גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"AOL מחפשת בישראל שת"פ, השקעה או רכישה"

ענקית האינטרנט AOL שביצעה בישראל רכישות במאות מיליוני דולרים מפעילה כאן את תוכנית Nautilus שמאפשרת לה ללוות סטארט-אפים מבטיחים ■ מרב רותם נעמן, שמנהלת את המיזם, מסבירה שלא מדובר בחממה שגרתית

מרב רותם נעמן / צילום:  אלה סברדלוב, ליאור דנציג
מרב רותם נעמן / צילום: אלה סברדלוב, ליאור דנציג

רבה לפני שתרבות האקזיטים והכותרות בעיתונים ובאתרים בישראל היו חלק בלתי נפרד מהיומיום העסקי בארץ הקודש, הייתה נקודה אחת בזמן שטרפה את הקלפים והביאה את עולם האקזיטים של הסטארט-אפ ניישן אל קידמת הבמה. היה זה קיץ 1998, כשחברת האינטרנט האמריקאית AOL רכשה ב-407 מיליון דולר את תוכנת המסרים המיידיים ICQ. החגיגה בתקשורת הייתה רבה והמייסדים, בהם המשקיע הסדרתי יוסי ורדי, הפכו לגיבורי השעה.

מאז עברו הרבה ביטים בשרתים של AOL. החברה עברה כברת דרך ארוכה בעצמה כשהתמזגה עם טיים וורנר ובהמשך התפצלה ממנה רק כדי לגלות את עצמה מחדש בעולמות הווידיאו והפרסום הפרוגרמטי מבוסס הטכנולוגיה. בד בבד, החברה האמריקאית המשיכה לגלות עניין רב בשוק הסטארט-אפים המקומי.

את ICQ אמנם היא כבר הספיקה למכור לחברת DST הרוסית, אבל היא הפכה להיות גורם דומיננטי מאוד בסטארט-אפ ניישן. בין הרכישות אפשר למנות את חברת Yedda של אביחי ניסנבוים ויניב גולן (כיום בעלי קרן ההשקעות lool ventures) בעשרות מיליוני דולרים ואת Quigo של ירון גלאי (כיום מנכ"ל וממייסדי אאוטבריין) ב-363 מיליון דולר.

רכישה מהותית נוספת היא של חברת 5min ב-65 מיליון דולר, שהעמיקה את הטכנולוגיה של AOL בעולמות הווידיאו. לפני שנתיים גם רכשה ב-405 מיליון דולר את Adap.tv, שאמנם לא פועלת מישראל, אך המייסד שלה הוא הישראלי אמיר אשכנזי. בשנה שעברה בוצעה הרכישה האחרונה בינתיים, הפעם מדובר בחברת Converto שתמורתה שולמו כ-100 מיליון דולר.

אז אמנם AOL לא מפסיקה את השופינג שלה בישראל בשנים האחרונות, ומפעילה בארץ שני מרכזי פיתוח, אבל נראה שהבעת האמון האמיתית של החברה עלתה מדרגה בשנה שעברה כשהשיקה באופן רשמי את Nautilus, שמתפקדת מצד אחד כתוכנית לקידום וטיפוח סטארט-אפים ומצד שני כזרוע הסקאוטינג של AOL בישראל.

"התפקיד שלנו הוא לזהות חברות פוטנציאליות וכישרון בישראל. AOL רכשה הרבה חברות בישראל והיא מבינה את הערך הגדול של ישראל בתור המקום השני בעולם בחדשנות אחרי עמק הסיליקון", מסבירה מרב רותם נעמן, מנהלת נוטילוס. "כחלק מנוטילוס, הקמנות תוכנית שמלווה יזמים למשך כשנה וגם משקיעה בהם סכום של כ-100 אלף דולר בשלב הסיד. אנחנו לא קובעים שווי בגיוס", היא מציינת ומבהירה כי AOL לא לוקחת מהסטארט-אפים דבר תמורת ההשתתפות. "הדבר היחיד שאנחנו מקבלים זה את הזכות להשתתף בסבב ההשקעה בחברות הללו".

"לפתור בעיות"

תוכנית ליווי הסטארט-אפים פועלת מתוך המשרדים הנוצצים של AOL בבניין רוטשילד 22 בתל אביב, אותו היא חולקת עם פייסבוק ישראל, אוטודסק, קרן מאגמה ואחרים. על שטח של 340 מ"ר, עיצוב מוקפד ויוצא דופן וחלונות זכוכית שמאפשרות מבט לנוף עוצר נשימה של תל אביב, פועלים שישה סטארט-אפים בליווי צמוד אך לא צמוד מדי. כחלק מהליווי גייסו בנוטילוס את רוני בר-אל, שהגיעה ממרכז פיתוח טכנולוגיות הווידיאו של AOL בתל אביב, כדי לתת תמיכה אין האוס למיזמים שבנוטילוס.

בר-אל, לשעבר בפיליפס ובנוקיה, פועלת מול הסטארט-אפים בעולמות מוצר וחוויית המשתמש (UX). "הרעיון הוא לפתור להם בעיות, לחבר לשותפים וללקוחות עסקיים ולייצר את העדיפויות הנכונות כדי להתקדם עם המוצר", אומרת בר-אל ביחס לחלק הייחודי שלה בתוכנית.

התפקיד הכפול של נוטילוס משחק לטובת AOL. "מאז שהושקה התוכנית במאי אשתקד, ראינו 350 סטארט-אפים", מספרת רותם נעמן. "מבחינתנו, כל סטארט-אפ שאנחנו רואים אנחנו מסתכלים עליו בשתי עיניים - האם הוא מתאים לתוכנית נוטילוס, מבחינת השלב שבו נמצא המיזם ואם יש לנו ערך לתת לו, או האם הוא נותן ערך ל-AOL כשיתוף פעולה, השקעה או רכישה".

לדברי רותם נעמן, "אנחנו בקשר ישיר מול AOL כדי לדעת מה החברה צריכה ומה החברה מתכננת כדי לדעת מה היא מחפשת ואילו טכנולוגיות ומיזמים יועילו לה. אנחנו גם יכולים לחבר לה חברות ישראליות בוגרות יותר שמעוניינות בגישה ל-AOL ושלאו דווקא עונות להגדרה של סטארט-אפ. יש לנו ידע אינטימי לאן החברה הולכת, יעדים אסטרטגיים ויעדי מוצרים ספציפיים. כך אנחנו יודעים למי נכון לחבר יזם מסוים, באיזו צורה ובאיזה תזמון".

רותם נעמן, משפטנית בהכשרתה, הגיעה ל-AOL אחרי שעברה תפקידים שונים כמו ניהול תחום הרגולציה בסלקום לפני יותר מעשור, כמה שנים בחברת הייעוץ המובילה bain & company וגם הייתה חלק מבטר פלייס מימיה הראשונים.

מי שהביא את רותם נעמן ל-AOL היה חנן לשובר, לשעבר מנהל מרכז הפיתוח של AOL בישראל וממקימי 5min שנרכשה על-ידי החברה האמריקאית. לשובר היה הוגה הרעיון של נוטילוס ולאחרונה הודיע על כוונתו לעזוב את AOL, ובכך הצטרף לשני חבריו - רן הרנבו וטל סימן טוב - שהודיעו בחודשים האחרונים, כל אחד בנפרד, על עזיבתם.

כששואלים אותה לגבי תוכנית הסטארט-אפים שהיא עומדת בראשה היא מנסה להגדיר אותה כחיה חדשה ולא כזו שנכנסת לתבניות המוכרות, לטענתה. "אנחנו לא אקסלרטור, לא חממה ולא האב. חממה זה מדען ראשי ואקסלרטור זה משהו שעובד בדרך כלל עם מחזורים, דמו דיי וכו'.

אנחנו מאפשרים לסטארט-אפ מרחב שהוא בא לעבוד והוא מקבל את כל התמיכה שהוא צריך - עסקי, תכנוני, מוצר או חוויית משתמש - בצורה של משיכה ולא של דחיפה. לא נביא הרצאה לכולם כי זה לא מתאים לכולם מבחינת השלבים שהם נמצאים בהם. נביא אולי מישהו ספציפי לאחד על אחד עם הסטארט-אפ", מסבירה רותם נעמן.

גם פרק הזמן שבו הסטארט-אפ שוהה במשרדי נוטילוס - שנה שלמה - שונה מההגדרה של חממה, שם מדובר על שנתיים ומעלה, ולא על אקסלרטור שמתמקד בחודשים בודדים. "סטארט-אפ שמצטרף אלינו צריך תוך ארבעה חודשים לגייס סיבוב סיד ואז יש לו עוד שמונה חודשים עד שהוא עוזב", היא אומרת ומצביעה על כך שבמתחם יש מקום לעוד שתי חברות, לצד שש החברות שכבר פועלות שם, כשאחת מהן צפויה ממילא לעזוב בקרוב.

יזמים מקומיים

אמנם בנוטילוס מנסים לבדל את עצמם לעומת תוכניות אחרות לסטארט-אפים בישראל, אבל בהחלט אפשר להתרשם בהתעניינות הגוברת של גופים בינלאומיים ברצון ללוות סטארט-אפים ישראלים מקרוב. לצד AOL, פועלות בישראל חברות כמו ענקית המחקר השיווקי נילסן או ענקית הפיננסים Citi, שתומכות ומטפחות יזמים מקומיים ומאפשרות גישה ישירה לחברות ענק וללקוחות שלהן. מבחינת היזם המקומי, מדובר בקיצור דרך משמעותי אל עבר שיתופי פעולה עסקיים, השקעות ובכלל צמיחה מואצת מעבר ליכולת להגיע לאותן מקומות באופן עצמאי.

הסטארט-אפים בתוכנית היזמות של AOL

מיזמי וידיאו, מעקב אחרי חנויות מקוונות וסנסור שמתחבר לקולר של כלבים

1. Shoppimon: החברה מגדירה מחדש את הדרך שבה בעלי עסקים מנטרים את החנות המקוונת שלהם. החברה פיתחה פלטפורמה שיודעת לתת מידע רלוונטי על האתר שכולל התראות דחופות במקרה של תקלות, האטות בשירות או כל דבר שיכול לפגוע בפעילות השוטפת של העסק.

מייסדים: רועי רוזינס ושחר עברון.

2. :Take&Make פלטפורמה שמאפשרת לבלוגרים, כוכבי יו-טיוב, מוכרים ב-etsy ואחרים לעשות כסף ממכירת ערכות ממותגות (Kits) של "עשה זאת בעצמך".

מייסדים: מיקה קייט, לירי הלפרין סגל ויוסי שלם.

3. :Spree החברה מנסה להמציא מחדש את תעשיית הווידיאו והקניות אונליין בעזרת פלטפורמה שמאפשרת למשתמשיה לצפות ולקנות מוצרים באמצעות תוכן וידאו קצר, מהנה, באיכות גבוהה ומותאם למובייל.

מייסדים: דניאל ינאי ואסף אחי-מרדכי.

4. :Hachiko החברה מפתחת סנסור חכם שמתחבר לקולר של כלבים ומאפשר לשתף חוויות יומיומיות של הכלב עם הבעלים שלו באמצעות אפליקציה ייעודית.

מייסדים: הוד פליישמן, אפי ארדיטי וזוהר יהודה פוקס.

5. :Veed.Me מחברת בין עסקים שמחפשים ליצור סרטון וידיאו לבין קהילה של יוצרים בעולם. החברה נותנת כלים לניהול תהליך הפקת הווידיאו - החל מניסוח צרכי הווידיאו, התאמה ליוצר ספציפי וניהול התשלומים.

מייסדים: יואב הורנונג, אורן הוד ונוריאל זוארץ.

6. Numeri: מפתחת טכנולוגיה לדחיסת וידאו שצפויה להקטין את הנפח פי עשרה.

מייסדים: אילן בר-און ואולג קוסטנקו.

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי