גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך אמור היה לפעול ביה"ח הפרטי ליד תל השומר

"גלובס" חושף את פרטי ההסכם שנחתם להפעלת "שר"פ תל השומר" מאחורי גבו של משרד הבריאות: העסקה בלעדית של רופאי שיבא, תשתיות ציבוריות לטובת המטופלים הפרטיים ונתח קבוע מההכנסות

שר``פ תל השומר / צילום: תמר מצפי
שר``פ תל השומר / צילום: תמר מצפי

לפני כשנה וחצי חשפה רנן נצר במגזין G של "גלובס" כי בצמוד לשער המזרחי של בית החולים הממשלתי שיבא (תל השומר) נבנה מרכז רפואי פרטי הנושא את השם "שר"פ תל השומר". במשרד הבריאות זעמו אז על מה שנתפס כהתרסה כלפי הרגולטור ואף כהטעיה של הציבור, לאור האיסור הקיים בחוק להפעיל שר"פ (שירותי רפואה פרטיים) בבתי חולים ממשלתיים. בשיבא ציינו אז מנגד כי תל השומר הוא שמו של המקום ולא של בית החולים, והציגו את המרכז החדש כמרפאת מומחים, בדומה ל"טופ איכילוב" הצמודה לבית החולים איכילוב בת"א.

ואולם, היום (ד') אנו חושפים לראשונה את ההסכם שנחתם בין הנהלת שיבא לבין חברת "שי מדיקל" שהקימה ומתפעלת את המרכז הפרטי, שממנו עולה תמונה שונה לחלוטין - עד כדי ניסיון להפעיל לכאורה שר"פ בדלת האחורית.

לפי ההסכם, שנחתם באוקטובר 2013, המרכז הפרטי מוגדר כבית חולים פרטי ולא כמרפאת מומחים, והוא כולל לצד מרפאות ומכונים שונים גם 3 חדרי ניתוח - דבר שכלל אינו קיים במודל של טופ איכילוב או בבית חולים ממשלתי אחר.

החברה מתחייבת בהסכם להקצות את כל שטח הבניין לטובת בית החולים הפרטי ולדאוג לכל האישורים הרלוונטיים מרשויות התכנון וממשרד הבריאות. זה האחרון סירב לאשר את הפעלת חדרי הניתוח, ועל כך נרחיב בהמשך.

מה שמגביר את החשש כי שמו של בית החולים "שר"פ תל השומר" אינו רק בבחינת מותג ללא מהות, הם הסעיפים בהסכם לפיהם מתחייבת החברה להעסיק במקום אך ורק רופאים של שיבא - גם זאת בשונה מהמקובל בבתי חולים פרטיים אחרים ובשונה מהמקובל גם במרפאת המומחים טופ איכילוב.

באותה נשימה, והדבר מחדד עד כמה מערכת הבריאות מנוהלת על ידי רופאים ומטיבה עמם, ההסכם אוסר מכל וכל על העסקת אחיות של שיבא בבית החולים הפרטי - זאת אף שתקנות שירות המדינה מתירות לאחיות לבצע עבודה פרטית כל זמן שהיקף שעות העבודה אינו עולה על 25% מהמשרה הממשלתית ושהשכר אינו עולה על 50%. לפי ההסכם, גם אם אחות מעוניינת לעזוב את שיבא ולעבור לשר"פ תל השומר, היא מחויבת בתקופת צינון של שנה שלמה - מגבלה נוספת שאינה חלה על הרופאים.

ההסכם מעלה עוד כי בין בית החולים הפרטי לבין שיבא הממשלתי מתקיימים יחסי גומלין. כך, שיבא מתחייב להעמיד לטובת המטופלים של בית החולים הפרטי לא רק מערך גיבוי במקרה חירום (כמקובל), אלא "כל שירות רפואי שיידרש", וזאת "לרבות שירותי חדר מיון, מערך גיבוי לשירותי חירום רפואיים, ניתוחים ופרוצדורות רפואיות למיניהן, וכן שירותי מעבדה, הדמיה וכיוצא בזה". עם זאת, מובהר בהסכם כי זמינות השירותים לטובת בית החולים הפרטי תהיה על פי חומרת המצב הרפואי ועל פי החלטת מנהלי המחלקות הרלוונטיות.

מבחינת התמורה, ההסכם קובע כי מעבר לתעריפים הרגילים (לפי תעריפון משרד הבריאות) עבור השירותים ששיבא יספק לבית החולים הפרטי, שיבא יקבל גם 6% מההכנסות של בית החולים הפרטי, כאשר הסכומים יועברו מדי רבעון. עוד נכתב בהסכם, כי משום ששיבא הוא בית חולים ממשלתי ותאגיד הבריאות שלצדו מוגדר כגוף ללא מטרות רווח, הרי שקניית השירותים משיבא אינה מחויבת בתשלום מע"מ - נתון אטרקטיבי למדי.

מאחורי הגב של משרד הבריאות

ככל שהדבר ישמע בלתי מתקבל על הדעת, הרי שההסכם המדובר נחתם ללא ידיעת משרד הבריאות - הרגולטור והבעלים של בית החולים שיבא. למעשה, אף שמשרד הבריאות ידע לאחר הפרסום הראשוני במגזין G של גלובס כבר בנובמבר 2013 על כך שישנו הסכם בין שיבא לחברה פרטית, מסתבר כי המשרד דרש את ההסכם וקיבל אותו רק ב-15 במארס 2015 - שבועיים לפני דיון שקיים בעניין בג"ץ.

כן, למרבה האירוניה, מי שהביא את המקרה הזה לפתחו של בג"ץ היא דווקא החברה הפרטית שי מדיקל ושותפתה "פסקל לימיטד", זאת בשל הסחבת שבה נוקט המשרד במתן האישור להפעלת חדרי הניתוח הפרטיים בשר"פ תל השומר.

לטענת העותרות, היות שמדובר ב"כירורגיה בינונית" ולא בבית חולים פרטי גדול כדוגמת אסותא או הרצליה מדיקל סנטר, למשרד הבריאות אין סמכות לאשר או לפסול את הפעילות אלא אם המקום לא עומד בקריטריונים של בטיחות רפואית. משרד הבריאות מקדם חקיקה בעניין שתעניק לו סמכות ברורה גם בנוגע לרישוי מרפאות כירורגיות בינוניות וקטנות כחלק מרצונו לרסן את הרפואה הפרטית, אולם בינתיים מסתפקים במשרד בפרשנות לחוק הקיים ולפיה הסמכות קיימת גם במסגרת המשפטית הנוכחית.

בדיון שהתקיים ביום שני האחרון בבג"ץ, העירו השופטים אליקים רובינשטיין, אורי שוהם ומני מזוז, כי לפי סעיף 24א' לפקודת בריאות העם שעליו מסתמכות דווקא העותרות, כתוב במפורש כי תחת ההגדרה של בית חולים מופיע כל בית מרפא, מבראה או כל בניין המשמש לקבלת חולים, ועל כן לכאורה משרד הבריאות יכל לטעון שיש לו הסמכות שלא לנפק רישיון כזה.

השופטים אף ציינו כי בהסכם שבין שיבא לחברות הפרטיות, המרכז הרפואי "שר"פ תל השומר" הוגדר כבית חולים ולא כמרפאה. בסופו של יום העניקו השופטים למשרד הבריאות פרק זמן נוסף עד מחצית חודש יולי כדי להכריע האם המסגרת המשפטית הקיימת מאפשרת למדינה שלא להעניק רישיון לכירורגיה פרטית בינונית כחלק ממדיניות מרסנת, או לחילופין האם בכוונת המשרד להשלים את החקיקה בעניין - מה שלא נראה סביר בעליל לאור לוחות הזמנים.

יום לפני בג"ץ: ההסכם בוטל

ההחלטה שפרסמו שופטי בג"ץ כללה נימה ברורה של ביקורת הן כלפי הנהלת שיבא והן כלפי משרד הבריאות, זאת לאור העובדה שההסכם המדובר נחתם מבלי שהמשרד יודע על קיומו: "אילולא היה המדובר בהתקשרות עם מוסד ממוסדות המדינה השייך למשיב (משרד הבריאות) ושלא דווח למשיב, היה מקום לדחיית העתירה על הסף בשל אי ניקיון כפיים". עוד הם כתבו במה שנראה כמו לשון המעטה: "מכל האמור נעיר, כי מערך היחסים בין בית החולים שיבא למשיב (משרד הבריאות - ש.נ) שהוא בעליו, נראה מוזר".

במהלך הדיון התבררה עוד עובדה שלא הייתה ידועה למשרד הבריאות: מסתבר כי יום בלבד לפני הדיון, מנכ"ל שיבא, פרופ' רוטשטיין, עדכן את בית המשפט כי ההסכם עם החברות הפרטיות בוטל ביום א'. רוטשטיין צירף מכתב ששלח בעניין למנהל המרכז הרפואי הפרטי, ובו הודעה כתובה על "ההבנה בינינו על פיה ההסכם שבנדון מסתיים". הנימוק לביטול ההסכם: "למען הסדר הטוב ומכוח התפוסה הנמוכה מאוד במרכז והעדר כל סיכוי לשינוי ממשי בה בעתיד הנראה לעין". השופט רובינשטיין התקשה להסתיר את הפליאה שלו מחוסר הידיעה של משרד הבריאות גם מהפרט הזה.

בשיבא העדיפו שלא להגיב על הידיעה.

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל