גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלגן כספי באפריקה תעשיות לאחר ההפסד ופיטורי המנכ"ל

לאחר שלאחרונה פוטר המנכ"ל אבי מוטולה, הובילה תלונה של עובד על אי סדרים כספיים בחברה הבת, נגב קרמיקה, לבדיקה, שבעקבותיה התגלה כי החברה הכירה בהכנסות יתר בהיקף של 14 מיליון שקל

אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי

פחות משבועיים לאחר פרסום דוחות כספיים גרועים ופיטוריו של המנכ"ל אבי מוטולה, הבעיות בחברת אפריקה תעשיות ממשיכות להיחשף. היום דיווחה החברה כי תלונה מצד עובד על אי סדרים כספיים (שהגיעה לאחר פיטוריו של מוטולה) הובילה לבדיקה שבעקבותיה התגלתה הכרת יתר בהכנסות בהיקף של 14 מיליון שקל, שגררה גם ירידה מלאכותית בהפסד השנתי לפני מס.

הבעיות התגלו בחברה הנכדה, ויה ארקדיה, שנרכשה לפני כארבע שנים על ידי נגב קרמיקה (החברה הבת של אפריקה תעשיות), לאחר שנקלעה לחדלות פירעון. עם זאת, ייתכן שהבעיות יתרחבו גם לחלקים נוספים בנגב קרמיקה, שמוטולה, המנכ"ל המפוטר, ניהל במשך קרוב לעשור, כשבשלוש השנים האחרונות הוא עשה זאת במקביל לניהול אפריקה תעשיות.

בעקבות הממצאים, שהוגדרו בינתיים כראשוניים בלבד, צפויה אפריקה תעשיות לתקן לאחור את דוחותיה הכספיים ל-2014, ואולי אף לשנים שלפני כן. ביום חמישי האחרון התכנס דירקטוריון החברה לישיבה דחופה בה עודכנו הדירקטורים בממצאי הבדיקה הראשוניים של מבקר החברה, והחליטו על מינוי בודק חיצוני שימשיך לבחון את ספרי החברה. בהנהלת אפריקה תעשיות לא שללו היום את עירוב המשטרה בנושא, אם הממצאים יעלו חשדות לפלילים מצד מי מהמעורבים.

היום כבר התכנס דירקטוריון החברה האם, אפריקה ישראל, לדיון בדוחות השנתיים של החברה, ואלו כבר יכללו את ממצאי הבדיקה הראשוניים לגבי הפחתה של 14 מיליון שקל מהכנסות אפריקה תעשיות, והעלייה בהפסד בהתאם.

"הבן החורג" של אפריקה ישראל

אפריקה תעשיות, ש-73% ממניותיה מוחזקות בידי אפריקה ישראל, היא "הבן החורג" של קבוצת ההשקעות והנדל"ן שבשליטת לב לבייב. החברה, הנסחרת בשווי של 350 מיליון שקל, פועלת בתחום המוצרים לשוק הבנייה והיא למעשה יצור כלאיים בעל שתי פעילויות שונות שיכולות להיקרא משלימות, אולם אינן קשורות זו בזו.

הפעילות הראשונה מרוכזת בחברה הבת נגב קרמיקה. פעילות זו כוללת יבוא ושיווק אריחי קרמיקה וגרניט פורצלן, שיווק ברזים ומוצרי גמר אחרים לבית, ייצור אריחי גרניט פורצלן לריצוף, וכן בעלות על רשת ויה ארקדיה שמוכרת מוצרי קרמיקה לעיצוב הבית.

ממצאי הבדיקה הראשונית העלו כי בוויה ארקדיה התגלו חשבוניות עבור עסקאות שבוצעו לכאורה ב-2014 ושבפועל לא היו צריכות להיות מופקות. באפריקה החלו לבחון את כל החשבוניות שהוציאה ויה ארקדיה ללקוחותיה אשתקד ולבדוק האם מדובר רק בהקדמת עסקאות שהיו אמורות להירשם ב-2015, או שהוצאו גם חשבוניות כפולות על אותן עסקאות, כלומר חשבוניות פיקטיביות.

הבדיקה מתרכזת בשאלה מי ידע על רישום העסקאות שלא כשורה, ומי הורה על כך. בדירקטוריון אפריקה תעשיות פנו למוטולה בנושא, והוא טען בפניהם כי לא ידע על כך. יש לציין כי הלקוחות בעסקאות אלו אינם מעורבים בנושא ואינם צד לבדיקה.

את נגב קרמיקה ניהל כאמור מוטולה במשך קרוב לעשור, ולאור הצלחתו בתפקיד הוא מונה ב-2012 במקביל גם למנכ"ל החברה האם, אפריקה תעשיות, זאת לאחר שהמנכ"ל הקודם, אברהם נובוגרוצקי, מונה למנכ"ל אפריקה ישראל. לאחרונה הציגה אפריקה תעשיות הפסד עצום וחריג של 61.3 מיליון שקל לשנת 2014, מה שהוביל כאמור לפיטורי מוטולה, בשל מה שהוגדר על ידי החברה כ"אי עמידה ביעדים העסקיים שהציב הדירקטוריון למנכ"ל". עקב כך, קיבל נובוגרוצקי חזרה גם את המושכות באפריקה תעשיות והוא ימשיך לאחוז בהן עד למינוי מנכ"לים חדשים לנגב קרמיקה ובהמשך גם לאפריקה תעשיות.

נגב קרמיקה הציגה ב-2014 ירידה של 8% בהכנסות לעומת 2013 ל-815 מיליון שקל, והפסד שנתי של 20.8 מיליון שקל. אחת הבעיות הגדולות שאיתן התמודדה החברה בשנים האחרונות, נגעה לתכנון לקוי של הקמת מפעל הייצור החדש שלה בירוחם, שגרר עמו גם עיכוב בהשלמת הפרויקט ועלויות כפולות מהצפוי.

לפני כארבע שנים אישר דירקטוריון נגב השקעה של 140 מיליון שקל בהקמת מפעל חדש לייצור אריחים, אלא שבפועל עלתה הקמתו של המפעל כ-300 מיליון שקל והשלמתו התארכה הרבה מעבר לצפוי. רק בחודשיים האחרונים הסתיימה תקופת ההרצה שלו והוא החל בייצור מלא של אריחים.

חולשה גם בפעילות פקר פלדה

הפעילות השנייה של אפריקה תעשיות, שמרוכזת בחברה הבת פקר פלדה, כוללת עיבוד ושיווק מוצרי פח, גלילי פלדה, פרופילים וצינורות, וכן מסחר באלומיניום, נירוסטה וברזל, לצד ציפוי מוטות פלדה וייצור רשתות מרותכות, ארונות תקשורת, עמודי תאורה ומבנים לחממות.

בפעילות זו נרשמה ב-2014 ירידה של 8% בהכנסות לעומת 2013, ואלה הסתכמו ב-1.06 מיליארד שקל. בנוסף רשמה החברה והפסד שנתי של 23.2 מיליון שקל, שנגרם לאחר שהיא נדרשה לבצע הפחתה של 27 מיליון שקל בערך המוניטין שבמאזנה.

לפקר פלדה הלוואות בנקאיות בהיקף של 826 מיליון שקל לבנקים וכנגדן היא נדרשת לשמור על הון עצמי של לפחות 120 מיליון שקל ולעמוד ביחס של הון עצמי למאזן שלא יפחת מ-22%.

בסוף 2014 הציגה החברה יחס הון עצמי למאזן של 25%, אלא שחלק מהבנקים דורשים כי יחס זה יתבסס על הון עצמי מוחשי בלבד (בניכוי נכסים בלתי מוחשיים) ולפי דרישה זו עמד היחס על 17.3% בלבד.

עקב כך, נדרשה החברה לקבל מהבנקים כתב ויתור לעמידה בהתניה זו.

לנגב קרמיקה אין התניות פיננסיות בקשר עם הלוואותיה מהבנקים, אולם לאפריקה תעשיות הלוואות שנטלה מגופים מוסדיים בהיקף של 200 מיליון שקל, הקשורות לביצועים של נגב. כנגד ההלוואה שיעבדה אפריקה את מלוא מניות נגב והתחייבה כי יחס ההון העצמי למאזן של נגב לא יפחת מ-13%, וכי החוב הכולל של אפריקה תעשיות לא יעלה על פי 6 מהרווח התפעולי-תזרימי (EBITDA) של נגב.

אפריקה תעשיות לא עמדה בסוף 2014 בהתניית ה-EBITDA ולאחר מגעים מול המוסדיים סוכם כי התניה זו לא תימחק עד סוף ספטמבר, כשלאחר מכן תידרש החברה להציג בסוף 2015 יחס גבוה יותר של 8.5, לפני שתידרש לעמוד בהתניה המקורית ביוני 2016.

עוד כתבות

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; מדד הביומד מזנק במעל 4%, מדד נפט וגז יורד ב-1.5%

בת"א ובוול סטריט נקבעו אתמול שיאים חדשים ● הרשויות הזמניות בוונצואלה יעבירו לארצות הברית כ-40מיליון ח ביות נפט ● מיטב: מצבו של שוק הנדל"ן צפוי לתמוך בהורדות ריבית ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● בשל המחסור החמור, מחירי שבבי הזיכרון צפויים להמשיך ולזנק גם ב-2026 - אלו המניות שכדאי לעקוב אחריהן

קני רוזנברג, בעל השליטה באל על / צילום: יוסי זמיר

רווח של מיליארדים: קני רוזנברג מתחיל להיפגש עם הכסף באל על

אל על תחלק דיבידנד של 106 מיליון דולר, שכמעט מחציתו יזרום לרוזנברג, המורווח כ־3.5 מיליארד שקל על השקעתו בחברת התעופה

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

בגלל ה-AI: וויקס מחזירה את העובדים למשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

מייסדי פיירבלוקס: פבל ברנגולץ (מימין לשמאל) מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: באדיבות פיירבלוקס

רכישה שנייה בשלושה חודשים: היוניקורן פיירבלוקס רוכש חברת פינטק ישראלית ב-130 מיליון דולר

החברה הנרכשת, TRES Finance, פועלת בתחום הפינטק ומתרגמת פעילות בלוקצ'יין לדיווח פיננסי ורגולטורי ● מפיירבלוקס נמסר: "השילוב בין החברות יאפשר ללקוחות לנהל הן את הפעילות התפעולית והן את המערך הפיננסי על גבי תשתית אחת, מאובטחת ותואמת רגולציה"

שדה התעופה בהרצליה. כאלף יחידות דיור ייבנו במקומו / צילום: איל יצהר

ארבע הערות על בליץ מכרזי הקרקעות של סוף השנה

הבליץ של מכרזי רמ"י בדצמבר הכניס לקופתה כמעט 10 מיליארד שקל ● גלובס עם ארבע הערות על מה שמסתתר מאחורי המכרזים

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

התיירים עדיין לא חוזרים לישראל, אבל בענף התיירות יכולים לחייך

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על שבוע של ירידות למעט בענף התיירות, שגם סיים את 2025 עם עלייה דו־ספרתית במחזור ההכנסות

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועמ"שית בהרב-מיארה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברת האשראי שקיבלה מיליונים מכספי חוסכי סלייס, וטוענת: אנחנו לא קשורים לאירוע

הסכם עם סוכן הביטוח אמנון יעקובי, שהתחייב להשיב כספים שגייס מחוסכי סלייס, חשף כי הממונה על שוק ההון ביטל באחרונה את רישיונה של פיתגורס, שעבדה עם יעקובי ושימשה לטענת הממונה כ"צינור להעברת כספים" ● בחברה של אביב לוי עתרו לביהמ"ש וטוענים: אין לנו קשר לפרשת סלייס

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

כמעט כמו לפני הקורונה: מספר היציאות של הישראלים לחו"ל זינק ב-2025

התיירות היוצאת רשמה ב־2025 התאוששות כמעט מלאה לעומת תקופת הקורונה ● yes קיימה אירוע השקה לשיתוף־הפעולה עם HBO MAX לקראת כניסת השירות לישראל ● ובכירים מחברות טכנולוגיה ישראליות הפועלות בניו יורק פתחו את המסחר בבורסה בת"א ● אירועים ומינויים

297 דירות ביומיים. פרויקט ''הסטריפ'' של אאורה בנתניה / צילום: evolve media

המספרים של שוק הנדל"ן ב־2025 מתחילים להיחשף, והם רחוקים מהתחזיות

רוב חברות הנדל"ן מציגות עלייה במכירות, למרות שנה מאתגרת ומלאי בשיא ● אולם הנתונים מגלים כי הזינוק נשען בעיקר על פרויקטים נקודתיים ● בזמן שחברות כמו הכשרה ופרשקובסקי רשמו גידולים מרשימים, אאורה פספסה את תחזיותיה השנתיות בכמעט 300 דירות

שר המשפטים, יריב לוין וראש ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השינוי בדיני החוזים אושר, אך בשטח בתי המשפט מאותתים כי הדרך ליישום ארוכה

הכנסת אישרה השבוע את החוק לביטול הלכת אפרופים, שנועד לצמצם את שיקול הדעת של בתי המשפט בפרשנות חוזים ● בעוד שחלק מהמומחים צופים כי הוודאות בקרב עסקים תגבר, אחרים מזהירים מפני פגיעה בשוק ● בינתיים, ניתן למצוא סימני התנגשות סביב החוק החדש

וול סטריט / צילום: Shutterstock

יציבות בחוזים העתידיים על וול סטריט; מובילאיי מזנקת בכ-13% במסחר המוקדם בניו יורק

החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות לאחר השיאים החדשים שנקבעו אתמול ● באסיה, בורסת טוקיו ירדה ב-1% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● מנכ"ל אנבידיה הקפיץ אתמול את מניות שבבי אחסון הזיכרון, סנדיסק זינקה ב-27%

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

בעלות של 8 מיליארד שקל: נתיבי ישראל בבליץ חריג של מכרזים

בין הפרויקטים בגל המכרזים: שדרוג כביש 44 במקטע שבין בית דגן לניר צבי ובאזור מחלף בית דגן, בהשקעה כוללת של כ־2־2.4 מיליארד שקל ● במסגרת העבודות ישודרג הכביש בחתך מלא, יבוצעו עבודות תשתית נרחבות לאורך הציר, ויוקמו שני מחלפים - מחלף בית דגן ומחלפון כפר חב״ד

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

מדינת ישראל גייסה הלילה 6 מיליארד דולר בחו"ל במרווחים הנמוכים ביותר מאז המלחמה

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, השלים הלילה הנפקה בינלאומית של אגרות חוב דולריות בהיקף של 6 מיליארד דולר ● מדובר בשיפור של כ-34% לעומת ההנפקה שנערכה בשנה שעברה

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תשיב 300 מיליון שקל שגבתה ביתר מחברות במכרזים של רמ"י

ביהמ"ש המחוזי אישר הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רמ"י ורשות המסים, לפיו חברות שהשתתפו במכרזים לרכישת מקרקעין, שילמו "הוצאות פיתוח נוספות" וקיבלו קבלה במקום חשבונית מס - זכאיות להחזר מרשות המסים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רפורמת המסלולים, פערי התשואה והסערה שחוללה בדיקת גלובס ברשת

בעקבות הפרסום בגלובס, לפיו קיימים פערי תשואות בין גופי הגמל והפנסיה במסלולי השקעה שאמורים להיות זהים, ברשתות החברתיות תקפו את הרפורמה ● "זה מה שקורה כששוכחים את התוכן" ● רשות שוק ההון: "השלכות הרפורמה עדיין מצויות בבחינה"

ירין משולם, מנהל השקעות בסיגמא-קלאריטי בית השקעות / צילום: אוראל כהן

"אי אפשר להתעלם מזה": מנהל ההשקעות שרואה את ונצואלה, וממליץ על הסקטור הזה

ירין משולם, מנהל ההשקעות בסיגמא-קלאריטי, בטוח שהצמיחה בשוקי המניות תימשך, ומסביר מדוע הוא מעדיף בארץ את קמעונאיות המזון, שנהנות "מריכוזיות מאוד גבוהה" ● מעבר לים הוא מזהה פוטנציאל במניות הבנקים האירופיים ובחברות טכנולוגיה מסין

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"תקנו את כולם": בנק אוף אמריקה בהמלצה מדהימה למניות הבנקים הישראליים

בסקירה מעמיקה ומסקרנת יוצאים בבנק אוף אמריקה במחמאות לבנקים הגדולים וסבורים כי הם נכנסים ל"עידן של עודפי הון מאסיביים"

אתי רוטר

אחרי קפיצה של 70%: משפחת רוטר מוכרת לראשונה מניות קסטרו

בעלת השליטה בקמעונאית האופנה וההלבשה קסטרו מצטרפת לגל המימושים בבורסה ומוכרת 4% מהחברה תמורת 57 מיליון שקל, לאחר שלפני מספר חודשים הגיעה להסכמות עם שותפה לשליטה יוסי גביזון