גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האיראנים רוצים לתקוף את ישראל בתחום הסייבר"

פנחס בוכריס, שילווה את הקמת מרכז הסייבר של שב"א, החברה שמבצעת עבור הבנקים את העסקאות באשראי: "אני לא חושב שיש גוף אחד בעולם שיכול להתמודד לבד מול תקיפות סייבר"

פנחס בוכריס / צילום: איל יצהר
פנחס בוכריס / צילום: איל יצהר

פנחס בוכריס משתתף בימים אלה בקרב בזירה חדשה. בוכריס, תת אלוף במיל', שירת בסיירת מטכ"ל ואף השתתף במבצע אנטבה. בהמשך הדרך הוא מילא שורה של תפקידים בחיל המודיעין ופרש מצה"ל אחרי שפיקד על היחידה הגדולה ביותר בצבא - 8200.

הקריירה של בוכריס משקפת בצורה לא רעה את השינוי במפת האיומים שאיתה מתמודדת ישראל - קבוצה של מתכנתים שחמושים במקלדת, עכבר וסבלנות יכולים היום לגרום נזק אסטרטגי מבלי לירות כדור אחד.

בוכריס יגיע בשבוע הבא לוועידת סייברטק 2015 שנערכת בשיתוף מטה הסייבר. בוועידה שתיערך בימים שלישי ורביעי ישתתפו תאגידים בינלאומיים וכן חברות סטארט-אפ מקומיות אשר פעילות בתחום.

באירוע ישתתפו גם נציגים של IBM, סיטי, קוקה קולה ובואינג - עדות לכך שאיומי הסייבר מטרידים פחות או יותר את כולם, החל במדינות, עבור בבנקים וכלה בחברות מסחריות.

אחד מהנושאים שבהם תעסוק הוועידה הוא ההיבט הפיננסי, וייתכן שנשמע באירוע הצהרה משמעותית על הקמת מרכז הסייבר הבנקאי של ישראל. מדובר בגוף, אשר יושק רשמית בשבועות הקרובים, שאמור לתאם בין כל הבנקים בישראל על מנת לאפשר להם להתמודד בצורה טובה יותר עם האקרים זדוניים.

אחרי כמעט שנה של הכנות וקבלת אישורים, נראה כי מרכז הסייבר הבנקאי בישראל עומד לצאת לדרך. המרכז עדיין ממתין לתיאומים אחרונים בין הבנקים לבין בנק ישראל וחברת שב"א, שאמורה לרכז את הפרויקט.

נציין כי רשות ההגבלים העסקיים נתנה הסכמה עקרונית לעניין, למרות שהבנקים מתחרים זה בזה ולכאורה אסור להם לשתף פעולה.

המרכז החדש יפעל תחת המטה הקיברנטי, שכפוף ישירות לראש הממשלה. "בעיניי הקמת מרכז סייבר היא קריטית בכדי להתמודד עם האיום הזה טוב יותר", אומר בראיון ל"גלובס" פנחס בוכריס, שמונה באחרונה להיות דח"צ בשב"א, ושצפוי לייעץ ולסייע בהקמת המרכז.

בוכריס, ששימש בעבר גם כמנכ"ל משרד הביטחון, מכיר היטב את תחום הסייבר והמודיעין. הוא הגיע לשב"א על רקע היכרותו עם מנכ"ל שב"א, משה וולף, שכיהן בתפקידים בכירים בחטיבת הטכנולוגיה בבנק לאומי. לפני כן וולף השתחרר מצה"ל בדרגת אלוף משנה, לאחר שירות צבאי ביחידת 8200, והיה למעשה פקודו של בוכריס. שב"א, נזכיר, היא חברה שנמצאת בבעלות הבנקים ועוסקת בתחום תשתיות התקשורת בין הבנקים והיא זו שכל העסקאות בכרטיסי האשראי מתבצעות דרכה.

ההחלטה להקים מרכז סייבר לבנקים נובעת מהתגברות איומי הסייבר בכלל ובמערכת הבנקאית בפרט. יש פערים של רמת ואיכות ההתגוננות בין הבנקים הגדולים, שהשקיעו בכך כספים רבים, לבין הבנקים הקטנים יותר. הקמת מרכז לכל הבנקים אמורה לסגור את הפערים ולנצל את היתרון לגודל של המערכת הבנקאית כולה יחד. מרכז שכזה אמור למלא כמה תפקידים ולהעניק שירות לבנקים, וכן לבנק ישראל עצמו.

פעילות בתחום המודיעין

הפעילות המרכזית תהיה בתחום המודיעין - ריכוז מידע מודיעני מהבנקים לגבי ניסיונות התקפה. ההנחה היא שאם מתבצע ניסיון תקיפה בבנק אחד, הרי שרוב הסיכויים שיתבצע ניסיון שכזה בבנקים נוספים, ולכן התראה מראש חשובה, ומהווה עוד חומת הגנה בעבור הבנקים. "בכדי שהגנת הסייבר תהיה מיטבית, חשוב שארגונים ישתפו באירועים ובמידע", אומר בוכריס.

- מדוע?

"כשגוף עובר מתקפה של סייבר, התהליך הוא לא מיידי, והוא לא מבין בהתחלה שהוא תחת מתקפה. בהינתן שגוף זיהה שהוא עובר מתקפה שכזו, הוא יכול להזהיר גופים אחרים מפני אותם אירועים שקדמו למתקפה, ולאפשר להם להתגונן. יש לתהליך הזה חשיבות עליונה בצמצום נזקים.

"אני לא חושב שיש גוף אחד בעולם שיכול להתמודד לבד מול תקיפות הסייבר, ועובדה שאנחנו גם רואים שיתופי פעולה בתחום המודיעין גם בין מדינות".

- יש תקדים עולמי לפורמט הזה?

"התובנה שיש צורך בשיתוף מידע בין גופים מסחריים בתחום הסייבר מתחילה להתבשל לאט לאט במדינות נוספות. כך לדוגמה, נשיא ארה"ב ברק אובמה החליט לבנות תשתית לשיתוף מידע שכזה".

- הציבור נחשף לשורה של פרסומים ואיומים על תחום הסייבר. עד כמה הסכנה הזו ממשית?

"איומי הסייבר מתממשים כל הזמן, זה שהציבור לא יודע על כל מתקפה שמתרחשת, לא אומר שזה לא קורה. הנזק בעולם ממתקפות סייבר שהיו עד היום מוערך במאות מיליארדי דולרים. החל מגניבות מספרי כרטיסי אשראי, חדירה למאגרי מידע, ואירועים כמו פריצה לרשת הקמעונאות טארגט. אני מאמין שגם הבנקים בארץ מתמודדים עם ניסיונות פריצה, אבל זה תחום רגיש, שלא תמיד מגיע לידיעת הציבור".

- האם ישראל נחשבת ליעד מועדף לתקיפות סייבר ועם איזה התקפות אנחנו מתמודדים במיוחד - ניסיונות לגניבת כסף או התקפות טרור?

"ישראל היא יעד מעניין לתקיפות סייבר. נקודה. הן לתקיפות על רקע כלכלי, והן על רקע ביטחוני. האיראנים, לדוגמה היו רוצים לבצע מתקפה שכזו. צריך לזכור שנזק למדינה הוא לא רק בהטלת פצצה או בגרימת נזק צבאי. נזק למדינה הוא גם נזק כלכלי. באופן עקרוני כל גוף עם תשתיות חשובות צריך להיות מוטרד, ולקחת בחשבון השלכות כלכליות עצומות שעלולות להיות לתקיפה שכזו".

"משקיעים הרבה משאבים"

- מה דעתך על רמת המודעות והמוכנות בישראל למתקפות סייבר?

"אני יודע שמשקיעים בתחום הזה בישראל הרבה משאבים, וגם המדינה גם הכריזה על מעורבות, ויש התייחסות אף ברמה של ראש הממשלה לאיום הזה. יחד עם זאת, המלאכה עדיין מרובה. חשוב מאןד שיהיה סנכרון בין הגופים השונים ושיתוף פעולה בכדי להתמודד בצורה הטובה ביותר עם איום שכזה, ולאו דווקא רק בענף הבנקאות".

- מה לגבי מתקפות פנימיות, כמו במקרה שנחשף באחרונה שבו עובד מלאומי קארד גנב מסד של נתוני לקוחות. אפשר בכלל להתגונן מסוג כזה של מתקפה?

"מתקפת סייבר פנימית היא סוגיה כואבת שאמורה להטריד, וראינו אותה מתרחשת אפילו בצבא ארה"ב. יחד עם זאת, חד משמעית יש כלים להתמודד איתה, והמודעות לאיומי הסייבר הפנימיים הולכת וגוברת".

דרושים: טאלנטים בתחום אבטחת המידע

בתקופה הקרובה צפוי לקום, לאחר שהקצוות האחרונים ייקשרו, מרכז סייבר בתחום הבנקאות שאותו תנהל חברת שב"א. ההחלטה להקים את המרכז בכפיפות לשב"א נובעת מכמה סיבות. ראשית, בשב"א יש לא מעט עודפי מזומן, מכיוון שהחברה אינה מחלקת דיבידנד, כך שבקופתה מצפוי לפחות הסכום הראשוני שדרוש לביצוע ההשקעות. בנוסף לכך, לשב"א כבר יש את התשתיות לתקשורת בין כל הבנקים.

ההשקעה בהקמת מרכז סייבר אמורה להיות הדרגתית ולהתחיל מכמה מיליוני שקלים, ובהמשך הדרך עשויה להגיע לעשרות מיליוני שקלים. כאמור, מרכז הסייבר אמור להעניק שירותים לבנקים בתחום המודיעין וההגנה ממתקפות סייבר. אם המרכז יהיה מפותח מספיק, ייתכן והוא אף ימכור בעתיד חלק מהידע שלו לגופים אחרים בחו"ל.

פעילות נוספת בו יעסוק המרכז היא בתחום מתקפות ה-DDoS. מדובר בתקיפות הנעשות על ידי יצירת עומס כבד על מערכות המחשוב, כדי להביא לנפילת השרתים. המרכז גם אמור לכלול צוות התערבות למקרים שבהם תהיה מתקפת סייבר. צוות שכזה, שאמור להיות מורכב מטאלנטים בתחום אבטחת המידע, אמור לנהל סיטואציה של מתקפת סייבר מהזיהוי ועד לתהליך המיגור.

לפי הערכות בקרב הבנקים, יש בישראל לכל היותר כמה עשרות אנשים שמסוגלים לטפל באירוע סייבר ברמת מקצועיות גבוהה, ועל כן הגיוני יותר שאנשים שכאלה יאוגדו במרכז הסייבר, במקום שכל בנק יאבק על גיוסם אליו.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר