין אין תשתית טיפול בשפכים וביוב.

דוגמה נוספת לצורך במים במדינה מפותחת, היא תעשיית הפצלים בארה"ב - שם התרחבות ההפקה הביאה לבעיית אספקת מים, העומדת על 3-5 מיליון גלון לבאר; ומנגד הצורך בפינוי המים, שבהם נעשה שימוש, שמליחותם עולה בעקבות השימוש לרמה גבוהה שלא מאפשרת שימוש חוזר. חברות כמו דאו כימיקלים מנסות למצוא פתרון להזדמנות הכלכלית החדשה, שהתרחבה בשנים האחרונות.

תחום ההשקעות הפיננסיות במים מפותח למדי, והוא עולה בקנה אחד עם התעוררות ההשקעות הסביבתיות (Sustainable Investing), וכן עם ההשקעות המנסות לייצר ערך למשקיע תוך השפעה על סביבה וחברה (Impact Investing). בהקשר זה נציין את ריבוי הנפקות האג"ח הירוקות (Green Bonds), המיועדות למימון פרויקטי מים בלבד.

12 מדדי מים שונים הביאו לפריחה בתחום תעודות הסל העוקבות - למשל CWN של בלקרוק, העוקבת אחרי מדד המים הגלובלי; או PHO העוקבת אחרי זה של נאסד"ק. מדדי מים אחרים נסחרים, בין היתר, בסימולים CGW ו-FIW.

אחת הבעיות בחשיפה ישירה לתחום היא, כי לעתים קרובות רק חטיבה אחת בחברות כמו GE אוM3 עוסקת בתחום המים. בעיה נוספת, המסבירה גם חלק מביצוע החסר של מדדי המים, טמונה בכך שרבות מהחברות חשופות במישרין או בעקיפין גם לתחום הגז והנפט, שספג באחרונה ירידות חדות וביטול פרויקטים. גם שיוך חברות רבות לתחום התשתיות עשוי להתברר כבעייתי, לאור המתאם ההפוך של התחום לעליית תשואות עתידית בשוק האג"ח.

צומחות במהירות

בין החברות הישראליות הפועלות בתחום נציין את IDE, השייכת לחברה לישראל ולקבוצת דלק, מיה של קבוצת אריסון, שיכון ובינוי מים, נטפים, עמיעד מסננים, ארד, תה"ל ואחרות. בשווקים הגלובליים בתחום חברות רבות מומלצות על ידינו "החזק" ואף "מכירה", לאור האתגרים ברבעונים הקרובים.

בין המומלצות "קנייה" נציין את Ecolab - ECL , הצומחת במהירות יחסית וצפויה להמשיך לצמוח במהירות בשנים הבאות, למרות שכ-30% ממכירותיה לחברות אנרגיה. לאור צמיחתה, החברה נסחרת במכפיל מעט גבוה להמלצות הרגילות שלנו כאן, אך צמיחה של כ-10% השנה ושל כ-15% בשנה הבאה אמורה להצדיק את התמחור. החברה הגלובלית פועלת בתחומי טכנולוגיות מים ואנרגיה, תוך שמירה על ערכי סביבה.

חברת Pennon הבריטית, המספקת מים לכ-1.65 מיליון תושבים, פועלת בתחומי טיפול בפסולת והפקת אנרגיה ממנו. תחום המים באנגליה נחשב לתחום בסיכון נמוך יחסית, המניב תשואת דיבידנד נאה. לצד בהירות רגולטורית במחירי המים, נפתחת אפשרות להתרחבות על ידי רכישות. 10% מהכנסות החברה נובעים מסין, והשאר מבריטניה.

חברת China Everbright (סימול 257:HK) פועלת בתחומי טיהור פסולת (68% מהכנסותיה) וטיפול במים (24%), והיא אחת הגדולות בסין הפועלת בתחומי פסולת לאנרגיה. תחומי הפעילות נתמכים על ידי הממשל בעדיפות גבוהה, שאמורה להבטיח לחברה צמיחה גבוהה מאוד בשנים הבאות. ההכנסות מתחום המים צפויות לרדת לרמה של 15% בשנת 2016.

חברת Danaher - DHR הכתה את תחזיות השוק בדוח האחרון שפרסמה, תוך שהיא מציגה תזרים מזומנים חזק והצהרה על אפשרות ביצוע רכישות בקרוב. חטיבת המים והסביבה היא השנייה בגודלה בחברה, אחרי חטיבת הדיאגנוסטיקה, עם כ-18% ממכירות הקבוצה. החברה ביצעה 35 רכישות בתחום מאז 2001, וצפויה להמשיך להרחיב חטיבה זו.

לסיכום, ביצוע החסר בשנתיים האחרונות של מדדי מניות, המאגדים חברות בתחומי המים, אינו מבטיח ביצוע יתר בתקופה הקרובה; אולם המשבר העמוק במשק המים העולמי ותקציבי הענק המופנים לתחום מייצרים הזדמנויות רבות, הן בתחום הריאלי והן בתחום הפיננסי.

הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מניות המים

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל