גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוקץ הפטנטים: בעלי פטנטים ישראלים נפלו קורבן לתרמית

בעלי פטנטים ישראלים, המעוניינים לרשום פטנט במדינה זרה, מקבלים לאחרונה דרישות תשלום אגרה לרישום מחברות זרות, בעיקר ממזרח אירופה ■ עו"ד עידן פרידמן מזהיר: "לא מדובר ברישום במאגר רשמי שמבטיח הגנה"

עידן פרידמן / צילום: איל יצהר
עידן פרידמן / צילום: איל יצהר

"בעל פטנט, שמקבל דרישת תשלום מנוכלים לביצוע רישום פיקטיבי של הפטנט, ומשלם - הורג לעצמו בעצמו את האופציה לרשום את הפטנט בכל העולם. כל ההשקעה האדירה שלו עלולה לרדת לטמיון" - כך מזהיר עו"ד עידן פרידמן, שותף במחלקת פטנטים וקניין רוחני במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ. זאת, על רקע מעשי עוקץ ונוכלות לכאורה בחודשים האחרונים מצד חברות בחו"ל - כמו DATA ו-IPTO - השולחות דרישות תשלום לרישום פטנט, הנחזות להיות מגורם רשמי, לבעלי פטנטים ישראלים המעוניינים לרשום פטנט במדינה זרה. ואולם, בפועל לא מדובר ברישום במאגר רשמי של אותה מדינה שמבטיח את ההגנה האמיתית על הפטנט, אלא ברישום סתמי במאגר אותה חברה.

הפטנט הוא זכות משפטית לכל דבר, אך כדי ליהנות מזכות זו על בעלי הפטנטים לרשום את ההמצאה החדשנית שלהם. בנוסף, הפטנט הוא זכות קניינית טריטוריאלית, ולפיכך הוא זקוק לרישום בכל מדינה כדי לקבל את ההגנה עליו.

רישום פטנט בישראל נעשה באמצעות הגשת בקשה לרשות הפטנטים במשרד המשפטים. לאחר תהליך שאורך מספר חודשים ולאחר קבלת אישור מבוחן הפטנטים של הרשות, נרשם הפטנט במאגר הרשות.

"ברגע שהפטנט נרשם, לדוגמה בישראל, ונכנס למאגר רשות הפטנטים, בעל הפטנט יכול לתבוע את כל מי שעושה שימוש בהמצאה שלו ללא אישורו", מסביר עו"ד פרידמן, שמלווה לקוחות בהליכי רישום פטנטים. "באופן עקרוני, הזכות של בעל הפטנט 'קיימת' באותה המדינה בה הוא מעוניין לרשום את הפטנט, רק אם הוא קיבל אישור מהגורם הרשמי באותה המדינה. בכך בעל הפטנט מגן על ההמצאה שלו מפני שימוש ללא רשות, ומכריז כי הוא בעל זכות הפטנט במדינה".

פרידמן מציין כי "לאחר שהפטנט מאושר על-ידי גורם רשמי באותה מדינה ונרשם בה, הוא והפרטים אודותיו נכנסים תוך כשנה וחצי למאגרי פטנטים בינלאומיים, כשהעיקרי ביניהם הוא מאגר הארגון הבינלאומי לקניין רוחני של האו"ם, WIPO (World Intellectual Property Organization). משכל פרטי בקשת הפטנט מתפרסמים במאגרים הללו, הם ניתנים לחיפוש על-ידי כל אחד".

"רישום סתמי"

ואולם, פרידמן מציין כי לאחרונה יותר ויותר בעלי פטנטים מדווחים כי לאחר שהגישו בקשות לרישום פטנט בחו"ל, התקבלו במשרדיהם דרישות תשלום מחברות זרות לרישום הפטנט, שהגיעו בעיקר ממדינות מזרח אירופה דוגמת צ'כיה. לדבריו, רישום הפטנט במאגרים אלה הוא פיקטיבי, נובע ממעשי נוכלות ובעיקר לא מבטיח שום הגנה ממשית.

"בכדי לרשום את הפטנט במדינות מעבר לים, ניתן לעשות זאת באמצעות פנייה לאותה מדינה שבה מתבקש רישום הפטנט או באמצעות הגשת בקשת פטנט בינלאומית (PCT)", מסביר פרידמן. "לאחרונה הגיש משרדנו עבור לקוח בקשת פטנט בינלאומית. התברר שקיימת פרקטיקה של מעשי עוקץ, במסגרתם נשלחו ללקוח דרישות תשלום הכוללת את פרטי הפטנט וכן את פרטי משרד עורכי הדין שהועתקו מהבקשה. הדרישה נחזית לביצוע תשלום אגרות. נמסר לנו על-ידי אחד מהלקוחות אשר קיבל את הדרישה, שהוא קיבל 3 דרישות מסוג זה תוך מספר ימים".

עו"ד פרידמן מוסיף כי "דרישות התשלום נחזות להיות מגורם רשמי, ובראש כל דרישת תשלום מתנוסס לוגו של אותה חברה זרה, שמציעה לבעל הפטנט לרשום אותו במאגר שלה. הרישום לכאורה במאגר 'האישי' של אותה חברה אמור להבטיח 'הגנה' על הפטנט באותה המדינה. ואולם, למעשה, לא מדובר ברישום במאגר רשמי של אותה מדינה, שמבטיח את ההגנה האמיתית על הפטנט, אלא ברישום סתמי במאגר אותה חברה. למזלו של הלקוח שלי, הוא היה ערני ובחן עם משרדנו אם יש צורך בביצוע התשלום, ואז התברר שמדובר במעשה מירמה".

בקשות שקריות

דרישות התשלום המופרכות לרישום פטנט נעות בין כמה מאות דולר ואירו לכמה אלפים. לדברי עו"ד פרידמן, "בעלי הפטנטים משקיעים את כל החסכונות והמשאבים שלהם בהמצאה החדשנית שלהם, ולכן משנשלחת אליהם דרישה לתשלום רישום הפטנט - מה זה בשבילם עוד כמה אלפי שקלים כדי לקבל את זכות הבלעדיות עליהם? והנוכלים יודעים זאת, לכן דרישות התשלום לא גבוהות במיוחד, זה לא נראה דרמטי ביחס לשאר ההוצאות הכרוכות בהליך רישום הפטנט".

עו"ד פרידמן מציין כי הבקשות הראשונות ביחס לרישום פטנטים התחילו להגיע כבר משנת 2014, אך בחודשים האחרונים התרבו הפניות ביתר שאת. "בהתחלה לא ידענו מי החברות השולחות את הדרישות ומה מקורן. גם עכשיו אנו לא יודעים בוודאות, אך יש לנו יותר מודעות לנושא", הוא אומר. "המעניין הוא שבחודשים האחרונים, שליחת הדרישות ללקוחות נעשתה שכיחה והפכה למבול של דרישות תשלום. יכול להיות שזה מקרי. אני לא יודע מי עומד מאחורי החברות האלה. השוק הזה פרוץ לחלוטין".

עו"ד פרידמן מסביר כי לרוב הדרישות הללו נשלחות ללקוחותיו שמגישים את הבקשות לאישור הפטנט במדינות זרות. זאת, משום שכך קל יותר לאותן חברות פיקטיביות לשלוף את הנתונים מהמאגרים הבינלאומיים של אותם בעלי פטנט, ולקחת משם את הנתונים בהם ישתמשו לביצוע העוקץ. ואולם, לדבריו, תופעה זו עשויה לקרות גם לגבי לקוחות ישראלים, שמגישים בקשה לרישום הפטנט שלהם בישראל.

"ברגע שהבקשה נרשמת אצל רשות הפטנטים, הפרטים אודות הפטנט מתפרסמים במאגר בקשות הרשות", מסביר פרידמן. "אמנם אין מדובר במאגר נגיש יותר כמו מאגר ה-WIPO, אך פרסום הפרטים במאגר 'הישראלי', מאפשר לאותן חברות פיקטיביות גישה לפרטי בעלי הפטנט הרשומים במאגר הרשות, שיאפשר להם לשלוח את בקשות התשלום השקריות. מוזר בעיניי שלקוח ישראלי יקבל מכתב זר מאירופה לגבי פטנט שהוגש בישראל".

פרידמן ממסביר מדוע מתפתים בעלי פטנט להיענות לאותן דרישות תשלום של חברות זרות. "בדרך לרישום הפטנט נדרשים לעבור משוכות רבות, וצריך להבין שבאמצע ההליך מתקבלת דרישת תשלום עלומה שמבטיחה רישום פטנט באירופה", מבהיר פרידמן. "החברות האלה מציעות שהפטנט יירשם במאגר עם שם מפוצץ, כמו 'המאגר האירופאי להגנה על זכויות יוצרים'. משכך, בעל הפטנט חושב לעצמו - 'שהפטנט יירשם במאגר מכובד' - אז הוא עשוי להתפתות לשלם, ולקבל תעודה יפה ומכובדת שהפטנט שלו רשום באיזה מאגר אירופאי.

"חמור מכך, הוא עשוי להזניח את ההליך העיקרי של רישום הפטנט במאגר של אותה מדינה, וכך למעשה להירשם במאגר חסר ערך, ולא לקבל שום הגנה רשמית מטעם המדינה על הפטנט שלו. ואני אפילו לא מדבר על העלויות הכספיות האדירות שהוא מפסיד".

עו"ד פרידמן מציין כי דרישות תשלום מצד חברות לרישום פיקטיבי של קניין רוחני, קיים גם ביחס לרישום סימני מסחר. הוא מציין כי הארגון הבינלאומי WIPO הזהיר בשנים האחרונות מפני מעשי עוקץ באמצעות דרישות מטעות לתשלום אגרות עבור רישום סימני מסחר. אזהרות אלה דווחו גם באתר רשות הפטנטים הישראלית בפברואר השנה.

"לעצם הרישום של סימן מסחר יש משמעות, אבל זה לא קריטי", מסביר פרידמן. "אם יש לי סימן מוכר היטב, אז אני זכאי להגנה, גם אם לא רשמתי את הסימון - ולכן הנזק הוא יותר קטן בעוקץ כזה. בנוסף, גם אם חלילה רשמתי את הסימן שלי דרך העוקץ, אז לא קרה כלום, ניתן לתקן את הנזק בכך שאוכל להגיש בקשה חדשה נוספת לרישום סימני המסחר שלי. חוץ מהנזק הכספי, לא ייגרם לי נזק אחר".

גורמים עלומים

ואולם ביחס לרישום פטנטים פיקטיבי, מציין פרידמן, "מדובר בנזק כפול, כי מה שיקרה, לא רק שבעל הפטנט ישלם למרשם פיקטיבי - אלא שהוא יפסיד את ההכרה בפטנט בהליך העיקרי. לא תהיה לו הגנה משפטית, והוא יפסיד כסף. אתה בעצם משלם על שירות שלא שווה אגורה".

לדברי פרידמן, "ככל הידוע לי, הלקוחות שלי לא שילמו על דרישות תשלום אלה. הם כבר יודעים, ובפעם הראשונה שהם מקבלים את הדרישה, הם מתייעצים עם משרדנו, ואני מציע להם לגרוס זאת במגרסה הראשונה ולהיפטר מזה. אך אני משוכנע שיש אנשים שכן משלמים - אחרת זה לא היה מתרבה כפטריות אחרי הגשם. זו מכה".

פרידמן מוסיף כי "אני חושב שדרך המלך היא לחנך את הציבור ואת הלקוחות הפוטנציאליים. שייזהרו ויידעו שהתופעה קיימת בעיקר בפטנטים. וכן, שיתייעצו עם אנשי מקצוע בתחום לפני שהם משלמים לגורמים עלומים".

רשות הפטנטים: "פורסמה אזהרה לציבור מהודעות תשלום בלתי מורשות"

מרשות הפטנטים במשרד המשפטים נמסר: "לאחרונה הובא לתשומת-ליבנו כי מבקשי פטנט או סימן מסחר, שדבר קיבול בקשתם פורסם להתנגדויות ביומן הפטנטים או ביומן סימני המסחר, קיבלו הודעה לתשלום אגרה מגוף זר. הודעות מסוג זה ודרישה לתשלום אגרה עבור פרסום במאגר אינטרנטי כלשהו אשר טיבו וטיב השירות הניתן בו אינו מוכר לנו - כפי הנראה מטעות.

"באתר רשות הפטנטים מפורסמת הודעת אזהרה לציבור בדבר הודעות בלתי מורשות שכאלה. כמו כן, נשלח דוא"ל לגורמים מקצועיים ועורכי דין העוסקים בתחום, המבהיר כי השירותים המוצעים בהודעות אלה אינם קשורים בדרך כלשהי לרשות הפטנטים ולמשרד המשפטים, ולמיטב ידיעתנו גם לא לארגון בינלאומי רשמי אחר".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות