גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך אמור היה לפעול ביה"ח הפרטי ליד תל השומר

"גלובס" חושף את פרטי ההסכם שנחתם להפעלת "שר"פ תל השומר" מאחורי גבו של משרד הבריאות: העסקה בלעדית של רופאי שיבא, תשתיות ציבוריות לטובת המטופלים הפרטיים ונתח קבוע מההכנסות

שר``פ תל השומר / צילום: תמר מצפי
שר``פ תל השומר / צילום: תמר מצפי

לפני כשנה וחצי חשפה רנן נצר במגזין G של "גלובס" כי בצמוד לשער המזרחי של בית החולים הממשלתי שיבא (תל השומר) נבנה מרכז רפואי פרטי הנושא את השם "שר"פ תל השומר". במשרד הבריאות זעמו אז על מה שנתפס כהתרסה כלפי הרגולטור ואף כהטעיה של הציבור, לאור האיסור הקיים בחוק להפעיל שר"פ (שירותי רפואה פרטיים) בבתי חולים ממשלתיים. בשיבא ציינו אז מנגד כי תל השומר הוא שמו של המקום ולא של בית החולים, והציגו את המרכז החדש כמרפאת מומחים, בדומה ל"טופ איכילוב" הצמודה לבית החולים איכילוב בת"א.

ואולם, היום (ד') אנו חושפים לראשונה את ההסכם שנחתם בין הנהלת שיבא לבין חברת "שי מדיקל" שהקימה ומתפעלת את המרכז הפרטי, שממנו עולה תמונה שונה לחלוטין - עד כדי ניסיון להפעיל לכאורה שר"פ בדלת האחורית.

לפי ההסכם, שנחתם באוקטובר 2013, המרכז הפרטי מוגדר כבית חולים פרטי ולא כמרפאת מומחים, והוא כולל לצד מרפאות ומכונים שונים גם 3 חדרי ניתוח - דבר שכלל אינו קיים במודל של טופ איכילוב או בבית חולים ממשלתי אחר.

החברה מתחייבת בהסכם להקצות את כל שטח הבניין לטובת בית החולים הפרטי ולדאוג לכל האישורים הרלוונטיים מרשויות התכנון וממשרד הבריאות. זה האחרון סירב לאשר את הפעלת חדרי הניתוח, ועל כך נרחיב בהמשך.

מה שמגביר את החשש כי שמו של בית החולים "שר"פ תל השומר" אינו רק בבחינת מותג ללא מהות, הם הסעיפים בהסכם לפיהם מתחייבת החברה להעסיק במקום אך ורק רופאים של שיבא - גם זאת בשונה מהמקובל בבתי חולים פרטיים אחרים ובשונה מהמקובל גם במרפאת המומחים טופ איכילוב.

באותה נשימה, והדבר מחדד עד כמה מערכת הבריאות מנוהלת על ידי רופאים ומטיבה עמם, ההסכם אוסר מכל וכל על העסקת אחיות של שיבא בבית החולים הפרטי - זאת אף שתקנות שירות המדינה מתירות לאחיות לבצע עבודה פרטית כל זמן שהיקף שעות העבודה אינו עולה על 25% מהמשרה הממשלתית ושהשכר אינו עולה על 50%. לפי ההסכם, גם אם אחות מעוניינת לעזוב את שיבא ולעבור לשר"פ תל השומר, היא מחויבת בתקופת צינון של שנה שלמה - מגבלה נוספת שאינה חלה על הרופאים.

ההסכם מעלה עוד כי בין בית החולים הפרטי לבין שיבא הממשלתי מתקיימים יחסי גומלין. כך, שיבא מתחייב להעמיד לטובת המטופלים של בית החולים הפרטי לא רק מערך גיבוי במקרה חירום (כמקובל), אלא "כל שירות רפואי שיידרש", וזאת "לרבות שירותי חדר מיון, מערך גיבוי לשירותי חירום רפואיים, ניתוחים ופרוצדורות רפואיות למיניהן, וכן שירותי מעבדה, הדמיה וכיוצא בזה". עם זאת, מובהר בהסכם כי זמינות השירותים לטובת בית החולים הפרטי תהיה על פי חומרת המצב הרפואי ועל פי החלטת מנהלי המחלקות הרלוונטיות.

מבחינת התמורה, ההסכם קובע כי מעבר לתעריפים הרגילים (לפי תעריפון משרד הבריאות) עבור השירותים ששיבא יספק לבית החולים הפרטי, שיבא יקבל גם 6% מההכנסות של בית החולים הפרטי, כאשר הסכומים יועברו מדי רבעון. עוד נכתב בהסכם, כי משום ששיבא הוא בית חולים ממשלתי ותאגיד הבריאות שלצדו מוגדר כגוף ללא מטרות רווח, הרי שקניית השירותים משיבא אינה מחויבת בתשלום מע"מ - נתון אטרקטיבי למדי.

מאחורי הגב של משרד הבריאות

ככל שהדבר ישמע בלתי מתקבל על הדעת, הרי שההסכם המדובר נחתם ללא ידיעת משרד הבריאות - הרגולטור והבעלים של בית החולים שיבא. למעשה, אף שמשרד הבריאות ידע לאחר הפרסום הראשוני במגזין G של גלובס כבר בנובמבר 2013 על כך שישנו הסכם בין שיבא לחברה פרטית, מסתבר כי המשרד דרש את ההסכם וקיבל אותו רק ב-15 במארס 2015 - שבועיים לפני דיון שקיים בעניין בג"ץ.

כן, למרבה האירוניה, מי שהביא את המקרה הזה לפתחו של בג"ץ היא דווקא החברה הפרטית שי מדיקל ושותפתה "פסקל לימיטד", זאת בשל הסחבת שבה נוקט המשרד במתן האישור להפעלת חדרי הניתוח הפרטיים בשר"פ תל השומר.

לטענת העותרות, היות שמדובר ב"כירורגיה בינונית" ולא בבית חולים פרטי גדול כדוגמת אסותא או הרצליה מדיקל סנטר, למשרד הבריאות אין סמכות לאשר או לפסול את הפעילות אלא אם המקום לא עומד בקריטריונים של בטיחות רפואית. משרד הבריאות מקדם חקיקה בעניין שתעניק לו סמכות ברורה גם בנוגע לרישוי מרפאות כירורגיות בינוניות וקטנות כחלק מרצונו לרסן את הרפואה הפרטית, אולם בינתיים מסתפקים במשרד בפרשנות לחוק הקיים ולפיה הסמכות קיימת גם במסגרת המשפטית הנוכחית.

בדיון שהתקיים ביום שני האחרון בבג"ץ, העירו השופטים אליקים רובינשטיין, אורי שוהם ומני מזוז, כי לפי סעיף 24א' לפקודת בריאות העם שעליו מסתמכות דווקא העותרות, כתוב במפורש כי תחת ההגדרה של בית חולים מופיע כל בית מרפא, מבראה או כל בניין המשמש לקבלת חולים, ועל כן לכאורה משרד הבריאות יכל לטעון שיש לו הסמכות שלא לנפק רישיון כזה.

השופטים אף ציינו כי בהסכם שבין שיבא לחברות הפרטיות, המרכז הרפואי "שר"פ תל השומר" הוגדר כבית חולים ולא כמרפאה. בסופו של יום העניקו השופטים למשרד הבריאות פרק זמן נוסף עד מחצית חודש יולי כדי להכריע האם המסגרת המשפטית הקיימת מאפשרת למדינה שלא להעניק רישיון לכירורגיה פרטית בינונית כחלק ממדיניות מרסנת, או לחילופין האם בכוונת המשרד להשלים את החקיקה בעניין - מה שלא נראה סביר בעליל לאור לוחות הזמנים.

יום לפני בג"ץ: ההסכם בוטל

ההחלטה שפרסמו שופטי בג"ץ כללה נימה ברורה של ביקורת הן כלפי הנהלת שיבא והן כלפי משרד הבריאות, זאת לאור העובדה שההסכם המדובר נחתם מבלי שהמשרד יודע על קיומו: "אילולא היה המדובר בהתקשרות עם מוסד ממוסדות המדינה השייך למשיב (משרד הבריאות) ושלא דווח למשיב, היה מקום לדחיית העתירה על הסף בשל אי ניקיון כפיים". עוד הם כתבו במה שנראה כמו לשון המעטה: "מכל האמור נעיר, כי מערך היחסים בין בית החולים שיבא למשיב (משרד הבריאות - ש.נ) שהוא בעליו, נראה מוזר".

במהלך הדיון התבררה עוד עובדה שלא הייתה ידועה למשרד הבריאות: מסתבר כי יום בלבד לפני הדיון, מנכ"ל שיבא, פרופ' רוטשטיין, עדכן את בית המשפט כי ההסכם עם החברות הפרטיות בוטל ביום א'. רוטשטיין צירף מכתב ששלח בעניין למנהל המרכז הרפואי הפרטי, ובו הודעה כתובה על "ההבנה בינינו על פיה ההסכם שבנדון מסתיים". הנימוק לביטול ההסכם: "למען הסדר הטוב ומכוח התפוסה הנמוכה מאוד במרכז והעדר כל סיכוי לשינוי ממשי בה בעתיד הנראה לעין". השופט רובינשטיין התקשה להסתיר את הפליאה שלו מחוסר הידיעה של משרד הבריאות גם מהפרט הזה.

בשיבא העדיפו שלא להגיב על הידיעה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא