גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגרי סם שפיגל: "חשוב שיוצר לא ייסגר בתוך מגדל שן"

לקראת כנס לציון 25 שנה להקמת ביה"ס לקולנוע סם שפיגל, מדברים הבמאים ובוגרי המוסד טל גרניט, ניר ברגמן, דוד אופק ותום שובל על הרצון להגיע לקהל רחב, על חשיבות הסרט הקצר ועל בדידותו של הבמאי

בשלהי שנות ה-80, בתום העשור הגרוע ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי - הן מבחינת איכות הסרטים והן מבחינת כמות צופים, הוקם בירושלים בית הספר לקולנוע סם שפיגל, על שמו של המפיק היהודי הנודע, אשר יתרת עיזבונו מימנה ועודה מממנת, את המוסד.

שרביט הניהול ניתן בידיו של רנן שור - אז במאי קולנוע צעיר ("בלוז לחופש הגדול"), ופעיל מרכזי בזירת הקולנוע המקומית, אשר מכהן כמנהל בית הספר עד היום.

לימים הפך סם שפיגל לאחד מבתי הספר לקולנוע הבולטים בארץ ובעולם כולו (בית הספר זכה 16 פעמים בפרס בית הספר לקולנוע הטוב בעולם, ופעם נוספת גם בפרס בית הספר הטוב באירופה), אך חשוב לא פחות מכך - היווסדותו של בית הספר סימנה למעשה את נקודת המפנה בענף הקולנוע הישראלי, בין אם בהוראה, בהכשרה ובהשקפה קולנועית, ובין אם במיתוגו של הקולנוע הישראלי בארץ ומחוצה לה.

לקראת כנס לציון 25 שנה להקמת בית הספר, שיתקיים מחר (ג') בירושלים, כינסנו 4 בוגרים בולטים לראיון מיוחד.

מסביב לשולחן: טל גרניט ("חופש גדול", מיתה טובה"), שסיימה את לימודיה ב-2002, ניר ברגמן ("כנפיים שבורות", "יונה"), בוגר מחזור ה' (1998), דוד אופק ("מלנומה אהובתי", "בת-ים ניו יורק"), מחזור א' (1992), ותום שובל, מחזור י"ד (2007), "הנוער". תום שובל וניר ברגמן מלמדים בסם שפיגל. שובל מלמד בימוי שנה א'.

- מה דעתכם על הסטיגמה שנוצרה לבית הספר, כבית ייצור לדרמה משפחתית?

דוד אופק: "הסטיגמה היא לגמרי לא מדויקת. מה שלי חשוב וזה משהו שספגתי מבית הספר הוא הרצון לתקשר עם הקהל. מה שנחרת לי מהסדנאות בבית הספר זה המשפט - "LET THEM LOUGH, LET THEM CRY'. וזה לא קשור לסרטי משפחה או לא לסרטי משפחה. זה קשור לעובדה שליצירה שלך יהיה מכנה משותף רחב. אחר כך אתה יכול לעשות כל מיני דברים".

תום שובל: "מדברים על הסטיגמה - סרטים שמתעסקים בהתבגרות או במשפחה, בטוח שאם נסתכל בסרטי גמר של בתי ספר אחרים, אני חושב שנמצא את אותם סיפורים. בסופו של דבר, אנשים נובעים מהמעיין האישי שלהם, ורוב האנשים שהולכים ללמוד בבית ספר לקולנוע הם אנשים צעירים.

"הם צריכים למצוא את העולם שלהם או החיים שלהם, ואז הם מסתכלים אחורנית, ומה שיש אחורנית זה ההתבגרות שלהם, ומערכת היחסים עם המשפחה, כך שזה די טבעי.

"אם מסתכלים לעומק על הסרטים של סם שפיגל, אלה לאו דווקא סרטים קונבנציונליים על משפחות. במיוחד בשנים האחרונות יש כזה מן מגוון וכל-כך הרבה עושר קולנועי, שאני לא מאמין שהסטיגמה יכולה לצוף באמת".

טל גרניט: "סרט הגמר שלי היה על בחורה שמתקשה לגמור בעולם עתידני, והייתי צריכה להתעקש על זה, ולמדתי שם להתעקש. על מה שאני רוצה להגיד, להילחם ולשכנע לתת לי לעשות את זה. כל תסריט עובר הרבה ועדות, ובאתי לוועדה, הרגשתי שאני באה לוועדת הפלות, ושאני צריכה לשמור על הילד".

משהו קצר וטוב

את ההשפעה של סם שפיגל על הקולנוע הישראלי מייחסים ארבעת הבוגרים דווקא לקידומו של הסרט הקצר: "בראש ובראשונה מתוך ההבנה שקולנוע קצר לא צריך להיות סטודנטיאלי", אומר אופק, והשאר מהנהנים בחיוב. מה זה אומר, לא סטודנטיאלי? גרניט: "יש עשייה מאוד גדולה של סרטים קצרים מחוץ ללימודים. כמו שאו הנרי כותב סיפורים קצרים ולא רומנים, אז גם קולנוע יכול להיות קצר, ולא כי אין לך כסף, אלא כי אתה רוצה לספר סיפור שמתאים לשמונה דקות".

גרניט מציינת כדוגמה את המיזם "מנה ראשונה", יוזמה של חברת ההפקות "גרין פרודקשן", שמשווקת סרטים ישראלים קצרים להקרנות בסינמטקים, לפני סרטים באורך מלא, וכן לגופים שונים, פסטיבלים ומכירות און-ליין. גל גרינשפן, בעלים משותף של החברה, אף הוא בוגר של סם שפיגל, הפיק את סרטיה הקצרים של גרניט עם שותפה שרון מימון, וכן את סרטיו - הקצרים והארוכים - של שובל. אך אף שתחום זה של סרטים קצרים זוכה להכרה (באירופה זוכה הסרט הקצר למעמד כמעט שווה לזה של פיצ'ר), עדיין, הדרך למימוש הפוטנציאל של הסרט הקצר עודה ארוכה. כיום רק שתי קרנות קולנוע בארץ - קרן מקור וקרן גשר, מממנות סרטים קצרים, והתקציב שיש ברשותן עבור מטרה זו, מצומצם עד מאוד. בנוסף, מעטים הם הסרטים הקצרים הזוכים לעדנה מסחרית. מסיבות אלה, בעיקר, מעדיפות חברות הפקה ישראליות להפיק כמה שפחות סרטים קצרים - אם בכלל, היות שהסיכוי שהן ישלימו את הסרט מכיסן, הוא גבוה. גרניט מעידה שהיא עצמה כמעט ולא ראתה רווח מהסרטים הקצרים שעליהם עמלה, כולל "חופש גדול", שנמנה השנה עם רשימת 10 המועמדים הסופיים לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הקצר.

- מה לגבי השפעה על פיצ'רים? אפשר לבחון תמורות בקולנוע ישראלי בזכות סם שפיגל? לשים את האצבע היכן שברבע המאה האחרונה, הקולנוע הישראלי השתנה?

ברגמן: "אפשר לראות את ההשפעה הזאת לפי האופן שבו השפיע ערוץ 2 על הטלוויזיה הישראלית. הוא שיפר את המיומנות של הכותבים, את התפיסה הבימויית שלהם, את נאותות ההפקה, ומהבחינה הזו סם שפיגל יצר דור של אנשים שהם בוגרי קולנוע. עורכים, מפיקים, צלמים, ארט דיירקטורים, אנשים שעוסקים במלאכת הקולנוע".

אופק: "הקולנוע הישראלי עבר התבגרות. מסרטים שמתקשרים עם מעט מאוד אנשים, בשנים האחרונות יש רצון שהסרטים יזכו להכרה אמנותית מצד אחד, ומצד שני לא יאבדו את היכולת להגיע לקהל ולהשפיע, חשוב שיוצר לא ייסגר בתוך מגדל שן".

- גרניט, את יוצרת סרטים בשותפות עם התסריטאי והבמאי שרון מימון, בוגר קמרה אובסקורה. יש הבדלים ביניכם בתפיסה הקולנועית, בגישה ליצירה?

גרניט: "אני לא יודעת מה עושים ואיך לומדים בקאמרה. הסיבה שאנחנו עובדים ביחד היא כי הראש שלנו עובד באותה צורה, פחות או יותר, למרות שאנחנו מתווכחים הרבה".

התופעה של בימוי בצמד היא די רחבה בישראל. רק כמה דוגמאות: אופק שעובד באופן כמעט קבוע עם שותפו לעשייה - יוסי מדמוני; ארז תדמור וגיא נתיב, שביימו יחדיו את "זרים" ואת "הבן של אלוהים", רונית ושלומי אלקבץ ("שבעה", "גט") יואב ודורון פז ("פובידיליה"), אהרון קשלס ונבות פפושדו ("כלבת", "מי מפחד מהזאב הרע"), מיכל ברזיס ועודד בן נון ("איה") ועוד.

- מה היתרונות ומהם החסרונות בבימוי בצמד?

אופק: "זה תפקיד נורא בודד, הבמאי. תמיד כשהייתי עושה את זה לבד, זו הייתה חוויה לא נעימה. המון החלטות, המון אחריות, המון משא-ומתן. ואין לך פידבק. עדיף להתווכח עם מישהו מאשר לעשות את זה לבד".

שובל: "כשאתה בעמדת הבימוי, כל השאלות, כל הבעיות, הכול מתנקז אליך. אין מישהו שאתה יכול לסובב אליו את הראש ולהגיד - 'אז מה אתה אומר על זה?'".

ברגמן: "אני נעזר בכולם. בעוזר צלם, בבום-מן. אין לי שום בעיה, ואנשים יודעים את זה, שבום-מן יכול לבוא אליי ולהגיד - 'שמע, ניר, בשוט הפתוח השחקנית הייתה עם הרבה יותר אנרגיה מאשר בשוט הסגור'. למה שלא אקשיב לו? הוא צודק. אני אקבל את ההחלטה, אנשי הצוות שלי הרבה יותר מנוסים ממני".

שובל: "במאים מגיחים לסט במקרה הטוב כל שנתיים-שלוש, או כל 4 שנים, ולעומת זאת, הצוות נמצא שם 365 ימים בשנה".

גרניט: "זו אחת הסיבות, אפרופו, שעשינו הרבה סרטים קצרים. כי זה בלתי נתפס שתגיע לסט רק כל 4 שנים".

- ומה עושים ב-4 השנים האלה?

גרניט: "עובדים על הדבר הבא".

אופק: "תהליכים ארוכים של כתיבה, ליהוק, הכנה".

שובל: "זה לא שאתה לא עובד בזה".

גרניט: "מנסים להתפרנס".

תנאים קשים

שינוי נוסף, לאו דווקא חיובי, שנוצר כתוצאה מהתפתחות הקולנוע הישראלי, הוא ההצפה של בתי ספר לקולנוע - 14 במספר, נכון להיום. מחד, הדבר מבורך: יותר אפשרויות ליוצרים לתת ביטוי לכישרונם וליצירתיותם.

מנגד, בתעשייה עם קשיי שרידות כה גבוהים, ועם מיעוט הזדמנויות, עודף בתי הספר לקולנוע - שלא לדבר על ריבוי מגמות הקולנוע בתיכון וריבוי בתי הספר למשחק - מהווים, הלכה למעשה, תעשיית אשליות. כתוצאה מכך, מאות בוגרים מדי שנה נפלטים מהתעשייה עוד בטרם נחשפו אליה. אחרים חווים את אי סיפוק הצורך, כאשר הרעב ליצור והשאיפות הגדולות לא מתממשים. לכן אין פלא שגם מי שנחשבים כבכירים בתעשייה, לא מתפרנסים מעשיית קולנוע בלבד.

- כולכם מפתחים כיום סדרות לטלוויזיה. זה מתוך אילוץ או מתוך בחירה?

ברגמן "כן ולא. תראה - אם הייתי יכול לעשות רק קולנוע ולהתקיים מזה, אין לי בכלל ספק שהייתי עושה רק קולנוע. לא בגלל שאני לא נהנה בטלוויזיה, אני מאוד אוהב טלוויזיה, אבל התנאים נורא קשים. והם רק נהיים יותר קשים.

"כדי להביא 15 דקות מסך ביום, אתה נאלץ לוותר על האמנות שלך. אם אתה מצליח לעשות את האמנות שלך בצורה שפויה, כלומר לא להתאבד על כל שוט ועדיין לעמוד בתקציבים, זה לא משנה לי כל-כך. כך זה היה ב'בטיפול' וב'להוציא את הכלב'. אבל בהרבה מקרים זה התאבדות".

גרניט: "ביום שישי הייתי בכנס של הטלוויזיה, של זכיינית ערוץ 2 קשת, והם אמרו לנו 'תקשיבו, יש פחות ופחות כסף, יהיה פחות ופחות כסף, אתם לא מבינים את המציאות. עליכם להביא רעיונות מבריקים לדברים שאפשר לעשות. זו בעיה שלכם, אתם תפתרו אותה".

ברגמן: "זה מצחיק שבסופו של דבר, הצילומים של סרטי הגמר שלנו הם הצילומים בתנאים הטובים ביותר שאי-פעם צילמתי בהם דקת מסך".

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים