גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יהיה על ההסכם להעסקת אנשים עם מוגבלות?

מבקר המדינה קבע כי העסקת אנשים עם מוגבלות תתרום לכלכלת המדינה 5 מיליארד שקל בשנה ■ הסכם בין ההסתדרות למעסיקים מחייב בתי עסק לשיעור העסקה של 2% לפחות ■ באילו קשיים ייתקל ההסכם, ומה המעסיקים מפסידים?

אהוד רצאבי, אבי ניסנקורן וצביקה אורן, לצד נציגי ארגוני הנכים / צילום: דובר ההסתדרות
אהוד רצאבי, אבי ניסנקורן וצביקה אורן, לצד נציגי ארגוני הנכים / צילום: דובר ההסתדרות

לפני כחודש פורסם סיפורה של הגננת מיכל מרמת-השרון, שהורי הילדים בגן שלה יצאו למאבק נגד החלטת משרד החינוך לפטרה, משום שהיא סובלת ממוגבלות פיזית ומסתייעת בקביים ולכן אינה מסוגלת לשבת על הרצפה.

"מסתבר שמשרד החינוך סובל מלקות שאין קשה ממנה", כתבה אחת האמהות בגן בפייסבוק. "הוא לא מסכים באופן גורף להעסיק גננות עם מוגבלות, ולכן ייתכן שבקרוב מיכל שלנו לא תוכל להמשיך להיות גננת אף שהיא גננת מופלאה".

כל אחד מאיתנו יכול להיות הגננת מיכל. לא רק עיוורים, חירשים או נכים מלידה הם אנשים עם מוגבלות; רבים מאיתנו חיו ללא כל מוגבלות, עד שברגע אחת עברו תאונה או לקו במחלה כלשהי, נפשית או פיזית.

היקף האנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה אינו ברור. לרוב מדברים על 700-900 אלף מאזרחי המדינה בגיל העבודה. עם מספר כזה עצום, הרי שלהיעדרם של האנשים האלה משוק העבודה יש משמעות אדירה. בדוח מבקר המדינה נחשף כי העדר שילובם של עובדים עם מוגבלות מסב למשק מדי שנה הפסד של לא פחות מ-5 מיליארד שקל מדי שנה.

למרות זאת, אנשים עם מוגבלות מתקשים מאוד למצוא עבודה. לפי סקר שערך משרד הכלכלה ב-2012, 28% מהעובדים עם מוגבלות דיווחו על תחושות של אפליה במקום העבודה. זהו השיעור המדווח הגבוה ביותר ביחס לקבוצות אוכלוסייה אחרות, ביניהן נשים, ערבים ומבוגרים.

לדברי לימור דיין, 23, סטודנטית שנה ד' בפסיכולוגיה וביולוגיה במסלול למצטיינים באוניברסיטת בן גוריון, ההצטיינות שלה לא סייעה לה כשניסתה לראשונה בחייה למצוא עבודה בשוק החופשי. "עד אז עבדתי במסגרות די מוגנות כמו 'דיאלוג בחשיכה'. לא באמת התנסיתי בראיונות מול מעסיקים. התברר שהמוגבלות היא מכשול מאוד רציני. תמיד חשבתי שאצלי יהיה שונה, כי אמרו לי כמה אני מוכשרת ואינטליגנטית. החוויה של חיפוש עבודה הייתה נוראית. לא הבנתי לא בסדר איתי".

את העבודה מצאה בסופו של דבר באמצעות דף הפייסבוק "סיכוי שווה", שמחבר בין עובדים עם מוגבלות למעסיקים פוטנציאליים. "ראיתי הצעת עבודה של משהו שנשמע לי מעניין מתחום משאבי האנוש וזה היה עניין של שעות: קמתי בבוקר בהרגשה שאין לי בשביל מה לקום ופתאום התקבלתי וכל השגרה שלי השתנתה. הייתי מאושרת אחרי תקופה מאוד חשוכה".

דיין חוששת גם לגורל שני אחיה, שגם הם סובלים ממוגבלות. "אחי ואני לא מתמסכנים, אנחנו אנשים בעלי יכולות שנחסכת מאיתנו ההזדמנות להציג את הכישורים שלנו. ככל שהמעסיקים נחשפים ליכולותינו, זה עוזר להוציא אותנו מהמשבצת שהכניסו אותנו אליה".

מה אומר החוק לגבי עובדים עם מוגבלות? חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998 קובע כי על מעביד לפעול לשילוב הולם של אנשים עם מוגבלות, אולם הוא לא קובע מהו ייצוג הולם ולא מפרט אילו צעדים יש לנקוט כדי ליישמו. הצעת חוק שיזמו חברי הכנסת איציק שמולי (העבודה), קארין אלהרר ("יש עתיד"), אילן גילאון (מרצ), יריב לוין (ליכוד) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו) מציעה לקבוע כי גופים ציבוריים, המעסיקים 25 עובדים, יידרשו לדאוג לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות בשיעור 3% לפחות מהעובדים. החוק זכה לחתימתם של 81 חברי כנסת ועבר בקריאה טרומית ויוזמיו מקווים להעביר אותו בכנסת הבאה.

בעקבות הצעת החוק, לפני כשנה נחתם לראשונה הסכם מתון יותר בין ההסתדרות לנשיאות הארגונים העסקיים, שקובע כי גוף המעסיק 100 עובדים לפחות יחויב להעסיק כ-2% מהם עובדים עם מוגבלות בשנה הראשונה לכניסתו של ההסכם לתוקף, ו-3% לאחריה. עוד סוכם כי המעסיק ימנה גורם אחראי להעסקת עובדים עם מוגבלות שיעסוק בשילובם המיטבי בעבודה. ההסכם הזה הורחב כמה חודשים לאחר מכן לכלל המשק.

ישראל הולכת בעקבות העולם: בתחילת השנה נכנס לתוקף חוק חדש בארה"ב שמחייב כל גוף שעושה עסקים עם הממשלה ב-50 אלף דולר ומעלה ומעסיק מעל 100 עובדים להעסיק 7% אנשים מוגבלות. בגרמניה מחייב החוק העסקה של 5% בעלי מוגבלות בכל גוף, עם 25 עובדים ומעלה.

להעסקת עובדים עם מוגבלות, מעבר התרומה האדירה לצמיחה (5 מיליארד שקל בשנה, נזכיר), עשויה להיות תרומה נוספת לחברה. העניין הערכי הוא משמעותי: האם שפרסמה את הסטטוס על מיכל הגננת, אמרה כי לא תוכל להסתכל בעיניים של בנה ולספר לו שמיכל לא תהיה גננת שלו מפני שהיא נכה. מעבר לכך, הרי שגם חברה יצרנית היא ערך; וחברה שמדירה ציבור כל כך גדול של אנשים שמעוניינים לעבוד ונאלצים לשבת בחוסר מעש - עושה מעשה הרסני.

אלא שיישום החוק יחייב גם שינוי ערכי ומחשבתי ורצון טוב בקרב מעסיקים, אבל גם מעבר מעל מכשולים לא מעטים: השאלה הראשונה היא מיהו עובד בעל מוגבלות? לדברי עו"ד גלי שטיינברג ממשרד תדמור לוי ופרופ' יובל לוי ושות', "החוק מגדיר אדם עם מוגבלות כאדם הסובל מלקות פיזית, נפשית, שכלית לרבות קוגנטיבית, והמבחן הוא שאדם מוגבל בתפקוד שלו באופן מהותי בתחום אחד לפחות מתחומי החיים העיקריים. אלה הגדרות מאוד עמומות ונתונות לפרשנות. כשההגדרה היא מאוד רחבה, יותר אנשים יכולים להיכנס לתוך ההגדרה הזו. מספיק שלעובד יש קשיי קשב וריכוז - אם זה מגביל אותו באופן מהותי, הוא יוכל להיחשב כאדם עם מוגבלות".

עניין נוסף הוא פרטיות העובדים. "אם מעסיק מחויב למכסה מסוימת של אנשים עם מוגבלות ומעוניין לגייס כאלה, הוא מתמודד עם החובה שלא לפגוע בפרטיות ולשאול אותו על מוגבלותו" - אומרת שטיינברג.

ומה המעסיקים ירוויחו? לדברי אורן הלמן, סמנכ"ל בחברת החשמל ומקים "סיכוי שווה", "לאנשים האלה יש מוטיבציה בשמים, נאמנות ארגונית גבוהה מאוד והם אנשים ישרים והגונים, עם הכרת הטוב. בנוסף הם שונאי סיכון ולא מחפשים עבודות חדשות. הם מחפשים גם עבודה גם בשירות מוקד לקוחות בלי להיות עסוקים במהלכה בחיפוש עבודה אחרת".

אתה יכול להבין רתיעה של מעסיקים?

"כמו שאומרים בשידוכים, לכל סיר יש מכסה. אדם עם מוגבלות יכול למלא תפקידים ניהוליים, אבל גם תפקידים של פינוי משולחנות או שוטפי כלים. כל אחד צריך להתאים לתפקיד. אסור לקחת אנשים עם מוגבלות סתם כדי להגיד. צריך להאמין בהם ולהתאים להם את העבודה. עובד שלי בחברת החשמל, שהוא עם 100 אחוז נכות, עומד לקבל תעודת עובד מצטיין".

לדף הפייסבוק של "סיכוי שווה" - לחצו כאן

עובדים עם מוגבלות בשוק העבודה

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר