גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטת ריבי צוק כיהנה שנה ללא כתב מינוי

שופטת השלום בדימוס, ריבי צוק, כיהנה במשך שנה בבית המשפט לעניינים מקומיים בנתניה ללא כתב מינוי ■ הנהלת בתי המשפט: "פגם טכני גרידא" ■ נאשמים בתיק שנדון בפני צוק דורשים את פסילתה

ריבי צוק /צילום: אתר בתי המשפט
ריבי צוק /צילום: אתר בתי המשפט

השופטת בדימוס ריבי צוק כיהנה במשך שנה כשופטת בבית המשפט לעניינים מקומיים בנתניה ללא כתב מינוי. צוק היא שופטת בדימוס, שכיהנה בעבר כשופטת בבתי משפט השלום בראשון-לציון ובכפר-סבא.

לפי הדין, ניתן למנות שופטים בדימוס לשופטים בבתי משפט לעניינים מקומיים בכתב מינוי, שעליו חתומים נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים. כתב המינוי עומד בתוקף למשך שנה אחת, וניתן לחדשו מדי שנה.

העובדה שצוק כיהנה ללא כתב מינוי עלתה ממכתב ששלחה הנהלת בתי המשפט לעו"ד אילן בומבך, המייצג נאשמים שעניינם נדון בפני השופטת. "במענה לפנייתך", נכתב, "הרינו להשיבך כי מבדיקה שביצענו נמצאו כתבי מינוי של כבוד השופטת בדימוס רבקה צוק כשופטת בית משפט לעניינים מקומיים במחוז מרכז לשנים 2012 ו-2014. לא נמצא כתב מינוי לשנת 2013".

הנהלת בתי המשפט ועיריית נתניה, המאשימה בתיק, טוענות כי מדובר בפגם טכני הניתן לריפוי בדיעבד. ואולם, האם שופט היה מקבל את טענה דומה מצד עורך דין שייצג אדם מבלי שחידש את חברותו בלשכת עורכי הדין?

התיק שבמסגרתו התגלה עניין היעדר כתב המינוי עוסק בבעלי תחנת מעבר לאיסוף פסולת בנתניה, שקיבלו צו לסגירת התחנה ונאשמים באי-קיומו של הצו, במסגרת הליך בו מכהנת צוק כשופטת החל משנת 2012.

לטענת הנאשמים, לאחרונה ביקשה השופטת צוק, במהלך דיון בבית המשפט, להחיש את הדיונים לפניה, כדי שתספיק לסיים את הדיון לקראת סיום תקופת המינוי הנוכחית שלה, שפגה בסוף פברואר 2015 (דבר המאפשר דיון בתיק שכבר החלה לעסוק בו עד מאי 2015).

"נוכח הדברים", נכתב בבקשה שהגישו לפסילתה של צוק, באמצעות עו"ד בומבך, "ביקשו הנאשמים לבחון את נסיבות העניין העומדות בבסיס הבהילות הקיימת בהחשת קצב הדיונים בתיק".

במסגרת הבירור עלה כי חסרו ברשומות מינוייה של השופטת לשנים 2012 ו-2013. בהמשך הבהירה הנהלת בתי המשפט במכתב ששלחה כי כתב מינויה של צוק לשנת 2012 אכן נחתם כדין, אך לא פורסם. המינוי לשנת 2013, הודתה הנהלת בתי המשפט, אינו בנמצא.

עיוות דין או פגם טכני?

האם היעדר כתב המינוי הוא פגם טכני או פגם מהותי? הדעות חלוקות. בבקשה לפסילת השופטת צוק (בקשה בה דנה צוק עצמה) טענו הנאשמים כי "הפרסום ברשומות הינו חותם הכשרות והסופיות על מינויו של שופט. מעבר לכך, אין מדובר בדבר-מה טכני או איזוטרי, אלא בגושפנקא רשמית מכוח חוק ראשי הנוגעת לרשות השופטת, שאמורה לשאת על נס את החובה למלא את הוראות החוק ואת החשיבות הטמונה במילוי הוראות החוק, מקלה ועד חמורה".

בתגובת הנהלת בתי המשפט, שהוגשה לבית המשפט לעניינים מקומיים בהוראת השופטת, נכתב: "בענייננו, העובדה כי לא אותר כתב מינוי לשנת 2013, אין בה לכשעצמה כדי להוות פגיעה כלשהי בהליך ו/או בנאשמים, וממילא אין הדבר מהווה עילה לפסילתה של כבוד השופטת צוק. המדובר בפגם טכני גרידא".

עיריית נתניה הגיבה בתורה והתנגדה לפסילתה של השופטת צוק, בטיעונים שונים. ראשית טענה העירייה כי בקשה לפסילת שופט איננה האכסניה המתאימה להגשת הבקשה. זאת, לטענתה, משום שבקשה כזו רלוונטית רק כאשר קיים חשש ממשי למשוא-פנים מצד השופט.

העירייה טענה גם כי ניתן לרפא את הפגם בדיעבד - זאת משום שהשופטת צוק מונתה לתקופת שיפוט נוספת המאוחרת לתקופה בה פעלה ללא הסמכה, ובלאו הכי הייתה בעלת הכישורים להיות ממונה לשופטת לכל אורך התקופה.

עוד טענה העירייה כי יש להפעיל את דוקטרינת "השופט דה-פקטו". מדובר בדוקטרינה משפטית שמקורה באנגליה של המאה ה-18, לפיה יש להקנות בתנאים מסוימים תוקף חוקי למעשיו של אדם שנחזה להיות שופט, גם אם מתברר בדיעבד כי לא הוסמך לשמש ככזה.

הנאשמים התנגדו לטענות שניתן להכשיר בדיעבד את הפגם בשל עיוות הדין החמור שמנע מהם אפשרות למשפט הוגן, לטענתם. עוד טענו הנאשמים כי בלתי סביר להניח שהשופטת עצמה לא הייתה מודעת לחוסר הסמכות שלה בזמן אמת.

התיק בו נדונה הבקשה לפסילתה של צוק עלול להשליך על דין כלל התיקים שהתבררו מול צוק, בתקופה שבה לא החזיקה בכתב מינוי, ועל נאשמים רבים שעניינם נדון בפניה במהלך שנת 2013 - סוגייה שעלתה בתגובת העירייה, אך משום מה לא הובלטה.

"עצם קבלת הבקשה בעניינם של הנאשמים בתיק זה עלול להשליך גם על תיקים אחרים שנשמעו, נדונו והוכרעו בפני השופטת צוק במהלך תקופת כהונתה בבית המשפט לעניינים מקומיים", נטען בשולי תגובת העירייה, "שעה שנאשמים אחרים אשר הורשעו בדין, יבקשו לבטל את הרשעתם ואת העונשים שהוטלו עליהם על-ידי בית המשפט. תוצאה זו אינה תוצאה הגיונית".

מנגד טענו הנאשמים כי האינטרס הציבורי של אמון הציבור במערכת המשפט גובר. "אינטרס הציבור מחייב כי לא ייפול רבב במינוי שופטים היושבים על כס השיפוט בבית המשפט, וכן כי הכרעות שיפוטיות יינתנו על-ידי שופטים שמונו כדין לתפקידם, שאם לא כן, ייפגע אמון הציבור במערכת השפיטה במדינת ישראל".

תהא אשר תהא החלטת השופטת צוק בבקשה לפסילתה, ספק אם טענת הנהלת בתי המשפט, לפיה אי-החזקה ברישיון בתוקף הוא "פגם טכני גרידא" הייתה מתקבלת, לו הייתה נטענת בפני השופטים באותה מערכת בתי משפט בנסיבות אחרות.

אם, למשל, במקרה של נהג שנתפס נוהג ללא רישיון בתוקף, או של עורך דין שייצג לקוח מבלי שחידש את חברותו בלשכת עורכי הדין, היה עומד הנהג או עורך הדין בפני שופט וטוען כי "מדובר בפגם טכני" - האם השופט היה משתכנע מטיעון כזה?

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%