גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגרי סם שפיגל: "חשוב שיוצר לא ייסגר בתוך מגדל שן"

לקראת כנס לציון 25 שנה להקמת ביה"ס לקולנוע סם שפיגל, מדברים הבמאים ובוגרי המוסד טל גרניט, ניר ברגמן, דוד אופק ותום שובל על הרצון להגיע לקהל רחב, על חשיבות הסרט הקצר ועל בדידותו של הבמאי

בשלהי שנות ה-80, בתום העשור הגרוע ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי - הן מבחינת איכות הסרטים והן מבחינת כמות צופים, הוקם בירושלים בית הספר לקולנוע סם שפיגל, על שמו של המפיק היהודי הנודע, אשר יתרת עיזבונו מימנה ועודה מממנת, את המוסד.

שרביט הניהול ניתן בידיו של רנן שור - אז במאי קולנוע צעיר ("בלוז לחופש הגדול"), ופעיל מרכזי בזירת הקולנוע המקומית, אשר מכהן כמנהל בית הספר עד היום.

לימים הפך סם שפיגל לאחד מבתי הספר לקולנוע הבולטים בארץ ובעולם כולו (בית הספר זכה 16 פעמים בפרס בית הספר לקולנוע הטוב בעולם, ופעם נוספת גם בפרס בית הספר הטוב באירופה), אך חשוב לא פחות מכך - היווסדותו של בית הספר סימנה למעשה את נקודת המפנה בענף הקולנוע הישראלי, בין אם בהוראה, בהכשרה ובהשקפה קולנועית, ובין אם במיתוגו של הקולנוע הישראלי בארץ ומחוצה לה.

לקראת כנס לציון 25 שנה להקמת בית הספר, שיתקיים מחר (ג') בירושלים, כינסנו 4 בוגרים בולטים לראיון מיוחד.

מסביב לשולחן: טל גרניט ("חופש גדול", מיתה טובה"), שסיימה את לימודיה ב-2002, ניר ברגמן ("כנפיים שבורות", "יונה"), בוגר מחזור ה' (1998), דוד אופק ("מלנומה אהובתי", "בת-ים ניו יורק"), מחזור א' (1992), ותום שובל, מחזור י"ד (2007), "הנוער". תום שובל וניר ברגמן מלמדים בסם שפיגל. שובל מלמד בימוי שנה א'.

- מה דעתכם על הסטיגמה שנוצרה לבית הספר, כבית ייצור לדרמה משפחתית?

דוד אופק: "הסטיגמה היא לגמרי לא מדויקת. מה שלי חשוב וזה משהו שספגתי מבית הספר הוא הרצון לתקשר עם הקהל. מה שנחרת לי מהסדנאות בבית הספר זה המשפט - "LET THEM LOUGH, LET THEM CRY'. וזה לא קשור לסרטי משפחה או לא לסרטי משפחה. זה קשור לעובדה שליצירה שלך יהיה מכנה משותף רחב. אחר כך אתה יכול לעשות כל מיני דברים".

תום שובל: "מדברים על הסטיגמה - סרטים שמתעסקים בהתבגרות או במשפחה, בטוח שאם נסתכל בסרטי גמר של בתי ספר אחרים, אני חושב שנמצא את אותם סיפורים. בסופו של דבר, אנשים נובעים מהמעיין האישי שלהם, ורוב האנשים שהולכים ללמוד בבית ספר לקולנוע הם אנשים צעירים.

"הם צריכים למצוא את העולם שלהם או החיים שלהם, ואז הם מסתכלים אחורנית, ומה שיש אחורנית זה ההתבגרות שלהם, ומערכת היחסים עם המשפחה, כך שזה די טבעי.

"אם מסתכלים לעומק על הסרטים של סם שפיגל, אלה לאו דווקא סרטים קונבנציונליים על משפחות. במיוחד בשנים האחרונות יש כזה מן מגוון וכל-כך הרבה עושר קולנועי, שאני לא מאמין שהסטיגמה יכולה לצוף באמת".

טל גרניט: "סרט הגמר שלי היה על בחורה שמתקשה לגמור בעולם עתידני, והייתי צריכה להתעקש על זה, ולמדתי שם להתעקש. על מה שאני רוצה להגיד, להילחם ולשכנע לתת לי לעשות את זה. כל תסריט עובר הרבה ועדות, ובאתי לוועדה, הרגשתי שאני באה לוועדת הפלות, ושאני צריכה לשמור על הילד".

משהו קצר וטוב

את ההשפעה של סם שפיגל על הקולנוע הישראלי מייחסים ארבעת הבוגרים דווקא לקידומו של הסרט הקצר: "בראש ובראשונה מתוך ההבנה שקולנוע קצר לא צריך להיות סטודנטיאלי", אומר אופק, והשאר מהנהנים בחיוב. מה זה אומר, לא סטודנטיאלי? גרניט: "יש עשייה מאוד גדולה של סרטים קצרים מחוץ ללימודים. כמו שאו הנרי כותב סיפורים קצרים ולא רומנים, אז גם קולנוע יכול להיות קצר, ולא כי אין לך כסף, אלא כי אתה רוצה לספר סיפור שמתאים לשמונה דקות".

גרניט מציינת כדוגמה את המיזם "מנה ראשונה", יוזמה של חברת ההפקות "גרין פרודקשן", שמשווקת סרטים ישראלים קצרים להקרנות בסינמטקים, לפני סרטים באורך מלא, וכן לגופים שונים, פסטיבלים ומכירות און-ליין. גל גרינשפן, בעלים משותף של החברה, אף הוא בוגר של סם שפיגל, הפיק את סרטיה הקצרים של גרניט עם שותפה שרון מימון, וכן את סרטיו - הקצרים והארוכים - של שובל. אך אף שתחום זה של סרטים קצרים זוכה להכרה (באירופה זוכה הסרט הקצר למעמד כמעט שווה לזה של פיצ'ר), עדיין, הדרך למימוש הפוטנציאל של הסרט הקצר עודה ארוכה. כיום רק שתי קרנות קולנוע בארץ - קרן מקור וקרן גשר, מממנות סרטים קצרים, והתקציב שיש ברשותן עבור מטרה זו, מצומצם עד מאוד. בנוסף, מעטים הם הסרטים הקצרים הזוכים לעדנה מסחרית. מסיבות אלה, בעיקר, מעדיפות חברות הפקה ישראליות להפיק כמה שפחות סרטים קצרים - אם בכלל, היות שהסיכוי שהן ישלימו את הסרט מכיסן, הוא גבוה. גרניט מעידה שהיא עצמה כמעט ולא ראתה רווח מהסרטים הקצרים שעליהם עמלה, כולל "חופש גדול", שנמנה השנה עם רשימת 10 המועמדים הסופיים לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הקצר.

- מה לגבי השפעה על פיצ'רים? אפשר לבחון תמורות בקולנוע ישראלי בזכות סם שפיגל? לשים את האצבע היכן שברבע המאה האחרונה, הקולנוע הישראלי השתנה?

ברגמן: "אפשר לראות את ההשפעה הזאת לפי האופן שבו השפיע ערוץ 2 על הטלוויזיה הישראלית. הוא שיפר את המיומנות של הכותבים, את התפיסה הבימויית שלהם, את נאותות ההפקה, ומהבחינה הזו סם שפיגל יצר דור של אנשים שהם בוגרי קולנוע. עורכים, מפיקים, צלמים, ארט דיירקטורים, אנשים שעוסקים במלאכת הקולנוע".

אופק: "הקולנוע הישראלי עבר התבגרות. מסרטים שמתקשרים עם מעט מאוד אנשים, בשנים האחרונות יש רצון שהסרטים יזכו להכרה אמנותית מצד אחד, ומצד שני לא יאבדו את היכולת להגיע לקהל ולהשפיע, חשוב שיוצר לא ייסגר בתוך מגדל שן".

- גרניט, את יוצרת סרטים בשותפות עם התסריטאי והבמאי שרון מימון, בוגר קמרה אובסקורה. יש הבדלים ביניכם בתפיסה הקולנועית, בגישה ליצירה?

גרניט: "אני לא יודעת מה עושים ואיך לומדים בקאמרה. הסיבה שאנחנו עובדים ביחד היא כי הראש שלנו עובד באותה צורה, פחות או יותר, למרות שאנחנו מתווכחים הרבה".

התופעה של בימוי בצמד היא די רחבה בישראל. רק כמה דוגמאות: אופק שעובד באופן כמעט קבוע עם שותפו לעשייה - יוסי מדמוני; ארז תדמור וגיא נתיב, שביימו יחדיו את "זרים" ואת "הבן של אלוהים", רונית ושלומי אלקבץ ("שבעה", "גט") יואב ודורון פז ("פובידיליה"), אהרון קשלס ונבות פפושדו ("כלבת", "מי מפחד מהזאב הרע"), מיכל ברזיס ועודד בן נון ("איה") ועוד.

- מה היתרונות ומהם החסרונות בבימוי בצמד?

אופק: "זה תפקיד נורא בודד, הבמאי. תמיד כשהייתי עושה את זה לבד, זו הייתה חוויה לא נעימה. המון החלטות, המון אחריות, המון משא-ומתן. ואין לך פידבק. עדיף להתווכח עם מישהו מאשר לעשות את זה לבד".

שובל: "כשאתה בעמדת הבימוי, כל השאלות, כל הבעיות, הכול מתנקז אליך. אין מישהו שאתה יכול לסובב אליו את הראש ולהגיד - 'אז מה אתה אומר על זה?'".

ברגמן: "אני נעזר בכולם. בעוזר צלם, בבום-מן. אין לי שום בעיה, ואנשים יודעים את זה, שבום-מן יכול לבוא אליי ולהגיד - 'שמע, ניר, בשוט הפתוח השחקנית הייתה עם הרבה יותר אנרגיה מאשר בשוט הסגור'. למה שלא אקשיב לו? הוא צודק. אני אקבל את ההחלטה, אנשי הצוות שלי הרבה יותר מנוסים ממני".

שובל: "במאים מגיחים לסט במקרה הטוב כל שנתיים-שלוש, או כל 4 שנים, ולעומת זאת, הצוות נמצא שם 365 ימים בשנה".

גרניט: "זו אחת הסיבות, אפרופו, שעשינו הרבה סרטים קצרים. כי זה בלתי נתפס שתגיע לסט רק כל 4 שנים".

- ומה עושים ב-4 השנים האלה?

גרניט: "עובדים על הדבר הבא".

אופק: "תהליכים ארוכים של כתיבה, ליהוק, הכנה".

שובל: "זה לא שאתה לא עובד בזה".

גרניט: "מנסים להתפרנס".

תנאים קשים

שינוי נוסף, לאו דווקא חיובי, שנוצר כתוצאה מהתפתחות הקולנוע הישראלי, הוא ההצפה של בתי ספר לקולנוע - 14 במספר, נכון להיום. מחד, הדבר מבורך: יותר אפשרויות ליוצרים לתת ביטוי לכישרונם וליצירתיותם.

מנגד, בתעשייה עם קשיי שרידות כה גבוהים, ועם מיעוט הזדמנויות, עודף בתי הספר לקולנוע - שלא לדבר על ריבוי מגמות הקולנוע בתיכון וריבוי בתי הספר למשחק - מהווים, הלכה למעשה, תעשיית אשליות. כתוצאה מכך, מאות בוגרים מדי שנה נפלטים מהתעשייה עוד בטרם נחשפו אליה. אחרים חווים את אי סיפוק הצורך, כאשר הרעב ליצור והשאיפות הגדולות לא מתממשים. לכן אין פלא שגם מי שנחשבים כבכירים בתעשייה, לא מתפרנסים מעשיית קולנוע בלבד.

- כולכם מפתחים כיום סדרות לטלוויזיה. זה מתוך אילוץ או מתוך בחירה?

ברגמן "כן ולא. תראה - אם הייתי יכול לעשות רק קולנוע ולהתקיים מזה, אין לי בכלל ספק שהייתי עושה רק קולנוע. לא בגלל שאני לא נהנה בטלוויזיה, אני מאוד אוהב טלוויזיה, אבל התנאים נורא קשים. והם רק נהיים יותר קשים.

"כדי להביא 15 דקות מסך ביום, אתה נאלץ לוותר על האמנות שלך. אם אתה מצליח לעשות את האמנות שלך בצורה שפויה, כלומר לא להתאבד על כל שוט ועדיין לעמוד בתקציבים, זה לא משנה לי כל-כך. כך זה היה ב'בטיפול' וב'להוציא את הכלב'. אבל בהרבה מקרים זה התאבדות".

גרניט: "ביום שישי הייתי בכנס של הטלוויזיה, של זכיינית ערוץ 2 קשת, והם אמרו לנו 'תקשיבו, יש פחות ופחות כסף, יהיה פחות ופחות כסף, אתם לא מבינים את המציאות. עליכם להביא רעיונות מבריקים לדברים שאפשר לעשות. זו בעיה שלכם, אתם תפתרו אותה".

ברגמן: "זה מצחיק שבסופו של דבר, הצילומים של סרטי הגמר שלנו הם הצילומים בתנאים הטובים ביותר שאי-פעם צילמתי בהם דקת מסך".

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל