גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"AOL מחפשת בישראל שת"פ, השקעה או רכישה"

ענקית האינטרנט AOL שביצעה בישראל רכישות במאות מיליוני דולרים מפעילה כאן את תוכנית Nautilus שמאפשרת לה ללוות סטארט-אפים מבטיחים ■ מרב רותם נעמן, שמנהלת את המיזם, מסבירה שלא מדובר בחממה שגרתית

מרב רותם נעמן / צילום:  אלה סברדלוב, ליאור דנציג
מרב רותם נעמן / צילום: אלה סברדלוב, ליאור דנציג

רבה לפני שתרבות האקזיטים והכותרות בעיתונים ובאתרים בישראל היו חלק בלתי נפרד מהיומיום העסקי בארץ הקודש, הייתה נקודה אחת בזמן שטרפה את הקלפים והביאה את עולם האקזיטים של הסטארט-אפ ניישן אל קידמת הבמה. היה זה קיץ 1998, כשחברת האינטרנט האמריקאית AOL רכשה ב-407 מיליון דולר את תוכנת המסרים המיידיים ICQ. החגיגה בתקשורת הייתה רבה והמייסדים, בהם המשקיע הסדרתי יוסי ורדי, הפכו לגיבורי השעה.

מאז עברו הרבה ביטים בשרתים של AOL. החברה עברה כברת דרך ארוכה בעצמה כשהתמזגה עם טיים וורנר ובהמשך התפצלה ממנה רק כדי לגלות את עצמה מחדש בעולמות הווידיאו והפרסום הפרוגרמטי מבוסס הטכנולוגיה. בד בבד, החברה האמריקאית המשיכה לגלות עניין רב בשוק הסטארט-אפים המקומי.

את ICQ אמנם היא כבר הספיקה למכור לחברת DST הרוסית, אבל היא הפכה להיות גורם דומיננטי מאוד בסטארט-אפ ניישן. בין הרכישות אפשר למנות את חברת Yedda של אביחי ניסנבוים ויניב גולן (כיום בעלי קרן ההשקעות lool ventures) בעשרות מיליוני דולרים ואת Quigo של ירון גלאי (כיום מנכ"ל וממייסדי אאוטבריין) ב-363 מיליון דולר.

רכישה מהותית נוספת היא של חברת 5min ב-65 מיליון דולר, שהעמיקה את הטכנולוגיה של AOL בעולמות הווידיאו. לפני שנתיים גם רכשה ב-405 מיליון דולר את Adap.tv, שאמנם לא פועלת מישראל, אך המייסד שלה הוא הישראלי אמיר אשכנזי. בשנה שעברה בוצעה הרכישה האחרונה בינתיים, הפעם מדובר בחברת Converto שתמורתה שולמו כ-100 מיליון דולר.

אז אמנם AOL לא מפסיקה את השופינג שלה בישראל בשנים האחרונות, ומפעילה בארץ שני מרכזי פיתוח, אבל נראה שהבעת האמון האמיתית של החברה עלתה מדרגה בשנה שעברה כשהשיקה באופן רשמי את Nautilus, שמתפקדת מצד אחד כתוכנית לקידום וטיפוח סטארט-אפים ומצד שני כזרוע הסקאוטינג של AOL בישראל.

"התפקיד שלנו הוא לזהות חברות פוטנציאליות וכישרון בישראל. AOL רכשה הרבה חברות בישראל והיא מבינה את הערך הגדול של ישראל בתור המקום השני בעולם בחדשנות אחרי עמק הסיליקון", מסבירה מרב רותם נעמן, מנהלת נוטילוס. "כחלק מנוטילוס, הקמנות תוכנית שמלווה יזמים למשך כשנה וגם משקיעה בהם סכום של כ-100 אלף דולר בשלב הסיד. אנחנו לא קובעים שווי בגיוס", היא מציינת ומבהירה כי AOL לא לוקחת מהסטארט-אפים דבר תמורת ההשתתפות. "הדבר היחיד שאנחנו מקבלים זה את הזכות להשתתף בסבב ההשקעה בחברות הללו".

"לפתור בעיות"

תוכנית ליווי הסטארט-אפים פועלת מתוך המשרדים הנוצצים של AOL בבניין רוטשילד 22 בתל אביב, אותו היא חולקת עם פייסבוק ישראל, אוטודסק, קרן מאגמה ואחרים. על שטח של 340 מ"ר, עיצוב מוקפד ויוצא דופן וחלונות זכוכית שמאפשרות מבט לנוף עוצר נשימה של תל אביב, פועלים שישה סטארט-אפים בליווי צמוד אך לא צמוד מדי. כחלק מהליווי גייסו בנוטילוס את רוני בר-אל, שהגיעה ממרכז פיתוח טכנולוגיות הווידיאו של AOL בתל אביב, כדי לתת תמיכה אין האוס למיזמים שבנוטילוס.

בר-אל, לשעבר בפיליפס ובנוקיה, פועלת מול הסטארט-אפים בעולמות מוצר וחוויית המשתמש (UX). "הרעיון הוא לפתור להם בעיות, לחבר לשותפים וללקוחות עסקיים ולייצר את העדיפויות הנכונות כדי להתקדם עם המוצר", אומרת בר-אל ביחס לחלק הייחודי שלה בתוכנית.

התפקיד הכפול של נוטילוס משחק לטובת AOL. "מאז שהושקה התוכנית במאי אשתקד, ראינו 350 סטארט-אפים", מספרת רותם נעמן. "מבחינתנו, כל סטארט-אפ שאנחנו רואים אנחנו מסתכלים עליו בשתי עיניים - האם הוא מתאים לתוכנית נוטילוס, מבחינת השלב שבו נמצא המיזם ואם יש לנו ערך לתת לו, או האם הוא נותן ערך ל-AOL כשיתוף פעולה, השקעה או רכישה".

לדברי רותם נעמן, "אנחנו בקשר ישיר מול AOL כדי לדעת מה החברה צריכה ומה החברה מתכננת כדי לדעת מה היא מחפשת ואילו טכנולוגיות ומיזמים יועילו לה. אנחנו גם יכולים לחבר לה חברות ישראליות בוגרות יותר שמעוניינות בגישה ל-AOL ושלאו דווקא עונות להגדרה של סטארט-אפ. יש לנו ידע אינטימי לאן החברה הולכת, יעדים אסטרטגיים ויעדי מוצרים ספציפיים. כך אנחנו יודעים למי נכון לחבר יזם מסוים, באיזו צורה ובאיזה תזמון".

רותם נעמן, משפטנית בהכשרתה, הגיעה ל-AOL אחרי שעברה תפקידים שונים כמו ניהול תחום הרגולציה בסלקום לפני יותר מעשור, כמה שנים בחברת הייעוץ המובילה bain & company וגם הייתה חלק מבטר פלייס מימיה הראשונים.

מי שהביא את רותם נעמן ל-AOL היה חנן לשובר, לשעבר מנהל מרכז הפיתוח של AOL בישראל וממקימי 5min שנרכשה על-ידי החברה האמריקאית. לשובר היה הוגה הרעיון של נוטילוס ולאחרונה הודיע על כוונתו לעזוב את AOL, ובכך הצטרף לשני חבריו - רן הרנבו וטל סימן טוב - שהודיעו בחודשים האחרונים, כל אחד בנפרד, על עזיבתם.

כששואלים אותה לגבי תוכנית הסטארט-אפים שהיא עומדת בראשה היא מנסה להגדיר אותה כחיה חדשה ולא כזו שנכנסת לתבניות המוכרות, לטענתה. "אנחנו לא אקסלרטור, לא חממה ולא האב. חממה זה מדען ראשי ואקסלרטור זה משהו שעובד בדרך כלל עם מחזורים, דמו דיי וכו'.

אנחנו מאפשרים לסטארט-אפ מרחב שהוא בא לעבוד והוא מקבל את כל התמיכה שהוא צריך - עסקי, תכנוני, מוצר או חוויית משתמש - בצורה של משיכה ולא של דחיפה. לא נביא הרצאה לכולם כי זה לא מתאים לכולם מבחינת השלבים שהם נמצאים בהם. נביא אולי מישהו ספציפי לאחד על אחד עם הסטארט-אפ", מסבירה רותם נעמן.

גם פרק הזמן שבו הסטארט-אפ שוהה במשרדי נוטילוס - שנה שלמה - שונה מההגדרה של חממה, שם מדובר על שנתיים ומעלה, ולא על אקסלרטור שמתמקד בחודשים בודדים. "סטארט-אפ שמצטרף אלינו צריך תוך ארבעה חודשים לגייס סיבוב סיד ואז יש לו עוד שמונה חודשים עד שהוא עוזב", היא אומרת ומצביעה על כך שבמתחם יש מקום לעוד שתי חברות, לצד שש החברות שכבר פועלות שם, כשאחת מהן צפויה ממילא לעזוב בקרוב.

יזמים מקומיים

אמנם בנוטילוס מנסים לבדל את עצמם לעומת תוכניות אחרות לסטארט-אפים בישראל, אבל בהחלט אפשר להתרשם בהתעניינות הגוברת של גופים בינלאומיים ברצון ללוות סטארט-אפים ישראלים מקרוב. לצד AOL, פועלות בישראל חברות כמו ענקית המחקר השיווקי נילסן או ענקית הפיננסים Citi, שתומכות ומטפחות יזמים מקומיים ומאפשרות גישה ישירה לחברות ענק וללקוחות שלהן. מבחינת היזם המקומי, מדובר בקיצור דרך משמעותי אל עבר שיתופי פעולה עסקיים, השקעות ובכלל צמיחה מואצת מעבר ליכולת להגיע לאותן מקומות באופן עצמאי.

הסטארט-אפים בתוכנית היזמות של AOL

מיזמי וידיאו, מעקב אחרי חנויות מקוונות וסנסור שמתחבר לקולר של כלבים

1. Shoppimon: החברה מגדירה מחדש את הדרך שבה בעלי עסקים מנטרים את החנות המקוונת שלהם. החברה פיתחה פלטפורמה שיודעת לתת מידע רלוונטי על האתר שכולל התראות דחופות במקרה של תקלות, האטות בשירות או כל דבר שיכול לפגוע בפעילות השוטפת של העסק.

מייסדים: רועי רוזינס ושחר עברון.

2. :Take&Make פלטפורמה שמאפשרת לבלוגרים, כוכבי יו-טיוב, מוכרים ב-etsy ואחרים לעשות כסף ממכירת ערכות ממותגות (Kits) של "עשה זאת בעצמך".

מייסדים: מיקה קייט, לירי הלפרין סגל ויוסי שלם.

3. :Spree החברה מנסה להמציא מחדש את תעשיית הווידיאו והקניות אונליין בעזרת פלטפורמה שמאפשרת למשתמשיה לצפות ולקנות מוצרים באמצעות תוכן וידאו קצר, מהנה, באיכות גבוהה ומותאם למובייל.

מייסדים: דניאל ינאי ואסף אחי-מרדכי.

4. :Hachiko החברה מפתחת סנסור חכם שמתחבר לקולר של כלבים ומאפשר לשתף חוויות יומיומיות של הכלב עם הבעלים שלו באמצעות אפליקציה ייעודית.

מייסדים: הוד פליישמן, אפי ארדיטי וזוהר יהודה פוקס.

5. :Veed.Me מחברת בין עסקים שמחפשים ליצור סרטון וידיאו לבין קהילה של יוצרים בעולם. החברה נותנת כלים לניהול תהליך הפקת הווידיאו - החל מניסוח צרכי הווידיאו, התאמה ליוצר ספציפי וניהול התשלומים.

מייסדים: יואב הורנונג, אורן הוד ונוריאל זוארץ.

6. Numeri: מפתחת טכנולוגיה לדחיסת וידאו שצפויה להקטין את הנפח פי עשרה.

מייסדים: אילן בר-און ואולג קוסטנקו.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים