גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשרון בורנשטיין

הנבחרת נכשלה? חכו קצת. עוד יהיה זמן לסכינים

הסיקור התקשורתי האמוציונלי של נבחרת ישראל מייצר פה תחושה תמידית של אסון או אופוריה ■ אבל שווה להמתין קצת עם היציאה מפרופורציות: את בלגיה החזקה בכל זאת הבכנו, אנחנו עדיין חזק בתמונה, וגם האהבה לכדורגל ששטפה את המדינה בימים האחרונים היא משהו שלא הולך ברגל ■ דעה

וינסנט קומפאני מורחק, נבחרת ישראל מול בלגיה, מוקדמות יורו 2016 / צלם: רויטרס
וינסנט קומפאני מורחק, נבחרת ישראל מול בלגיה, מוקדמות יורו 2016 / צלם: רויטרס

1. לכאורה, זה לא עניין פשוט לקושש שתי נקודות אור מארבעה ימים שמסתיימים עם אפס נקודות, ארבע ספיגות, אפס כיבושים - וצניחה מהפסגה של בית המוקדמות אל המקום השלישי שלו. אבל ממש השתדלנו:

ברמה המקצועית, אי אפשר להתעלם מהעובדה שנבחרת ישראל, זאת שהופיעו אתמול (ג') במדיה שחקנים ממ.ס אשדוד והפועל ב"ש - הצליחה להביך לאורך דקות ארוכות יריבה שהמחיר הכולל של שחקניה מוערך בלמעלה מ-350 מיליון אירו; שהכוכב הגדול ביותר שלה - אדן הזארד - מרוויח בשבועיים של עבודה בצ'לסי את מה שערן זהבי, בכיר משתכרי ליגת העל - מקבל בשנה שלמה; שבין הקורות שלה עומד השוער הטוב בעולם בפער עצום - טיבו קורטואה - שאפילו נדרש להוכיח את גדולתו בטדי; עד כמה שזה נשמע פרובינציאלי - לגרום לקפטן מנצ'סטר סיטי וינסנט קומפאני לאבד את העשתונות, לייצר נוכחות מרשימה ברחבה הבלגית ולבעוט חמש פעמים למסגרת - מתוכן שלוש בעיטות מסוכנות ביותר (שתיים של זהבי ואחת של בן שהר) - אלו הישגים שאי אפשר להקל בהם ראש.

לא נתעלם מהעובדה שהנבחרת הפסידה אתמול, לראשונה מאז הקמפיין האירופי הראשון שלה ב-1992, שני משחקי בית רצופים. ושכבר מזמן פג תוקפו של המונח "הפסד בכבוד". אבל עקרונית - היו לנבחרת את כל התירוצים להתפרק לחתיכות גם אתמול. ודאי כשתצוגת האימים מול וויילס עדיין מהדהדת חזק, בטח כשהיא קיבלה גול מוקדם שאמור לסרס את שאריות הרוח שאולי איכשהו נותרו. זה לא קרה. הנבחרת אתמול הייתה כמו מתאגרף שמצליח לקום מול יריב מפחיד אחרי חבטה רצינית שקיבל - ובסופו של דבר להפסיד לו רק בנקודות, בהחלטת שיפוט.

נקודת אור שנייה מארבעת ימי הנבחרת הללו נוגעת לאפקט הציבורי. קצת קשה לשים את האצבע על הסיבות לכך, האם אלו המתקנים המשודרגים שהחליפו את המכלאה הרמת-גנית, או אולי אופטימיות שנבראה בעקבות שלושה ניצחונות בשלושת המשחקים הראשונים בקמפיין. אבל בשורה התחתונה - נבחרת ישראל חזרה לאופנה. שני משחקים עם למעלה מ-1.2 מיליון צופי טלוויזיה, כ-55 אלף כרטיסים שנמכרו כבר לפני חודשים ארוכים, יצירה של שיחות ברזייה, השתלטות על פידים של רשתות חברתיות: הנבחרת ייצרה כאן באזז שאפילו הפקקים האינסופיים, קולו המוגזם של פאר טסי, כרוז שמנסה בכוח להפעיל את הקהל משל היה ליצן בקרקס, ובובת מאסקוט עם קרניים שעושה קצת מביך בבטן - לא הצליחו להרוס.

לא צריך להיסחף ולטעון שהנבחרת נכנסה לפוזיציה הנחשקת של מדורת השבט הלאומית - אבל בואו נגיד שהיא הצליחה להדליק כמה ניצוצות.

2. אלי גוטמן נמצא בצומת הדרכים הכי קריטי בקריירה שלו. הוא חייב, פשוט חייב להעפיל ליורו 2016 - או לכל הפחות להיות מודח בפלייאוף, מול נבחרת בעלת עדיפות ברורה על ישראל (וגם זה - תוך כדי כדורגל טוב, בשורתי, שיעניק לגיטימציה לראשי ההתאחדות לתת לו את המושכות לנהל גם את מוקדמות רוסיה 2018). בכל סצנריו אחר - שעון החול של הקריירה הגוטמנית יתהפך לכיוון הלא נכון.

מרבית המאמנים הישראלים גומרים את הסוס אחרי שהם מסיימים עם הנבחרת. ככה זה: אתה מגיע לשיא שאי-אפשר באמת להתעלות עליו, הדבר הכי גדול שיש בביצה המקומית, מקום שממנו אפשר רק לרדת. אברם גרנט, שיודע ללחוש על אוזני אוליגרכים וסופר אייג'נטס - יש רק אחד; דרור קשטן של פוסט הנבחרת דעך לאיטו בהפועל ת"א של טביב ובני יהודה של דמאיו. שלמה שרף של אחרי הנבחרת סיים לחלוטין את פרק האימון של חייו - בעזרתו האדיבה של אבי נמני, שזרק אותו מקרית שלום אחרי שני מחזורים.

ב-2016, בגיל 58, גוטמן בכל מקרה כבר לא ייחשב עוד לאיש מקצוע צעיר ומבטיח. הוא כבר בנה שתי קבוצות גדולות בקריירה שלו - הפועל ת"א של סוף העשור הקודם, הפועל חיפה של העשור שלפניו. אבל אם הוא לא יתחבק מקרוב עם השאנז אליזה וייאלץ להיפלט לשוק החופשי - הוא עשוי להיתקל בקיר בניסיונותיו לבנות את קבוצתו הגדולה השלישית.

3. השבוע האחרון שוב הוציא אותנו מפרופורציות. מי שמנסה להבין למה גם היום אוחזת פאניקה בחלקים נרחבים בתקשורת, למרות מרחק ביטחון משמעותי של ארבע נקודות מהיריבה העיקרית של ישראל על המקום השלישי (בוסניה), על-אף מרחק של שתי נקודות בלבד מהמקום הראשון - איך פתאום מסביר מישהו שהכל כאן זה פארטץ' ישראלי לבנטיני קלאסי בלתי ניתן לרפואה ושאר ירקות של הלקאה עצמית; איך הגענו למצב שבו מישהו אחר טוען כי תמונות באינסטגרם הן אלו שאחראיות על שיבוש כל ההכנות ומקור כל הרוע בעולם; ועוד אחד שבכלל מאבד את העשתונות וקובע שהמאמן החזיר אותנו עשרות (עשרות!!!) שנים אחורה - ובכן, זה לא ממש מסובך להתחקות אחר מקורותיה של אותה פאניקה.

לכאורה הסיבה מובנת מאליה, אבל מוטב לחדד אותה: על הנבחרת כולם מרגישים בעלות. היא של העם. היא הרבה יותר גדולה וחשובה מכל קבוצה מליגת העל (ואין חיה כזאת - כתב ספורט שלא אוהד אף קבוצה) - כי במילון המושגים של עיתונאי הספורט היא שקולה לצה"ל, הממשלה ובתי המשפט. הנבחרת היא מקום קדוש, וככזה - היא הופכת לתחום סיקור בו ניתן להסיר, אפילו טיפה - את מסכת האובייקטיביות, ולבחון את הדברים גם ממקום של חיבור רגשי. ולעשות את זה מבלי שיסתכלו עלייך עקום ויפקפקו במקצועיות שלך: הרי איך אפשר להאשים מישהו שמאוכזב מתחלואיה של המדינה?

לכן, כדאי לקחת את הסיקור המלחמתי-אסוני אחרי תוצאות לא טובות של הנבחרת עם קורטוב של מלח. זה לא כמו כשאתם קוראים טקסט בעיתון או שומעים ניתוח ברדיו על הפועל או מכבי. זה לא פאקו וברקו. הצלילות במקרה הזה פשוט אובדת. הצד השני של המשוואה הזאת הוא כמובן אופוריה, כשהתוצאות טובות. גוטמן והעם מקווים שהם יוכלו לקרוא בעיתון על התחושה המעוותת הזאת (כי גם אופוריה לא משקפת מציאות) - אך הנורא נחשקת - במהרה בימינו.

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

בעלי המניות בטאואר התנגדו למדיניות התגמול החדשה, אך שכרו של המנכ"ל יעלה

מדיניות התגמול שהציעה חברת השבבים לא אושרה ע"י בעלי המניות באסיפה השנתית, כאשר בין המתנגדים היו כנראה גופים מוסדיים מישראל וגם מארה"ב ● העלאת השכר של המנכ"ל ראסל אלוואנגר אושרה, אך העלאת הבונוס המקסימלי שלו ואת ההקצאה ההונית השנתית לבכירי החברה נדחו

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הרחפנים של רמי לוי מגיעים לבורסה: קאנדו דרונס גייסה 19 מיליון שקל

חברת הרחפנים האוטונומיים קאנדו דרונס, שנאלצה לוותר על חלום המוניות המעופפות ועברה לפיתוח רחפנים חמושים בעקבות המלחמה, השלימה IPO לפי שווי של 102 מיליון שקל ומניותיה יחלו להיסחר בימים הקרובים ● למרות צבר הזמנות מבטיח, הדוחות חושפים הפסדים מעמיקים וגירעון בהון העצמי ונושאים הערת "עסק חי"

נבחרת בלגיה חוגגת את הניצחון מול ארה''ב / צילום: Reuters, Kyodo

גם ביטול הכרטיס האדום לא עזר, ונבחרת ארה"ב הודחה מהמונדיאל

אחרי ההחלטה השנויה במחלוקת של פיפ"א לבטל את ההשעיה פולרין באלוגון, נבחרות ארה"ב ובלגיה נפגשו על המגרש ● עם הניצחון, נבחרת בלגיה לא פספסה את ההזדמנות ללעוג למתחרה עם משפט אחד בטוויטר: "תהפכו את ההחלטה הזאת"

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

מנהיג מערבי ראשון בדמשק שאחרי מלחמת האזרחים: נשיא צרפת מקרון מבקר בסוריה

רויטרס דיווחה על פיצוצים שנשמעו הבוקר לא רחוק מהמלון שבו שוהה עמנואל מקרון בדמשק ● הביקור של נשיא צרפת מחזק את מעמדה האזורי של סוריה ושל הנשיא אחמד א-שרע לקראת הדיונים על האזור כחלק מוועידת נאט"ו ביומיים הקרובים

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

SpaceX מצטרפת למדד נאסד"ק 100. עד כמה תהיו חשופים אליה?

יצרנית הטילים של אילון מאסק תיכלל במדד הטכנולוגיה במשקל נמוך יחסית

מסע הלוויה של עלי חמינאי. מפגן הכוח של משטר האייתולות על חשבון האזרחים / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

תרומות חובה של מעל חצי מיליון דולר: אזרחי איראן מממנים את הלוויית חמינאי

ארבעה חודשים אחרי חיסולו, נערך השבוע מסע ההלוויה של עלי חמינאי ● האזרחים חויבו להשתתף, משלחות הגיעו מפקיסטן, רוסיה ומדינות המפרץ, והיחיד שלא ישתתף הוא היורש ● וברקע מפגן העוצמה האיראני עומד המשא ומתן מול ארה"ב

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת השחיתות בהסתדרות: המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי מנורה מבטחים

במסגרת התפתחות נוספת בפרשת "יד לוחצת יד", המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים בחשבונות מנורה מבטחים ובחשבונות אישיים של חלק מבכיריה ● לפי החשד, החברה קידמה את פוליסת התרופות של ההסתדרות באמצעות טובות הנאה ותשלומים לסוכן הביטוח עזרא גבאי, במטרה להשפיע על חידוש ההתקשרות ולהגדיל את רווחיה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

מיקרוסופט מפטרת 4,800 עובדים, רובם מחטיבת Xbox

ענקית הטכנולוגיה הודיעה על קיצוץ של 2.1% מכוח האדם שלה, לצד תוכנית התייעלות רחבה בחטיבת הגיימינג Xbox שתכלול פיטורי אלפי עובדים והיפרדות ממספר אולפני משחקים ● המהלך מגיע על רקע ירידה של 19% במניית החברה מתחילת השנה והשקעת סכומי עתק בתחום הבינה המלאכותית

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האיום הוסר: חוק קרנות הגידור בנאמנות בדרך לאישור

התיקון לחוק שאושר בוועדת הכספים יאפשר בעתיד למנהלי קרנות נאמנות להציע מוצרים נוספים במתכונת קרנות פרטיות

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים, חותך את הסרט האדום בחניכת מרכז הפיתוח החדש בבאר שבע / צילום: אנבידה

תגייס מאות עובדים: אנבידיה חונכת את מרכז המו"פ החדש בבאר שבע

ענקית השבבים חנכה היום באופן רשמי את מרכז המחקר והפיתוח החדש שלה בבאר שבע, שמשתרע על פני כ־3,000 מ"ר ● דמי השכירות מוערכים בכ-2.5 מיליון שקל בשנה לחוזה של כ-10 שנים ● במרכז מועסקים כיום יותר מ־150 עובדים, ובחברה מתכננים להרחיב את הפעילות באמצעות גיוס של מאות עובדים נוספים

מה ההשלכות של הפרת פס''ד, ומה בג''ץ החליט? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה ההשלכות של הפרת פסק דין, ומה בג"ץ החליט?

הממשלה הודיעה כי לא תכיר בהחלטות מועצת הרשות השנייה, אף שבג"ץ קבע כי היא רשאית להמשיך לפעול בהרכבה הנוכחי ● מה בדיוק נפסק, מדוע טוענת הממשלה שההחלטה סותרת את החוק, והאם ניתן לאכוף את פסק הדין באמצעות הליך ביזיון בית משפט? ● המשרוקית מסבירה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

90 מיליון שקל של בכירי מנורה הוקפאו: החשדות וההתפתחויות בפרשת השחיתות בהסתדרות

פרשת השחיתות בהסתדרות שהתפוצצה לפני שמונה חודשים מסתעפת, עם הודעת המשטרה על הקפאת חשבונות של חברת מנורה מבטחים וקברניטיה - בהם מנכ"ל הקבוצה ארי קלמן, מנכ"ל חברת הביטוח מיכאל קלמן והיו"ר יהודה בן אסייאג ● מניית החברה נופלת ביום שאחרי הדיווח ● מהם עיקרי החשדות?

עו''ד יוסי שגב ז''ל / צילום: איל יצהר

המאבק על פנטהאוז היוקרה והכרעת העליון: מעו"ד צמרת נדרש סטנדרט גבוה

עו"ד יוסי שגב ז"ל רכש דירת יוקרה בלב תל אביב ותבע מיליוני שקלים על ליקויים ופערים בין המצג הראשוני וההדמיות למה שקיבל בפועל ● המאבק המשיך לאחר מותו והסתיים השבוע בהפסד, כשהעליון דחה את רוב הטענות ושלח מסר לעורכי דין בכירים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק זינק בהובלת מניות השבבים; הדאו ג'ונס בשיא חדש

הנאסד"ק זינק במעל 1% ● הדאו ג'ונס ננעל מעל רף ה-53,000 לראשונה אי-פעם ● דל קפצה אחרי שהנשיא טראמפ קרא לאנשים "לצאת ולקנות מחשבי דל" ● מיקרוסופט נחלשה אחרי שהודיעה כי תפטר 4,800 עובדים ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● סיטי: מחיר הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר עד סוף השנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות חדות בבורסה בתל אביב בהובלת מניות השבבים הדואליות

מדד ת"א 35 מאבד כ-2%, ת"א 90 נופל בכ-2.5% ● הדולר חוצה את רף ה-3 שקל ● מנורה נופלת לאחר שמשטרת ישראל הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי החברה בפרשת השחיתות בהסתדרות ● בורסת סיאול צנחה לאחר דוחות ראשוניים של סמסונג וגררה מטה את החוזים על וול סטריט ● מחירי הנפט עולים לאחר דיווח לפיו איראן תקפה מכלית בהורמוז

ירושלים / צילום: Shutterstock

הנתונים מגלים: תושבי החוץ הסתערו על ירושלים, ואז הדולר צנח

היחלשותו המהירה של הדולר מחלחלת אל שוק הנדל"ן בירושלים וקוטעת את רצף העסקאות ● בזמן שהמחיר בשקלים כמעט ולא זז בשנתיים האחרונות, פער המטבע מייצר עבור הרוכשים האמריקאים אפקט של התייקרות חדה ● מתווכים מדווחים: תושבי החוץ יושבים על הגדר

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הפחתת הריבית: בכמה תרד עלות המשכנתא שלכם?

ירידת הריבית השנייה ברציפות צפויה להקל בעיקר על בעלי משכנתאות במסלול הפריים, אך עשויה להשפיע גם על רוכשי דירות חדשים ועל שוק היד השנייה כולו ● עד כמה יקטן ההחזר החודשי בפועל, מי צפוי ליהנות מהחיסכון המשמעותי ביותר, והאם מדובר בתחילתה של התאוששות בשוק הדיור? ● גלובס עושה סדר

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה